A holnap következő esemény is egy nem mindennap előforduló történet lesz a Sumo sportban. Holnap következhet
a 2024 Haru Basho eddigi rangadó helyosztója. Onosato (5w / 8 - 1) - Takerefuji (17e / 9 - 0). Amellett, hogy minden elismerésem ezé a két ifjoncé, ez bizony egy rémületesen nagy kritika a jelenlegi Makuchi egész jelenlegi állapotára nézve, beleértve természetesen a Sanyaku-t is. Emellett viszont azt kell ehhez hozzátenni, hogy reg tapasztalhattunk ilyen bőkezüséget, ahogy mostanában az "alsóházak" mostanában szinte ontják a gyorsan feltörekvő, minden gátlást mellőző, lehengerlő stílusban és erőszakos vehemenciával, kiváló erőállapotban porondra lépő fiatalokat. Láthatóen komoly problémát jelent ez a most (eddig) regnáló rutinos "öreg róka" élmezőny részeseinek. Hullámzik az állóvíz.
Ugyanakkor rossz nézni például az előbb említett "siheder"-ek sorát szinte megnyitó (ex - Ochiai) Hakuoho jelenlegi
- mondhatni - vegetálását - vergődését a Juryo alsóházában. Valami olyan érzésem van, hogy nem lesz egyszerű a Makuchi-ba visszavezető .útja. Mintha eddig nem sikerült volna a sérülését követő regenerálódása teljes mértékben. Wakatakakage viszont menetel a Makuchi-ba visszavezető Juryo Yusho irányába. Igaz, hogy ehhez még szembe kell majd állania feltehetőleg a másik felkerülés / Yusho - aspiráns, 25 éves, a tornára szinte megtáltosodott Asakoryu-val.
Lassan kezd kirajzolódni egy sorrend: a két meglepetés-Maegashira (Takerofuji, Onosato) mögött felsorakozott egy elég népes és erős üldözőboly, benne főként a három ozekivel és Abival. Mivel a két Maegashira-val őket biztos előbb-utóbb össze fogják sorsolni, nekem erős kételyeim vannak előbbiek győzelmi esélyeiben, bár kétségtelen, hogy mindketten nagyon szépen küzdöttek eddig. Ha most fogadást kellene kötnöm, a három ozeki egyikére tenném inkább a tétet.
És hát a "hátsó fertályban" is vannak már kieső-kandidátusok: Shimazuumi (amennyiben nem tér vissza) biztos kieső és az eddig mutatott formája, eredménye alapján Kitanowaka és Endo alatt is már most erősen rezeg a léc. A veterán Myogiryu is joggal aggódhat - azt pedig majd a banzuke-gyárosok kiszámolják, hogy szerencsétlen (jaj, de rossz volt nézni, amikor kiment a térde...) Tsurigisho bent maradhat-e a Makuuchiban.
Két sanyaku-s is megírta már (majdnem) a sorsát: Nishikigi megint megy várhatóan vissza Maegashira-nak, Kirishima meg kadoban lesz, ha holnaptól nem táltosodik meg.
Közben rájöttem, kire emlékeztet leginkább Onosato: Akebono-ra. Arcra persze hozzá képest (is) totálisan babyface, méretre is azért kisebb valamivel (súlyra főleg), de az, ahogy a méretét, súlyát és igen nagy erejét kihasználva tankként megy előre, a hawaii sztárra volt leginkább jellemző talán.
Számomra Kirishima teljesítménye egy rejtély. Parádés felkészülési eredményi voltak, (Kotonowakát 12:3-ra verte pl) most meg olyan sumot mutat be, mint Shodai “fénykorában”
Na, ma sikerült Onosato-nak elkönnyelműsködnie a meccsét, így a basho feléhez érve már csak egy "utolsó Maegashira"-nak tökéletes a bizonyítványa - ilyen is rég volt.
