Keresés

Részletes keresés

Table grape Creative Commons License 2021.11.04 0 0 916

Ezek egész szép méretek a sütésre és szaporításra.

Előzmény: Gábor72Bp (911)
Table grape Creative Commons License 2021.11.04 0 0 915

Köszönöm,igaz erős madzaggal ,de azt már megtettem.

Előzmény: Ali-bá (910)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.04 0 0 914

Ez ígéretesfejlemény. Ez melyik fajta fa? A BdB?

Előzmény: Table grape (909)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.04 0 0 913

Azért csak ki fogom próbálni a vermet is.:)

Előzmény: Table grape (908)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.04 0 0 912

Ez az átlagos mérete a nográdi gesztenyének.

Előzmény: Gábor72Bp (911)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.04 0 0 911

Előzmény: Table grape (908)
Ali-bá Creative Commons License 2021.11.04 0 0 910

A föld alatti részt kösd el rézdróttal szorosan. (Vékonyabból több tekerés.) Biztosabban képződik gyökér.

Előzmény: Table grape (909)
Table grape Creative Commons License 2021.11.04 0 0 909

Kibontottam kb. 3 hete az egyik tőzeggel bebugyolált ágat , amit a talaj szintje alá bújtattam egy pet palackban. Ahogy ovatosan kifejtetem az ágat , gyökereket még nem találtam rajta , de rizsszemnyi nagyságú gyökérkezdemények vagy dudorok vannak a a vesszőn . Ez ígéretes , az összes többit is meghagyom és átteleltetem ahogy van a jövő évre !

Előzmény: Gábor72Bp (904)
Table grape Creative Commons License 2021.11.04 0 0 908

Értékesek lehetnek a nográdi gesztenye fák amiket találtál !A belső rekeszesség hátrány ,de az pozitív,hogy könnyen pucolhato , és ami a lényeg, hogy ízletes ahogy írtad . A tárolással kapcsolatban egyedül a hűtőszekrény jöhet szoba , és amikor már akkora a termés akkor bizony venni kell külön hűtőszekrényt a termés tárolására. 

Előzmény: Gábor72Bp (903)
Tomo75 Creative Commons License 2021.11.04 0 0 907

Nekem egy fám van. A termések mérete átlagos, kb. 4-5 cm átlójú. Könnyen volt bevágható, igaz beáztattam előtte. Pucolása is könnyen ment. Én egyszerre megsütöttem és 3 nap alatt elfogyott. :)

Előzmény: Gábor72Bp (905)
Table grape Creative Commons License 2021.11.04 0 0 906

Szép termésed lett !Nálam is zöldek vagy sárgászöldek még a levelek , bízzunk benne , hogy szépen beérnek majd a vesszők a kemény hidegekig . Nálam a Marron de Lyon kisebb szemű lett mint a Betizac ,igaz még fiatal a fa és lehet hogy később nagyobb méretűek lesznek . A másik különbség ,hogy nálam Marron de Lyon maghéja sütés után nehezen vagy egyáltalán nem vált le a magrol ,úgy kellett kikanalazni a magbelet vagy együtt enni a fanyar maghéjjal .De lehet ,hogy ez is előkészítés ,sütés kérdése.

Előzmény: Tomo75 (902)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.03 0 0 905

Az egész szép eredmény. Mekkorák a termések? Milyen tulajdonságai vannak? Íz, pucolhatóság, tárolhatóság?  Van mellette porzó?

Előzmény: Tomo75 (902)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.03 0 0 904

Neked hogy áll a gyökeresítő kísérleted?

Előzmény: Table grape (901)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.11.03 0 0 903

Nekem az idei pozitív élményem, hogy Nógrádban is vannak egészséges gesztenyések. Ráadásul a Nagymarosihoz képest egész más tulajdonságokkal. Ennek vékony a külső burkolata, ami megkönnyíti a sütés előtti bevagdalást. Cserébe hamarabb kiszárad. A belseje meglepően enyhén rekeszes. Igen könnyen pucolható és nagyon finom, erőteljes gesztenye íze van. Na és a mennyisége... rengeteg.  Nekem nagy élmény volt szedni.

A második tapasztalat a tárolás. Ez még megoldásra vár. Vászon zsákban az ablakon kilógatva pár nap alatt kiszárad. Padlásfeljáróba helyezve szintén. Egyedül a hűtőszekrény bizonyul tartósabb tárolásnak, csak az korlátozott kapacitású. Vermet még nem próbáltam. Jövőre szerkeyztek egyet.

Kísérlet: sajnos későn gondolkodtam és nem különböztettem meg a magoncaimat a gyökérformájuk szerint. Most így nem tudom mi a különbség a lefelé törö főgyökeres és  pamacsként szerteágazó hagymához hasonló között. Talán marad annyi helyem, vagy pótolni való fa, hogy jövőre újra próbáljam.

