Elejétől kezdtem el olvasgatni a fórumot, most kb. 45 oldal van még vissza.
Engem az előbb írt fagytűrő, illetve méginkább a smaragdfa hibrid érdekelne.
Mivel csak egy darab kellene, nem jelent problémát, ha nem olcsó, csak biztos legyen az eredete.., főleg a smaragdfa drágább gondolom, mert az magról nem szaporítható.
Tudtok olyan megbízható kereskedést ajánlani, ahol ezek a hibridek beszerezhetők és nem vernek át a pontos fajtával kapcsolatban?
És olyat, ahol esetleg korosabb formában is vannak hibridek??
A Császárfa visszavágásával kapcsolatos fő szabály az, hogy a fákat egy éves növekedés után a következő évben tavasszal, a fagyok elmúltával vissza kell vágni tőből a föld fölött 3-5 cm-el. Ugyanígy járunk el a palántaként vásárolt Császárfákkal is, amelyeket év közben ültettünk el, következő év tavaszán visszavágjuk őket tőben
Hello! Az idén ültetett palántákat jövő tavasszal mindenképp vissza kell vágni? Van, amelyik már most 2,5 méter. Vagy elég csak azokat vissza vágni, ami nem érte el az 1,5-2 méteres magasságot?
Kettő shan tong ültetvény boldog tulajdonosa vagyok Zalaegerszegen.Egy éves palántákat ültettem(saját szaporítás) három éve,idén tavasszal történt meg a 2.visszavágás.A fák átlagos magassága jelenleg 250 cm ,de nem ritkák a 350-400cm magasak sem.A hónalj hajtásokat egészen addig leszedem amíg létráról elérem.(Rönköt nevelek) Van pár darab utolsó visszavágástól számítva 3 éves fám amit így neveltem,6m feletti,25cm átm. törzs tetején korona.
Ez a fa hihetetlen mind növekedésben,mind kinézetben.Nevelési tanácsokat a császárfa.hu-n részletesen megtalálod!
Nekem "Shan tong" van 30 db. És mind visszafagyott. Ami érdekes hogy mind ugyanott . Két ág ment az ég felé(ahol elfagyott) de azt itt kapott segítség arra ösztönzött hogy vágjam le az egyiket.
Kissé furán néznek ki. Ősszel Elengota lesz telepítve és ezzel vége a császárfa őrületemnek .
A ház elé 2db korai juhart szántam. Nem a leggyorsabb de 200cm fölött veszem így hátha ...
Terveztem még himalájai nyír ültetését is. Fasort szeretnék a hátsó udvarra . Borsos árra van ezért hanyagolom egy időre :)
Sziasztok! Szeretnék ültetni a közeljövőben egy pár császárfát. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a paulownia tomentosa mennyire fagy vissza? Mekkora fagykárok szoktak keletkezni? Kiheveri a fa? A nagyon hájpolt Shan tong császárfa hibrid, tényleg sokkal inkább fagytűrő? Növekedési erejét tekintve melyik a jobb? Illetve ti melyik fajtát, hibridet vagy változatot ajánlanátok? Paulownia tomentosa, Shan tong, Oxyfa, Smaragdfa, Paulownia cotevisa 2? Köszönöm előre is!
Nekem az egyik 2 nyaras fám pont a kerítéssel egyvonalban akart gallyasodni. Már volt vagy fél méteres, fás szerkezetű az ág, mikor levágtam. Na erre besértődhetett, mert vagy 3 métert nőtt fölfelé, ágak nélkül. Tehát télre lesz egy 5 méteres pálcám. :)
Ez, mint ahogy gondolom neked is, csak jövőre fog oldalra terebélyesedni.
Sőt, ahogy látom a levelek állapotát is, már nem a növésre koncentrál a fa, hanem elkezdett az élénkzöld szár sötétedni, tehát fásodik.
Szóval idén már ne számítsatok szerintem semmi extra növekedésre, majd csak jövőre.
Üdv! Idén ültetett palántáknál folyamatosan eltávolítottam a hónaljhajtásokat. Ez milyen kihatással lehet a következő évi visszavágást követő növekedésre? Előfordulhat, hogy eme hiba miatt nem erősödött meg idén eléggé a gyökérzete a fáknak?
Én már megerősödött palántáknál használtam úgy, hogy feloldottam az öntözővízben. Nem égett ki egy sem szerencsére. Elég erősnek tűnnek az idén ültetett palánták. 130-160 cm magasak átlagban.