Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27494

2 elég.

De ha nem erjeszted, csak teaszűrőben átöblíted, az is jó. Meg persze amit Judit ír, az is, kaptam már tőle ilyen papírra ragasztott magot, és szépen kikelt.

Előzmény: szabojozsi1964 (27493)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27493

A "kicsit megerjedni" a kulcs, pontosabban a "kicsit". 2-5 napig olvasok mindenfélét. Mindegy, amikor elkezdenek süllyedni a magok a trutyiból (uis ma reggel jöttek fel a pohár aljáról), akkor lesz jó.

Előzmény: CBNora (27491)
Hooti Creative Commons License 2024.06.16 0 1 27492

Szia

Én kb. 24órát áztatom ivóvízben 1-2x megkeverve, majd sima fehér lapra teszem ki (pld boríték is jó), ott kiszárad majd összehajtom ahogy van, rászáradva a lapra és ráírom milyen fajta, vagy honnan van.

 

Eddig működött.

Előzmény: szabojozsi1964 (27486)
CBNora Creative Commons License 2024.06.16 0 3 27491

Én úgy hallottam, hogy a termésből kiszedett leveses magot hagyni kell kicsit megerjedni, akkor tisztára le lehet mosni. Kipróbáltam, működik, az így kinyert mag is csírázik. De a Judit-féle is, úgyhogy valószínűleg mindegy, akárhogy is ki lehet szedni.

Az a lényeg, hogy a magok alatti papírra rögtön írjuk rá, hogy milyen fajta és melyik évben tettük el. Ez egyértelműnek tűnik, de az ember hajlamos elfelejteni, aztán vakarhatja a fejét.

Előzmény: homerx (27488)
55judit Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27490

Kb. 50 éve kertészkedek, ezzel még nem volt problémám. Így szoktam meg.

Előzmény: homerx (27488)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27489

Erről lenne szó, "tomate azul", azaz kék paradicsom. Kifejezetten édes, enyhén savas, nagy szemű paradicsom, és nem hibrid. Remélem, sikerül a magfogás, mert nincs több termés :D

 

Illetve sikerült még a piacon vásárolnom 2 helyi fajta magját, origi csomagolásban és egy rio grande nevű fajtát (de ez sztem itthon is kapható). 

A Valencianos kifejezetten helyi fajta, élőben is nagyon szemrevaló

 

A Tres Cantos pedig egy édes, beefsteak paradicsom, igen nagy méretben, élőben mutatós.

homerx Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27488

en meg ugy tudom, hogy a rajta levo kocsonyas retegnek pont az a celja, hogy ne csirazzon ki a gyumolcsben a mag ido elott. ezert kell lemosni, amit szerintem sokan nem csinalnak, megis kicsirazik utolag.

Előzmény: 55judit (27487)
55judit Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27487

Én papírra kaparom ki a magokat a paradicsomból. Amikor megszárad rajta, kész van. :) Állítólag a magokon hagyott paradicsom hús tápanyag lesz a csírázó magnak.

Előzmény: szabojozsi1964 (27486)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27486

Sziasztok! Ti meddig áztatjátok a vízben magfogáskor a magot? Tavaly csináltam már egyszer, sikerült is, szépen keltek a fogott magjaim idén, de már elfelejtettem a technikát :))
Egy spanyolországi üdülésből sikerült pár szem érdekes, általam még nem ismert helyi paradicsomot hoznom, abból fognék magot.
Köszönöm a válaszokat!

Belohin Creative Commons License 2024.06.13 0 0 27485

A növények egyelőre nagyon szépek, a legnagyobbak már elkerülték a métert. A Mexico, ami próbaidős, vetekszik a régi fajtámmal - mindkettő igen erősen növő. Majd ha sikerül meg is kóstolni, beszámolok róla.

Előzmény: 55judit (27483)
eeddie Creative Commons License 2024.06.13 0 0 27484

Sehogy. Vannak ugyan néhol zöld paradicsomok, de nálam még az üvegházban sem színesedik. A szabadföldit elverte a jég, sok ág, levél letört, paradicsom sérült. Kapott Amistart, rezet, leszedtem a foltos leveleket. Remenykedtem. Erre ma vírusgyanús hajtásokat látok. Nem akarom kihúzni mert kb a fele olyan. Úgyhogy a kigyökereztetett hajtásokat gyorsan eldugtam a volt kutyaudvarba ami vagy 25 méterre van az előkertben. Hátha azok megússzák és legalább enni tudunk. 

