Pl.:
23 éves fiam haza jön a college-ból és leül az asztalhoz sapkában.
Annak idején az én apám úgy vágott volna ki,hogy nem állok meg a lábamon. Most egyszer kértem, hogy vegye le a sapkát. A válasz, nem. El kellet döntenem, hogy elfogadom-e a gyerekemet igy, vagy kidobom. Aztán rájöttem, hogy ez az egész sapka dolog egy beidegzödés, nevelés. Más kultúrákban az a sértés, ha fedetlen fövel ülsz le az asztalhoz. A gyerek nem akart ezzel senkit sem bántani, igy érezte jól magát.Ezen kívül egy ragyogó srác.
Mi az, hogy " rendesen enni"? Biztos vagyok benne, hogy a francia etikett szerint, mi csak zabálunk.
Ami viszont 25 év után is idegest, ha felteszik a lábukat az asztalra. ( Tévedés ne essék soha nem az ebédlö asztalról van szó.) Pedig segíti a vérkeringést. Ha nincs a szobában senki én is felteszem. ( most lebuktam )
Kedves provo cat!
Sajnos nem az átlagpolgárról van szó. Az általam ismert végzett jogászok 0%-a tudta megmutatni Németországot a térképen. Másfelől itt szerintem nem a méret számít. Texas hiába marha nagy, az csak egy tagállam. Szerintem fontosabb, hogy mondjuk Luxemburgot ismerjem, mint valamelyik akármilyen hatalmas, de nem kitüntetett szerepet játszó amerikai államot. Arról nem is beszélve, hogy szerintem az amerikai nagyvárosok helyzetével mi sokkal inkább tisztában vagyunk, mint ők az Egyesült Államokon kívüli országokéval. Az pedig külön meglepett, hogy a fent említett jogászok nem tudták, hogy Ukrajna egyáltalán létezik!
A sémák kérdésében viszont a legteljesebb mértékben egyetértek Veled! Skorpióval ellentétben úgy látom, hogy ők általában nem is annyira döntésképesek, mint inkább az adott séma szerint cselekszenek. Arról, hogy mi történik, ha nincs a megoldás előre „programozva” álljon itt a következő példa:
Egy barátom az Egyesült Államokon belül repült volna. A gép hibája miatt azonban a felszállást 30 perccel elhalasztották. Ki is hirdették az utasok között, hogy 30 perc szabad foglalkozás. Igenám, csakhogy a hibát korábban kijavították, és a gép 28 perc múlva elindult, a barátom pedig hajszál pontosan 30 perc múlva ért vissza. Repjegy, pénz, iratok, minden a gépen maradt. Ő azonnal szólt az illetékesnek, aki viszont erre az esetre nem volt felkészítve, és nemes egyszerűséggel nem csinált semmit! Közölte, hogy a következő gépre nem teheti fel a barátomat, mert nincs jegye. A barátom javasolta, hogy rádión hívják fel a gépet, és a stuvi nézze meg a kabátzsebében, hogy ott van mindene. A fickó erre hívott egy másikat, és közösen megállapították, hogy nem hiszik, hogy ilyet lehetne csinálni, mivel az személyiségi jogokat sért, és nem tudhatják, hogy a barátom tényleg az-e, akinek a cucca a gépen van, meg különben is, ilyen sehol sincs leírva! Egyáltalán nem törekedtek arra, hogy megoldják azt a helyzetet, ami történetesen a légitársaság hibája miatt állt elő.
Vannak barátaim a Malévnál, és elmeséltem nekik ezt a történetet. Szerintük ez tipikus. A legtöbb légitársaság a kezét töri, hogy az utasait még a leghülyébb helyzetben is segítse, és gyakran elég meredek improvizációk útján jön össze a dolog. Az amerikaiak viszont szerintük merev protokollok szerint dolgoznak, és már a legkisebb eltérés esetén lefagynak.
Pocak!
Nem multinál dolgozom, de mint ügyvéd és gyakori rendezvénylátogató sokat látok, arról nem is beszélve, hogy baráti köröm jelentős bizony vezető multiknál elég komoly beosztásban dolgozik.
