Nem kifejezetten "milyen állat" kérdésem volna, csak hasonló. Van egy csiga, neve Galba truncatula, magyarul májmételyes csiga. Ez ugyanaz, mint a Lymnaea truncatula? Ha igen, melyik a jelenleg érvényes neve?
Ki mástól is várhattam a választ, mint a nagymestertől! Szóval, fenyőrigó. Minden évben megcsodáltam őket, de nem jutott eszembe, hogy lefényképezzem a csapatukat. Csak most ötlött fel bennem, hogy mekkora mulasztás volt, remélem, lesz módom erre! Nagyon köszönöm, mégegyszer!
Több mint valószínű, hogy az általad megfigyelt madarak fenyőrigók. Néhány pár fészkel kis hazánkban, de jobbára téli vendégként ismeretesek. Nos, ők minden télen láthatóak, ellentétben a csonttollúakkal, melyek inváziós tollasok, vagyis bizonyos időszakonként inváziószerűen "özönlenek" el bennünket. Hangjuk vékony, finom ciripelésszerű. A fenyőrigók "sak-sak"-szerű hívót hallatnak.
Egyébként a 2004-2005-ös télen elég sok helyről jeleztek az országban csonttollú +figyeléseket. Szépmagam is többet láttam, 125 fős csapat volt a legnagyobb létszámú.
Ez a lepke az a fajta amit nyáron nagyon reklámoztak a kártevése miatt.Most nem jut eszembe a neve sajnos. Gyapjas lepke vagy milyen...A tesmést pusztítja a hernyója, ha jól emlékszem.
Sajnálom, hogy nincs illusztrációm a kérdésemhez és a leírásom sem a legjobb, de hátha valaki tud támpontot adni a további keresgéléshez:
gyerekkortól csonttolúként ismerek, vagy inkább vélek ismerni egy madárfajt. Ilyentájt érkeznek csapatostul, bogyókkal táplálkoznak. A madárcseresznye fákat előszeretettel szállják meg és az édeskés barnásvörös termésből lakmároznak. Kb. gerle nagyságúak, alapszinezetük hasonló, mint a csonttollúaké, de nincs bóbitájuk. Most már bizonyos, hogy csak tévedésből neveztük őket csonttollúnak, de akkor mik lehetnek?
Nemrégiben átrepült már felettem egy csapat, de közel kerülni és fényképezni nem tudtam őket. Segítsetek!
Kedves, borju, caterina, a rajzolt kép alapján nem hinném, hogy degu lett volna. A fülei aprók voltak, fejéhez simultak, a farka vége nem volt cseppet se bojtos, hanem fehér. A teste zömök, hengeres, 10-12 cm hosszú volt. Egy elvadult, kevéssé látogatott területen találtam meg a tetemet, bár lehet, hogy oda már a macska hozta, döglötten.
Ezenkívül, a közeli szomszédokról azt el tudnám képzelni, hogy szemrebbenés nélkül kidobnak bármilyen állatot, de azt nem, hogy egy percig is tartják előtte a lakásukban, ha értitek mire gondolok....
Ó, köszi! A fehér farokvég nem elég az azonosításhoz? Ő maga fizikailag már nem létezik, de legközelebb behűtőzöm a holttesteket, hogy legyen mit mivel összehasonlítani...
Ő az északi pocok (Microtus oeconomus). Picit utánaolvastam, alig találtam róla valamit, legfeljebb azt, hogy néhány másik pocokfajtól legfeljebb a fogazata alapján lehet megkülönböztetni. Az pedig picit nehézkes a szimplán lelkes, de nem kihűlt pockok iránt érdeklődő természetkedvelőnek. :) Vagy kurva jó vicceket kell neki mesélni. ;-)
Egyébként ez nem kicsi, csak a rebarbaralevél nagy alatta. 10-12 cm hosszú volt, méretre lehetne vakond is.
Sajnos azt is jól ismerem, mert azt meg az egyik kutyánk üldözi, szétkaparva a növényeket közben és már több hullával találkoztam.
Egyszer épségben skerült kimenteni a karmai közül, elvittem messzire és nagy élmény volt látni, ahogy a másodperc tört része alatt beásta magát a földbe.
(Valószínűleg pocok lesz ez, csak mintha a korábbiaknak rövidebb farkára emlékeznék...)
... vitatkozni nem tudok... :)... tényleg nem ismerem...
... csak ... nekem pont a lábai, körmei formája alapján ugrott be...
... egyszer - régen - a kisebbik fiam fogott az erdőben egy gyerek vakondot, ... ahhoz hasonlít... még annak sem volt hosszú az orra.... igaz a farkára nem emlékszem...
Szia!
Egyszer már segítettél nekem a lepkék meghatározásában. Megkérhetlek most is, hogy nézd meg a képeimet
(link a 271-es hozzászólásban)
Előre is kösz