Keresés

Részletes keresés

tmbg Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1577
Így elsőre ez egy DSLR 2 szokatlan újdonsággal, a keresőkép elosztása az OVF/EVF-LCD között, és MLU közben EVF-LCD kép (ha valaki ott akarja nézni). Érdekes. Az az 1 mp az 1 fps-et jelent?
Előzmény: DIE_ROBOTER (1569)
nord Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1576

Ez a "Live MOS" miben más, mint a CMOS, CCD?

Vagy csak új rendszerhez új név dukál? ;)

_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1575

1100USD a kezdő ára, lehet hogy nem tartja sokáig magát, de nálunk szerintem horribilis áron lehet majd kezdetben hozzájutni. Ha megnézzük az R1-et is, aki nagy érzékelővel van ellátva, de élőkép is van, meg jó objeketivje, még mindig 200e körül kapható.

Ez a 330 egy nagyon jó tulajdonságokkal biró szerkezet, e500 hoz hasonló mintsem e300-hoz. meglesz az ára az tuti.

Nekem megmondom őszintén a kisebb érzékelője zavar csak. Vagyis nem zavar, csak nemtudom hogy smint produkálna egy nagyobb érzékenységen.

A másik az objektivek. Nagyon kevés a választék használtban. Újat meg nem mindig lehet megfizetni. Én sem tudnék mindenből ujat a géphez.

Előzmény: DIE_ROBOTER (1571)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1574
Igen, valószínűleg egy picit sötétíti a keresőt, de csak minimálisan. A hagyományos üzemmódban a fő érzékelő ki van kapcsolva, csak a segéd CCD működik, ennek pedig nagyon kevés fény kell. Ezt egy féligáteresztő tükörrel látják el fénnyel közvetlenül a kukucska előtt. Mivel a segéd CCD pixelei hatalmasak, igen érzékeny, csak az élőképhez kell.

Ez olyan dolgokra ad lehetőséget, mint az élő hisztogram, stb.

A Macro üzemben valószínűleg melegítheti a MOS-t a folyamatos üzem, lehet ezért is van az 1sec késleltetés. Viszont a MOS alsó hangon 10x kevesebbet fogyaszt mint a CCD.
Előzmény: nord (1572)
nord Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1573
Értem, köszi!
Előzmény: DIE_ROBOTER (1569)
nord Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1572

Úgy látszik, ma az átlagosnál is tompább vagyok.:(((  Mire jó ez a speciális makró üzemmód, milyen helyzetekben kellhet ez, a "hagyományos" helyett?

Amúgy tényleg okos gondolat volt plusz egy érzékelőt beépíteni a gépbe, van néhány helyzet, amikor aranyat ér. Kérdés persze az, hogy ennek mi a hátulütője. Esetleg túlzott melegedés, rosszabb (kisebb, sötétebb) kereső?

Előzmény: DIE_ROBOTER (1568)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1571
A kit-re 1099USD-t írnak, és ez a kezdőár. Nem hiszem, hogy sokáig magasan tudja tartani magát...

Ami inkább érdekelne: elképzelhető, hogy lesz kit 35mm macro-val. Ami enyhén jó kombináció lenne a maga 1:1 nagyításával (2:1 eq.). 25mm-es közgyűrűvel 1,68:1 nagytás érhető el (3,36:1 eq.)
Előzmény: _mirmur_ (1570)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1570

igy viszont elég baba kis gép. szerintem viszont iszonyat lesz az ára.

A váz maga 1000$ körül lesz. Mennyi lesz kitben? És a legjbb kérdés, mennyi lesz itthon.

Sztem 300e HUF-ot simán lehet számolni rá.

DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1569
Amennyiben zavaró az 1 sec, akkor hagyományos üzemmódot kell használni. Annyi csak a különbség hogy ott nem lehet belenagyítani az élőképbe, mint a másik üzemmódban 10x-esre.
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1568
Ez egy speciális makró üzemmód, ahol általában ennek semmi jelentősége nincs. A késleltetés azért kell, mert ez egy d-SLR és az egészet át kell állítani. Pl. ha mechnaikus zár van benne, akkor az "B" módban folyamatosan nyitva van, tehát nem lehet exponálni. Be kell zárni, a MOS-nak át kell állínia normál üzemre, majd a zár újból kinyílhat mostmár expozíció céljából.