A gondom a társasági törvénnyel kapcsolatos megnyilvánulással nem az volt, hogy az amerikai úr kritizálta azt. Kritizálni lehet, én is gyakran teszem. Neki viszont fogalma nem volt a törvényről, ő azt kifogásolta, hogy nem az amerikai társasági jogot vezettük be! Miután pedig a magyar társasági jogi szakértő elmondta, hogy Magyarország Európában van, európai jogi hagyományokkal, ezen belül több, mint 120 éves európai társasági jogi háttérrel, ráadásul az EU harmonizáció közepén, az amerikai közölte, hogy az amerikai jog jobb, és különben is ha Oroszország amerikai társasági törvényt fogadott el, akkor ez Magyarországtól is elvárható lett volna.
Az oktatással kapcsolatban:
Az összes ismerősöm, aki Amerikában általános iskolai képzéstől master degree-ig tanul, vagy tanult, egybehangzóan állítja, hogy a kész anyagot kell bevágni, szinte jelentéktelen az alapelvek és a háttér oktatása, emiatt gondolkodni alig kell, be kell vágni az amúgy nem túl komoly anyagot. A kreativitás tehát szinte nem is jelenik meg az oktatásban. Még a legfelsőbb fokú gazdasági képzésben is kész eseteket tanulnak meg, az elméletet, a mechanizmusokat csak felületesen.
Egy barátom, aki nagy cégeket világít át egy természetesen amerikai multi színeiben, rendszeresen arról számol be, hogy gyakorlatilag egy az egyben kényszerítik rá az amerikai vállalatszervezési rendszert a magyar cégekre. Annak pedig az egyik fő ismérve az, hogy csak a csúcsvezetés gondolkodhat, mert lejjebb a gondolkodás rontja a hatásfokot, mivel időt von el!!! Magyarán mechanikusan cselekvő, buta végrehajtókká akarják változtatni nem csak az adminisztratív és fizikai munkavégzőket, de még pld. a mérnököket is!
A folyamat tehát a következő: van egy már Clinton szerint is veszélyesen alacsony kreativitási szintű oktatási rendszerük, ami tömegesen ontja a szűk szakterületre képzett, azt sablonosan, felszínesen ismerő, alacsony kreativitású, de rendkívül magabiztos szakembereket. Ezekre a szakemberekre felépült egy teljes gazdasági rendszer, ami a meglevő szűk körű kreatív elitképzésnek és külföldi koponyáknak, meg persze nem utolsó sorban a kedvező történelmi/földrajzi helyzetnek köszönhetően rendkívüli teljesítményt ért el. Ez a rendszer tehát kiválóan bevált — Amerikában!!! Most viszont ezt próbálják exportálni, illetve ránk kényszeríteni. Mivel az ő rendszerükben a kreativitás — nem utolsó sorban a gazdasági elkényeztetés miatt — kevesek kiváltsága, azt a befolyás alá vont rendszerben is vissza akarják szorítani. Ha nem a saját sablonjaik szerint gondolkodnának, látnák, hogy az itteni rendszer a fennmaradását gyakorlatilag a benne dolgozók kreativitásának köszönheti, a kreativitást tehát nem visszaszorítani, hanem felhasználni kellene.
Minderről még a nyáron hosszasan beszélgettem egy igazi, menő amerikai edvájzorral, aki évi 130e fölötti dollárfizetésért stratégiai tanácsokat ad egy privatizált magyar nagyvállalatnál. A fentieket nem tudta megcáfolni. Nem értette. Igaz, hogy arról sem tudott, hogy az adott iparág alapvető találmányai magyar feltalálóktól származnak. Ő csak úgy difóltból meg volt győződve róla, hogy minden fontos dolgot amerikaiak találtak föl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (És számára valahol ez jelenthette a rendszer legitimitását is.)
A gondom tehát az, hogy az amerikai tőke a gazdasági fölényének birtokában pontosan gazdasági eredményei egyik alapjáról feledkezik meg: arról, hogy nyitottnak kell lennie. Ők mindent ránk akarnak kényszeríteni, az valahogy eszükbe sem jut, hogy érdemes szelektálni, és megtartani a jót.
Változatlanul állítom, hogy sokat tanulhatunk tőlük, de ez — arányoktól függetlenül — visszafelé is igaz!
En nem mondtam, hogy erre barkit is kenyszeritenek.Csak a hallgatolagos lenezesrol beszeltem.Kulonben meg mit dolgozzon le az, aki nem is eszik?
