Üdvözletem! A metszés topicból másoltam ide az egészet, azért van benne a szilva is, ezért elnézést kérek! Szóval:
Szeretnék megint tanácsot kérni, teljesen kuka vagyok metszésileg. Idén tavasszal ültettem kettő szilva (Top-Hit) és egy Csengődi meggyfát. Szeretném, ha erős- magas fák lennének, de kb. 2 méterig homok, alatta agyag van. Gondolom, az a két m3 talaj amit kicseréltem hosszú távon nem lesz elég? Vagy reálisabb inkább az alacsony, 3 méter magasságban gondolkozni? És a metszés: fogalmam sincs róla, és közel- távol senki, a meggyfán három ág a csúcson:, a szilvákon pedig kettő:. Gondolom, ez így nem maradhat, de mikor és mit kellene lemetszenem? A cigánymeggyem leérett, rengeteg volt, de csak ostor. Szegény már ki van kötözve a kerítéshez, mert dől ki, egy erős visszametszés segítene rajta? És ha igen, hol kellene vágnom?:És mikor szabad? Tudom, sok kérdés, de teljesen amatőr vagyok, előre is köszönöm.
Igen a gyümölcsfejlődés korai szakaszában mehet a fölszívódó szerek de az érés közelében csak valamilyen kontakt szert aminek rövidebb a várakozási ideje mint a fölszívódónak. Évekig próbáltam de az idei évben a talajfertőtlenítésel sokkal jobb eredményt sikerült elérni csak elvétve találok hibás gyümölcsöt.
A meggy azért rothad mert a rovarok megszurkodják és a seben keresztül bejut a monilia gomba. Ezt úgy tudod elkerülni ha jóval az érés előtt elkezdesz rovarölőzni. Van egy módszerem amit az idei évben próbáltam ki és sikeres volt a cseresznye meggyfák alját megszórtam talajfertőtlenitővel mert ezek a rovarok a talajból bújnak elő még azelőtt hogy elkezdet a gyümölcs színesedni. Ha nem akarsz vegyszereket használni akor javaslom az Artis pro nevű szert jövőre ezt fogom kipróbálni a talajra kell permetezni
10 centis törzsátmérős meggyfát vágtam már "derékba", de az nem volt 5 méter magas.
Vadcseresznyét vágtam vissza vastagabb törzsátmérővel, ennél állapítottam meg, hogy (szerintem) a héj alá oltás nem igazán jó ilyen méreteknél, mert a nemes lefeszíti a kérget és be fog rohadni, ha nem kap állandó védelmet még évekig. Ezért javaslok mindig inkább plusz egy évet és angolnyelvest...
A kihajtás nem lehet gond, ha nem nagyon öreg a fa. De célszerűbb lenne tavasszal visszavágni szerintem is.
Még egy tudományos(kodó) kérdés az időpont. Most azonnal lehet csinálni, vagy várjak vele lombhullásig?
Koronaalakítást az idén nem termő kajszikon már csináltam, az láthatólag problémamenesen sikerűlt, mert megindult a kihajtás a csonkokon. . Ha most csinálnám, kihajtás szempontjából nyerhetnék egy évet (gondolom). De ilyen brutális beavatkozásnál félek a sebfertőzéstől. Akkor is, ha lefertőtlenítem és lekenem a sebet. Meg talán az is probléma, hogy az új hajtások nem erősödnek meg télállóra.
Megelőztél a Csengődi gyümülcsminőséggel kapcsolatos probléma leírásával. Ugyanez a véleményem.
Azért ültem le a gép elé, hogy valakitól tippet kérjek arra, hogy mi a fenére lehet akkor hasznosítani mégis a most előszőr számottevő (néhány kg) termést?
Kimagozás nélkűl fagyasztani? Esetleg habarcskeverővel összezúzni és kipréselni?
Ha van valakinek tapasztalata köszönettel venném ha megosztja.
A kukac nélküli meggy idén engem is meglepett. Ezerrel szedem és magozom a meggyet, megy a fagyasztóba 2 családhoz. Elvétve találok kukacot, pedig már a kukac miatt terveztem a fa kivágását. Minden szembe szokott lenni.
A kirepedt meggy ugyanolyan finom mint az ép, addig míg el nem kezd rohadni. Ez maximum 2 nap. Szedjed villámgyorsan! Befőttnek nem javaslom mert az a legkényesebb, de meggylekvárt, szörpöt lehet készíteni, és kimagozva lefagyasztani. Finom a rostos meggylé is.
Szerintem idén (és esetleg tavaly is) nálad is az lehet, ami itt a fórumozóknál sok esetben (ha kicsit visszaolvasol, látod). Ha viszont minden évben ezt csinálja, akkor passz.
Valószínűleg nagyon nem szeretik a fák a mostanában jellemző februári nagy meleget, majd a március-áprilisi fagyokat. Mondjuk logikus, mert nem volt eddig ez jellemző az időjárásra. A virágzás idén látszólag megvolt nagyobb fagykár nélkül, de valószínűleg azért csak károsodtak a virágokban a bibék, így emiatt nem lett normális a termés.
van egy érdi nagygyümölcsű meggyfám. Cseresznyefához hasonló habitusú a fája, ritkás, erősebb hajtásrendszer,
a termés mérete is nagy.
A többi meggytől eltérően 2-3 éves vesszőkön hozza a termést. Idén és tavaly is rengeteg virág volt rajta, majd a virágok átmentek borsónyi, cseresznyemag méretű zöld termés kezdeménybe. Majd a zöld termések 99%-a átment
piros színbe és lepotyogott.
Ez miért történt? Betegség?
Idén és tavaly is kb. 10 szem meggy lesz rajta. A fa kb. 6 éves.
kb. 6 éves Érdi bőtermő, idén rengeteget virágzott és kötött, látszólag ez az idei abnormális időjárás nem fogott ki rajta. Enyhén moníliás lett, mert különböző okok miatt csak egyszer, a virágzás elején tudtam lefújni Folicur Soloval, de néhány ág visszavágásával látszólag sikerült megúsznom...
Fentiel ellenére a rengeteg meggy szerintem pici és folyamatosan dobálja el a fa... Mi lehet ez? Megfáztak termékenyüléskor a virágok? Netán tápanyghiány? (Ez a leveleken nem látszik.) Esetleg túlkötés? Öntözni öntözöm, tanácstalan vagyok...
Nyári fontost pár éve visszavágtam és tönkrement, nem ifjodott meg. Kb. 6-8 méter magasból bombáztak augusztusban az óriás almák. Viszonylag savanyú, nagy magházzal, igazi rétesalma. 1-2 hónapig áll el max. Én nem tudtam vele mit kezdeni. Én átoltanám helyedben egy részét, ha még nem túl nagy.
csak kalandvágyból lett ültetve, pontosan a tulajdonságai miatt.
Végképp nem a meggy közé tartozik, de bánatenyhítésnek van egy "nyári fontos"fám, mely tavaly 9 szemet termett, egyenként 30 dekás almákat..az idén csak hat szem kötött. Na ezt viszont nem permeteztem(eddig) :-)