Előzmény: 55judit (27483)
55judit Creative Commons License 2024.06.13 0 0 27483

Idén 11 félét ültettem.

A Langered Cherry - amit néhány nappal a többi után tudtam vetni, már színesedik. A többi nem. Gyönyörű fürtök vannak rajta. A kölönleges paradicsomok oldalán vásároltunk 2 fajtát, ezt ajándékba küldték.

Kinek hogy áll szabadföldön?

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.11 -1 2 27482

"Hülye azért nem vagyok!" :)

 

Ebbe most ne menjünk bele!
Te írtad, hogy poshadt a puha, érett, finom paradicsom.

A keménysége inkább kívánatos, semmint kizáró ok, ha Piripócsra is viszik. 

Igen, ezért nemesítették erre a "gyári" paradicsomot. A szállíthatóság és a pultállóság elsőrendű szempont.
De mi a kertből csak a konyhába akarjuk bevinni, nekünk minden más szempont fontosabb...

Előzmény: Törölt nick (27480)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.11 0 0 27481

Volt már Orcado, St. Pierre, Kecskeméti jubileum, ACE, meg a "Manó" tudja, mi nem. Erre a meggyőződésre jutottam.

Előzmény: 55judit (27478)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.11 0 0 27480

"Hülye azért nem vagyok!" :)

Egy igen jó ízű paradicsom. Ki venné a magot, termesztené, ha így lenne, ahogy lefested. A keménysége inkább kívánatos, semmint kizáró ok, ha Piripócsra is viszik. 

Előzmény: öreg_néne_b (27477)
55judit Creative Commons License 2024.06.11 0 0 27479

+ van a Rugbi, nem is veszek többet. Annyi féle van már hogy ezekből is szelektálni kell.

Előzmény: 55judit (27478)
55judit Creative Commons License 2024.06.11 0 0 27478

Én az évek óta bevált fajtákat vetem, és nagy érdeklődéssel figyelem a tőled kapottak fejlődését is. csodaszépek, bízom benne hogy édes-zamatosak is lesznek.

 

A lugast próbáltam, a boltinál egy fokkal jobb volt, de a saját fajtáim ízét meg sem közelítette. Nem veszítesz ha kihagyod.

 

A bolti paradicsomot - a keményet, íztelent -  szerintem azok szeretik, akik még nem ettek jobbat.

Előzmény: CBNora (27476)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.11 0 0 27477

Nem poshadt, hanem finom érett, lédús, édes-savas, illatos. De tudom, hogy a seízű gumiparadicsomnak is vannak hívei...

Előzmény: Törölt nick (27473)
CBNora Creative Commons License 2024.06.11 0 1 27476

Mi még nem próbáltuk a Lugast, de az itt olvasottak alapján nem is fogjuk.

Van már 14 fajta, ami bevált, ezekből mindig kell pár tő, több hely nem is nagyon van.

 

Egyszer a trágyából kikelt néhány tő paradicsom, kíváncsiságból meghagytam. Kemény, ízetlen, igazi pulton tartható lett. A szomszédok boltihoz vannak szokva, ők boldogan megették.

Előzmény: Belohin (27474)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.11 0 0 27475

Nekem mindig. :)

Rágós gubanc az csak későn szokott megjelenni benne, amikor más meg már nincs is. Ha rendesen gondoznám, nem aprózódna el, talán nem is lenne benne. És jó ízűnek találjuk. 

Előzmény: Belohin (27474)
Belohin Creative Commons License 2024.06.11 0 1 27474

Szerintem ez két teljesen független koordináta. A poshadt persze, hogy semmiben sem jó. De lehet egy friss paradicsom is lágyabban géles húsú. A Lugasba a kés is nehezen megy bele, és kimondottan rágós. Közben pedig seízű.

De mindenki termesszen olyat, amilyen neki tetszik. Nekem Lugas soha többet nem lesz.