Normál d-SLR üzemben nincs késleltetés.
Előzmény: nord (1566)
kaviat Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1567
ez tünt fel nekem is elsőre.
Előzmény: nord (1566)
nord Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1566

Expozíciós késleltetés: 1 másodperc

Valaki világosítson föl, hogy ezzel mennyire van értelme az egésznek, mert én most valahogy egy jó érvet sem találok...

Előzmény: _mirmur_ (1564)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1565
A lényeg magyarul - majd napközben bővül időmtől függően:

http://manmachine.uw.hu

(a bal felső sarokban a 4/3 ikonra kell kattintani)
Előzmény: _mirmur_ (1564)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1564

Na skacok, élőkép, kihajtható LCD, mint " DSLR probléma" megoldva:

http://www.dpreview.com/articles/olympuse330/

_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1563
rembe. :)
Előzmény: apca (1562)
apca Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1562
én is arra, de a kettő együtt megy. ha az egyik, akkor a másik is.

Persze tudom én, nem mindig szempont. Csak azért vontam bele, mert úgy írtad, mintha teljes értékű helyettesítés lett volna az érzékenység emelés. Arra akartam rámutatni, hogy annak vannk egyéb vonzatai is.
Előzmény: _mirmur_ (1559)
apca Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1561
pl.: mélységélességet, leképzést, tárgy-képtávolságot.

egy időben sokat fényképeztem maketteket, ráadásul valósághűnek kellett látszaniuk. Ott volt számolnivaló bőven.

Meg is hülyültem volna, ha már akkor divat ez a...
Előzmény: tmbg (1558)
madgie Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1560

Reciprok? Ahogy előttem írták, csak irányt ad. Valóban sokkal többre mész, ha az idegállapotodnak megfelelően jársz el. Szóval, ha el akatnak zavarni a szekusok a színpad elől koncertnél, ne próbálj meg 200-as(nem VR) telével 1/100-azni :DDD

Amúgy itt egy 1/30-ad, ami a D70 kitobi végén, 70mm-en (105 ekv.) készült kézből. Kicsiben persze nem látszik, de lazán nyomtatható határon belül van az élesség... 

Reciprok???
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1559
ja persze, ha mozgást/dinamizmust szeretnénk bemutatni, akkor nyilván máshogy állunk a kérdéshez, én - gép - berezgésének kiküszöbölédést feszegettem.
tmbg Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1558
Mit szoktál számolni a valós fókusztávolsággal?

Talán a fókusztávolsággal kapcsolatban gyakoribb félreértés, hogy 5 mm különbség a tele részen szinte semmit, a nagylátó végen pedig nagyon sokat számít.

Az érzékelő méretét tényleg nehéz megtudni, a DX és 4/3 szabvány kivételével néhol a dpreview megadja. Vagy pont a ráírt fizikai és ekv. fókusztávolságból kiszámítható.
Előzmény: apca (1557)
apca Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1557
A látószög egyértelműbb lenne, de szokatan 50 mm ekv. fókusztáv helyett 40 fokos vízszintes látószöget írni, inkább maradjunk az elsőnél és ne értsük szándékosan félre a rövidítést.

Nem szándékos félreértésről van szó, hanem arról, hogy ha számolni kell, akkor alkalmatlan (vagy csak + számolásokkal tehető alkalmas adattá).

Egyébként nekem nem szokatlan a látószög. Nektek sem lenne, ha nem ezt az eqv.-et nyomnák orrba-szájba.

Amikor háromféle méretű nyersanyagot használtam, nem volt nehéz megjegyeznem, hogy pl. a 90mm 9x12-n nagylátó, 6x7-en normál és leica-n tele...

