Sosem lesz béke ott, szerintem. És nem azért, mert nem alakult meg de facto a Palesztin Állam, hanem azért, mert - mint látod - még mindig vannak ott terrorszervezetek, amelyek nem bírnak kibékülni azzal, hogy két állam legyen a területen és az egyik teljes megsemmisítését tűzték ki célul.
De jure létezik Palesztin Állam, Ciszjordánia és Gáza alkotják. Bár Gáza mostanság eléggé kilóg az egészből, az "állam az államban", amióta a Hamas vette át ott az uralmat.
Éppenséggel az 1993-as oslói megállapodás hozta létre ezt a de jure államot, a gyakorlati kivitelezésben még sok mindent kell tenni, ahogy ezt kezdettől írom.
Gáza viszont már teljesen átadott terület, és itt zömében arról van szó, mert a terrorista Hamas, amelyik miatt most ez a helyzet bekövetkezett, ottani.
Való tény, hogy mind Ciszjordániában, mint Gáza mellett vannak területek, amelyekről Izraelnek meg kellene egyeznie, de az is erős túlzás, hogy ezeket mind annektálta. Azokat a területeket, amelyeket nem Izraelnek osztottak ki, háborúban foglalta el.
És kik indították a háborúkat, mégis? Egyiket sem Izrael, de mindet ők nyerték meg mégis.
Izrael megegyezési szándékának nem használnak az ilyen Hamas-féle terrorista cselekmények, ezek akár évtizedekkel is visszavethetik a későbbi megegyezéseket.
Cardinal Renato Martino, a former Vatican envoy to the United Nations and now Pope Benedict XVI's top official on issues of peace and justice, said in the interview that Gaza now resembles a "big concentration camp."
Látom, ezt most újrakezdjük. Ezt már itt megírtuk az olvtársnak többen, egész történelmi mesedélutánt tartottunk neki, de még mindig ott tart, hogy zsidók csak 1948-ban költöztek oda.
Nincs mit tenni, én már feladtam.
Valahogy az van belétáplálva, hogy ez a palesztinok ősi földje volt, holott a zsidók jóval korábban voltak ott, amúgy.
És palesztinok se léteztek, ezt a fogalmat, miszerint Palesztina, 1920-ban hozták létre az angol gyarmatosítók.
Eddig Gázáról írtunk és nem az egész volt palesztin területről, kár itt összemosással próbálkozni.
Gáza egyiptomi terület volt, amikor Izrael elfoglalta, miután Egyiptom megtámadta Izraelt a 6 napos háborúban. Nem volt "palesztin" terület, csak szólok.
Tehát kiverte az őslakosokat. Asszem én is így tudtam.
Az I. világháború és 1947 között angol gyarmat volt. Ekkor indult meg a cionista mozgalom hatására a zsidók szervezett betelepülése, hazatérés (alija). 1947-ben zsidók tulajdonában 1850 km² volt, Palesztina területének 7,04%-a.