Elég száraz a tavasz a száraz tél után, azért egy héten egyszer jól beöntözöm, indul a gránátalmafa nálunk is, de visszafagyott valamelyest, de még várok a visszametszéssel, hogy meddig, mert alulról indult, remélem fent is beindul .
Ha állandóan öntözve van a fád, akkor az arra sarkalja a növényt, hogy sekélyen gyökeresedjen, szerintem nem kell rá irányítani az öntöző rendszered, inkább időnként, de akkor bőven érdemes öntözni, most a telepítési időszakban gyakrabban(mint minden frissen ültetett kis fát, cserjét), később viszont aszályos időszakban heti egyszer bő vízzel, a termés miatt is érdemes lesz egyszer-egyszer így öntözni(ha nincs elég csapadék), hogy lédús legyen, ha terem, ne aszott!
Koszonom unartis a válaszod,akkor izgulok virágzásig,mert nem volt olcsó 14 000,- egy fáért de nem akartam évekig várni sem és a bokros nekem nem lett volna jó oda ahova szántam.
remélem a sok napot meghálálja mert azt kap reggeltol estig.
Az ontozésével nem vagyok tisztában most mennyi vizet is igényel ,mert a gyep onotozofejeitol szinte naponta kapna vizet a nedvesen tartáshoz,de ahogy néztem elég mostoha korulmények kozott van a termeloországokban,csak az igazán hosszu szárazságokkor ontozik - ebben még kiokosíthatnátok mik a tapasztalataitok.
Igen, a virágzat alapján lehet látni, hogy termő típusod van-e, a telt virágú fajták ritkán, kivételes esetben kötnek egy-egy termést, az is apró marad, általában nem.
A szimpla virágú formák érlelnek termést, azok a termő típusok! Nálam is indulnak a gránátok, kicsit később mint előző években, szerintem kisebb hajnali fagyokkal nem lehet gond! Dugványozni nagyon könnyű, nekem is úgy van egy termő típusom, de még az sem termett, remélem néhány év múlva megkóstolhatom a saját gránátalmánkat!
Pénteken sikerult egy torszes 1,5m magas gránátalmát vennem,szépen el is ultettem kint a megindult fát- erre ma reggel -2C !!!!! brrrr
Sajnos nem tudom csak az elado állításábol hogy termo fajta ,de a cetli szerint csak a latin neve van rajta: Punica Granatum
Muszáj volt egy alakítometszést végrehajtanom hogy szélesítsem nyissam a koronát,de ahogy a youtubos videokat néztem ezt nem is tettem rosszul,annal ellenére hogy csak a hajtások végén hoz virágot,indiában is így csinálják a bokrosoknál is ,remélem nem tettem rosszul.
Csak virágzáskor fogom tudni megállapítani ,hogy tényleg termo e?Nagyjábol végigolvastam a topic-ot, nekem ez jott le belole. Cáfoljatok meg, ha rosszul gondolom.
Dugványozáshoz ágak érdekelnének róla, cserére télálló fügekaktuszt, esetleg barna füge, mézfüge ágat tudnék küldeni(ez utóbbi remélem nem fagyott meg,fügés csoportban írtam erről)!
Nekem van 2 db kb 3 m magasságu termő gránátalma bokrom, 8 évesek. Permetezve soha nem volt, tzehát BIO. A két bokron 2 kosár termés volt. Az eggyik növény piros, a másik sárga termésü. Tudnék magot adni aki kér belőle. Ültetés előtt egy hétig áztatni kell a magot és utána kell vetni, 5 cm -ig kell kb hagyni növekedni, majd átültetni nagyobb edénybe. Az első évben mindenképp fagymentes helyen kell teleltetni majd következő év májusában mehet a végleges helyére. Földjére igénytelen de a jó földet meghálálja. Erős napos helyre kell ültetni. Első termésem 3 év után volt. Télen már nem igényel fagy elleni védelmet. Termése kb 20 dkg. Cserébe elfogadnék goi bogyó fácskát vagy bármilyen különleges növényt.
Van egy keltetőm abba fogok vetni, utána mennek a kerti holland ágyásba, egyenlőre még várok egy kicsit, majd februárban szeretnék vetni! Sekélyen fogok vetni, mert apró magvú, remélem lesz néhány belőle!
Nincs ugyan tapasztalatom a gránátalma magvetésben de én is így csinálnám. Talán jó lenne megvárni amíg melegebb lesz és több a fény a fiatal növénykéknek, ezért esetleg májusban (is) vetném.
olvastam hogy van már termő gránátalmád! esetleg nem lehetne kérni gyökeres hajtást, vagy hajtást amit tudnék gyökereztetni? Édesanyámnak szeretném meglepetésként.. valahogy megoldható lenne?
Látom nagyon szép a gránátalmád! Én Édesanyámnak szeretnék! Lehet kérni hajtást gyökereztetni, vagy gyökeres hajtást Tőled? Nagyon nagy öröm lenne! ha igen, akkor a szokeistvanKUKACgmailPONTcom az email címem!
Még nem termett a gránátalma fám, de amelyikről származik, az minden évben bőven terem, sajnos a fajtáját nem tudom milyen lehet, de az anyanövény gyümölcsét már megosztotta itt topikban.
Kb 1-2 hete hullajtotta le a besárgult leveleit, 4 hete még így nézet ki:
Szia, köszönöm a fajtatippet, tavaly nálam is termett (sajnos fogalmam sincs milyen fajta), de idén semmit és a főága ezen az elég enyhe télen elfagyott. Sajnos a Pest megye nem jelent semmit, én konkrétan a nógrádi fagyzugokkal versenyzem, mert a sződrákosi pataktól vagyok pár méterre, ami nyilván a teknő legalja :) derült hajnalokon mire Mogyoródnál felmegyek az autópályára, ami légvonalban nincs 4 km, kb. 4-5°C-kal mérek melegebbet mint otthon. Ami nyáron ugyan áldás, de a növényeimnek átok :)
Ettől függetlenül lehet, hogy kipróbálom ezt a fajtát, korrekt az ára és tőlük már több növényt is vettem, rendben volt mind.
Sziasztok, nem tud valaki kifejezetten hidegtűrő fajtákat áruló helyet? Salavatski, Kazaki, Entekhabi saveh... Ebayes "télálló gránátalma -12°C" nem érdekel, mert annyit mindegyik kibír, nekem kifejezetten ilyen fajták kellenek.
Mikor lehet leszedni a gránátalmát? Van kiültetve egy fánk , van rajt kb 4-5 db. Kis fa tavaly vettük, de már szép nagyon rajta a gránátalmák mint kb a boltban ami szokott lenni. Meddig kell vele várni? Teljesen piros legyen? Vagy esetleg előbb is leszedhető és állásban is beérik?