Lasdd be, ez a tarsadalom nem arrol hires, hogy beken hagynak az embert boldogan zabalni, inni, dohanyozni, vagy egyeb ilyesmit.Ez az o bajuk, en ezert nem is vagyom oda. Vagy ne lasd be, de ettol meg ugysem Europa termelte ki a Jane Fondat:-)
Pucros Macko, azert meg valaszolok:Az o bajuk, hogy mibol esznek, es mit hogyan, valoszinuleg szerintuk en spirazom tul a dolgokat, vagy en nem eszek vagy csinalok akarmit normalisan.Ez csak arrol akart szolni, hogy Ez speciel nekem nem jon be.Ha elmennek oda, akkor valoszinuleg inkabb az E.Hoppert nezegetnem, es shaker muzeumokba jarnek, es dogos kis zeneket hallgatnek, szoval nem mondom, hogy ott nincsenek szamomra pozitiv dolgok. De annyira nem birnek integralodni, hogy "ne egyek rendesen"
Nekem ez az, ami termeszetes,es nem szeretnem, ha nekem is eloirnak hogyan csinaljak valamit.
Ja, akkor fel is dobnek egy kerdest ezuttal:Nem elrettento-e az, hogy ott mar enni is ciki? Itt arra gondolok, hogy most a legujabb munkahelyi divat az, hogy ebed helyett fittness-klubba jarnak le.Konyorgom:mit akarnak ledolgozni? En bizony nagyon csunyan visszaneznek azokra, akik hallgatolagosan leneznenek azert, mert delben ebedelek.+meg egy cigit is el akarok szivni a meregeros eszpresszom melle!
Sosem értettem, miért várják el emberek másoktól, de pláne távoli kultúrákban élőktől, hogy úgy viselkedjenek, mintha az övékhez hasonló nevelést kaptak volna. "Rendesen egyenek"! hát miért pont úgy ennének, ahogy az nekünk rendes! Képzelem, az öreg nomád meg azért csóválná a fejét, hogy minek egyáltalán akármilyen kellék a kézen, szájon, ennivalón kívül. És pont ugyanennyire (nem) lenne igaza.
Ilyen erővel azon is lehetne háborogni, hogy a hülye amerikaiak még magyarul se tudnak.
Kedves Terembura!Ertem en a papirtanyert,ha mar mosogatasrol van szo...Herendi meg nem kell,eleg a "mezei" porcelan is.Es tudom mar, mivel csinalhatnek ott uzletet:Partyservice pizzaval es ket mosogatoval,hogy rendesen egyenek...De lehet, hogy bebukna az uzlet,mert kulturatol vagy hagyomanoktol fuggetlen dolgot eroltetnek.
Igazad van, elfogult vagyok:-)Tema lezarva.
Jóestét Magyarország!
Az egyik haverom írt ma nekem errol a topicról. Tényleg érdekes. Annyira, hogy bár még soha nem jártam Internettóban, gondoltam én is hozzászólok.
Kicsivel több mint fél éve vagyok az USA-ban. Öt hónapig Kaliforniában dolgoztam, most meg Chicagoban. Az utat a két hely között autóval tettem meg, szépen kacskaringóban végigjárva tizenegynéhány nemzeti parkot. Összesen több mint nyolcezer kilométert mentem, ugyhogy annyit máris a borömön tapasztaltam, hogy ez az ország pokolian nagy, és sokszínu. Nagyon különbözo hatások értek, meg sem próbálnék összeszedett véleményt alkotni. Inkább csak néhány gondolatot írok le.
Egyrészt jó lenne ha megkülönböztetnénk hogy az amerikai emberekrol, mint egyénekrol beszélünk-e, vagy az amerikai szisztémáról. Az egyénekrol viszont csak a szisztéma tükrében érdemes szerintem nyilatkozni. Ha pedig így nézzük a dolgot, akkor nem hiszem hogy bármelyik nép egyéneit el lehetne ítélni.
Az amerikai emberek, az egyének, mint mi mindannyian, születésükkor készen kapnak egy már létezo rendszert, egy már létezo kultúrát. És a már létezohöz az emberek legnagyobb többsége hozzáidomul. Részben kénytelenségbol, részben önkéntelen módon, a megfelelés vágya miatt stb. Csak keveseknek adatik meg hogy máshogy éljenek, esetleg változtassanak maguk körül valamit.