Hakuoho eközben elég elkeserítő számomra a Juryo-ban: igaz, hogy most legalább Kotoeko-t megverte, de visszanézve az utóbbi hetét egyetlen (rá korábban jellemző) parádés dobást, megmozdulást nem láttam, csak szimplán erőből dolgozik és úgy sem meggyőzően. Remélem egészsége rendben van és csak arról van szó, hogy még nem tudta elkapni azt a fonalat, amellyel anno bemutatkozott a profi sumoban.
Teru meg kiállt, megteheti, Yokozunát ugye nem fokoznak le sehová...
Abi, ebben a jelenlegi mezőnyben az, aki eddig számomra, kiváló fizikai és mentális adottságok hordozója és sajnos egyben - legalábbis eddig - az igazán méretes lehetőségek beteljesületlenségek kiváló példája. Nagyon remélem, hogy inkább előbb, mint utóbb - vége szakad ennek a számára rendkívül dehonesztáló korszaknak és végre eleget tud tenni a benne rejlő adottságoknak, lehetőségeknek. És most úgy tűnik, hogy a sportág ismét kezd "kitermelni" egy lehetséges trónkövetelőt, éppen az itt is említett, aktuális Onosatot követően. Takerefuji az, aki az előzőekhez hasonló üstökös iramban került fel a makuchi-ba és a továbblépése tekintetében sem hagy - legalábbis eddig - sok kétséget a szándékai és az e mögé felsorakoztatott tettei vonatkozásában.. Úgy tűnik tehát, hogy valóban eljött a 150 - 200 kiló közöti, nagyon becsülendő fizikai adottságú és tanulóképes fiatalság ideje. Remélhetőleg egyikük sem egy "pümkösdikirály" - nak szerződött a sumó-eportba. És ha így lesz ez továbbiakban is, úgy szép tornáknak és éveknek nézhetünk elébe.
Pár érdekesség: - Hoshoryu olyan tachiai-okat produkál, hogy csak na. Sosem volt egy lomha alkat, de a mostani sebessége az indulásnál hatalmas előnybe juttatja - fura volt ma látni Terut Oho ellen: magasságra, súlyra, termetre szinte kiköpött másai egymásnak (összesen 1 cm-el alacsonyabb Oho, minden másban egálok), kicsit olyan volt, mintha fiatalkori önmaga ellen kellett volna kiállnia. És most a fiatalság győzött a rutin felett... - Atamifuji végre bosszút állhatott Takakeisho-n :) - Onosato valami hihetetlen könnyedséggel és erőnléttel ment neki ennek a basho-nak is - érdeklődve várom, a végére (amikor jönnek a nagy falatok) mennyi marad ebből - Kirishima Yokozuna-álmai nyilván már szertefoszlottak (erre a bashora mindenképpen), most már inkább arra kell koncentrálnia, nehogy a következ basho-n már kadoban legyen - a Juryo-ban eközben Hakuoho nyűglödik: nem csak a 3-2-es eredménye eléggé középszerű, de maga a stílusa sem tükrözi azt a fiatalembert, akit a sérülése előtt láttunk. Erőnléte sem az igazi, de az a technikássága, leleményessége is hiányzik, amely számomra ígéretesebbé tette anno, mint pl. Onosato-t. Remélem, idővel majd azért belelendül
Ura eddig kiválóan teljesít. Éppen tegnap Takakeisho ellen elítette a kommentátor, hogy Urának a "Takakeisho-szerű" ellenfelekkel van gondja, akik nála kisebbek, és nem tud úgymond a hónuk alá benyúlni. Ez ma Kotonowaka ellen nagyon is beigazolódott, hogy akiknél így tud támadni, azokat le tudja győzni.
Én azért Abi eddigi teljesítményét megsüvegelném, mert úgy áll 5-0-val, hogy két ozekit, két sekiwaket, és kumusubi riválisát is legyőzte.
