Mennyi az extraktja? Szvsz ne foglalkozz azzal a kevés cukorral, az pont kell bele A Koch féle diagram alapján a savtartalom még több cukrot is elbírna
"12,5v/v%, 7-7,5g/l savtartalom, kb. 7g/l a cukortartalom(sajnos még nem teljesen száraz). "
Törvényi értelemben ez a bor száraznak minősül. Ilyen korrekt savakhoz amúgyis jól megy egy kis cukortámasz. A furmintnak pedik kimondottan jól tud állni a maradékcukor.
-Örülök sikeres próbának! A pici csillogók még nem nőttek meg szép nagy kristályokká, azért ülnek kicsit nehezen. Ha leülepedik elé könnyű leszínelni róla a bort. Egy-két kristály senkinek sem akad meg a torkán. (hihi) -A hűtésnél alig van jobb módszer, de szokásos még a kalcium-karbonátos savcsökkentés(0,6g szénsavas mész csökkent 1g/l titrálható savat). Ezt azért nem szeretem, mert több hónapig is elhúzódhat a csapadék kiválása. -Egy g savat kálium-hidrogén-karbonáttal is lehet csökkenteni. Ez finomabb módszer. Különböző cégek más-más néven hozzák ezeket az anyagokat forgalomba, de a hatóanyag a lényeg, meg a használati utasítás. -Az a hét g/l cukor meg nem érdekes, ha jó ízű a bor.
A bor savcsökkentése sikerült! Köszönöm segítséged. Először kóstolgattam és számomra megfelelő íznél hoztam be a bort a pincébe a hidegről és utána mértem savat most kb. 7-7,5 g/l az összes sav tartalom. (Kb. 3 hetet volt kint a koterban, csak most vot időm megírni a sikerélményt). Sajnos egy kicsit zsavaros lett a bor, vagyis inkább csillogó, mert szerintem a kivált borkőszemcsék ülepedés után könnyen felkavarodnak. Mit lehet ezekkel csinálni?
Mit tudnál ajánlani nagyobb mennyiség savcsökkentéséhez? Mert 10-20l igy jó elkészíteni,(addíg amíg tél van, de lesz nyár is) nagyobb mennyiségnél számomra így macerásabb, mert a pincéből haza kell hozni.
Az idei borom paraméterei: furmint-hárslevelű, kb.12,5v/v%, 7-7,5g/l savtartalom, kb. 7g/l a cukortartalom(sajnos még nem teljesen száraz). Szerintem egész jó lett. Így hogy a savat sikerült csökkenteni a fogyasztási hőmérsékleten itatja magát. :)
Ha viszont igaznak fogadjuk el, hogy a cilifánt a Zöld szilvánival és nem a Crfandlival azonos, akkor meg is van a Kék szilváni:
"Cultivated from Caucasian wild vines and brought from Transylvania to Germany in the Thirty Years' War. Around 1900 cultivated on approx. 60% of the then existing wine-growing area of Germany and later replaced to a great extent by the Müller-Thurgau. There is also a variant with blue berries, the so-called blue sylvaner."
Postázás is van náluk (bankszámla v. csekk), de lehet a helyszínen is. Ja, ez is Keszthelyen van. Adjak címet-telszámot hozzájuk? Előzetes egyeztetés azért ajánlott.
Üdv! A Keszthelyen nemesített fajtákhoz Dr. Bakonyi László segítségével biztos hozzá juthatsz, és tudtommal van még ott néhány ígéretes fajtajelölt, melyek egy része gombabetegségekre is rezisztens. Csemege szőlőnél a minimális vegyszer felhasználás különösen fontos lehet!
Van egy kb. délre néző házfalunk, ott lenne hely 3-4 tőkének. Az Afuz Ali, Itália egyéb kései érésűek szeretik ezt a helyet, és fagykárt még nem láttam itt, ezért kockáztatnám meg az érzékenyebb fajtákat is.
Ugye a legismertebb magnélküli szőlőfajta a Szultán. Ez egy fajtacsoport jópár névvel - pl. a különböző seedless-fajták, meg a Kismisek stb. Ált. a fehér fajtákat termesztik, de lehet kapni pirosat is. Baj az, hogy eléggé fagyérzékenyek. Aztán van még a Szentendrei Magvatlan, ami amúgy Perlette, csak nálunk így (is) ismerik. Ez is fagyérzékeny. Ez sárgásfehér bogyójú. Meg elvileg még létezik a Korinthusi, de olyat nem igazán láttam még Mo.-n, legfeljebb külföldön. (nagyon kicsi bogyói vannak)
Itt nálunk Keszthelyen nemesítették a Sába Királynője és az Annabella fajtákat, ezek is mag nélküliek, kevésbé fagyérzékenyek, csak nem tudom, hogy hol lehet hozzájutni :-(
Fekete- és fehér szultán, a Kismisek (pl. Moldavszkij) meg a seedless-ek elvileg kaphatók Veres Csabáéknál Abasáron, A Moldavszkij meg pl. Dunaföldváron stb. Biztos máshol is, Én csak ezeket ismerem.
Hobbikertész vagyok, és szeretnék pár magnélküli (ha lehet piros) csemegeszőlőt ültetni. Milyen fajtákat ajánlanátok, ill. tudnátok-e egy-két tájékozódási pontot adni, hogy ne vaktában keresgessek a neten?
Ambrus Lajos, a somlai borvidék történetének egyik kutatója szerint a sokkomponensű régi somlai küvé egyik alanyaga -a czilifánt- azonos a Zöld szilvánival.
Cilifánt hasonnevei:-Cilifai, Cirifai, Cirifant, Későn piros, Piros cirfandli. Alfajtái: Nemes cirfandli, Rugós cirfandli. (dr. Hajdú Edit) Klónszelekciója 1980 körül kezdődött. Hogy kék színű volt-e közötte azt nem tudom. Viszont úgy tartják, hogy ami Badacsonynak a Kéknyelű, az Pécsnek a Cirfandli.