Nem újdonság: már egyetemista koromban, a szocializmusban ívelt Sandvik fűrészeket használtunk, ezeket hívták akkor rókafarkúnak. Az ARS is legalább 40 éve gyárt ilyet, csak a típuskódok változtak.
Én egyébként tokosban jobban szeretem az egyenest: könnyebb kihúzni és visszatenni.
haveromnak egy két évvel korábbi modell van ugyanebből az aldis fűrészből, az még szénkefés, azzal is dolgoztam. 7 m/s-os, használható, de ez a szénkefe nélküli sokkal hatékonyabb, ráadásul még halkabb is, pedig az elődje sem volt hangos.
20 m/s a lidlis? akkor az nem akksis, hanem vezetékes, nem?
izgatja a fantáziámat...már maga a hajlított kialakítás nagy energiahatékonyság növelő feature lehet, nem is értem, hogy miért csak mostanában terjedt el (régi fűrészek között nem láttam ilyet). tényleg évtizedek kellettek, hogy rájöjjenek egy ilyen egyszerű "trükkre"?
Van nekem is csak épp nem használom mert a gyári lánca az eléggé puha ,meg roncsolta a csillagkereke . 1,1 lánc sajnos eléggé vékonyka már a hajtószemje könnyen sérül ! Nem tudom miért nem az 1,3 kategóriát választották ,jóval erősebb lánc !
Nem nézegetek ilyesmiket, de gondolom, teli van a net mindenféle marhasággal, ahol különféle márkák szerelmesei vagy fizetett felszopói nagy okosságokat beszélnek és mutogatnak pro és kontra. :)
A fogazásban már nincsenek nagy különbségek, szinte minden fűrészen ezt a "japánnak" is nevezett fogazást (3 élű, aszimmetrikus, általában kihajlítatlan fogak) találod. Az ARS szabadalma, hasonlóan a változó vastagságú (oldalról köszörült, alulról felfelé vékonyodó) fűrészlaphoz. Anyagban inkább van különbség, de tapasztalataim szerint kisebb, mint a metszőollóknál.
egy szénkefe nélküli akksisat vettem az aldiban, szerintem erre a három fára bőven tök jó volt. 30 centis lap, 13 m/s láncsebesség, kis súly. igazából előtte semmilyen láncfűrészhez nem volt szerencsém, de mivel a szomszéd fájának legalsó részéhez már kevés volt, egy ismerőstől kölcsön kértem egy nagyobb benzinest. tuti, hogy inkább megvenném az elérhető legjobb akksisat + sok akksit, minthogy ilyennel dolgozzak a fán. büdös, hangos, az alapjárat miatt akkor is, amikor éppen nem használod, és még ehhez az aldishoz képest sem vágott jelentősen jobban (valami régi stihl).
hehe, tegnap, amikor rákerestem youtube-on arra az ars típusra, amelyik megtetszett, akkor egy "miért nem használok silky fűrészt?" videót dobott, de aztán rájöttem, hogy egy sok követővel rendelkező, ház körül bütykölő fickónak a videója, aki olyasmiket hozott fel érvként, hogy a silky túl nagy, meg nem íves, nem mintha nem lennének kisebb, íves fűrészeik, gondolom, de legalább elhintette közel 1 millió embernek, hogy silkyt nem kell venni...
egyébként a fogazása hasonló a lidlisnek is, három oldalról köszörült, de az anyaga gondolom, hogy közel sem ugyanaz. mindenesetre sokkal jobban vág, mint bármelyik korábbi ágfűrészem. az ARS ívelt kialakítása jó dolog lehet. nem tudom, hogy lecsatolható-e a tok a rögzítésről, de egy ilyen funkciót is nagyon tudnék értékelni, nem kéne leszedni az övről az egészet, ha úgy van.
(szoktam figyelni youtube-on, hogy a profik mivel dolgoznak, épp pár napja láttam, hogy frut tamás egy castellari ágvágóval demonstrálta a kajszi metszését.)
Az ilyen famászós,gallyazós dolgokhoz a legjobb kézifűrész a Silky.Legalábbis ami a kezemben volt eddig!Nekem Felco van az is szuper,de a Silky más dimenzió.
paraméterekben a 32pro lenne a tökéletes. pont 10-szer annyiba kerül, mint a lidlis. :)) egyébként tényleg annyival jobb egy ilyen fűrész? nyilván ha csak arra kellene, hogy a kertben kétévente tavasszal levágjak egy vastagabb ágat, akkor bőven megtenné ez a lidlis is, de arról van a szó, hogy az említett gömbkőriseim helyén lévő 3 db 14 méteres fenyőfát magam vágtam ki, így sikerült kicsit "belekóstolnom" az alpinista szakmába, sőt mi több, mivel ez egy elég fenyőfás környék (kb. egy időben lettek ültetve), eddig 3 környékbeli jött át, hogy ő is szeretné kivágatni a fáját, és mivel elég jól fizetnek érte, plusz a kihívásokat is szeretem, nem tudtam nemet mondani, viszont a harmadik lucnak azokkal az ágaival, amiket kézzel vágtam le, eléggé megszenvedtem, szóval bár még nem tudom, hogy mennyire akarok elmélyedni ebben a dologban, felmerült bennem, hogy veszek egy jobb kézifűrészt. annyi biztos, hogy ha komolyra fordulna a dolog, akkor nem fogok gondolkodni semmilyen eszköz beszerzésén, ami megkönnyítheti a munkát.
ok, akkor kérdezek mást. tudnál olyan ágfűrészt ajánlani, amivel fára lehet mászni (van hozzá felakasztható tok, a penge hossza 30-40 centi). most egy ilyen, 2700 ft-os lidlisem van, szerintem az árához képest egyáltalán nem rossz, de komolyabb cucchoz nem volt még szerencsém.
Már megint fagypont alatt van ! Biztos így van ahogy mondod ,mert napi szinten eltűnik a víz a vályúból pedig nem hiszem hogy a 12 macska meginna 12 liternyi vizet ! Este még tele van szinte reggelre meg félig van jéggel ! Kiolvasztom ,új vizet öntök nekik ,még is alig van víz benne ,pontosabban jég reggelre !
Nagyon alacsony a levegö páratartalma, ezért zuhan olyan hirtelen a hömérséklet éjszaka. Viszont a harmatpont a száraz levegö miatt nagyon alacsony (-tizenvalahány fok), ezért nincs dér és emiatt olvad fel nagyon nehezen a jég.
Vagy kockáztatsz és felviszed rá az olajost ,vagy perzseli vagy nem, de külön vidd a Chorust ! Én is így vagyok ám várok várok de magam sem tudom fújjam vagy ne !
Az olajosról szerintem már lekéstél ,ilyen állapotban már a virágot kell védeni ! Borzalmas ez az időjárás hogy tervezni semmit nem lehet egyikszer 15 fok van hetekig majd visszafagy és tél lesz a gyümölcsfa meg kiindul mert tavaszt érez !