Előzmény: Törölt nick (27473)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.10 0 0 27473

Az is tetszik benne, hogy kemény. A poshadtat se paradicsomban, se gyümölcsben nem szeretik. 

Előzmény: öreg_néne_b (27472)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.10 -1 2 27472

a Lugas F1-et egy kiváló paradicsomnak tartjuk

 

Anyám a piacon a "jó kemény" paradicsomot kereste. Neki találták ki a "gyári" paradicsomot. Ha leesik, visszapattan. ;)

Előzmény: Törölt nick (27471)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.10 0 0 27471

Leginkább a nagyságra, gazdagságra gondoltam a különbséget emlegetve. Lehet, hogy a sajátomat mind befőztem, de a szomszédnál termettnek 5x akkora volt a lombozata, a magassága. Aztán mindegyikre ráment a paradicsomvész, ezért az idén nem ültethettem akárhová. Amúgy nagy ínyenc sem lehetek, de az egész családom sem az, mert a Lugas F1-et egy kiváló paradicsomnak tartjuk, itt meg jót nem olvasok róla. Vagy fajtánként más a talajigénye a paradicsomnak, bár azt nemigen hiszem, hogy valamelyik is ezt a szörnyű talajt kedveli.

Előzmény: alfi13 (27470)
alfi13 Creative Commons License 2024.06.10 0 0 27470

Hasonló tapasztalatom van nem mindegy milyen talajba neveljük a paradicsomot nagyon nagy az külömbség egy humuszban és tápanyagban gazdag talajon mint egy kötött agyagtalajban. Mindkét talajtípusba volt ugyanaz a fajta és rá sem lehetett ismerni az ízekre.

Előzmény: Törölt nick (27469)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.09 0 0 27469

Hogy milyen mértékben számít a talaj minőségétől, azt tavaly megláttam, amikor a saját pocsék kertemben is volt ACE 55, meg a szomszédhoz is ültettem, amit én használok. Fölismerni sem lehetett, hogy ezek egy fajták. Most az összes paradicsomot a sajátomba ültettem. :(

Előzmény: 55judit (27468)
55judit Creative Commons License 2024.06.09 0 1 27468

Mikor véleményeztem, egyedül nekem nem tetszett. Szerintem a termőföldtől is függ a minőség. Nálam nagyon rossz töltés talaj van, évekig takarítottam belőle az üvegdarabokat, kupakokat, vasakat, építkezési törmeléket. Ki tudja mit öntöztek ide valamikor. 18 év után még ma is szedegetek belőle. 

 

A paradicsom nagy kedvencem, de már sok félét próbáltam, mire talán mostanra alakult ki a végleges fajtakör. 

Előzmény: eeddie (27466)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.08 0 0 27467

"A ’Spencer’ egy úgynevezet heirloom fajta, vagyis örökségparadicsom, mely azt jelenti,  hogy több generáción keresztül a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényekről történt a magfogás, így egy-egy fajta több évtizedes múlttal rendelkezik."

Nem hibrid. Azt hiszem, az megbízhatóbb.

Előzmény: eeddie (27466)
eeddie Creative Commons License 2024.06.08 0 0 27466

Én is kíváncsi vagyok, majd számolj be. Nekem egyszer volt Spencer, ugyanarra az eredményre jutottam mint Judit. De ez lehet a vetőmagtermelő hibája, mert hiába azonosak a szülők, a hibrid esetleg mégis másként  alakul mint ami az eredeti elképzelés volr. És 

Előzmény: Törölt nick (27465)
Törölt nick Creative Commons License 2024.06.08 0 0 27465

Lehet.

Előhoztam a hozzászólásokat a Spencerről a fórumon. Neked nem tetszett. Savanyú, kemény, íztelen. Több hibája nem is lehet. Tintus ragaszkodik hozzá, nagyon bejött neki. Egy szavazáson a 2. legjobb koktélparadicsomnak ítélték. Erre föl hozattam a magot. Most aztán kíváncsian várom, mi lesz belőle nálam, annál is inkább, mert másokra is rátukmáltam a palántát.

Előzmény: 55judit (27464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!