A Coragen 20 SC növényvédőszernek csonthéjasokra NINCS engedélye!
Vagyis a hozzászólásfolyamot elindító szilvamoly problémára nem lesz ez sem megoldás. Almára-körtére és szőlőre viszont az lehet, ha kifizeti valaki érte amit kérnek.
Miért kell akkorára meghagyni? Ezt a növény is "érzékeli", mert energiát von el a nemestől! Jó eséllyel el is dobhatja a nemest. Rá kell kényszeríteni, hogy a nemest nevelje!
Ha már apró rügy korában lecsippented, szerintem talán hamarabb feladja. Előfordul nálam is, de korán elfojtom. Legfeljebb néhányszor párszor próbálkozik, aztán feladja.
Nálam a füge hasonlóan szeret gyökérről, vagy majdnem gyökérről új hajtásokat hozni és bokrosodni. Odafigyeléssel még abból is lehet fát nevelni, de ott tényleg többet kell tenni érte, mint egy szokásos alany + nemes gyümölcsfánál.
Idehaza óriási nagy haszonnal adják a permetszereket (is). Úgy tudsz spórolni, hogy nagyobb kiszerelést veszel, mert ugye mindig a legkisebb kiszerelés a legdrágább egységre kiszámolva. Esetleg, ha közel laksz a határhoz, a szomszédos országokban sokszor olcsóbb a permetszer akár 20-50%-al is.
Az alanyra gondoltam. Nálam a szilvák mind mirabolán alanyra vannak oltva és ez mindig kihajt tőből. Évente kb. 3x kell levágnom őket. Nem 2 perces munka, mert tövenként 20-30 félméteres hajtást kell levágni, amik aztán azonnal elkezdenek kihajtani újra.
Van egy kajszim is, amit én oltottam mirabolánra, annál ugyanez van. Érdekes módon a kertészetben vett kajszik, amik szintén mirabolánra vannak oltva, nem csinálják ezt. Nem tudom mi az oka, talán másfajta mirabolán vagy nem tudom.
Igen, az alany kihajtását meg kell akadályozni. Volt már olyan, aki vett magasan oltott szomorú epret, de nem tördelte le a törzsről a hajtásokat és most van egy nagy eperfája.
A készítmény kontakt, felszívódó és gyomorméreg. Valódi tojásölő hatással rendelkezik, továbbá a már kikelt lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony. A kezelt petékből és tojásokból a lárva nem képes kikelni, a kelés pillanatában a hatóanyaggal érintkező lárvák néhány óra múlva elpusztulnak. Tünetek: paralízis, táplálkozásgátlás, teljes pusztulás. A bénultság és táplálkozásgátlás néhány órával a kezelés után jelentkeznek, a teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg.
Az idei évben használtam a Coragen nevű szert a molyok ellen almánál körténél szilvánál 100% os hatékonysággal. A jojó nak van egy nagy problémája a szilvalevél vörös foltosodásra és a levéllyukacsosodásra nagyon érzékeny. Íze szerintem kiváló.
Ma ültettem egy meggyfát, de attól félek nem lett elég mély az ültetőgödör. Ültetés után az oltás helye kb. 10 centivel a föld fölé került. Ez baj? Ha igen, akkor holnap kiszedem és mélyebbre ültetem.
Annyit tudok, hogy az oltási hely nem kerülhet a föld alá, mindenképp a föld felett kell, hogy legyen. De a 10 centi kicsit soknak tűnik.
Ha egy Jojo szilva csemetét egy erősen fertőzött szilvafa mellé ültetek, ami már levéltüneteket is mutat, akkor biztos nem fog megfertőződni Sharkával?
Ezt mondom csak a szilvadarázsra permeteztem a mollyal nem foglalkoztam, mert nem kellett. De mióta a jojó megvan az későbbi érésű arra már mentek a molyok.
Sziromhulláskor még korai lenne a molyra, talán az áttelelt lárvákra van hatással. Darázs ellen persze mindenképpen permetezni kell. A legnagyobb probléma, hogy a molynak később van több rajzása.
Elvben minden szilva "kényes" a molyra. A moly nem válogat a szilvafajták között. Ha meg már belemegy, akkor nem kényesség kérdése a tönkremenetel szerintem.
Helyi probléma (pl szomszédok) is lehet a panaszodban, de majd meglátjuk.