Ami igazán zavar, hogy egyre több helyen már alapból ezt használják, nem zárójelben jegyzik csak meg. (pl. a dpreview-n is. Meg láttam már olyan gépet, amin nem is szerepelt a frankó, csak a számított)

Vagy pl. tudod egy kompakt érzékelőjének hasznos méretét? Nem egyszerű összeszedni. (nem a tok méretére gondolok, amit meg szoktak adni...)
Előzmény: tmbg (1554)
apca Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1556
Amire én gondoltam: a bemozdulás lehet képalkotó eszköz is, és akkor nem jó, ha rövidebb lesz az idő.

(technikailag igen, de nem minden a technika)
Előzmény: _mirmur_ (1552)
apca Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1555
A tükör miatti berezgés kikompenzálható rövidebb idővel, (amihez segítséget ad, hogy a magasabb érzékenységet állíthatsz be nagyobb zajjal.)

Valóban félreérthető, amit írtam, a kisebb zaj arra vonatkozott, hogy kisebb a zaj, mint egy kompakton lenne.

néha nem ártana egy gondolatolvasót csatolnom az irományaimhoz, Ő elmondaná, mit is akartam tulajdonképpen :D
Előzmény: tren (1551)
tmbg Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1554
A látószög egyértelműbb lenne, de szokatan 50 mm ekv. fókusztáv helyett 40 fokos vízszintes látószöget írni, inkább maradjunk az elsőnél és ne értsük szándékosan félre a rövidítést.

A reciprok szabály szerintem pontos és tartalmas, összehasonlításra jó, miszerint azonos kézremegés fele idő alatt fele elmozdulást ad, ezért kétszeres nagyítás esetén pont ugyanannyira lesz elmosódott a kép.
Előzmény: apca (1540)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1553
vagyis csökken a zársebesség... na... elirtam.
Előzmény: _mirmur_ (1552)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1552

de ha feljebb veszem az ISO-t nő a zársebesség is. Akkor pont hogy kevesebb az esély a téma bemozdulására, nem hogy nagyobb.

Előzmény: apca (1549)
tren Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1551
Gondolom igy akartad:

A tükör miatti berezgés kikompenzálható rövidebb idővel, (amihez segítséget ad, hogy a magasabb érzékenységet állíthatsz be nagyobb zajjal.)
Előzmény: apca (1549)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1550

hát igen, jól irtad: "valamelyest"

mert azért lehet tovább brutalizálni, egészen ISO1600-ig is a DSLR-eket, ez nagyon nagy előnye a dslr-eknek, szerintem, a kompaktokéval szemben.

számomra ez az egyik legfontosabb szempont, hogy DSLR-re váltok, az objektivek cserélhetősége mellett.

Előzmény: Degeczi (1547)
apca Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1549
a tükör miatti berezgés, könnyen kikompenzálhato magasabb ISO-val

A tükör miatti berezgés kikompenzálható rövidebb idővel, (amihez segítséget ad, hogy a magasabb érzékenységet állíthatsz be kisebb zajjal.)

Viszont az nem csak a gép berezgését csökkenti, hanem a téma elmozdulását is (ha a téma olyan), vagyis esetleg más lesz a képed hatása. (sport, tánc stb. szándékosan többé kevésbé bemozdult szereplők). Azonkívül azt is vedd figyelembe, hogy, bár a (D)SLR-ekel nagyobb érzékenységet használhatsz, de - általában - az objektíved fényereje sem lesz akkora, mint a kompaktod objektívje. (Persze ez is csak akkor, ha fontos, de - mivel a "még mennyit exponálhatok" történet játszik - valószínüleg ezt is figyelembe kell venned)
Előzmény: _mirmur_ (1546)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1548

de amugy lehet benne vmi, mert mikor d70-el fényképezgettem, soxor bemozdult képeim lettek, de a fujimmal meg akkora záridőkkel tökéletes éles képet csináltam.

Aztán ISO-t feljebb vettem, s minnyárt könnyebb lett a helyzet.

De ez akkor még nem is tudatosult bennem, a saját bénázásomra fogtam...

Előzmény: Degeczi (1543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!