Én is oda járok, és az igaz, hogy nem a világ legkeményebb egyeteme,de messze van attól, hogy rémesnek nevezzük. Például az én szakomon(ami ötéves) az összes negyedéves már dolgozik suli mellett és nagyrészt a leendő szakmájában, persze csak lehet hogy egy szerencsés évfolyam volt:)
Elég tantárgyat meg azért nem lehet felvenni,mert megvonták a pénzt az egyházi intézményektől és egy rakás tanárt el kellett küldeni, így logikusan kevesebb szeminárium lett meghírdetve kevesebb főnek.
Tanulni kell a szabadsággal élni. Ha megszavazzák az emberek, fenn lesznek tartva az intézmények. ha nem lesz kereslet a kibocsátott munkaerőre, nem lesznek fenntartva.
Sztem ebben (is) Bokrosnak van igaza: állami pénzen csak azokon a szakokon lehessen tanulni, amire igény van. Minden más képzés költségét a diák állja. Akkor nem lenne minden tökfejből marketinges, kommunikáció szakos, vagy gyógytornász, hanem plakátragasztó, ügyfélszolgálatos, vagy úszómester, amihez egyébként megfelelnének a kvalitásai.
szvsz azt közvetlenül megszabni, hogy miből mennyit, annak nincs értelme, mert azt hogy 5 év múlva mire lesz igény, nehéz előrejelezni. leginkább el kellene felejteni azt a hülyeséget, hogy mindenki szerezzen diplomát, az állam az adott korosztály mondjuk legjobb 15%-ának fizesse a képzését, (felvételi/érettségi kicsit komolyabb legyen mint most) a többiek meg pénzért járhassanak ha akarnak, de nekik is ugyanazt a szintet kelljen teljesíteniük. hogy ki milyen szakot végez, az legyen egyéni szoc. prob. azoknak a szakoknak a megszüntetését érdemes felvetni inkább ahol a minimális szakmai szinvonal sincs meg.
Szvsz először a szakokat kéne megrostálni, és amelyik nem diplomaképes, azt kiszedni az egyetemi/főiskolai képzésből. A maradékból pedig kereslet + iskola alapján kéne válogatni. Amelyikből szak(má)ból túlkínálat van, abból csak 1 max 2 helyen indítani képzést, minimális létszámmal.
Amúgy ezt az egész képzési struktúrát jó lenne átrágni a T. Illetékeseknek, m nonszensz, h mi mindent vernek az ember fejébe oktatás címen, de az elvi tudás mellett a gyakorlati képzés nem jut szerephez. Ahol meg van szakmai gyakorlat, ott is inkább csak komédia az egész.
Tappancs
A mi cégünkben már régen feketelistán van minden egyetem. Majdnem teljesen használhatatlan az ott leadott tananyag, így csak azért kérünk felsőfokú végzettséget
Itt is hasonló a helyzet.
Mi kb 10 éve inkább azt kérdezzük a delikvensektől, melyik gimnáziumban érettségizett.
Az egyetem csak ront a helyzeten. Ez így volt már 50-60-70-80 éve is, nem azt nézték melyik kart végezte el, hanem hogy Fasori Gimnázium, vagy Piarista.
A mi cégünkben már régen feketelistán van minden egyetem. Majdnem teljesen használhatatlan az ott leadott tananyag, így csak azért kérünk felsőfokú végzettséget, hogy igazolva lássuk azt a képességet, hogy a fickó agya képes befogadni 1500 oldalnyi ostobaságot (valamilyen szigorlat anyaga).
Amint bekerülnek a cégbe a programozók, elkezdjük képezni őket. Egyfelől megtanítjuk programozni az elvárt nyelven, másrészt megismertetjük azzal az üzleti területtel, aminek programokat készítünk. Egy ilyen képzés cca 3 hónapig tart. Aztán kitesszük az illetőt egy ügyfelünkhöz, ahol beletanul az életbe (3 további hónap) és már tudjuk is használni alapszintű programozóként.
