Keresés

Részletes keresés

najahuha Creative Commons License 2007.10.07 0 0 928
.

Csak annak példázatára írom ide, hogy bizony az ősi emberek - népek - nagyobb területeket bejártak, mint ahogy mi azt eddig elképzeltük róluk, így aztán bizony a HELYnevek bárhol lehetnek "csereszabatosak".....

Szibériába is eljutottak a Neander-völgyiek

A korábban véltnél jóval nagyobb területen élt a Neander-völgyi ősember, még a jelenlegi Szibéria déli részén is megfordult, mielőtt 30 ezer éve kihalt volna - állítják német antropológusok.

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=18498

,
bokmark Creative Commons License 2007.10.07 0 0 923

Üdv mindenkinek !

További kommentár nélkül, van itt egy elöadás érdekes részletekkel a Tamanáról:

http://www.magyartaltos.info/index.php?option=com_content&task=view&id=136&Itemid=51 

Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.06 0 0 922

"a bolgár-török bulak népcsoportot takarja, és nincs köze a későbbi vlach névhez"

Magához a névhez véleményem szerint van köze, a bulak/blak vezető réteg átadta népnevét az ellatonosodott nyelvű transzhumansz pásztorközösségeknek, amelyet aztán egy másik latinos nyelvű népre is átvitt a magyarság. Ez a másik latinos nyelvű nép az olasz. (Satem-centum variációk...)

Előzmény: geo13 (921)
geo13 Creative Commons License 2007.10.06 0 0 921
A románok azonosítják, érthető célzattal. Valóságban a bolgár-török bulak népcsoportot takarja, és nincs köze a későbbi vlach névhez.
Előzmény: Törölt nick (918)
najahuha Creative Commons License 2007.10.06 0 0 920
Kedves pergynt3 !

A vlach-valach népről tudsz valamit? Azonosítják őket a románokkal is!

Nem hogy azonosítják, hanem legalább 400 éven keresztül EZ VOLT a magyarban a románok etnikai megnevezése !!!

a "ROMÁN" mint etnikai név --- nemzetnév !!!--- ÚJKORI, MESTERSÉGES KREÁCIÓ !!
Előzmény: Törölt nick (918)
najahuha Creative Commons License 2007.10.06 0 0 919
Kedves pergynt3 !

z a meglátásom, hogy te egy valódi, igaz,hasznos "kötöszködő" partner vagy ebben a Tamana elképzelésben!

Bármennyire is tudsz azonnal okosan kontrázni, a lényegen nem sokat változtat!
Egyébként újfennht köszönöm a hsz-edet!!!

A LÉNYEGen nem is lehet változtatni. A LÉNYEGet úgy kell fölfedezni és fölismerni.

Én nem KÖTÖZöm az ebet a karóhoz, én csak kérdezek és ismeretet gyűjtök, hogy az LÉNYEGhez való utat megtaláljam.

Ha nem fogadnám el a TAMANA létezését, fölösleges lenne kérdeznem.
Tehát abból indulok ki, hogy a TAMANA létezik.
Abból indulok ki, hogy igenis létezett egy eurázsiai (sztyeppei) ősnyelv, amely a TÉR "növekedésével", az ősi közösségek fölbomlásával darabjaira esett szét, de a SZÓtövek és GYÖKök, no meg a kollektív tudatba "égetett" nyelvi logika ( metafórikus leKÉPezés, a GONDOLat kommunikációs interpretációja stb... ) mind a maig őrzi ezeket.....

Előzmény: Törölt nick (916)
najahuha Creative Commons License 2007.10.06 0 0 917
Kedves pergynt3 !

most akkor dákok, vagy rómaiak ???)"

-----------------

Ők mindkettőnek tartják magukat, és ez igaz! Baráth Tibor magyar őstörténeti könyvében erről bővebben tájékoztat!

No de mi alapján ?

Mi alapján dákok ?

és mi alapján rómaiak ??

