De ha nem erjeszted, csak teaszűrőben átöblíted, az is jó. Meg persze amit Judit ír, az is, kaptam már tőle ilyen papírra ragasztott magot, és szépen kikelt.
A "kicsit megerjedni" a kulcs, pontosabban a "kicsit". 2-5 napig olvasok mindenfélét. Mindegy, amikor elkezdenek süllyedni a magok a trutyiból (uis ma reggel jöttek fel a pohár aljáról), akkor lesz jó.
Én kb. 24órát áztatom ivóvízben 1-2x megkeverve, majd sima fehér lapra teszem ki (pld boríték is jó), ott kiszárad majd összehajtom ahogy van, rászáradva a lapra és ráírom milyen fajta, vagy honnan van.
Én úgy hallottam, hogy a termésből kiszedett leveses magot hagyni kell kicsit megerjedni, akkor tisztára le lehet mosni. Kipróbáltam, működik, az így kinyert mag is csírázik. De a Judit-féle is, úgyhogy valószínűleg mindegy, akárhogy is ki lehet szedni.
Az a lényeg, hogy a magok alatti papírra rögtön írjuk rá, hogy milyen fajta és melyik évben tettük el. Ez egyértelműnek tűnik, de az ember hajlamos elfelejteni, aztán vakarhatja a fejét.
Erről lenne szó, "tomate azul", azaz kék paradicsom. Kifejezetten édes, enyhén savas, nagy szemű paradicsom, és nem hibrid. Remélem, sikerül a magfogás, mert nincs több termés :D
Illetve sikerült még a piacon vásárolnom 2 helyi fajta magját, origi csomagolásban és egy rio grande nevű fajtát (de ez sztem itthon is kapható).
A Valencianos kifejezetten helyi fajta, élőben is nagyon szemrevaló
A Tres Cantos pedig egy édes, beefsteak paradicsom, igen nagy méretben, élőben mutatós.
en meg ugy tudom, hogy a rajta levo kocsonyas retegnek pont az a celja, hogy ne csirazzon ki a gyumolcsben a mag ido elott. ezert kell lemosni, amit szerintem sokan nem csinalnak, megis kicsirazik utolag.
Én papírra kaparom ki a magokat a paradicsomból. Amikor megszárad rajta, kész van. :) Állítólag a magokon hagyott paradicsom hús tápanyag lesz a csírázó magnak.
Sziasztok! Ti meddig áztatjátok a vízben magfogáskor a magot? Tavaly csináltam már egyszer, sikerült is, szépen keltek a fogott magjaim idén, de már elfelejtettem a technikát :)) Egy spanyolországi üdülésből sikerült pár szem érdekes, általam még nem ismert helyi paradicsomot hoznom, abból fognék magot. Köszönöm a válaszokat!
A növények egyelőre nagyon szépek, a legnagyobbak már elkerülték a métert. A Mexico, ami próbaidős, vetekszik a régi fajtámmal - mindkettő igen erősen növő. Majd ha sikerül meg is kóstolni, beszámolok róla.
Sehogy. Vannak ugyan néhol zöld paradicsomok, de nálam még az üvegházban sem színesedik. A szabadföldit elverte a jég, sok ág, levél letört, paradicsom sérült. Kapott Amistart, rezet, leszedtem a foltos leveleket. Remenykedtem. Erre ma vírusgyanús hajtásokat látok. Nem akarom kihúzni mert kb a fele olyan. Úgyhogy a kigyökereztetett hajtásokat gyorsan eldugtam a volt kutyaudvarba ami vagy 25 méterre van az előkertben. Hátha azok megússzák és legalább enni tudunk.
A Langered Cherry - amit néhány nappal a többi után tudtam vetni, már színesedik. A többi nem. Gyönyörű fürtök vannak rajta. A kölönleges paradicsomok oldalán vásároltunk 2 fajtát, ezt ajándékba küldték.
Ebbe most ne menjünk bele! Te írtad, hogy poshadt a puha, érett, finom paradicsom.
A keménysége inkább kívánatos, semmint kizáró ok, ha Piripócsra is viszik.
Igen, ezért nemesítették erre a "gyári" paradicsomot. A szállíthatóság és a pultállóság elsőrendű szempont. De mi a kertből csak a konyhába akarjuk bevinni, nekünk minden más szempont fontosabb...
Egy igen jó ízű paradicsom. Ki venné a magot, termesztené, ha így lenne, ahogy lefested. A keménysége inkább kívánatos, semmint kizáró ok, ha Piripócsra is viszik.
