Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 3399

Csak előbb tisztázd vele, hogy naprakész-e  változásokból ... mert sok könnyítés történt az utóbbi időben.

Előzmény: tordaitibi (3398)
tordaitibi Creative Commons License 2017.05.04 0 0 3398

Koszonom a tanacsokat, megprobalok egy kort futni a helyi epitesugyi eloadoval.

A feljelentes nem a levegobol tortent, a 85 eves szomszedasszonyom volt, a sufni tole 40  meterre lett volna, es kozte van a hazunk, ugyhogy ez ugylatom uri passzio egy eletkor felett...

Előzmény: digium (3397)
digium Creative Commons License 2017.05.02 0 0 3397

Építs egy 100 m3-nél kisebb szerszámtárolót, a nem letámasztott tetőtúlnyúlás (előtető) körbe max 1,5m lehet.

Másik lehetőségként lehet akár két tárolót is építeni...

Nem kötelező az építész, ha rendes az épügyi előadód, segít meghatározni, hogy hová teheted az épületeket és minek hívd őket. Érdemes nála kezdeni egy helyszínrajzzal és átnézni vele a helyi épszabályzatot is.

Nem biztos, hogy szomszédod nyomott föl, sok helyen automatikusan nézik a légi/műholdfelvételeket is.

Előzmény: tordaitibi (3396)
tordaitibi Creative Commons License 2017.05.02 0 0 3396

Sajnos nem jó, nekem ilyen van 24 darab:  http://users.atw.hu/444tibi/solyndra.pdf

Ezek alá mindenképp kell egy fehéres felület, másképp csak a 70%-át adja a névlegesnek, valamint a felfogatása is lehetetlen jóformán egy fém keretre (talpakon áll).

Előzmény: Törölt nick (3395)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.02 0 0 3395

... ne csinálj neki alapot és falat csak rakd a napelemeket egy fémvázra.

---

Fontos, hogy 

- az elő és oldalkertbe nem rakhatsz ilyesmit

- a hátsó kertbe igen, de a védő távolságot ott is tartani kell a telek határtól

Előzmény: tordaitibi (3393)
tordaitibi Creative Commons License 2017.05.02 0 0 3394

Köszi a választ, akkor nálam 5,65x8,6=48,6 ez szorozva az átlagos belmagassággal, 2,65m, az 128m3, akkor nem férek bele.

Előzmény: Törölt nick (3391)
tordaitibi Creative Commons License 2017.05.02 0 0 3393

Macerás...?

Dióhéjban, 5  éve költöztünk a 17. kerületből Pécelre, múlt évben nekiálltam engedély nélkül építkezni, nekem gyakorlatilag egy 50m2 tető kell, a 3 éve a kisszobába álló napelemeket feltenni valahová.  (a házra ahol lakunk azért nem teszem, mert szó szerint egy putri, 1927-ben épült sártéglafalak, alap nincs, vizes salétromos, a tető 10 centikre behajolva) stb.)

Felrántottam egy sávalapon nyugvó, csak hátfallal rendelkező nyitott színt, 5,65x8,6 alapterület, a tető túlnyújtva 6x9=54m2, a legmagasabb pontja 2,9m volt, enyhe lejtésű féltető.

És mikor elkészült, szépen valamelyik szomszédom feljelentett, alapig vissza kellett bontanom. 

Visszabontottam, majd elkezdtem keresni a legális módot, találtam 2 helyi tervezőt, mindkettő 200.000 forint tervezési díjat mondott. EZ a MACERÁS, az egész projekt került fél millába, és terveztessem meg 200rongyért??

Mielő bárki elkezdi, hogy biztosan zavarta, stb, a telkem 1892m2, beépíthetőség nem játszik, az utcafrontról nem látszott az épület, egy kerítéstől 2 méterre volt, ez a kerítés egy 3 méteres betonlapokból álló valami, a többi kerítéstől min. 20 méter. Senkit nem zavart, nem is látta, de azért jó magyar szokás szerint felnyomott.

És ha lenne 20 ezrem, azt nem engedélyre költeném, hanem a napelemek felszerelerésére, de ez a projekt 1-2 évre ugrott a jószomszédok miatt.

Ennyit a "maceráról".

Bocs ha hoszú lett.

Előzmény: Madaraspisti (3392)
Madaraspisti Creative Commons License 2017.05.02 0 0 3392

"A cél az lenne, hogy ne kelljen bejelenteni és engedélyeztetni."