Számosságban levezették már, hogy a római megszállás nem tartott olyan hosszú ideig, hogy az ott élő népesség bárminenű nyelvi átállása megtörténhessen, a mai románok ősei --- genetikai vonalon is !! --- inkább a délibb területek -- albánokkal mutatnak rokonságot, ( ezen belül pedig illír, dák és trák etnikai ősiséggel, de ennek is vannak jelentős kritikai meglátásai)...

Nem mellesleg: a "TRK" az bizony a "TÜRK" megfelelője, és szinonímája, csak a kiejtésük és a hangsúlyuk van máshol, attól függően, hogy azt IE népek, vagy a sztyeppei népek olvasták....Mint ahoigy a "DÁK" a "DAHA" szkíta törzseket jelöli.....Tehát NEM IE népekről van szó !!!!

Előzmény: Törölt nick (914)
najahuha Creative Commons License 2007.10.06 0 0 915
.

Ugyanakkor:

DÉVA:

Neve az ősi magyar Gyeu[/size4] személynévből származik, de más magyarázat szerint szláv eredetű. A szláv deva lányt jelent. Ez az elnevezés régen olyan várakra vonatkozott, melyeket lányok befalazásával próbáltak bevehetetlenné tenni.

De!

[size4] gyeu~ village;
-- a nyugat-PAHLAVIban !!!!

MINDEN MINDENNEL ÖSSZEFÜGG ! Van ami a színén, van ami a fonákján !

http://www.hindunet.org/hindu_history/sarasvati/dictionary/2059TO.HTM

.
Előzmény: najahuha (912)
najahuha Creative Commons License 2007.10.06 0 0 912
Kedves pergynt3 !

THEBA =?? DEVA (DAVA ?)

Még a ROMÁNoknál is:

( Pedig az egy meglehetősen skizofrén helyzet: most akkor dákok, vagy rómaiak ???)

"....Este cunoscut - şi azi unanim recunoscut - că dava este un cuvânt de origine thracă. Toţi istoricii, lingviştii şi arheologii care s’au ocupat cu acest cuvânt, au stabilit că inţelesul lui general este acela de “cetate (întărită)” sau “oraş”. Elemente noi, deduse din observarea locurilor unde au fost construite, în deosebi, davele, au fost aduse de Ion Nandriş (”Fortificaţii amplasate strategic pe vârfurile unor dealuri abrupte, cu zidărie cu blocuri de piatră pătrate şi pereţi de moloz cu grinzi de lemn orizontale”, John Nandris, University of London, EPOCA DE FIER ÎN DACIA. COMENTARIU ÎN CONTEXT EUROPEAN, p. 11; sau: “Denumirile de fortăreţe de deal şi aşezări dacice se terminau adesea în dava care înseamnă “oraş”, “piaţă” şi erau cunoscute de greci sub numele de poleis“, ibid., p. 9), şi de universitarul din Iasi, Adrian Poruciuc, într’un studiu dedicat etimologiei cuvântului deva (”Intenţia principală în alcătuirea studiului de faţă a fost de a demonstra posibilitatea unei etimologii credibile pentru dac. deva (dava) ca apelativ ale cărui sensuri pot fi reconstruite ca ‘fortificaţie pe o înălţime, oppidum, aşezare cu caracter urban”, în Confluenţe şi etimologii, Relaţia etimologică dac. deva - rom. Deva în legătura cu grec. Thebai (qhBai) şi cu fonologia substratului paleobalcanic*, pp. 31-54)...."
Előzmény: Törölt nick (909)
Carolus58 Creative Commons License 2007.10.06 0 0 908

Carolus, aki spanyolosnak mondja magát, sohasem tudja levezetni a tamanát sehonnan, mert a tamana nem a spanyolhoz kötött. A tamana csak akkor köthető a spanyolhoz, ha bizonyítja az eurázsiai ősnyelv folyamatosságát éppen mondjuk a spanyollal is.

