mérne lehetne fix kamattal számolni? ez most kötvény vagy egy bankszámla pl az OTP-nél?
a banki kamatok meg a befektetési alapok eredményei is eléggé szórnak
egy ilyesfajta kötvényt úgy képzelnék el, (mivel 18 évig az államnak hitelezek) ha megveszem 18 éves futamidőre havonkénti vétellel (naez egy sima kötvénynél kuszább) akkor legyen egy lejárati meg futamidő alatti kamat-pl vmi indexhez rögzítve
amíg, nem látható, hogy ezt miből is finanszírozza az állam, milyen feltételekkel, addig csak hablaty
de az elgondolás szvsz jó
de akkor annyit tudunk hogy 40e, 1. 7. 14. évben és +6000 60000ft befizetésre=66000x18 és valami banki kamat jöhet még rá?
83-as örökölt Skoda 120L, de csak ha muszáj, mert el se férünk benne, van NET-tünk, mert ugy gondolom ez hasznos a kölköknek és pl mostanság ezt használja a 4 iskolás szotár helyett 3 nyelvnél....
S akkor elmesélem Kap a férjem csp-vel együtt (6 gyerek) 110 000, én kapok 21 600-at meg 32 600 Ftot no meg kap a férjem kb 30-35 000 borravalót (de most 2 honapig nem lesz borravaloja..., ha jó a honap, szoval ez max 200 000Ft (de ez most 2 honapon át 170 000 max), amiböl fizetek annyi gázszámlát meg villanyszámlát, amitöl egy normál család mattot kap...dec, jan és febr több, mint 200 ezer csak villany és gázszámla terén, 16 500 lakáskölcsön, valamint 9000/ hó biztositás és 4000 /negyedév kötelezö... és plusz kb 6-7000/hó a telefon, de hármunknak van telefonja...van havi 3000 kaja pénz a suliban és az asztmás gyereknek havi 3-400 gyógyszer, mert pont az nem jár közgyógyra...veszek havi 10 Db csirkét, meg kb 10kg disznóhust, valamit havi 500db tojást és napi 4 liter tejet...ja és 5 bérletet ami majd 6500/ hó...
Ha ezt az egészet összeadom ebben a három reszi szempontjából nem is a legkeményebb honap költségeit. Akkor keresünk most 3 honap alatt 550 000Ft-ot, amiböl 201 970 a rezsi, 49 500 lakásrészlet, 27 000 biztositás, 4000 kötelezö, 20 000 kb a telefon, 9000 a suliban a kaja, 60 000 megy húsra, 36 000 tejre, 18 000 tojásra , 10 000 asztma gyógyszerre, 20 000 bérletre...Szóval ez az egész ott van 455 000 kb
és igy ugye marad most 3 honapra 100 000, az az havi 33 ezer...
de ebböl még be kell fizetni havi 2000 osztálypénzt, , a kicsi tápszere és pelenkája minimum áron havi 6000, 2 srác sportol versenyszerüen, ami havi 4000, és minden honapban elmegy mosopor/fogkrém/tusfürdöre 10 000. S már el is fogyott...
S nem beszéltünk a karácsonyról sem....arról sem, hogy mi van ha beteg lesz valaki....
A gyerekeim nem esznek chipset, nem isznak kolát, mikrot kb 14 éve vettük a Tv-t 18 éve...mondjuk annyira nem is fontos és nem maradunk el nagyon a számlákkal, csak néha egy honapot csuszunk...
Hátha valaki azt mondja, hogy nem tudom beosztani, akkor az probálja meg egy hétig és aztán gondolja végig, hogy mit beszél....
csak ugy megkerdeznem, hogy mire alapozod a 10-10%-ot, mivel eppen most irtam le neked, hogy egy atalgos csalad eppen fenn tudja magat tartani normalis szinten luxus nelkul. Az also 10%-ek valoszinuleg munkanelkuli havi 20-25 ezer ft. segelybol elo ember. Ezenkivul en arrol beszeltem, hogy aki megteheti az babakotveny nelkul is megteheti, hiszen ezerfele lehetoseg all rendelkezesere, aki meg nem teheti meg annak a babakotveny nem sokat segit. ez a mondanivalom lenyege
"pl. el tudom képzelni, h valaki abból a pénzből fogja tudni elküldeni a gyerekét egy külföldi iskolába, amit amúgy nem tehetne meg, hiába jómódú. stb."
hat azert erre ne fogadj nagy osszegben. egy viszonylag olcso usa egyetemen is a non-resident tandij 10000 dollar korul van felevente plusz utazas plusz lakas plusz megelhetes. szamold ki hogy mennyit kene felrerakni, hogy egy 4 eves foiskolat be lehessen fejezni.
