Sziasztok! Tejalapú kaukázusi kefírgombát keresek Budapesten. Személyesen is áttudom venni, illetve természetesen a posta sem gond. Ha valakinek lenne kérem jelezze: njan1@freemail.hu
Sziasztok! Szeretnék tejalapu kefirgombára szert tennii,várom az értesitést,zeman.tibor@freemail.hu-ra természetesen térités,vagy csere ellenében.Maglódón lakom,vagy Budapest és környéke jöhet számitásba,személyes átvételnél,de posta utján is jöhet.eLÖRE IS KÖSZÖNÖM.
Mint ahogy ígértem beszámolok. A fagyasztóban keresgélve találtam 2011. 05. eltett gombát, gondoltam megpróbálom. Első 24 óra után még nem találtam elég sűrűnek így hagytam még 12 órát ekkor az állaga már megfelelő volt de az íze kissé édeskés, kesernyés. (nem tudtam megenni!) Mivel nem először vettem így elő fagyasztóból tisztában voltam vele hogy az elsőnek nem lesz jó íze. A másnapival viszont semmi gond nem volt, a gombák szépek, egészségesek. Tehát 3-év fagyasztást is kibírnak és működnek! Van még egy adagom azt nem tudom mikori azon nincs dátum.
Talán még annyit, hogy a tejet a helyi piacon veszem - házitejnek mondják. (200 Ft literje, és szerdán "akciós napot tartanak", akkot 170-ért adják literét.)
Felforralom, (a fölét képező hártyát leszedem) és ha lehült, mehet kefírnek.
Forraláshoz duplafalú rozsdamentes tejforralót (sipolója elromlott) használok, melybe kb. 2dl vízet kell önteni, másfél literesnak árulják, épp ideális az egy liter tej felforralásához, nem fut ki, nem kozmál oda az alja.
Ha épp nem tudom a kefirgyártásba beáldozni a tejet, lehűlve visszatöltöm a literes műanyag flakonba, és megy a hűtőbe. Kefirkészítés előtt kb. két órával korábban kiveszem a hűtőből, a konyhában felveszi a környezet hőmérsékletét, és mehet a gombákra.
A gombákat, miután leszűrtem a kefírt, mindig átöblítem vízzel a szűrőben, kicsit hagyom lecsöpögni, és mehet rájuk a tej.
Lenne egy kérdésem: Meddig tartható el a kefír hűtőben?
Megnéztem többször is bóti kaukázusinak feliratozott kefirek fogyaszthatóságát, az tapasztaltam a gyártási idő általában nincs feltüntetve, csak a fogyaszthatóság ideje, az akár 30 nap is volt már.
Itt látható két ilyen korábban lefagyasztott, és a mai a harmadik adag:
Ezekbe egy-egy fél liternyi tejhez való mennyiség képezi a tartalékot, terveim szerint egy hónap, három hónap és fél év múlva fogom felébreszteni őket.
Nekem a kb. 70-90ml körüli gombamennyiség fél liter tejben, egy nap (24 órás) érlelés után lehűtve a bevált minőség. Aki eddig megkóstolta, mindenkinek ízlett. (Udvarias vendégeim voltak.)
Induló mennyiség 1 literhez való gomba volt 48 nappal ezelőtt, egy adag (fél liter tejhez való) már gazdára lelt, egy jelentkező a héten megkapja az adagját, és én napi két liter tejet áldozok a kefír oltárán, valamint 3 fél literhez való a tartalékom van.
Remélem fempaba elolvassa ezeket a gondolatokat, és segít neki a gomba/tej arány kiválasztásához.
Persze, nem tudom, hogy ez így másnak is jó-e, nekünk bejött!!!
Itt épp két üveg, belekerült a mérőpohárból a gomba, és
felöntve tejjel, majd 24 óra múlva leszűröm. Még két ilyen üvegbe is gomba és tej került, de ezek már nem akartak fotózkodni.
Az ötödik mérőpohárkából a gombák egy 100ml literes műanyag flakonkába (melyben korábban gyógyszerféle volt, alaposan kiáztatva, többszörösen kiöblítve, címke eltávolítva)kerültek, annyi vízbe, ami épp ellepte őket, felirattal ellátva a mélyhűtőbe kerültek hibernálásra.