Bár nem nekem szólt a gondolatod, de az oldalvágás kapcsán nem tudom megállni, hogy a csúsztatásodat ne igazítsam helyre:

Carolus sehonnan sem vezeti le a Tamanát, végkép nem társítja se a spanyollal, vagy más nyelvvel. (Ezt a társítást, levezetést megteszed te - a magyarral - mégha olyan hevesen tiltakozol ellene, hiszen pár elszólásodból a magyarral való társítás egyértelmű.) Carolus ezzel szemben a spanyol és latin-amerikai történelem, kultúra, nyelvek ismeretében a Tamana súlyos hiányosságaira mutat rá azokon a területeken, ahol tudását erre megfelelőnek érzi.

Te ezek szerint egy szót se értettél abból, hogy miért tartom baromságnak a Tamanát.

Előzmény: turtur (899)
turtur Creative Commons License 2007.10.06 0 0 904

Úgy látom, személyessé szeretnéd fejleszteni a vitát. Ezt nem támogatom. Emiatt durvább módszerekhez kell nyúljak: Tamana-ügyben nem tekintelek kompetensnek.

Ha barát vagy, ahogyan írod, nem teheted tönkre a Tamana ügyét a megalapozatlan közleményeiddel.

Most pl. "barátként" , meg "régi nickként" többet ártasz, mint használsz. Ha ezt nem vagy képes megérteni, nagyon sajnálom.

Nekem itt más, érdemben felszólalókkal lett volna beszélgetni valóm, de te nem vagy benne ebben a képben. Sajnálom.

Előzmény: Törölt nick (903)
turtur Creative Commons License 2007.10.06 0 0 901
Olvasd el at előző 30 -50 beírásodat. Az mind példa.
Előzmény: Törölt nick (900)
turtur Creative Commons License 2007.10.05 0 0 899

Sajnálatos módon az index egy több ezres karakterű hozzászólásomat eltüntette, így emlékezetből igyekszem azt újra előállítani részletekben.

Pergynt!

Ha marhaságokat írsz ide, mindig lesz valaki, aki a sületlenségeiddel szembesít. A te tévedéseiden nem segít, ha mások is tévelyegnek. Carolus, aki spanyolosnak mondja magát, sohasem tudja levezetni a tamanát sehonnan, mert a tamana nem a spanyolhoz kötött. A tamana csak akkor köthető a spanyolhoz, ha bizonyítja az eurázsiai ősnyelv folyamatosságát éppen mondjuk a spanyollal is.

Amint az a Tamana honlapon olvasható, TAMANA helynevet eddig 36 helyen találtak a Földön. E leletből van-e bárkinek bátorsága a nevek teredési irányaira következtetni? Nekem nincs ekkora bátorságom.

najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 898
.

Kiegészítésképpen:

JA-TAMANA:

http://www.jatamana.or.jp/

.
Előzmény: najahuha (897)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 897
Kedves pergynt3 !

Én ugyan még az 1980-as évek közepén a BUDDHISTA MISSZONál kezdtem tanulni japánt , majd előkeresem valahol a padlásról a jegyzeteimet, ha még ott vannak egyáltalán...

Addig is:

Ha a KANA vagy a KANJI jelet írod, akkor az angolt keresi meg, ha az angolt írod be, akkor a japán szót hozza föl:

http://www.nihongoresources.com/index.html

.
Előzmény: Törölt nick (896)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 893
.

Sajnos a japán jeleket ide nem vagyok képes betenni--- lehet, hogy nem is az én hibám....)

A BEÁLLÍTÁSOKnál ugyan megtaláltam a betű kódlapot, és fölvettem hozzá az UTF8 és az UTF16-ot ( UNICODE betűkészlet: 65535 jelet tárol, gyakorlatilag a világ összes nyelvének készlete benne van, a kínait is beleértve...)

De ha átállítom az UTF-re, mindent átír kínaira....No azért még kínlódom egy kicsit...Majd csak összejön...
Előzmény: najahuha (891)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 892
.

Továbbmenve:

A "MANA" pedig a NÉZÉSsel, a SZEMmel , az ISKOLával, a NÉZŐponttal kapcsolatos értelmezéseket tartalmazza.
Előzmény: najahuha (891)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 891
Kedves pergynt3 !