Miért a bejelentés és az engedélyezés macerás ??

Előzmény: szenrobi3 (3389)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.01 0 0 3391

Mindent egyben, ami belül van...

Előzmény: tordaitibi (3390)
tordaitibi Creative Commons License 2017.05.01 0 0 3390

Ez engem is nagyon érdekelne, konkrétan mi a"netto" 100m3 pontosan?

Nekem egy 50m2 tető kéne gyakorlatilag, 3 méter magasan, ha nincs oldalfala az sem zavar. Ha belefér egy 5x6 m zárt tér, az mégjobb, az akkor 100m3, de a tető alatti egész az 150m3, vagy hogyan kell ezt a nettót értelmezni?

Előzmény: szenrobi3 (3389)
szenrobi3 Creative Commons License 2017.04.22 -1 0 3389

Sziasztok

Segítségre és jogszabály értelmezésre lenne szükségem.

Garázst szeretnék építeni könnyű szerkezetest (fából). A cél az lenne, hogy ne kelljen bejelenteni és engedélyeztetni.

https://epitesijog.hu/144-mihez-nem-szukseges-epitesi-engedely#_ftn8

Itt azt találom, hogy ez 100m3-ig nem engedély köteles. Akkor nem is kell bejelenetenem és nem is kell az e építési naplóban vezetnem?

Mi számít bejelentés köteles tevékenyeségnek illetve épületnek? Mi van, ha a garázs úgymond bontható módon van kivitelezve ?

Köszönöm a válaszokat.

SzR

Grobi82 Creative Commons License 2017.04.22 0 0 3388

Üdv!

Bontás és építéssel kapcsolatos kérdéssel fordulok Önökhöz! Vásároltam egy házat egy ikerházban, külön helyrajzi számú telken. A valóságban és a  földhivatali rajzokon a konyha folytatásában egy kamra található, melynek külön alapja, eltérő falazata és a házétól eltérő teteje van. Késöbb lett a házhoz építve, a házból közvetlenül át lehet járni a kamrába.

( a nyíllal jelölt épületrész a kamra)

Ezt a kamrát az alapig szeretném visszabontani, majd oldalirányban kiegészítve teraszt szeretnék építeni. A ház és kamra alapjának magassága a talajszinttől számítva 90 cm. A terasz beton szerkezetű lenne, járólap burkolattal, fa korláttal, egyelőre tető nélkül.

A kérdésem az lenne, hogy szükséges -e bontási, építési engedélyt kérnem vagy önállóan "garázdálkodhatok" és átalakíthatom a kamrát terasszá.

Várom segítő válaszukat, javaslatukat!

imania Creative Commons License 2017.04.21 0 0 3387

Mint írtam, egy oldalsó szoba helyett a padlásteret építenénk be 3 szobával és egy fürdővel. Eddig összesen két tervezőt dolgoztattam meg. A módosítást az eredeti tervet készítő tervezővel szeretném megcsináltatni, mert ő együtt szokott dolgozni a kivitelezővel. A terv elkészülte és engedélyezése után kérdeztem tőle, hogy mi történik, ha a körülmények változnak és nem a terv szerinti állapotot szeretnénk megvalósítani? Azt mondta erre, hogy egy módosított tervet kell beadni a hatósághoz. Ehhez képest most úgy éreztem, hogy húzza a száját, igaz azóta eltelt majdnem két év és sok minden változott.

Előzmény: a tömeg az tömeg (3385)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.18 0 0 3386

Köszi, küldtem egy emailt a paraméterekkel ;)

Előzmény: digium (3382)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2017.04.18 0 0 3385

Azért az kérdés hogy mennyi lenne a módosítás. Ha kevés, akkor némi átdolgozás után  fel lehet használni, ha sok nyilván nem. Azt viszont látom, hogy sok tervezőt foglalkoztatsz. nyilván az egyik nem szívesen kotor bele a másik munkájába.

Előzmény: imania (3384)
imania Creative Commons License 2017.04.18 -1 0 3384

Azt elfelejtettem, hogy most van egy 2 éve elfogadott tervünk az egy szobával történő bővítéshez. A tervezővel beszéltem arról, hogy nem lehet-e módosítást beadni, de azt mondta, hogy az megy a kukába, vagyis a két éve kifizetett tervezői díj kidobott pénz volt.

