Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
De ugye nem csak a szülinapodon "beszélget" veled? :-DDD
Én most tettem be a sütőbe a kaját, nem volt kedvem hosszasan punnyadni, inkább pikk-pakk összeraktam mindent. Így egy órával előbb fogom kajálni. Utána meg felbontok valami whisky-t. Van fekete meg piros címkés Johnny Walker, meg egy Jim Beam, fogalmam sincs melyik mit tud.
Hajnalban elmentem oszt elhoztam a külön rendelt tőttikápit, Nappapi emlékére <3 A tőttikápi lelőhely 30 perces időablakot adott meg, amikor hajlandó volt átadni a kaját, annyian mennek ma hozzá, hogy percre be volt osztva. Nekem a hajnali 7:30 jutott. De azt majd ha megunom a búboshusit... Vagy ma este, majd meglátom.
A fa már tegnap állt (hogy a takinéni ki tudjon takarítani, és ne barmoljam össze ma a munkáját), ma csak felaggattam rá a díszeket. Ma még eltöltöttem egy órát egy 260 foréntos, 15 éves LED fénysor javításával, költözésnél elszakadt. Megvolt a helye és hiányoltam. Csak nem dobom ki... (Fillérbaxás alapfok, höhö.)
Mást nem nagyon csináltam, gyakorlatilag minden kész volt mára, csak főzni kellett. Ja, még megborotválkozhatnék, de még meglátom hogy akarok-e...
Már mindennel megvagyok. Kihegyeztem a fát, megsült a halászlé és a libamáj zsírjában hül kint a teraszon. Most jön az élvezet. Mondtam is az asszonynak, hogy akarok mondani valami fontosat, úgyhogy estére ne vegyen fel bugyit. :D
Előkerült a régi, kafa santoku késem ("biztos helyre tettem", hogy meglegyen, "ha majd egyszer kell", mindezt úgy 12-13 éve :-DDD), ez kapásból egy kis darab ujjbegybe és körömbe került, kva éles a szerszám :-D
Már nem is vérzik. A leeső darabok nem t'om hova lettek, valószínűleg a kolompéri salátában leledzenek. (Nem is, kidobtam. Asszem.)
Most kicsit pihegek, oszt nekifutok a vacsi előkészítés második, egyórás menetének, majd sütőbe kerül a búbos husi, és 5 órakor zabbantás...
Nem szabad a költségoldalon elakadni amikor évtizedekre tervezel hatékony funkciót és a jó dolgok sajnos sosem olcsók. Amikor mi csináltuk a szigetelést akkor ez a cucc 20-30 eFt-ot vitt el a költségvetésünkből, de egyáltalán nem bántam meg, hogy áldoztam rá. Éppen úgy nem bánom, mint karácsonykor reggelire a libamájat.
No, itt jön a képbe a hozzáértő építész meg belsőépítész. Vagy fázisbuzi. Vagy tulaj.
Amikor Budapesten építkeztünk, az engterv előtt megvolt már a vellanyszerelési terv is, azt a vellanyszerelővel közösen alkottuk, és nem maradt le semmi. A kitekerhető rolónak is ott volt a vezetéke, a külső hőmérséklet szenzornak is, a klíma is be lett kompletten csövezve, de ezeket akkor nem szereltük fel. A nagy részét a drótszaki hozta fel, hogy "ezt is akarsz még, meg azt is akarsz még", és nem tiltakoztunk. Meg voltak neki tartalékban a falba beépített, de üres kábelcsövei is. Meg minden szobába, annak két sarkába (vagy a nyilvánvaló csatlakozási pontokra) behúzott UTP kábel is. Az már csak hab a tortán, hogy amikor elkészült az összes kábelcsövezéssel meg dobozberakással, akkor lefotózott mindent, a képeket meg kimentette egy CD-re. Szóval elég jól előkészítette a gyerek a házat, és szerintem ma sincs vele gond, mert lényegében annyit fejlődött a technika, hogy wireless lett minden.
