Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
A múlt hónapban hajnalonta melyik bolygó lehetett kiugróan fényes DK felé (olyan 30 fokkal a horizont fölött)? És tényleg kiugróan fényes volt-e, vagy nekem káprázott kora reggelente a szemem, hogy jóformán vakított?
Attól tartok inkább, hogy "gyárilag" elszabták a segédtükör és az okulárkihuzat távolságát a főtükörtől. Remélem nem lencsés távcső...:-), mert akkor benéztem...
Félreértettél, ez a weboldal nagyon jó, az a kérdés, hogy honnan veszi az adatokat?
Látszik, hogy folyamatosan számolja a pillanatnyi adatokat, de csak annál, amit kiválasztasz.
Nekem egy olyan lista kell, hogy pl. az év elején 0 órakor mi volt a pozíciója az összes állócsillagnak, és egyéb kisbolygónak vagy gázbolygónak, stb. amit ismer.
Vagy legalabb adjon egy listát, hogy miket ismer, és ne nekem kelljen véletlenszerűen találgatni betűk begépelésével, hogy arra ad-e találatot.
Állócsillagoknak és a naprendszerben lévő bolygóknak és hasonló objektumoknak van weben elérhető adatbázisa, ami megmondja az adott időpontbeli pontos helyzetét?
Vagy valamilyen programot kell használni, ami tudja ezeket az adatokat?