Az elvileg van. Loch Ness és Navaho. De mivel úgy kaptam annó a töveket, így semmi sem 100%. Mindenesetre nem árt, ha több fajta van, legalább nem egyszerre érnek.
A keresztbe porzásnak akkor lenne jelentősége, ha magról akarnád szaporítani. Én se fűzök nagy reményt hozzá, de próbáljuk ki! Egyébként a legfinomabb fajta a Lochness. Ezt még szerezd be ha van helyed.
Igen, az aljáról leszedtem pár levelet. Közvetlenül a törzsről törtek le a hajtások, az aljukon még ott van a törzs kis fás darabja.
Amúgy mitől ilyen sárgásak a levelei? A virágot is leszedem nyilván + még több levelet, azok csak hátráltatnák a gyökeresedést.
Cserépbe teszem őket virágföldbe és Pet palackot teszek rájuk. Nem fűzök hozzá nagy reményeket, de ingyen van, egy próbát megér. Egyébként Chester fajtájú szeder. Azt írták csak közepes a termése, de ilyen fajtám még nem volt és gondoltam talán keresztbeporozzák egymást a többi fajtával. Mellesleg a kisebb termésű gyümölcsök sok esetben finomabbak is.
Megnéztem jobban, látszik hogy 3 levelet leszedtél. Én úgy ültetném el ezeket, hogy 1 levelet még meghagynék, azt félbe vágnám, a földből pedig 2 szem maradna kint. De kipróbálhtod úgy is hogy csak 1 marad kint. Ha 1 hajtást kell kihoznia, kevesebb erőre van szüksége.
Nem nagyon bízom ebben, de én is kipróbálom, ingyen van. :)
Tegnap ásott ki szomszéd 4db szeder hajtást nekem, de nincs gyökerük, túl mélyen voltak. Bár egynek van egy jelentéktelen gyökere.
Visszavágtam a hajtásokat hogy csak 2 levél maradjon, azok tövén ott a pici hajtáskezdemény. A leveleket félbe vágtam, hogy kevésbé párolopgjanak. Mélyen, levélig leültettem a vesszőket, majd levágott aljú flakonnal letakartam, a kupakot levettem. Így szellőzik, és párában is vannak.
Ha direkt szaporítunk azt úgy lehet, hogy hagyjuk földre érni az azévi hajtást. Az helyben legyökeresedik. Ősszel, vagy tavasszal a helyére lehet ültetni. Most a fekete málnát szaporítottam így.
Egy hete vettem egy kis nemes szeder csemetét. 30 cm magas. Ma egy családtagom véletlen letört 2 kis virágos ágacskát róla. 20 centisek, hurkapálcánál kicsit vékonyabbak, de már van bimbó a végükön. Ha vízbe teszem vagy eldugványozom őket, meggyökerezhetnek?
az őszi műtrágya, a sok esővíz megtette hatását. Két és fél méteresek a dús bokrok, fürtökben a zöld málna....nem is értem, ilyen dús még sosem volt...egy grízlie medve simán elbújhatna a bokrok között.
Hogy milyen fajták? Na azt nem tudom, egy biztos, hogy ha nincs poloska, akkor olyan jóillatú málnaillatot érezni...a sok rohadt poloska tesz róla, hogy a pirosodó málnának nehogy örüljek....
Jenny öntermékeny kiwit egyszer már rendeltem egy magyar oldalról. Talán a dmkert-től. Kb. 2 éve. Azóta se termett. Állítólag kisebbet terem, mint a Hayward, de öntermékeny. Virágot se láttam rajta még, de lehet, hogy csak nem szereti a talajt.
Valaki írta, hogy a dmkert pár éve még egy jó rendelős oldal volt, csak egy idő után kinyílt a csipájuk és lejjebb adták a minőséget. Nekem is vegyes tapasztalatom volt velük. A rendelt növények egy része szép, nagy, egészséges volt, másik részük meg apró, minősíthetetlen, komposztra való. Plusz az egyik fajtából 2 db-al kevesebbet küldtek, mint amennyit rendeltem és kifizettem, de nem reklamáltam.