Az amerikai emberek zöme szerintem tisztességesen és sokat dolgozik, azonosul a rendszerrel amiben él, fenntartja és muködteti azt. És ez a rendszer, pláne ahhoz képest hogy milyen baromi nagy országról van szó, meglepoen stabilan muködik.
Gondolom magát a rendszert meg eszébe sem jutna odahaza senkinek sem szídni, ha nem lenne hatással ránk, az országunkra. Szóval akkor azt sem ártana elválasztani, hogy ha már valaki "szidja a rendszert", akkor azt valamifajta kristálytiszta elméleti alapon teszi-e, és az itt az Államokban létezo és muködo teljes rendszert bírálja-e vagy a hazánkba bejutott részérol, és annak a ránk gyakorolt hatásáról beszél.
Ha errol az utóbbiról van szó, akkor azért el kéne gondolkozni azon, hogy a kultúránkat valóban romboló hatások miatt vajon tényleg magát az amerikai szisztémát kell-e támadni, ami csak muködik a saját üzleti törvényei szerint. Mintha mi magunk nem lennénk cseppet sem felelosek azért, ha sérül a nemzeti kultúránk! Hát már hogy ne tehetnénk róla?! Ha az ember szülo, akkor igenis komoly személyes felelosség terheli abban, hogy mit ad át a gyermekének. Ha pedig az ország vezetésében szerepet játszó valaki, akkor különösen sokat tehetne. Miért özönlik be akadálytalanul az amerikai kultúrtermék számunkra káros része? Miért szivárognak be könnyedén a nálunk gyökértelen angolszász szokások mint a Valentin nap? Miért nincs, vagy ha van miért nem muködik valamifajta nyelvhelyességi törvény ami megtisztítaná az utcákat és a médiát a túlburjánzó és feleslegesen amerikaiaskodó szövegektol?
Egy mára utolsó gondolat. Ha már valaki mindenáron össze akar hasonlítani két kultúrát, két országot, azt is figyelembe kéne talán venni, hogy legalább az egyiket valószínuleg kívülállóként teszi majd. Nekem például fél év után még elképzelésem sincs arról, hogy az amerikai emberek zöme a magyar emberek zöméhez képest boldogabbnak érzi-e magát, vagy éppen fordítva. Márpedig egy rendszernek ez egy nagyon fontos jellemzoje. Persze, valószínuleg soha nem fogom igazán és teljes egészében átérezni hogy egy amerika hogyan látja a világot, hogyan érez, mint ahogy ez fordítva is igaz. Biztos érdekes lenne egyszer amolyan fordított napot tartani, és huszonnégy órán át tökéletesen személyiséget és életet cserélni. Utána lehetne csak igazán hitelesen véleményt alkotni.
Nekem eszem ágában sincs végleg itt maradni, mert ragaszkodom a hazámhoz, szeretem azt. De igyekezve elfogulatlanul nézni a dolgokat, a bosszantó dolgok miatt nem annyira ide kéne mutogatni, hanem azt kéne megnézni hogy hogyan lehetne minél teljesebben megorizni a hagyományainkat, és folyamatosan ápolni a kultúránkat úgy, hogy közben átvegyünk másoktól minden értékeset.
Jöhet a gyomrozás!
soltika DR.DR.Finci kutyával jókat olvasgatott ittenség Kútúrárol ,Műveccségrő
,némi herendi papirtányérokról és mind a ketten jókat röhögtek,
és csak a 68-as bulik /amiket át élt,lévén akkoriban 1 éves de már ősöreg/ jutnak abba a primitiv agytekervényeinek az újjait befojásoló ,inakat és billenytyüzetet mozgató
összvisszaságba ezért csak egy akkoriban jó pénzekért eladott bakelit korong ugrik be:
"Vissza a Szovjetunióba"
Jack Londonos Vaspatás üdv:
soltika/amerikaszeretőtollashátúkiskacsa/ + DR.Dr. sokszor Dr.Finci a PÁRTunk és /népünk/nemzetünk egységét újra megteremtő karrierista hajlamú kis nagy Kutya (Hót Doeg)
Kedves CECIL, elnézést.