Europat ebbol a szempontbol nem ismerem, de nem gondolom, hogy akar nemet- akar franciaorszagban befedjen 4 millio egy egyetemi tanulmanyt. talan alakhatasi koltsegeket fedezi
nem tudom pontosan, de 18 évre tutira nem lehet fix kamattal számolni... ez persze attól is függ, h milyen számlára teszi be valaki. ha csak sima kamatozó számlára, akkor az éppen érvényes banki kamatot felső plafonját fogják gondolom ajánlani.
ha valamilyen befektetési számlára teszi valaki a pénzt, akkor meg hozammal lehet számolni. ez 18 év alatt kb. 1.5-2x-ese a banki kamatnak.
de szeintem 1-2 nap múlva elég sok "banki szakértő" fog nyilatkozni a témában.
az hogy most nincs 5000 ft ami félretehesz, attől még lehet, h 1000 van. ha ebben a hónapban nincs, akkor lehet, h a jövő hónapban lesz. 18 évig gyűlik a betét, ne felejtsd el, senki sem kötelez arra, h mindig ugyan annyit tegyél be. így szerintem ilyen hosszú idő alatt szinte mindenki tud kisebb-nagyobb összeget betenni.
ráadásul nem csak te tehetsz be a gyermeked számlájára, hanem bárki. barát, keresztszülő, szomszéd, nagyszülő, unokatestvér, nagynéni, bárki. én még nem láttam olyan nagyszülőt, akinek ne lenne egy ezrese az unokájára.
és a felső 10%-on kívül is tudják hasznosítani. pl. el tudom képzelni, h valaki abból a pénzből fogja tudni elküldeni a gyerekét egy külföldi iskolába, amit amúgy nem tehetne meg, hiába jómódú. stb.
azert ezt szamold ujra. nekunk egy gyerek + lakasreszlet mellett nem volt 5000 Ft felreteheto penzunk havonta. Pedig en az atlagkereset korul kerestem a felesegem meg gyeden volt. azaz szerintem az also 40-50% ill a felso 20 %rol beszelek.
aki most él szarul, az kap gyermekvédelmi támogatást, ilyen segélyt, olyan segélyt. ennek nem az a célja, h most segítsen. és ha te eliszod (gyereked elissza) a pénzt az érettésgi bulidon, akkor jól ráfáztál (ráfázott). pont azért van, h fektesse oktatásba, vegyen belőle lakást (kezdőrészletnek pont elég lehet), alapítson vállalkozást... stb. elinni mindent el lehet.
és most fogja kapni ezt is. az baj, h kap valamit amit eddig nem kapott???
aqaz egész egy hamis dolog, mert a picinek lesz a nagyoknak szopacs...én nem örülnék, ha az egyik gyerekem csak azért lenne gazdagabb, mert választási évben készült...Ráadásul ez igy hülyeség, mert ha egy 18 éves kap x forintot, akkor azt majd jól elssza a szülinapi buliján:) Akkor érne valamit, ha mondjuk valami féle tanulmányi biztositás adnának, de még ugyse, mert tényleg mi van ha mi a szülök szegények vagyunk és a gyereknek nem tudjuk a meleget sem biztositani, nemhgogy az egészséges étkezést, no akkor mire megy a család azzal, hogy lesz a gyereknek pénze. Most élek szarul, ami a gyerekeimnek sem jó és majd akkor fogok a jövön aggodni, ha biztonságba érzem a holnapom.
senki nem vitatja az alapgondolat pozitiv voltat. A problema csak ott van, hogy aki igazabol raszorul arra a 40 ezer forintra azon nem segit az, hogy a gyereke 18 ev mulva kap valamennyi penzt. Aki igazan ki tudja hasznalni a programban rejlo lehetoseget annak babakotveny nelkul is rengeteg eszkoz all rendelkezesere es a 40 ezer ft tulajdokeppen csak csepp lesz a tengerben a 18-ik ev vegen.
abban azt hiszem egyetértünk, h a program egyeseknek többet fog segíteni, mert másoknak. és az is biztos, h néhányan el fogják tolni, és elszalasztják a lehetőséget, amit a babakötvény fog nyújtani számukra.
de az is biztos, h a lehetőséget mindenkinek megadja, és az is biztos, h a szegényebbeknek többet ad (20%-os kamatkedvezmény, további 30-30.e ft 7, ill. 14. éves korban). de ez nem az a támogatás ami a napi betevőt nyújtja az biztos. nem is az a célja, arra ott van pl. a rendszeres gyermekvédelmi tám., stb.
ez csak egy lehetőség, ami mindenkit elér, az alap pénzt mindenki megkapja. kb. 90%-uk élhetne vele, és tehet hozzá pénzt, így és bízzunk benne, h legalább annyi fog is.
