Anyagát tekintve cement, v. csemperagasztó+homok+miazmás keverék tehát eléggé vizálló.
Ahová folyik a viz, oda ajánlatos egy kis üveg terkót tenni, abba bele a pumpa, fel a sziklában, azon kis lyuk, oszt kifolyik vissza az üvegbe.
Mohásodik, ha belekakál akkor dzsuvásodik, ezért ajánlatos takaritani, amugy jól párásit, jól néz ki és ha csobog akkor lehet jegyet váltani a rötyire...pláne este
vizáramlást a sziklán lévő lyukon alkalmazott tömitőeszközzel (értsd parafadugo, radirgumi stb megfelelően formatálva) lehet szabályozni.
gondoltam arra, h. a kalit hátsó falán egy szolíd méretű víziutat kialakítva mennyire fogja elárasztani a szobát? átázik? rohad? gombásodik? mohásodik? estébé?
egyáltalán, lehet-e rajtuk vizet folyatni?
nem sokat, csak úgy, hogy állandóan vizes legyen
még jó, hogy csak 1 kérdés volt :)
mert hogy a párásításnak biztos jót tenne, úgye?
Mamut, remélem figyelsz, és tanulsz!
mit tudtunk meg eddig?
0. a leguán zöldül.
1. a leguánt locsolni kell, úgy ződül.
2. a leguánt napoztatni/szoláriumoztatni kell, ettő ződül
3.a leguánnak ad6sz állati fehérjét, attó nő mint állat
4. a leguánnak ne adj állati fehérjét, mert akkor fiatalkori végelgyengülésben múlik ki.
5. a leguán szereti a párás, meleg helyeket, nem tudsz ilyenrűl? :))
6. a leguánt nem akváriumban kell tartani, hanem terráriumban
7. vannak kamikáze leguánok, aklk kifejezetten szeretik az üveget lefeyelni...
8. a leguánnak nagy a farka...
9. a leguán nagy(lesz)
Kifejlett bogarakat egyik leguánom sem evett, jobban szerették amiknek kevesebb, vagy kisebb (lárvák) lábuk volt.
Kicsit más, de hasonló: a nem éhes Boa constrictor-omat megrágcsálta egy nyúl... :)
Az UV a napfényt pótolja. A napfény UV tartalma hatására D vitamin képződik, ami hüllők esetében is a csontfejlődésben játszik szerepet, elősegíti a kalcium beépülését a szervezetbe. A kalcium hiánya angolkórhoz, illetve idegrendszeri problémákhoz vezet.
Ezért kell az UV.
Jah és üvegen keresztül nem ok a dolog, mivel az üvegen nem hatol át az UV sugárzás.
Élő tücsök ha bent marad, és kifejlett igen csunya dolgokat tud tenni vele, ezért nem igen ajánlom. Csunyán megcsipkedik a nagyok a hüllőket.
Köszi mindent!
Süsüke hazajött és képzeljétek eszik. Talán az a jó,hogy terráriumostúl vettük meg, tehát nem olyan nagy a változás neki. Ahol van, nemigen kap napfényt, de lámpa van, rácsos hálón keresztül. Az UV lámpát még nemigen értem. Előző gazdija azt mondta, hogy nem infrallámpázta, mert utána mindig megfázott és tüsszögött!!!!!!!!!!! Na ezt végkép nem értem. Amúgy gyönyörűűűűűűűűűűű. Most sóskázik éppen.Betettünk neki egy élő tücsköt. A tücsök Süsüke farkán alszik. Meg kell őrülni.
Azon gondolkodom, hogy csináljak-e nagyonn berkót Gonzinak, vagy úgyis nyitva lesz állandóan, ha már egészen nagy lesz, és kimászkálhat kedvére a szobában...
most egy 120*105*80-asban lakik, szép nagy, alig fért be a szobámba:)
A Gedeon, és a harmadik leguánom nagyon szerette a lisztkukacot, vagy a szopós egeret, ha meglátták még az ágról is lerohantak érte. Az orrszarvas alfajú leguánom viszont nekem sem volt hajlandó megenni semmi ilyesmit.