Mosogatál már 200 ember után. Mert ha nem akkor értem miért nem becsülöd a papírtányért. Meg aztán elég röhelyesen hangzik a pizza és a Herendi együtt. Hozzászólásodból sajnos azt kell leszürnöm, hogy elfogult vagy. Én is. Ráadásul még itt is élek.
Akkor ezt megbeszéltük ;).
Kedves CECIL, elnézést.
Mosogatál már 200 ember után. Mert ha nem akkor értem miért nem becsülöd a papírtányért. Meg aztán elég röhelyesen hangzik a pizza és a Herendi együtt. Hozzászólásodból sajnos azt kell leszürnöm, hogy elfogult vagy. Én is. Ráadásul még itt is élek.
Akkor ezt megbeszéltük ;).
Kedves terembura!A teremburajat! ne ird csupa kisbetuvel a nevem, mint szegeny Nemecseket a gittegyleti naploba.(ugyan en sem vagyok tokeletes, ha megszolitok valakit...;-)
En Amerikaban nem jartam, de talalkoztam mar egy par amerikaival.Ha szabad egy szemelyes adatot elarulnom, a baratom is amerikai, vagy inkabb ugy mondanam, amerikai allampolgar, akinek a remalma az, hogy meg egyszer esetleg visszakerul az USA-ba. Szoval, mindazok, akikkel talalkoztam,ott ertelmiseginek szamitottak.Valaki itt mar beszelt arrol, hogy ezek az emberek kivulrol bemagolnak mindent,gyonyoru tablazatokat is rittyentenek, de a kreativitas az mar hianyzik beloluk.Szemelyes tapasztalataim alapjan osztom ezt a nezetet.Azonkivul meg van bennuk egy hatalmas igyekezet, hogy megmutassak, ok bizony a szoban forgo kerdesrol tanultak.Nem az derul ki, hogy mit tudnak, hogyan dolgoznak fel egy informacioadagot, hanem hogy ezt vagy azt bizony megtanultak.Es ilyenkor gyorsan le is daraljak az anyagot.
A papirtanyeros ugy kapcsan pedig felmerult a kulsosegek emlegetese.En errol azt gondolom, hogy a legfontosabb az lenne, kinek mi szamit termeszetesnek.Hat Istenem, nekem a porcelan vagy fajansz, vagy uveg, barmi, csak az eldobhato papir vagy muanyag nem.Ezek sokkal melyebbrol jovo dolgok.Ezert is tartom ezt a peldat kitunonek.
Szevasztok
Ki tudna osszehasonlitas keppen leirni mondjuk Magyarorszagot ?
Mik is az igazi jellemzoi tulajdonsagai stb.
Nem hiszem hogy nagyon konnyu dolga lesz a vallalkozonak..
Amerika rajott az ember gyengejere es ezt kihasznalja.
Mi az ? A fertozes terjesztesenek a korlatlan lehetosege.
A fertozes neve Business es a vagy viszonya.
Nem fog ellenallni senki. Az uzlet gyozni fog. Ha mar nem gyozott.
Szomoru? Igen de mukodik es pont annyian fertozodnek meg amennyi eleg
Ahhoz hogy az uzleti evolucio tovabb fejlodjon.
Nincs menekves. Vagy teged esznek vagy te eszel.
Ameddig te eszel boldognak erzed magad .(ha nem gondolkozol)
Es ha gondolkozol is elobb utobb enni fogsz.
Most eppen a kozep kelet van az etlapon.
Olyan ez mint a drog ameddig ingyen adjak. A vagy kiepitese.
Aztan szerezd meg ha kell. Es az eszkozok es a moralitas mar nincs is osszefuggesben.
Idealista modon megis megkerdem lehet meg valamit modositani talan ?
Mint rendesen talan az igazsag a kozeputon helyezkedik el.
Harapjunk meg egy nagy falatot annyival is tovabb huzzuk.
Vagy csak kritizaljuk inkabb?
Esetleg csak a vagy?(nincs vesszom az a-ra)
Kedves ZöPö! Szóval azt mondod, hogy akinek nem inge, ne vegye gatyára? Rendicsek, csak ne vegyél 1 kalap alá azokkal, akiket itt nem szívelsz. Remélem, én nem fogom kiérdemelni haragodat.
Olyan ember, hogy "tipikus amerikai", olyan nincs. Ez már önmagában is azt jelenti, hogy nem lehet általánosítani.