és igen, ilyen lépésekkel lehet a pénzügyi tudatosságot fejleszteni... milyen mással lehetne. eddig még legalábbis nem volt olyan lépés az utóbbi 15 évben, ami fejlesztette volna. (igen, lehet máshogy is, persze, tudom.)
amúgy azt hiszem, h itt az öngondoskodás elem a legfontosabb, amit 2-3 módon támogat az állam. és igen, sokan eddig is öngondoskodtak, de még többen egyáltalán nem, pedig tehetnék. (magyarok több mint 50%-ának nincs megtakarítása). ezeknek nagy segítség a kötvény, és leginkább tőlük függ, h mekkora.
Szép összeg a 40 ezer is, bár Esztergomban 500 ezret adnak egy újszülöttnek.
Lehetséges, hogy Esztergomban 12-szer jobban dübörög a gazdaság, mint országosan? (a Suzuki miatt lehet)
Viszont most már nem érdemes a gyerek jövőjét megalapozni egy gyors keféléssel, mert a választásokig csak 6 hónap van, és mégse lenne jó az a sok koraszülött.
és pont az ilyen lehetőségek azok, amelyek elgondolkodtatják őket arról, h esetleg érdemes lenne megtakarítani. 1.e ft.ot havonta mindenki meg tud takarítani és az már 700.e ft a gyerek 18 éves korában.
Ez a babakötvény nem nyújtja azt, amit állítanak róla.
Ez maximum arra lesz jó, hogy -főleg az alacsonyabb rétegek esetén- csak felnyomja bennük a cukrot, mert arra a 40-esre a baba megszületésekor jobban szükségük van, mint majd egyszer 18 év múlva.
Senkit nem fog pénzügyi megvilágosodás érni ennek hatására, ebben biztos lehetsz. Aki anyagilag megteheti, az meg is teszi, hogy ésszerűen takarékoskodik a gyereke jövője érdekében, aki pedig nem teheti meg, az a babakötvényre sem tud rápakolni.
Akinek telik rá és mégsem teszi, annak pedig akármennyit is adsz, az akkor sem lesz előrelátó és takarékos.
1.e ft.ot havonta mindenki meg tud takarítani és az már 700.e ft a gyerek 18 éves korában.
Az éppen a segély kifizetése előtti reggeli.
Be kellene nekik adni, hogy 18 évig havonta csak egyszer ne egyenek reggelit, és majd lesz 700 ezer forintjuk. Mert nagyon sokan nem azért nem takarítanak meg havonta ezer forintot,mert alacsony a pénzügyi tudatosságuk, hanem egészen egyszerűen megeszik.
ertem en, hogy mit irsz csak nem ertek vele egyet. szerintem fejenkent 25 ezer forintnal nem szamit a penzugyi tudatossag. abbol a letszuksegleteket is nehez kielegiteni. a penzugyi tudatossag csak ott szamit, ahol egyaltalan van mit felretenni
vagy nem tudod, vagy nem akarod megérteni azt amit írok. vagy csak kötekszel, mert ahhoz vagy szokva. semmi gond, nekifutok mégegyszer:
"régóta tudjuk, h a legszegényebbeknek nagyon sok felesleges luxusköltésük van. csomó olyan dolgot vesznek, amire nem lenne szükségük, de igyekszik megteremteni az illúzióját, h nem is annyira szegények.
[...] chips a gyereknek a fizetés után 1-2 hétig, aztán szárazkenyér.
ez azért van, mert a legszegényebbeknek a legalacsonyabb a pénzügyi tudatossága, és nem tudnak bánni azzal a kevéssel sem, ami van nekik (sőt kapják).
és pont az ilyen lehetőségek azok, amelyek elgondolkodtatják őket arról, h esetleg érdemes lenne megtakarítani. 1.e ft.ot havonta mindenki meg tud takarítani és az már 700.e ft a gyerek 18 éves korában."
miert van nekem olyan erzesem, hogy te amerikaban elsz. mert kb. ott jellemzo az amit elmondtal nem Mo-on. Rendzeres gyerekvedelmi tamogatas meg auto... csak a kotelezo biztositas elvinne a csalad jovedelmenek a felet.