Én az évek óta bevált fajtákat vetem, és nagy érdeklődéssel figyelem a tőled kapottak fejlődését is. csodaszépek, bízom benne hogy édes-zamatosak is lesznek.
A lugast próbáltam, a boltinál egy fokkal jobb volt, de a saját fajtáim ízét meg sem közelítette. Nem veszítesz ha kihagyod.
A bolti paradicsomot - a keményet, íztelent - szerintem azok szeretik, akik még nem ettek jobbat.
Mi még nem próbáltuk a Lugast, de az itt olvasottak alapján nem is fogjuk.
Van már 14 fajta, ami bevált, ezekből mindig kell pár tő, több hely nem is nagyon van.
Egyszer a trágyából kikelt néhány tő paradicsom, kíváncsiságból meghagytam. Kemény, ízetlen, igazi pulton tartható lett. A szomszédok boltihoz vannak szokva, ők boldogan megették.
Rágós gubanc az csak későn szokott megjelenni benne, amikor más meg már nincs is. Ha rendesen gondoznám, nem aprózódna el, talán nem is lenne benne. És jó ízűnek találjuk.
Szerintem ez két teljesen független koordináta. A poshadt persze, hogy semmiben sem jó. De lehet egy friss paradicsom is lágyabban géles húsú. A Lugasba a kés is nehezen megy bele, és kimondottan rágós. Közben pedig seízű.
De mindenki termesszen olyat, amilyen neki tetszik. Nekem Lugas soha többet nem lesz.
Leginkább a nagyságra, gazdagságra gondoltam a különbséget emlegetve. Lehet, hogy a sajátomat mind befőztem, de a szomszédnál termettnek 5x akkora volt a lombozata, a magassága. Aztán mindegyikre ráment a paradicsomvész, ezért az idén nem ültethettem akárhová. Amúgy nagy ínyenc sem lehetek, de az egész családom sem az, mert a Lugas F1-et egy kiváló paradicsomnak tartjuk, itt meg jót nem olvasok róla. Vagy fajtánként más a talajigénye a paradicsomnak, bár azt nemigen hiszem, hogy valamelyik is ezt a szörnyű talajt kedveli.
Hasonló tapasztalatom van nem mindegy milyen talajba neveljük a paradicsomot nagyon nagy az külömbség egy humuszban és tápanyagban gazdag talajon mint egy kötött agyagtalajban. Mindkét talajtípusba volt ugyanaz a fajta és rá sem lehetett ismerni az ízekre.
Hogy milyen mértékben számít a talaj minőségétől, azt tavaly megláttam, amikor a saját pocsék kertemben is volt ACE 55, meg a szomszédhoz is ültettem, amit én használok. Fölismerni sem lehetett, hogy ezek egy fajták. Most az összes paradicsomot a sajátomba ültettem. :(
Mikor véleményeztem, egyedül nekem nem tetszett. Szerintem a termőföldtől is függ a minőség. Nálam nagyon rossz töltés talaj van, évekig takarítottam belőle az üvegdarabokat, kupakokat, vasakat, építkezési törmeléket. Ki tudja mit öntöztek ide valamikor. 18 év után még ma is szedegetek belőle.
A paradicsom nagy kedvencem, de már sok félét próbáltam, mire talán mostanra alakult ki a végleges fajtakör.
"A ’Spencer’ egy úgynevezet heirloom fajta, vagyis örökségparadicsom, mely azt jelenti, hogy több generáción keresztül a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényekről történt a magfogás, így egy-egy fajta több évtizedes múlttal rendelkezik."
Én is kíváncsi vagyok, majd számolj be. Nekem egyszer volt Spencer, ugyanarra az eredményre jutottam mint Judit. De ez lehet a vetőmagtermelő hibája, mert hiába azonosak a szülők, a hibrid esetleg mégis másként alakul mint ami az eredeti elképzelés volr. És
Előhoztam a hozzászólásokat a Spencerről a fórumon. Neked nem tetszett. Savanyú, kemény, íztelen. Több hibája nem is lehet. Tintus ragaszkodik hozzá, nagyon bejött neki. Egy szavazáson a 2. legjobb koktélparadicsomnak ítélték. Erre föl hozattam a magot. Most aztán kíváncsian várom, mi lesz belőle nálam, annál is inkább, mert másokra is rátukmáltam a palántát.