Kibontottam kb. 3 hete az egyik tőzeggel bebugyolált ágat , amit a talaj szintje alá bújtattam egy pet palackban. Ahogy ovatosan kifejtetem az ágat , gyökereket még nem találtam rajta , de rizsszemnyi nagyságú gyökérkezdemények vagy dudorok vannak a a vesszőn . Ez ígéretes , az összes többit is meghagyom és átteleltetem ahogy van a jövő évre !
Értékesek lehetnek a nográdi gesztenye fák amiket találtál !A belső rekeszesség hátrány ,de az pozitív,hogy könnyen pucolhato , és ami a lényeg, hogy ízletes ahogy írtad . A tárolással kapcsolatban egyedül a hűtőszekrény jöhet szoba , és amikor már akkora a termés akkor bizony venni kell külön hűtőszekrényt a termés tárolására.
Nekem egy fám van. A termések mérete átlagos, kb. 4-5 cm átlójú. Könnyen volt bevágható, igaz beáztattam előtte. Pucolása is könnyen ment. Én egyszerre megsütöttem és 3 nap alatt elfogyott. :)
Szép termésed lett !Nálam is zöldek vagy sárgászöldek még a levelek , bízzunk benne , hogy szépen beérnek majd a vesszők a kemény hidegekig . Nálam a Marron de Lyon kisebb szemű lett mint a Betizac ,igaz még fiatal a fa és lehet hogy később nagyobb méretűek lesznek . A másik különbség ,hogy nálam Marron de Lyon maghéja sütés után nehezen vagy egyáltalán nem vált le a magrol ,úgy kellett kikanalazni a magbelet vagy együtt enni a fanyar maghéjjal .De lehet ,hogy ez is előkészítés ,sütés kérdése.
Nekem az idei pozitív élményem, hogy Nógrádban is vannak egészséges gesztenyések. Ráadásul a Nagymarosihoz képest egész más tulajdonságokkal. Ennek vékony a külső burkolata, ami megkönnyíti a sütés előtti bevagdalást. Cserébe hamarabb kiszárad. A belseje meglepően enyhén rekeszes. Igen könnyen pucolható és nagyon finom, erőteljes gesztenye íze van. Na és a mennyisége... rengeteg. Nekem nagy élmény volt szedni.
A második tapasztalat a tárolás. Ez még megoldásra vár. Vászon zsákban az ablakon kilógatva pár nap alatt kiszárad. Padlásfeljáróba helyezve szintén. Egyedül a hűtőszekrény bizonyul tartósabb tárolásnak, csak az korlátozott kapacitású. Vermet még nem próbáltam. Jövőre szerkeyztek egyet.
Kísérlet: sajnos későn gondolkodtam és nem különböztettem meg a magoncaimat a gyökérformájuk szerint. Most így nem tudom mi a különbség a lefelé törö főgyökeres és pamacsként szerteágazó hagymához hasonló között. Talán marad annyi helyem, vagy pótolni való fa, hogy jövőre újra próbáljam.
Hogy néznek ki most a fáim, nem tudom. Két hete nem láttam őket.
A szép hosszú ősszel lassan kezdenek nyugalomba vonulni a gesztenye fák. Kinek mi a tapasztalata ? Vannak fák amik még zöldek ,de sok fa már sárgás barnásra színeződött. Itt az ideje ,hogy átgondoljuk az idei évet,hogy mit értünk el,és mit rontottunk el a gesztenye termesztésében . De még fontosabb az ,amit a jövő évre tervezünk a gesztenyénkkel ,hogy mit szeretnénk elérni a 2022 -es évben ! Hogy milyen fajtát és egészséges növekedést ,és termést !
Lemértem és meglepődtem. Nekem a 10 szem nagyjából 70 g. Pedig annyira nem kicsik. Aztán rájöttem miért. Idén nagyon kevés csapaxékot kaptak. Már most ki vannak száradva.
Az erdőben nem készítettem képet. Na majd legközelebb.
Sziasztok. Ma Nógrádmegyében kirándultam. Meglátogattam a nemrég megismert gesztenyést az erdőben. Hű mennyi szép gesztenye volt! Csak úgy kopogott a fejemre, hátamra... és nem is annyira apró. Ha hazaérek lemérem.
Egy kb. 25 literes cserépben van. Valószínűleg már bőven kicsi neki a cserép, de jó földbe megy, majd csak elindul kifelé. Néhány helyen megvágom a gyökerét, és ott kapni fog gyökereztető hormont is.
Ilyen sebkezelőt használok már régóta. Nagyon szépen megvédi a vágott felületeket. Metszéskor a 2 centinél nagyobb vágásokat általában be szoktam kenni.
Igen levághatod ,a juharfának nem lesz baja . Metszőolloval csonk meghagyása nélkül ovatosan kell levágni ,hogy a kéreg ne repedjen be. Metszés után a sebet be kell kenni sebkezelő anyaggal ami megvédi a fát a behatolo korokozoktol. A gazdaboltban lehet kapni ilyen anyagokat . De még egy otthon lévő fel nem használt olajfesték is megteszi .
Üdvözlök mindenkit! Tudom, h a fám, amiről kérdeznék, nem szelidgesztenye, de nincs kitől kérdeznem....Két éve ültettem a képeken látható juharfát, amelynek oldalágát szeretném lemetszeni,mert kb másfél méterről indul? Nem tudom, nem hal -e ki a fa, mert elég fejlett az oldalág...tudna valaki segíteni, hogy levághatom-e? Előre is köszönöm...