Ez:

Előzmény: imania (3383)
imania Creative Commons License 2017.04.18 0 0 3383

Tiszteletem, 

Hasznos ez a segédlet, ennek ellenére értelmezési kérdésben kérném a segítséget.

Házbővítés előtt állunk. A ház egy 9x10 m-es B30 téglából épült ház. Ötleteltünk, hogyan lehetne bővíteni. Szóba jött korábban a felfelé történő bővítés, de ezt több tervező elvettette. Így készült is több terv különböző (jobb-rosszabb) megoldásokkal, amik plusz helyiségeket toldottak volna  a meglévő épülethez. 

Viszont most visszatértünk az eredeti elképzelésünkhöz. Felfele mennénk. A meglévő kontyolt nyereg tető lejönne, a fa födém maradna, kapna egy betonkoszorút a ház. Mint írtam a meglévő födém marad, az meg lenne közölve új gerendákkal és egy másik födém lenne kialakítva (mivel nem vagyok szakember, csak ennyit jegyeztem meg, amikor erről beszélgettem egy kivitelezővel). Arra menne két tűzfal és valamennyi falazat a másik két falon. A tető csonka nyeregtető lenne, hogy ne kelljen tetőablakokat használni.

3 szoba + 1 fürdőszoba lenne fent. A vizet és a fűtéscsöveket kell felvinni, illetve a lefolyócsövet le, valamint az áramot.

Van egy bélelt téglakémény, nem tudom ez számít-e?

Ebben az esetben elegendő-e az egyszerűsített kivitelezési dokumentáció, vagy szükséges a kiviteli terv is?

Előzmény: KömKel (3354)
digium Creative Commons License 2017.04.15 0 0 3382

Dobj egy mailt a HÉSZ és az övezeti besorolásoddal.

Előzmény: Törölt nick (3379)
Peet14 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 3381

Segítsetek, kérlek, Bp-en belül családi ház oldalfalához szeretnénk egy kb 30-35m2 garázst felhúzni. A garázs egyik oldala a ház fala lenne, másik párhuzamos a szomszéd kerítése mellett 0,5m-el.

Hogy induljak el? Minek nézzek utána, hogy szabályos legyen, milyen engedélyek szükségesek?

Köszönöm 

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.09 0 0 3380

Abban HÉSZ-ben az is benne van vélhetően, hogy: "amíg nincs csatorna, addig..."

HA nincs az első ránézésre pech.

---

Másodikra nem feltétlenül, mer :-)

Az "Egyszerű bejelentés" alapján építhető ház esetén a csatorna és az út nem tartozik a betartandó HÉSZ előírások közé.

Szóval olvass után az egyszerű bejelentéses eljárásnak, mert pont a túl szabályozó HÉSZ-ek ellen jött létre.

Kezdésnek: https://www.e-epites.hu/sites/default/files/egyszeru_bejelentes_lakossagi_20160613.pdf

---

Fontos, hogy: HA bármilyen építés közbeni szabálytalanság miatt elkapnak az egyszerű bejelentéses építés közben.

Akkor MÁR a normál eljárás lép életbe.

...és  akkor a teljes HÉSZ fog számítani!

Tehát ne hibázz...

Előzmény: Törölt nick (3379)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.08 0 0 3379

Üdvözletem,

van egy szép kis telkem, ami korábban gyümölcsös volt. Belterület, falusias építési környezet, megfelelő méretű és át is minősíttettem nemrég (nem mezőgazdasági terület vagy mi adásvétel során).

Nem klasszikus lakóépület a célom, inkább a kilátásra épített kisebb nyaraló. Egy szint, 45nm + 45nm terasz, beton + üveg építmény lenne.

Namost, murvás út víz és villany áll rendelkezésre ott.

Mostani szabályozás szerint tudok már itt építkezni? Nincs csatorna ugye, a helyi HÉSZ pedig ugye teljes közművet és szilárd burkolatú utat kér(t?) ...

digium Creative Commons License 2017.04.08 0 0 3378

Az értelmezésben nem értünk egyet, szerintem világos. Felsorolják, hogy mihez nem kell épeng, majd a kivételek, amihez szükséges.

Igen, településképi sok helyen kellhet, de sok helyen az épenghez van kötve. Ergo ha nem kell épeng, nem kell településképi sem.

Szerintem: be kell benni az önkóba az éposztályra, megkérdezni az ügyintézőt, kézben a melléklettel, hogy mihez nem kell. Én is így tettem, meg is lepődött, hogy miket lehet építeni így.