Mellette persze az első naptól elkezd egy angol tanfolyamot, mert perfekt angolt beszélő legényt még nem sikerült felvennünk soha, és folyamatosan tanul angolul, amíg nálunk dolgozik.
a tapasztalat fontossabb, és ezt nem befolyásolja az , hogy mennyire veszik komolyan az oktatást. és ezt bőven életszerúnek gondolom teljesen más szektorokban is.'
Pályakezdő esetében necces tapasztalatra hivatkozni. Egyébként én informatikáról beszéltem. Vállalati informatikáról.
Ja, már értem, mire gondolsz. Egyfelől elvárják, hogy legyen papírod (=diploma), másfelől ha bemész a felvételi beszélgetésre, akkor ott a szakmai ismereteidet is tesztelik, és ha kiderül, hogy az hiányos, mert elsősorban elméleti oktatást kaptál az alatt a kb. 5 év alatt, amit lehúztál egy egyetemen, akkor meg hiába van papírod. Igaz, ez csak pályakezdőknél számít igazán, mert később sokkal inkább a szakmai tapasztalat nyom többet a latba. No meg a kapcsolatok.
Hátha kirostálódnak a sz@rt se érő oktatási intézmények. Nem meglepő, hogy ez a helyzet, hiszen az elmúlt 15 évben ész nélkül "fejleszetették" a felsőoktatást, ami valójában újabb és újabb karok, szako létrehozását jelentette.
Az a gáz, hogy a magyar felsőoktatás évekkel le van maradva a munkaerőpiac igényeitől. Naprakész és gyakorlat-centrikus képzésben legfeljebb tanfolyamokon részesülhetsz (nem kevés pénzért), azt pedig diploma helyett nem fogadják el.
na ezaz, ebből meg az következik, hogy nálunk azért nem működik jól, mert az egyetemek nem akarják úgy működtetni. ennek meg sok oka van, SZVSZ az a legfontosabb, hogy mindenki védi a maga kis szemétdombját, ugyanis az egyetemi oktatók jelentős részének kényelmesebb a "kicsit dolgozom, kicsit kutatgatok" c. történet, mint a kemény munka.
a bolognai cuccnak semmi köze nincsen ahhoz hogy egy adott egyetemen milyen a színvonal. a bolognai cucc egy kötelezően végrehajtandó valami az EU csatlakozás miatt és alapvetően főiskolai/egyetemi képzések közötti átjárhatóságról szól. önmagában egy teljesen jó dolog lenne, de valszeg nálunk a legtöbb egyetem ugyanúgy kiherélte és ráhúzta a meglevő képzéseire, ahogyan a kreditrendszert és valszeg érdemben nem változott semmi.
nagyon sok olyan állás van , amihez nem feltétlenül kell klasszikus szakmai ismeret, hogy eufémizmussal éljek. ilyen a "üzleti életben" tömegével van.
konkértan én budapest gazd főiskolán végeztem (akkor még más volt a neve), ami nevetségesen színvonaltalan, vagy mondjam inkább, gyenge, mégis simándi eladható emberek jönnek ki belőle.
a tapasztalat fontossabb, és ezt nem befolyásolja az , hogy mennyire veszik komolyan az oktatást. és ezt bőven életszerúnek gondolom teljesen más szektorokban is.
Mert nem nézel TV-t!::))))))) Napjában többször is leadják, mekkora élet van ott, amit a kedves mama lélekszakadva fog megbeszélni leánykájával. Nekem egyébként az afro srác tetszik legjobban. Bezzeg az én időmben, milyen unalmas volt a suli. Mindig csak a tanulás, meg a tanulás:))))
Aranyos amit írtál, én is ilyesmivel szoktam ugratni az ellenfelet itt a neten:))))
De mindketten értjük, hogy közgazdászt közgazdásszal, klasszika filológust klasszika filológussal kellene összehasonlítani. Ekkor már valószínűbb, hogy a képzés színvonala lesz a döntő egy elhelyezkedésnél.