Rémlik, hogy vslaha láttam valamelyik kereskedelmi csatornán. A Mad Max után nagyon divatba jöttek a sivatagos filmek, de ezek többésge még utánzatnak is rossz.
"Ő a végzet harcosa. Rettenetes erejű és nagy tudású harcművész. A nagy a háborúk magányos veteránja". Igazi B-movie, ha nem Patrick Swayze lenne a főhős akkor moziban sem játszották volna, hozzánk csak 5 év késéssel ért ide.
Szerepel benne Brion James, akit a Szárnyas fejvadász Leon-ja óta nagyon szeretünk. A többiek filmográfiája nagyon parádés, kb. a rosszfiú szerepe egy-egy MacGywer és effélék sorozatokban. Az egyik algonosz volt csak ismerős, a Múmiából Imhotep jóval fiatalabban.
Amúgy nagyon kevés szereplőt mozgat, mintha egy régi westernt, a Mad Max 2-t és a Fallout-ot összegyúrták és alaposan leegyszerűsítették volna.
Tele van bosszantó hülyeségekkel, a nyitójelenetet eleve nem értettem. Buckalakók támadják meg hősünket, aki nemhogy simán elmenekülne, hanem a vasalt botjával kezdi püfölni meg rugdosni őket. Mikor majdnem megszorongatják, akkor előhúzza a kardját és akkor aprítja csak fel őket. Öröm nézni, ahogy képkockánként hol véres a kard, hol nem, mikor hogy sikerült épp felvenni (igazán nem lenne bonyolult: az első szúrás után be kéne vérezni, a végén meg letörölni).
A DVD elég fapad, a képminőség kb. VHS, a szinkron viszont igényes (komolyan!). A zenét Brian May komponálta, de utánanéztem, ő nem a Queen-es Brian, hanem egy auszi zeneszerző, aki a Mad Max 1-2-höz is komponált.
Az a legmeglepőbb, hogy erről a filmről még a Filmvilág is írt '93-ban, azóta akarom megnézni (meg hogy egyszer a TV-ben láttam a legutolsó 2 percet belőle). Sneé Péter írta a 1993/02. számban:
"Kockázatos az új, biztosabb befektetésnek látszik az egyszer már kapósat átpofozni és más címke alatt ismét áruba bocsátani. Az igazán nagy ötlet tehát nem alkotói, hanem marketing lelemény immár. Úgy adni el egy régi westernt, hogy az sci-finek lássék, kitűnő piaci elgondolás. Ráadásul a gyártási költséget is leszorítja, hiszen a majdani világégést követő új honfoglalás hősei a sivatagban bolyonganak, ezért nem kell díszlet, és a kukákból öltöznek, tehát nincsen szükségük különösebb kosztümre. A reklám pedig bízvást építhet valamennyi divatos akciós műfajra, elvégre a dizájn vadnyugati csupán, a technológiát Japánból, valamint Dél-Koreából importálják: pisztoly helyett karateütésekkel, rúgásokkal és karddal küzdenek az ellenfelek. Kevés színész elegendő ehhez, a játszó személyek többsége kaszkadőr. Elenyészőek a járulékos beruházások is, a gyerek, a kutya és a szőke nő mellé csupán egy fodrászt kell szerződtetni, aki a hölgy festett fürtjeit ondolálja lakóbunkeri mélyén.
Dramaturg, szövegíró fölösleges. A Megöllek! Ne kapkodd el! típusú párbeszédek akár rögtönözhetőek, az egyetlen hosszabb monológ pedig úgyis azután hangzik el, hogy a deklamálót előbb megvágták, később egy körülbelül tizenöt centiméteres pengével mellbeszúrták, majd nyársra húzták."
Épp ez volt benne a furcsa, hogy maga a környezet olyan volt, mintha max. 20-25 éve történt volna mindez, hirtelen elsivatagosodással kombinálva. A toronyházak, az épületek nem voltak kellőképpen leamortizálva egy többszázévvel ezelőzzi kataklizmához. Idéztük itt a képeket a Csernobil melleti ukrajnai városról (Pripaty vagy mi). Az alig 20 éve elhagyatott de brutálisan lepusztult, a természet gőzerővel hódítja vissza.
Más: sikerült beszkennelnl meg rekognitázni az "Egy vödör levegő"-t. Még át kell tisztázni, aztán kész, talán még a képeket is beleteszem. Hogy tehetem közkincsé? (Az f451-nek mindenképpen elküldöm.)
Lehet, hogy így volt - vagy lesz - de szerintem nem árt akkor sem kommunikálni, ha a többiek látótávolságon kívül vannak, lásd pl. a vadászó oroszlánfalka...
'elfelejtettek' beszélni. nyilván több generáció kellett a visszafejlődéshez, de sikerült. egész egyszerűen a túléléshez töményen mészárolni kellett, nem pedig töményen szófosni. a beszédnek nem volt többé szerepe, nem is volt miről beszélni, csak túl kellett élni. :)
Az egy vödör levegő az egyik kedvencem, kb. 3 éve ígérem, hogy beszkenelem és közzéteszem. Azóta a táskámban hordom a fénymásolatot, más nagyon rongyos. Ha küldök scan-t, meg tudja rekognitázni valaki? 5-6 oldal az egész.
Esetleg Thea Beckman: Amazonkirályfi, illetve Pokoli éden (na ennek még a címében se vagyok biztos :)?
Annak volt valami ilyesmi világa, de már nagyon régen olvastam; ilyenek rémlenek, hogy valami észzaki népek, meg a németek leszármazottjai balhéznak sokat (talán valami házasság kapcsán), a jövőben játszódik, de eléggé középkori szinten állnak a dolgok, stb.