Össze-vissza változtak az előírások, teljesen megérthető a kuszaság mindenkinek a fejében...

Előzmény: -carcass- (3377)
-carcass- Creative Commons License 2017.04.08 0 1 3377

"kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik."

Értelmezés kérdése.

Nálunk pl településképi véleményt is kérnek róla...

Előzmény: digium (3376)
digium Creative Commons License 2017.04.07 0 1 3376

Szerintem január 1-óta ez már nem engedély/bejelentésköteles.

312/2012 1.melléklet 1.pont

Előzmény: -carcass- (3375)
-carcass- Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3375

Az bizony.

Előzmény: Felújítok (3374)
Felújítok Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3374

Sziasztok! 

Az jelenleg engedèlyköteles, ha 2 ablakot szeretnèk a mostani 1helyett?(homlokzati)

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.02 0 0 3373

A telkeken a d, e, f pontokban felsorolt épületek csak az a, b, c. pontban felsorolt

épületek egyidejű építése esetén építhetők.

Ez hülyén van fogalmazva, de értelemszerűen azt akarja mondani  (99,99%) szerintem, hogy

- a (d e f) csak a főépülettel  (a b c) együtt

VAGY 

majd utána építhetők meg.

Azaz elsőnek magában nem építhető csak a (d e f) épület.

Vicces volna ha, az (a b c) elkészülte után soha többé nem építhetnél (d e f) épületet.

---

Egyébként pedig...

HA 300 m2 hasznos lapterület alatt lesz a ház, akkor erre magasról tojhatsz.

Mivel a HÉSZ olían szabálya, amit az "Egyszerű bejelentés" rendszerben építve nem kell betartani.

Pont ez ilyen agyatlanul túl szabályozott HÉSZ bürokraták ellen is jött létre a "Egyszerű bejelentés" rendszere.

A  betartandó  HÉSZ részeket láad: a  13. §  (2) bekezdésben.

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700078.TV

Viszont! ne kövess el szabálytalanságot az építés során, mert akkor már a teljes HÉSZ-t számon kérik!!!

---

Bővebben...

https://epitesijog.hu/fooldal/2000-az-egyszer-bejelentes-2017-januartol-hatalyos-uj-elirasai

https://epitesijog.hu/2017-04223-lakoeplet-epitesenek-egyszer-bejelentese-20170101

Előzmény: grinn (3372)
grinn Creative Commons License 2017.04.01 0 0 3372

Üdv, remélem jó helyen teszem fel a kérdésem.

Van egy telek, amit megakarok venni és a vonatkozó HÉSZ-ben, ezt lehet olvasni:

A falusias lakóterületen telkenként elhelyezhető

- főfunkciót hordozó épületként

a., egy, legfeljebb kétlakásos lakóépület

b., önállóan, vagy az egyik lakás helyén kialakított, az alapfokú ellátást

szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó kézműipari létesítmény

c., a lakókörnyezetet zajjal, rezgéssel, porral és légszennyező anyaggal nem

zavaró, a település lakótömbjeiben szokásos mértékű gépjármű és

személyforgalmat meg nem haladó vonzású, legfeljebb egy átlagos

lakóteleknyi területet igénylő kisipari, kisüzemi (mezőgazdasági vagy ipari)

építmény

- a főfunkciót kiegészítőépületként

d., gépjármű és egyéb tároló

e., állattartó épület

f., kisipari műhely

A telkeken a d, e, f pontokban felsorolt épületek csak az a, b, c. pontban felsorolt

épületek egyidejű építése esetén építhetők.

A dőlt betűs rész okoz nekem fejfájást, mert először szeretném csak a főfunkciót hordozó épületet, egy családi házat megépíteni, és később 1-3 éven belül még melléképület(ek)et, nyári konyha, műhely, garázs vagy inkább csak egy carport, zöldségverem. Ilyen HÉSZ előírás mellett (akár valamilyen kiskapu segítségével) lehetséges? Minden vélemény javaslat érdekel, köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.24 0 0 3371

A válasz kettővel alattad!

(nem kell semmi, megérkezett az építési demokrácia 28 évvel a rendszerváltás után)

Előzmény: Zoltanuss (3368)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.24 0 0 3370

Engedély, bejelentés téma ÉPPEN EGGYEL a kérdésed alatt.

Előzmény: károlybácsi17 (3367)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!