Részben még igazat adharunk CAROLUS58-nak is !!!

Ugyanis a "TAMA" a japán nyelvben minden GÖMB alakú dologra vonatkoztatható, ilyetén a TÖK termése is belefér ebbe a gondolatsorba.

( Sajnos a japán jeleket ide nem vagyok képes betenni--- lehet, hogy nem is az én hibám....)

TAMA =

1. (n) globe, sphere, ball
2- (adj-no) occasional, rare
3. (n) bullet, shot, shell
4. (n, n-suf) ball, sphere, coin, staple (for a stapler)
5. (n) pebble, round stone, boulder

stb..... legalább 61 tétel !!!

Előzmény: Törölt nick (887)
Carolus58 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 890

Ezen tiszteletre méltó ürak mellett azért van jócskán önálló véleményem is !!

Önálló vélemény? Ha te ezt a rendszertelen és minden alapnélküli agymenést, amivel hónapok óta sajnos megtiszteled az olvasóközönséget önálló véleménynek tartod, akkor úgy kell neked...

A "tiszteletre méltó ürak (!)"-ról is megvan a véleményem, de attól a zagyvaságtól, amit te itt összelapátolsz, hát attól valóban fényévekre vannak...

Előzmény: Törölt nick (886)
Carolus58 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 889

Mindenestre érdekes volna összehasonlítani a hangzásban csak egy betű különbségű "TOMAN, TOMANA, TOMÁNA, OTTOMÁN" szavakat és jelentésüket!!

könyörgöm, inkább menj vissza Krétára ouzot inni és ne fárassz ilyen baromságokkal...

Hát, mint mondjak Tamanát is nagy viccrovatnak tartom és te vagy benne a legnagyobb bohóc...

Előzmény: Törölt nick (887)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.05 0 0 884
Érdekes, nekem Pergyntről nem a káposzta, hanem valahogy mindig a tök jut az eszembe...
Előzmény: najahuha (881)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 883
.

Tán csak nem a RÉTEGELT világ szimbóluma ???
Előzmény: najahuha (882)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 882
Előzmény: najahuha (881)
najahuha Creative Commons License 2007.10.05 0 0 881
Kedves pergynt3 !

TAMANA japánul: ???.

?? [???] - (n) cabbage

Jelentése: KÁPOSZTA
Előzmény: Törölt nick (856)
Carolus58 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 880

meggyöződéssel tudom amit a Tamana csak sejtet, hogy igenis a magyar volt ill. annak ősváltozata az ŐSNYELV!!!!

Gratulálok! Napoleón ott van melletted?

Előzmény: Törölt nick (878)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.05 0 0 877

Bajnai és az ír kocsmák világa, vagy mit találtam a világszőttesen:

Wallis's Pub, Midleton. M12. Tel: 021 4633185

Előzmény: Carolus58 (876)
Carolus58 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 876
Akkor Wallis is ősi magyar szó! Kérdezzétek meg Bajnai Gordont!!!! :o))))
Előzmény: Kara-Indas (874)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.05 0 0 875
Futuna szigetén, amint látjuk, szintén van egy Tamana nevű település
Előzmény: Kara-Indas (874)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.05 0 0 874

Wallis (Uvea) és Futuna...

...meg az elhelyezkedésük a Fidzsi-szigetekhez képest

A tamana jelentése itt is: 'apa'

Előzmény: Törölt nick (870)
Carolus58 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 873

Kedves Pergynt,

komolyan nem akarlak cukkolni, de azért van abban valami pikantéria, hogy már Turtur is kiakadt ezen a Tamana nevű sarki kocsmák gyűjteményeden... :o)

Te komolyan is veszed önmagad?

Ritkán vagyok és felthetően még kevésbé leszek egy platformon bármiben Turturral, de ebben speciel egyetértek vele: te folyamatosan a Tamana-hívők alatt vágod a fát, és ezt te észre se veszed...

Előzmény: Törölt nick (872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!