Most, hogy az ötödik napon is túl vagyunk, Ura - legalábbis nálam - máris egy különdíjra lenne jogosult. Miután az öt leghúzósabbnak tekinthető meccsén pozitív (3 - 2) eredménnyel van túl és ebből a Yokozunát és Takakeishot kivéve, a többi három Ozeki - t technikával sikerült vernie, így legalábbis a technikáért járó különdíjat (Gino Sho) nálam máris elvitte a hátralévő 10 nap eseményeitől függetlenül. Amúgy, egyébként - eddig, öt nap után, a felsőházban - mindenek előtt Kirishima eddigi teljesítmény látszik kirívóan gyengének, de nyugodt szívvel kijelenthető az is, hogy a Yokozuna sem mutatott eddig tőle teljes joggal elvárhatót. A közelmúlt tapasztalatait is figyelembe véve nem tartanám csodának, lehetetlennek, ha ennek a sorozatnak is egy "időközi visszalépés" lenne a végeredménye. Emellett igazán figyelemre méltó a leg-fiatalabbak (a majdnem Makuchi - újonc, Onosato és az újonc Takerefuji eddigi hibátlan teljesítménye, de akár még Atamifuji eddig bemutatott műsorát is komoly előrelépésnek lehet tekinteni a Hatsu make koshiját követően. Persze neki is hátra van még 10 nap.
Hát, azt nem mondhatnánk, hogy meglepetések nélkül indul a basho: a Yokozuna még két erős Ozeki is kikapott, nem is akárhogyan!
Nekem a nap embere Nishikigi: nem csak azért, mert Teru ellen tudott nyerni, hanem azért is, ahogy / ahonnan. Terunak megvolt a kedvelt fogása, ellenfelét már a szakadék szélén szorongatta - és innen jött vissza, erőből és egy gyönyörű fogásváltással.
"Ha esetleg a sumo database Banzukéjét nézitek...."
Igen, valóban ez történik - legalábbis, az esetemben. Azon a napon néztem bele, amelynek reggelén te - szokásod szerint - ezen a fórumon közzétetted a márciusi Banzuke listákat itt, ezen a fórumon. És akkor még valóban ez volt
a helyzet. És azóta is több alkalommal belenéztem és valóban nem frissült - mindmáig. De - eszerint - a Haru Basho kezdésére még változtathat ezen aki gondozza ezt az oldalt. Remélem, hogy ez ennek megfelelően fmeg og történni. Minden esetre felettébb kíváncsi vagyok, mert ha a változtTást átvezetnék, az változást hozhat mind a Juryo-, mind pedig a Makushita l- osztály listájában.
Ebben a kérdésben most nem foglalnék állást. Számomra sok-minden épp a Haru Basho legelső napján dőlhet el - legalábbis ebben a kérdésben. Akkor, egyfelől kiderülhet (a torna napi menetének - erdményeinek alakilásából, hogy Hokusieiho végül is rajthoz állt - e (egyik opció), vagy mégsem, ami egyet jelent azzal hogy valóban nem vesz részt a torna küzdelmeiben, vagyis valóban visszavonul, ami - természetesen előbb - utóbb, de mindenképpen még a torna ideje alatt meglátszik az általam is nézett teljes Banzuke táblának erre utaló rész-táblázatában, amely esetében külön rovatban jelennek meg a vissza-vonultak / vonultatottak szürke színezéssel.
Őszintén szólva - fogalmam sincs. Úgy két nap előtt egyszer-csak arra lettem figyelmes, hogy egy napi, szokványos belépés alkalmával a rendszer egyszerűen megtagadta a napi regisztrációmat és egész egyszerűen képtelen voltam ezt feloldani. Megkerestem a rendszergazdát és felvilágosítást kértem és ő megígérte, hogy megvizsgálja az ügyet - eddig eredménytelenül. A dolog áthidalására, azt a javaslatot tette (amit jobb híján el is fogadtam), hogy átmenetileg regisztráljak egy új nicken és ameddig nem lesz képes orvosolni a problémámat, használjam az újat. Így is tettem, és így most - átmenetileg szünetelt az immár 7 éves nickem - most ezen ai ideiglenes, újon leszej képes kommunikálni. Ennyi a történet. Köszönöm a szíves érdeklődést.