Hogy néznek ki most a fáim, nem tudom. Két hete nem láttam őket.

Előzmény: Table grape (901)
Tomo75 Creative Commons License 2021.11.03 0 0 902

Castanea Sativa Marron De Lyon fajtájú fámon még sok a zöld levél. 3 éve ültettem, konténeresen vettem. Kb. 100 szemet termett az idén.

Előzmény: Table grape (901)
Table grape Creative Commons License 2021.10.30 0 0 901

A szép hosszú ősszel lassan kezdenek nyugalomba vonulni a gesztenye fák. Kinek mi a tapasztalata ? Vannak fák amik még zöldek ,de sok fa már sárgás barnásra színeződött. Itt az ideje ,hogy átgondoljuk az idei évet,hogy mit értünk el,és mit rontottunk el a gesztenye termesztésében . De még fontosabb az ,amit a jövő évre tervezünk a gesztenyénkkel ,hogy mit szeretnénk elérni a 2022 -es évben ! Hogy milyen fajtát és egészséges növekedést ,és termést ! 

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.21 0 0 900

Lemértem és meglepődtem. Nekem a 10 szem nagyjából 70 g. Pedig annyira nem kicsik. Aztán rájöttem miért. Idén nagyon kevés csapaxékot kaptak. Már most ki vannak száradva.

Az erdőben nem készítettem képet. Na majd legközelebb.

Előzmény: Table grape (899)
Table grape Creative Commons License 2021.10.21 0 0 899

De jo ! Csinálj képet és tedd fel,hogy lássuk ! 

Előzmény: Gábor72Bp (898)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.21 0 0 898

Sziasztok. Ma Nógrádmegyében kirándultam. Meglátogattam a nemrég megismert gesztenyést az erdőben. Hű mennyi szép gesztenye volt! Csak úgy kopogott a fejemre, hátamra... és nem is annyira apró. Ha hazaérek lemérem.

TK421 Creative Commons License 2021.10.20 0 0 897

A juhart szinte akárhol levághatod, sarjad mindenhonnan, nem lesz baja

Előzmény: bertuka (891)
gesszti Creative Commons License 2021.10.20 0 0 896

Egy kb. 25 literes cserépben van. Valószínűleg már bőven kicsi neki a cserép, de jó földbe megy, majd csak elindul kifelé. Néhány helyen megvágom a gyökerét, és ott kapni fog gyökereztető hormont is. 

Előzmény: Gábor72Bp (893)
gesszti Creative Commons License 2021.10.20 0 0 895
Előzmény: bertuka (891)
gesszti Creative Commons License 2021.10.20 0 0 894

Ilyen sebkezelőt használok már régóta. Nagyon szépen megvédi a vágott felületeket. Metszéskor a 2 centinél nagyobb vágásokat általában be szoktam kenni. 

Előzmény: bertuka (891)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.19 0 0 893

Az igen! Ekkora fának mekkora gyökere van?  Még cserépben van? 

Fotót kérek!

Előzmény: gesszti (888)
Table grape Creative Commons License 2021.10.19 0 0 892

Igen levághatod ,a juharfának nem lesz baja . Metszőolloval csonk meghagyása nélkül ovatosan kell levágni ,hogy a kéreg ne repedjen be. Metszés után a sebet be kell kenni sebkezelő anyaggal ami megvédi a fát a behatolo korokozoktol. A gazdaboltban lehet kapni ilyen anyagokat . De még egy otthon lévő fel nem használt olajfesték is megteszi . 

Előzmény: bertuka (891)
bertuka Creative Commons License 2021.10.19 0 0 891

Üdvözlök mindenkit! Tudom, h a fám, amiről kérdeznék, nem szelidgesztenye, de nincs kitől kérdeznem....Két éve ültettem a képeken látható juharfát, amelynek oldalágát szeretném lemetszeni,mert kb másfél méterről indul? Nem tudom, nem hal -e ki a fa, mert elég fejlett az oldalág...tudna valaki segíteni, hogy levághatom-e? Előre is köszönöm...

Table grape Creative Commons License 2021.10.18 0 0 890

Na ez jo hír , örülök,hogy sikerült !

Előzmény: gesszti (888)
Table grape Creative Commons License 2021.10.18 0 0 889

Én benne vagyok !😃

Előzmény: Gábor72Bp (886)
gesszti Creative Commons License 2021.10.18 0 0 888

Boldogság van. Ma sikerült venni egy kb 2,5 méteres bouche de betizac-ot. Egész formás lombocskája van.holnap után ültetés. 

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.18 0 0 887

Jövőre tervezem az egészet bekeríteni, mert ez így egyenként macerás és valóban nem elég magas.

Előzmény: gesszti (885)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!