De az amerikai társadalomról "úgy általában" lehet beszélni. Nem az ő számlájukra kell felróni, hiszen ők teremtették meg maguknak azt a jólétet, amijük csak van, de lám, milyen gyarló is az emberi faj, szokásaikba bele is ivódott a pazarlás.
Amikor ott jártam, furcsa volt látni a sok kidobott ételt, a rengeteg elpocsékolt benzint.
Az amerikai kultúra viszont rengeteget adott a világnak. Szerintem csak hozzáállás kérdése, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki érték, és ne "elbunkósodásról" és "műanyag kultúráról" beszéljen.
Nekem a tipikus road life tetszett a legjobban, autózni, és közben figyelni egy nagy ország különböző tájait, átélni kalandokat elhagyatott tavaknál, forgalmas parkolókban, útszéli áruházakban, ráadásul úgy, hogy az autózásnak olyan hagyományai vannak, mint amilyenek, szerintem felejthetetlen és aki ezt átéli, az nem fogja többet fenntartások nélkül szidni az országot.
"...magukat ertelmisegieknek vallok nagyon odavannak a sajat poziciojuktol
es kulturaltsaguktol."
Kedves cecil,
Mikes György írja:
Ne használd aneved elött a Dr. címet, mert azt csak a keleteurópaiak teszik. Ami már magában is elég hátrány.
Pont az amerikai az aki ha nem a munkahelyén van semmilyen egyenruhát, címet nem visel.
Egyet nem tudok, ha az amerikai külföldre megy, hogyan viselkedik? Valószínü sokakat idegesít, hogy látszólag több a pénze. (Erröl elsö hazalátogatásomkor szereztem tapasztalatot.) De erröl nem tehet.
Viszont azokkal kell egyetértenem akik azt mondják ,hogy több a bunkó. De csak arányosan. U.A. több a gazdag, tehetséges, okos is. Arányosan.
Hogy kiket küldenek a "gyarmatokra"? Nem hiszem, hogy egy komoly cégnl ez így megy.
Kössz a válaszokat.
Én igy foglalnám össze röviden:
Amerika más mint Európa. Sokkal rugalmasabb, kevesebb hagyománnyal, több dinamizmussal, fiatalos lendülettel.
Amerika olyan mint egy teenager. Tele pattanással, néha arrogáns, néha elárulja szörnyű tudatlanságát, ugyanakkor tele van energiával, és ô futja leggyorsabban a 100 métert.
A dinamikusságából adódik, hogy képes felújítani önmagát. Lásd a gazdasági fellendülést a 90-es években.
Amerika egy “melting pot”, a millónyi nációból összeverôdött ország, ahol minden náció magával hozta saját kultúráját, és azt többé-kevésbé megpróbálja megôrizni.
Amerika meg mindig a korlátlan lehetôségek hazája. Ha van egy jó ötleted, és keresztül viszed, sokra viheted (Élô példa: bilgéc nevű manus).
Mint egyetlen szuperhatalom, óriási felelôsség nyugszik vállain. Hogyan tudna rendôrt játszani a világ népei felett? Sajnos, szövetségese kevés van, és egyedül néha sok marhaságot csinál.
Megmondom, 30 év után még mindig zavar a papírtányér, meg a papírpohár. De azért mi csak porcelán tányérban szolgaljuk fel a fínom magyaros falatokat amcsi vendégeinknek, hadd tanulják, milyen a magyaros vendégszeretet, másrészt, hogy tudják, hogy a magyar konyha nemcsak gulash-ból áll...
Ugyanígy, amikor iráni kollégám meghivta az amerikai kollégáit, köztük engem is, ott bizony gyönyörű porcelán készletbôl ettük a fínom falatokat. Még ma is szivesen emlékszem vissza rá.
Egyet kell értnem azokkal, akik szerint az Amerikaiak sémák szerint élnek. Szinte minden ki van már előre találva. Ez az esetek 90%-ban nagyszerűen működik, de a maradék 10%-ban teljesen csődöt mondanak, mert tényleg nem kell nekik önállóan kigondolni semmit.