, Hokuseiho szerepel a Haru 2024. Banzuke Juryo ranglistájának J3e - helyén.és nem jelölnek a nevénél semmi olyasmit, ami az Intal - ra utalna (szürke alapszinnel lenne szinezve a neve és a mellette lévő minden reá vonatkozó információ). Sőt, ezenfelül, még a teljes Banzuke adatcsomag legvégén sem szerepel ugyanilyen szürke szinezéssel sem egyetlen rikishi neve sem, mintha a Haru Basho esetében jelenleg egyetlen Rikishi sem lenne Intal helyzetben.
A Haru basho banzukéjét illetően valami kérdőjeles nekem. A két felső osztályban pontosan 70 név szerepel, ami rendben. Viszont Hokuseiho nincs rajta,
még Intai megjelöléssel sem. Mivel visszavonulása, visszavonultatása a banzuke elkészülte után történt meg, úgy viszont csak 69 névnek kellene most
rajta szerepelnie. Rosszul tudom? A banzuke elkészítése előtt már kihajították az ózumóból? Esetleg utólag még valakit pluszként feljuttattak a Juryo-ba?
(Ez utóbbit nehezen hiszem) Első ránézésre elég méltatlan befejezés történt. Hokuseiho nyom nélkül tűnt el.
Azért ez a márciusi Banzuke tartogat néhány igen érdekes, izgalmas besorolást. Persze tiszta az, hogy
"steril" táblát igen nehéz készíteni, éppen a Hatsu-n kialakult különleges helyzetek miatt, de éppen, a Makuchiban például a Sanyaku-ba felkerülés tekintetében még Abi Ke besorolása is igazán "méltányos"-nak tekintheto, éppen a Hatsu-n M2e rangban 8 - 7 kk eredménnyel történt zárása eredményeként, ám például Nishikigi ugyancsak 8 - 7 kk eredményével hogyan kerülhetett fel M5w-ből Kw rangba, az szinte rejtély. És persze, ezzel, a mögötte lévő térben is akadnak igazán"csodaszámba menő" felj - kerülések.
Mint pl. Asanoyama 9 -6 kk (7w/1w), Meisei 9 - 6 kk.(9W/2w), Oho 10 - 5 kk. (11w/3e), Takanosho 10 - 5
kk. (12e/3w), Hiradoumi 8 - 7 kk. / (8e/4e), Onnosato 11 - 4 kk./ (15w/5w), Tsurugisho 9 - 6 kk / (11e/6e), Kotoshoho 9 - 6 kk. / ((14e/9w) és ezek csak a leg-kirívóbb esetek.
Azután számomra az is csodaszámba megy, hogy hogyan és miként "ragadhatott ben"a Juryo - ban
Chiyosakae 14e rangban, 6 - 9 mk eredményel ? Én sokkal inkább - amellett, hogy visszaraktam volna
őt a Ms - ba, helyette a feltörekvő Onokatsu-t (Ms 8e / 6 - 1 kk.) juttattam volna fel a Juryo-ba, mert úgy
vélem, hogy - épp az elért eredménye okán sokkal odavalóbb, mint Chiyosakae. De hát ilyen az élet !
Vegyes érzéseim vannak… Sajnos úgy tűnik, hogy Rumble sem lesz végleges megoldás a számára, de azért örülök is, mert az a videomegosztó az internet összes konteómániás breitbartos Trumpista faszkalapjának a gyűjtőhelye.
Amikor Shodai és Mitakeumi rangban "találkozik"... nyilván egyikük sem arra gondolt, hogy ez majd M10 magasságában lesz.
Látványos az is, ahogy szépen foglalja el a helyét az új generáció: Atamifuji, Onosato, Gonoyama, Kinbozan (meg igazából Oho is, ha kicsit korábban is került már fel a Makuuchiba)... és nemsokára (remélhetőleg) megint ott lesz Hakuoho is mellettük, meg érzésem szerint jövőre már Onokatsu is (még a Makushitában van).
Ha aztán visszajön Waka, stabilizálja magát Asanoyama szép tüzijátékok várhatnak ránk.