Köszönöm. Dipladenia, Pachistachis bejöttek, Adeniumok ki se mentek, a többiek kint maradtak, nem értem ma rá. A Jóisten legyen hozzájuk irgalmas; nagyon hideg van.
Szerintem a többivel hasonló a helyzet és szerintem (ha nem nagy munka) szerdán mindenképp érdemes lehet bevinni 1 napra. Csütörtökre vissza jön a meleg.
Ez a hibernate nem nagyon válik be; valahogy nem úgy tünik, mintha ez az elviselt minimum hömérsékletre vonatkozna; inkább arra, hogyan teleltessük nyugalomban a növényeket
érdekes, ezt nem tudtam! Én mindig "Hardiness"-re kerestem, de az nagyon bonyolult matek, míg abból hasznavehetö celsius lesz. Van tapasztalatod valamelyik növénnyel ezek közül? Kint van továbbá még két Hoya és egy Clivia is. De elöbbiek elég védett helyen egy fedett tornác alatt
Tegnap átültettem a növényeimet és nem volt kedvem visszahordani már őket a teleltetöhelyre. Viszont holnapra még elég hideget mondanak. Nálam nem szokott túl hideg lenni, de tudom, hogy a "fagypont" sok növénynél nem 0 C.
Én 3-4 fokos minimummal számolok. Megtennétek, hogy megmondjátok, hogy az alábbi növények közül ez melyikre lehet veszélyes?
Bougainvillea, Dipladenia, Pachistachis Lutea, Plumbago, Hemantus piros és fehér (elöbbi még nem hajt)
Én az utóbbi 15 évben a leginkább különleges trópusi növényeket csíráztattam sikerrel.
Az is igaz, 3 éve már egy termosztát vezérelte propagátorban csíráznak, éjjel-nappal egyforma hőmérsékleten és párában.
A teljesség igénye nélkül a következő tropi növényeket szereztem be a világ megannyi tájáról és sikeresen csíráztattam:
Piper nigrum
Malpighia glabra
Browneopsis ucayalina
Theobroma cacao
Cola acuminata
Annona cherimola
Cinnamomum cassia
Garcinia mangostana
coffea arabica
Artocarpus altilis
Adansonia digitata
Carica Papaya
Passiflora edulis
Psidium guajava
Syzygium aromaticum
Myristica fragrans
surinam cherry
Camellia sinensis
Manilkara sapota
Cananga odorata
Igazából a csíráztatás nem nagy dolog (talán az Ylang kivételével), nehezebb hosszú éveken keresztül a megtartás, nevelés. Pld. a cola növényem már sok éves, de még messze a terméstől.
A kinti jó idő azt jelenti hogy ki lehet tenni a cserepeket napközben és süti őket a nap. Hidd el hogy gyorsabban és biztonságosabban kel minden így mint bent állandó 22-23 fokon.
valaki tudna tanácsot adni hogy meddig érdemes trópusi magokat hűtőben tárolni? Szereztem jackfruit, soursoup, lime, és tojás gyümölcsfa magokat. Némelyik csírázik is azokat ültessem el minél előbb?
Nem, én nem hirdettem semmit. Én csak magamnak szereztem be és nem érdekelt más.
Igen, én érettem szedtem le és most is így fogom.
Ide haza, vettem idén is 4500ft-ért "repülős" papaját és 3-4 napot kellett még hagyni érlelni.
Én 100% érett állapotban veszem le, teljesen sárgán. Gondolom a magok is ennek megfelelően érettek.
És amit én sem tudtam eddig és internetten sem tudtam róla olvasni, vígan lehet metszeni és nagyon gyorsan hajt és virágzik és terem. Na ez az amit még az interneten sem lehet megtalálni.
Hú, de jó! Majd szólj, ha beértek és aktuális lesz. A többit majd akkor megbeszéljük. A címem publikus.
Nem Te hirdetted úgy 2 éve a Vaterán a törpe papaját? Arról akkor sajnos lemaradtam.
(Bolti papaja magot pár éve vetettem, de ki sem kelt. Gondolom azért mert még nekem is utóérlelnem kellett a fogyaszthatósághoz. Meg szerintem az nem is lett volna teleltethető méretű...) :(
Kérdés, hogy nem sterilek-e ezek a magok... és csak kineveli a gyümölcsöt a növény...
Egyébként ha lesz rá lehetőség, engem is érdekelne mag. Már nézegettem hogy lehetne hozzájutni, de a távolkeleti színes-szagos hirdetésekben nem bízok, amerikai meg kevés van...
Mindenképpen megbízhatóan öntermékeny és törpenövésű kellene.