Aki arra célozgatnak, hogy a Amerikaiak mennyire tájékozatlanok a Földrajz területén, azok ne arra hivatkozzanak,hogy ott az átlagember nem tudja hol van Magyarország. Szerintetek egy átlag magyar kocsmában hányan tudnák hol van Wyoming (egyáltalán, hogy mi az!)? Sőt tegye mindenki a szívére itt a T.asztalon a kezét, és mondjátok meg gyorsan: mi South Dakota "fővárosa"? Mert ugye ne felejtsük el, hogy Amerika egy-egy állama nagyobb mint a legtöbb európai ország. Szóval erre ne hivatkozzunk.
A tétel maga azonban igaz, mert a saját országukról is rettentően keveset tudnak.
IMHO az amerikaellenesség itthol azzal kezdődött, hogy a rendszerváltás után hihetetlenül gyorsan sikerült átvenni az USA-tól szinte mindent, ami bóvli csak van. Gyanítom az értelmes dolgok átvétele nem ilyen gyors folyamat. No persze a bóvliárusok jól meg is szedték magukat az amerikai pattogatott kukoricától az amerikai tucatsorozatokon át az amerikai palacsintáig mindenen. (Ezek nagy része ráadásul legfeljebb nevében volt amerikai, mert sem anyagában, sem gyártásában, de még tervezésében, kinézetében sem.)
A jó nép meg vette, mert azt hitte , ettől majd neki is olyan jó lesz, ettől majd ide is beköszönt az ameriaki álom. Aztán persze nem köszöntött. (Talán az USA-t sem a bóvlik tették naggyá, de ebben nem vagyok illetékes, mert nem ismerem az ottani helyzetet.)
Nem értem, miért fontos a papírtányér. Lehet herendiből is enni, meg pizza helyett homárt vagy tejszínes cápalevest trópusi vadcitromlevéllel (nyam), de hát valaki meg éppen a felszínességet rótta fel az előbb. És hát a külsőségek erőltetése éppen a felszínen van, nem?
Nekem tetszik az amerikai eletforma. Mert nem sirankoznak, mert önnalloak es mernek dönteni.
Vagy a fene tudja miert.
Lehet hogy alacsonyabb a targyi tudas szintjuk, de lenyegesen gyakorlatiasabbak.
Amikor az atkosban a magyarok meglatogattak pl. a bolgarokat vagy elmentek Mopszkvaba es szortak a penzt - merhogy minden fillerekbe került ott -, hat ott is volt nehany nagy arc.
Kedves Zöpö!
Ismeretlenül is kikérem magamnak általánosításodat, nevezetesen azt a részt, hogy “minden, az iNteRNeTTo FÓRUM környékén felbukkanó amerikai magyarnak ez az egyetlen témája van, ráadásul mind ugyanazzal a szókinccsel és ugyanazokkal a helyesírási és stilisztikai hibákkal ír?” Már egy ideje próbálkozom bekapcsolódni társaságotokba, és ez nem valami szép fogadtatás!
En mar csak ilyen begyepesedett feju europai vagyok: Papirtanyerbol pizzat...? Es nem enni mentek?
Es ha a tarsasag kedveert mentek az egyetemi tanar hazigazdahoz akkor a tarsasag olyan, hogy kepes papirtanyerbol falni...? Ez csak azert erdekes, mert az amerikai, magukat ertelmisegieknek vallok nagyon odavannak a sajat poziciojuktol es kulturaltsaguktol.
Számomra nagyon érdekes mindhyájatok véleménye. Valószínüleg lehetetlen, de próbálom definiálni a véleményeket. Valahogy mindíg oda lukadok ki, hogy az ameriainak más a fontos. Ennek legjobb példája az amerikai professzor papírtányros pizzás fogadása. Nem enni mentek oda az emberek, hanem a társaságért.
25 év után is van olyan része az országnak ahol nem élnék szivesen és van olyan ahova holnap költöznék.
A zászlószeretetröl: Van olyan aki nyilvánosan égeti és van olyan aki ha meglátja a szivére teszi a kezét.
Nagy ország, ahol mindenki a maga szintjére süllyed vagy emelkedik. Ezért eladható a bóvli is.
Ezt az országot vagy elfogadod olyannak amilyen, vagy elfelejted.
Köszönöm, hogy nem fajul el a vita.
Nem hiszem, hogy ma Magyarországon Amerika ellenesség volna.