Kiwik közt a Jenny egy átverés. Egyrészt nem mini, mert nem az arguta fajtakör, másrészt ugye azt öntermékenynek hirdették anno.. de leginkább hímivarú, vagy terméketlen virágokat hoz...:)
Ja és egyik kiwinél sem tüntetik fel, hogy kéne hozzá porzó... nincs is az áruházban...
sóval hinteném be a netes helyét ennek az oldalnak. :)))
A Suganának nagyon örülnék! Most épp nincs semmilyen folytontermőm. Fel tudnád adni postán? Természetesen előre utalom a postaköltséget és a tövek árát. Esetleg cserét is küldhetek, de most nagyon kevés dolgom van. Tavaly sok minden kipusztult.
Pedig nem hülyeség, ha a pollenadó rögtön kéznél van. Akkor is, ha az egyik domináns lesz. Sokaknak nincs elég helye két fának. (Én is akarok a Piros Vilmosba oltani egy Clapp kedveltjét...)
Azt nem tudom. Lehet valami élelmes magyar csinálja, de a málnád nem nagyon található máshol Európában, mint Románia.
Pillanatra belekattintottam a választékba... szőlők közt meg pl olyan szintén "keleti" szaporításúak vannak, amit valószínű hogy szintén onnan vagy Lengyelországból szereznek be.
De találtam duó gyümölcsfát. Nos az ilyen oldalról ilyenkor kattintok el....
Csemeteként értelmetlen kétféle pl körtét oltani egy suhángra.
Nagy fába már láttam többféle fajtát oltani. Nagy fába már láttam többféle fajtájú ágat.. ott elviselik egymást valamennyire, de kicsiként biztos, hogy az egyik dominánsabb lesz...
Ha kell Sugana fajta, abból tudok adni. Ha folytonérős nagybogyójút keresel.
Elvben elég jó fajta, bár én csak azért tartom, hogy esetleg legyen nyár végén ősszel díszíteni süteményt, fagyikelyhet. Nekem a málna a Fertődi zamatos. Ízben eddig másik nem közelítette meg.
Címük nincs, csak telefonszám és e-mail. A növények leírása sablonos, elnagyolt, túl pozitív, nem tűnik őszintének. A fotók sok esetben photoshoppoltak, manipuláltak, túlzóak, mint a fenti linken szereplő is. Ettől persze még küldhetnek korrekt minőségű növényeket, csak nem tűnik bizalomgerjesztőnek az egész oldal.
Igen, tudom, csak amikor tavaly kerestem, akkor pont nem volt náluk azt hiszem. Így tavaszra maradt a vásárlás, akkor meg ahonnan vettem, az volt a találatok elején. Majd megnő és terem, kivárom. :)
Parfümös illat, íz? Nekem az be szokott jönni. Pl. az Autumn bliss málnát sokan utálják az erős, "szintetikus" vadmálna íze miatt, nekem meg az egyik kedvencem.
Ja te a misugarden oldalról beszélsz, én meg a sweetgardenről írtam az előbb. Mindkettő román. Utóbbival nagyon elégedett vagyok, az előbbit meg nem ismerem még.
Már nem emlékszem honnan küldték. Az is lehet, hogy Magyarországon adták fel, nem tudom. Tavaly ősszel vettem tőlük Napóleoni ropogós szabadgyökerű sárga cseresznyét és gyönyörű, erős töveket küldtek. Mást is rendeltem, de már nem emlékszem mit. Mindenesetre szép volt minden. Az áraik kicsit húzósak, de ez sajnos szinte már minden kertészetre igaz.
Prince William fajtát vettem náluk ősszel, Martint idén tavasszal máshonnan. Még nem termettek, kisebb méretű növények voltak, gondolom, majd jövőre. Egy noname kis bogyójú termett már tavaly is, miatta döntöttem úgy, hogy szerzek be még több fajtát, ami ha lehet nagyobb szeműt, mert az a pár apró szem nagyon ízlett. Pedig még teljes érésben sem volt (viszont amit meg akartam várni, szintén pár szemet, hogy beérjen, azt valami eltüntette).