De persze tényleg szinte mindig van még valami, amire nem számoltál. Itt, ebben az új kecóban pl nem volt egyetlen kültéri konnektor sem, nem hogy a ház sarkánál, de a teraszon sem, és a terasz lámpáinak is csak egyetlen beltéri kapcsolója volt az előszobában. Pedig nagyon igyekezett a csajszi "okosan" kitalálni mindent, de ennyire nem volt okos. Viszont megcsinálták nekem utólag. Nem kellett sehol sem vágni a hőszigetelést, mert úgy oldották meg, hogy belső dobozokból "fúrtak ki", szerencsére mindenhol kivitelezhető volt. Csak hát nem applikálták bele a hőszigetelésbe a dobozokat, hanem arra ráhekkelték facsavarral :-DDD
A "ház sarkára" azonban így sem jutott nekem konnektor, ott jött a duma, hogy "majd kihúzol egy hosszabbítót, ott nem tudom hogyan megoldani". (Lófaxt nem, leviszed a tetőtérből.) Nem akartam tovább feszíteni a húrt, azt tavasszal fogom kibrusztolni nála, mielőtt színezik a házat.
Ezért írtam, hogy maga a cucc jó. Csak irreálisan drága. Főleg ha azt nézem, hogy 200 négyzetméter szigetelés 1 millió és tele van vele az udvar, mikor lerakják. Az is műanyag. Ebből veszel tízet és egy kis dobozban lerakod a cipők mellé és 100 ezer Ft fölött van. Egy marék műanyag az egész, semmi más. De kb az összes Kopos cucc ilyen, kurva drágán eladni a maréknyi műanyagot. Náluk egy sima kötődoboz is többe kerül, mint más gyártónál. Persze tudom, prémium, meg kell fizetni, na én biztos nem.
De ugyanez van a szigetelésnél is. Egy Austrotherm eps jó 20 százalékkal drágább, mint az olcsóbb társai. Őszintén minek a drága? A szigetelési tulajdonság ugyanaz. Ráadásul 20-as vastagságban már az Austro is ugyanolyan görbe lapokat ad, szóval még azt sem lehet rá mondani, hogy pontosabb a gyártás vagy jobb vele dolgozni. Mikor meg már le van vakolva, senki meg sem mondja, hogy mi van a falon.
Az össze hegesztett tartó izét esetleg fent ki lehet kötni egy menetes szárral. Ehhez sajnos át kell fúrni a szigetelést, a falat. Nem tudom ez mennyi hőhidat okozna. Lesz két icipici hidegpontod a lakásban. :D
Bár ha nem ilyen rövidet, hanem tényleg a 15cm szigetelésbe 10cm hosszam benne van ez a műanyagbasz, akkor azért az talán van elég erős hogy tartson.
De a legjobb megoldás mégis amit Te ajánlasz, csak az egyrészt drága, másrészt utólag nem játszik.
Márpedig a legtöbb embernek utólag jut eszébe, hogy a sarokra mégis jó lenne egy lámpa, hátra pedig egy konnektor. És ilyenkor kerülnek fel a vadonás új szigetelésre azok a gyönyörű, öntapadós, műanyag kábelcsatornák. :D De! Nincs hőhíd. :)
A konnektorok ezekkel a tiplikkel idővel kiszopósodhatnak. ..és nem Pityu fogja kimozgatni, hanem a kölke, felesége vagy éppen a nála tevékenykedő iparos aki beleszarik. De mondom. Ha nem került be a szigetelés előtt az a kütyü, utána már nincs sok választási lehetőség. Csak a speckó tiplit lehet alkalmazni.
Én például azon agyalok pár napja, hogyan lehetne a 10 centi hőszigetelésre utólag biztonságosan felszerelni egy 5 méter széles, két méterre kitekerhető rolót, amibe még a szél is belekapaszkodhat... Nem jut eszembe semmi.
Kibaszottul örülök, mert a lányaimtól régi álmomat kaptam ajándékba. Egy Ubiquity Unifi POE switch-et és két hozzávaló Wifi 6E Access Point-ot nyomtak az előbb a kezembe. Nem hiába! Ezek az én lányaim. :)
Már nézegetem a naptárt hogy mikor jut időm arra, hogy húzzam az utp kábeleket. :D