Gondolom igazad lehet.
De Gonzi nem is fogadja el a lisztkukacot, egyszer átvertem, és belecsavartam salátába, úgymegette, e ki is hányta nemsokkal később...
Szóval ő nem is szereti, csak a sajtot ilyen jellegű kajákból, azt is kb egy hónapja kezdtem el adni neki, elég ritkán, hetente egyszer egy keveset, de már ettől is nagyon nagyott nőtt...
Másfél éves sincs még, és majdnem 70 centi, egy időben aggódtam, hogy nem nő rendesen, de most elkezdett :)
Szerintem az a nagy különbség az évek számában csak úgy adódhat, ha gyakran, rendszeresen kap állati eredetű fehérjét. Gondolom ha kéthavonta adok neki öt lisztkukacot, vagy egy darabka sajtot akkor nem ilyen az arány.
Egy neves állatorvos azt mondta nekem, hogy semmiféleképpen ne adjunk neki állati eredetűt, még sajtot sem, mert az emésztőrendszere nem képes feldolgozni az ilyen jellegű táplálékot.
Azt is mondta, hogy nem látszik meg az állaton a különbség, csak onnan lehet észrevenni, hogy nem 20 évig él, hanem csak 5-ig, ami elég szembetűnő különbség.
Egyébként ha mindenképpen szeretnél valami fehérjét adni neki, próbálkozz egy kevés sajttal, attól erőre kap, bár azt is tiltják, hiszen az is állati eredetű!
UV mindenképpen kell neki, és jó meleg a terráriumban, de ez nyáron nem túl macerás, télen viszont egy vagy inkább több melegítő lámpa muszáj neki.
Állandó és jó magas páratartalom is ajánlott, egyrészt mert ebben érzik jól magukat a kis pikkelyesek, másrészt a vedléshez is fontos, hogy jó magas páratartalom legyen bent nála.
Hirtelen ennyi, ha tudsz tegyél majd be képet róla és a terráriumról:)
Állati fehérje ügyben én nem vagyok elkötelezett egyik oldalon sem, a Gedeonnak adtam annak idején (imádta), nem vettem észre, hogy bármi problémát okozott volna, az élet fintora inkább az, hogy valószín?leg vegyszeres zöldség okozta a halálát (megállt a bélm?ködése, valami lokális mérgezés következtében). A következ? leguánom viszont még csak megkóstolni sem volt hajlandó semmiféle állati eredet?t. A harmadik hajlandó volt. Egyébként emlékeim szerint a szabadon él? leguánok béltartalom vizsgálatának eredménye nem minden esetben az, hogy nem fogyasztanak állati eredet? táplálékokat (de nem tudom hol olvastam, már évekkel ezel?tt volt). Szóval én is bizonytalan vagyok, de a véleményem az, hogy ha az ember ritkán ad nekik bel?le, akkor azért nem okoz hatalmas galibát.
A zöldségeket próbálgasd, hétha talál valami kedvére valót. Az én leguánjaimnak is volt olyan id?szaka, amikor csak egyfélét ettek, f?ként a Gedeon volt ilyen, hónapokig csak saláta, aztán csak kivi, aztán vegyesen mindenféle, utána megint saláta...
A napfénynél, a friss leveg?nél nincs jobb. :)
De az UV lámpa tudja (egy kicsit) pótolni.
TibOrk
Arra készüljetek fel, hogy Süsüke pár napig nem fog enni. Megviselik a legukat a költözések. Nálam Ottó 1,5 hétig nem evett. Eredetileg őt is szinte csak salival etették, most viszont megőrűl a szőlő és a szederlevélért, a sóskáért és a gyermekláncfűért. A reszelt répáért egyenesen hisztizik! Állati eredetű kaját nálam sem kap, kálciumport viszont igen! Tehát nyugodtan változtassatok az étrenden!