MACS gyakorlatilag mindent leírt amit szerettem volna ehhez a témához komolyan hozzátenni. (hiába no, úgy látszik mi lyogászok egy kaptafára készülünk :-) )
Volt azonban egy mondata ami telitalálat volt :" Mintha mindent bevágtak volna, de nem gondolkodtak volna hozzá"
Ez szerintem nem feltétlenül a gyengéjük, sőt szerintem ez az erősségük.
Az USA - általatok is emlegetett - végletekig cél- és érdek orientált társadalmában nincs idő, vagy inkább úgy mondom: felesleges olyan dolgokat megtanítani amelyeknek nem veszik közvetlen hasznát. Ilyenek pl a történelem, alapvető kultúrális ismeretek stb. erre (is) vezethető vissza az IMHO rendkívül alacsony színvonalú alapoktatás és az átlagpolgár tájékozttsága, műveltsége.
Amit viszont el kell, hogy ismerjek, hogy egyes szituációkra kidolgozott sémáik, módszertanaik (ami kiterjed egészen a kérdések felvetésének sorrendjéig) kiválóan működnek.
Amíg mi magyarok bíbelődünk egy probléma kibogozásán, vagy csak azon, honnan is közelítsük meg azt, Ők ráterítik a jól bevált boncasztalra és már szeletelik is a problémát.
Más kérdés, hogy ez valóban szinte teljesen megöli a kreativitást !
Ide tartozik egy sztori:
Az egyik autópálya tender idejében pályázatot dolgozott ki az egyik amerikai ügyvédi iroda magyarországi képvislete. Súlyos milliárdok voltak a tét, így hát az iroda agytrösztje az utolsó hétvégén átéjszakázva készült a prezentációra. Kíméletlen aprólékossággal még azt is megtervezték, hogy melyikük, mikor, milyen gesztissal mimkával szólaljon meg elérendő ezzela kívánt cihológiai ráhatást.
Hétfőn eljött a nagy nap, a vezető ügyvédek eljátszották a legapróbb részletig kidolgozott előadást az illetékes államtitkár előtt.... a legcsekélyebb hatás nélkül.
Némi dünnyögés, hosszú ebéd és "majd visszatérünk rá" című választ kaptak. Mondanom sem kell, fogalmuk sem volt, hogy hol szúrták el a dolgot. Pedig nem rontottak el semmit, csak ennek itt nem volt hatása.
Az a "lenézés" amit többen emlegettetek, azonban nem általánosítható csak az amerikaiakra. Tapasztalatom szerint fellelhető az ún. birodalmi attitűd számos brit vagy éppen francia állampolgárban is. No persze nem a színvonalasabbjában..
Azt is hozzá kell tennem, hogy Kelet Európában bizony egyik szakmának sem a krémje jelenik meg. A jók otthon maradtak. Ügyvédekre például jellemző, hogy olyanokat akik otthon kezdtek perifériára szorulni, vagy csak egyszerűen kezdők még, az anyacég kihelyezte őket Európába.
Innentől lélektanilag szerintem érthető, hogy ezek az emberek saját önbecsülésüket igyekeznek helyreállítani azzal, hogy ők itt különbek mint a nagy többség, pusztán azáltal mert amerikából jöttek.
Én majdnem 8 évet töltöttem az óceán túlpartján (nem egy huzamban) a lélektelenséget és az érdek motiváltságot elfogadtam, ez legyen az ő bajuk, van hozzá elég picológusuk. :-)
Jobban zavart azonban a felszinesség, hogy ennyi idő alatt alig volt kivel egy jót beszélgetni, gondolatokról érzelmekről stb. ami nem a munkáról vagy a pénzről szólt.
Felszínesek.
A "keep smiling" is rendkívül zavaró volt, hogy muszály jókedvűnek mutatnod magad és everithing is fine, mert különben meg "ne terhelj engem a gondjaiddal".
Ez a mentalitás jobban zavart engem.
de nem hiszem, hogy Magyarországon ez élő probléma volna. bennünket sokkal jobban érdkelnek a saját apró cseprő gondjaink és nagyobb távlatban az az EU, amiről ezexerint még az USA-ban is sok újat fognak még hallani....
bye
Donneck
Ui. teremburagika !
Rulez topic ! Remélem győzni fog ez az éned. Hidd el, így is lehet társalogni emberekkel.