Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 3597

Bár nem erre laksz és alapvetően az othellot céloztad meg, az meg biztos nincs nekik, de a dunaföldvári árudánál az ősszel elég szép fajtakínálat volt (mit tudom én, hátha jár erre ismerősöd/rokonod és az előzetes telefonos egyeztetés után már előre meghatározott fajtanévvel tudna jönni és vinni Neked azt, ami kell).

Ha netán szükség lenne rá: http://www.vitis.floranet.hu/

Előzmény: Motoroj (3594)
Akka81 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 3596

Persze leginkább akkor, ha hasonló fajtára gondolsz :-)

 

Üdv

Előzmény: Akka81 (3595)
Akka81 Creative Commons License 2008.01.26 0 0 3595

Szia! A Békési Faiskolát próbáltad már?

 

Békésből emellett még Újkígyóst (Újkígyós -  jóóó szamóca! :-)) ismerem. Ott nagykerbe biztosan vannak szőlőoltványok, viszont legjobb tudomásom szerint van egy áruda is, szerintem meg lehetne kérdezni hogy néhány darabot is lehet-e venni. Elérhetőséget adok ha kell.

 

Ha ezek nem, akkor max. Kecskeméten tudok egy helyet, elvileg náluk kell lennie szőlőnek is. (meg persze Abasár és Debrecen :-))

 

Üdv

Előzmény: Motoroj (3594)
Motoroj Creative Commons License 2008.01.26 0 0 3594
Értem. Igazából nekem csemegeszőlő céljából kellene néhány tő, de nem nagyon találok semerre.
Előzmény: Jani71 (3593)
Jani71 Creative Commons License 2008.01.24 0 0 3593

:-( (Tavaly voltam arra egy kirándulás kapcsán, egyébként a környéken sem járok soha. Ráadásul vegetációs időben történt, tehát a vessződugvány sem lett volna megoldható.) Szerettem volna segíteni, de így sajnos nem megy. :-(

Előzmény: Motoroj (3591)
Zalancelot Creative Commons License 2008.01.24 0 0 3592
A korai metszéssel, jóval nagyobb eséllyel kockáztatsz egy későbbi fagykárt.
Előzmény: kiwancsi (3583)
Motoroj Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3591
Békés-megye, Szarvas
Előzmény: Jani71 (3590)
Jani71 Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3590
Merre laksz?
Előzmény: Motoroj (3580)
szaki_pali Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3589
köszi azokat néztem már, sőt van egy hasznalttartaly.hu oldal is ott van sokminden.
Előzmény: Törölt nick (3588)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3588
Nincs. Csak az agrodeponál láttam, de nagyon drága. (a webáruházban láthatod)
http://agrodepo.hu/
Előzmény: szaki_pali (3587)
szaki_pali Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3587
úszófedelest keresek 1 db 50, 1 db 100 literest, nincs véletlenül?
Előzmény: Törölt nick (3585)
szaki_pali Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3586
háát' a hold vasárnap még nem állt jól!
Előzmény: kiwancsi (3581)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3585
Más.
Van két nagyobb ászokhordóm (29 és 13 hektósak), úgy döntöttem, hogy eladom, ha kell valakinek. Elérhetőségek itt
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3584
A duzzadt rügy azt jelenti hogy egészséges, nem volt még olyan hosszú ideig enyhe az idő, hogy meginduljon, még javában tart a nyugalmi idószak. A késői metszéstől pedig nem lesz kevesebb a szőlő, a tavalyi év ilyen volt, nálunk is sok fajta kevesebb termést hozott, különösen a Zöldveltelininél volt szembetűnő, fele-kétharmada volt a szőlő, mint a megelőző évben, de nem csak egy-két táblában, hanem mindben.
Egyébként felénk sokan már ki is metszették a szőlőt, ha később lesz más dolgod, elkezdheted, hátha nem lesz fagy.
Előzmény: kiwancsi (3583)
kiwancsi Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3583

 

Nem tudom. Olyan nagyon duzzadtak a rügyek. Aztán később van más, tavaly alig volt gyümölcsöm, és azt találtam ki hogy későn metszettem biztos azért.

Előzmény: Törölt nick (3582)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3582
Lehetett volna, de minek sietni? Ráérsz még....
Előzmény: kiwancsi (3581)
kiwancsi Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3581

 

Sziasztok!

 

Olyan szép idő volt vasárnap, gondoltam megmetszem a szőlőt. Lehetett volna?

 

Motoroj Creative Commons License 2008.01.23 0 0 3580
Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy othellót honnan lehet beszerezni, vagy hasonlóan erős zamatú szőlőt?
RAMBO Creative Commons License 2008.01.20 0 0 3579
Van egy cikk az atkákról, ha valakit érdekel.

http://szolo.blogspot.com
lalá Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3578
-Van. Meg kellene mérni a bor fénytörését, sűrűségét, hőmérsékletét és ebből okkal-móddal kiszámítható a bor alkohol és összes extrakt-tartalma. (Gyors borösszetétel mérő)Összes extraktból kivonva a cukortartalom és már elő is állt a cukormentes extrakt.
Vagy: Megmérni a bor sűrűségét, a már meglévő alkoholtartalomból táblázat segítségével visszakeresni a párlat sűrűségét, osztani, összeadni és az extrakt táblázatból kikeresni a g/l extraktot. (hihi)
Nem érdemes vele foglalkozni, mert látatlanban mondom, hogy minimum 22g/l cukormentes extrakttartalmú a borod.
Előzmény: Atis44 (3576)
Atis44 Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3577
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Atis44 Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3576
Sajnos az extraktot nem tudom itthon meghatározni. Ha jól tudom ahhoz lepárlás szükséges, de ha van egyszerűbb módszer akkor megpróbálkozom vele.
Előzmény: Törölt nick (3574)
RAMBO Creative Commons License 2008.01.14 0 0 3575
Én biztos nem mennék 7 g/l alá savfokban furminttal.

Az idei illatos küvém 6 g/l-es lett, kicsit savszegénynek is érzem. A rizlingem pont 7 g/l: na az jó lehetne, ha megérett volna.
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.13 0 0 3574
Mennyi az extraktja?
Szvsz ne foglalkozz azzal a kevés cukorral, az pont kell bele
A Koch féle diagram alapján a savtartalom még több cukrot is elbírna
Előzmény: Atis44 (3570)
BZoltan Creative Commons License 2008.01.13 0 0 3573
"12,5v/v%, 7-7,5g/l savtartalom, kb. 7g/l a cukortartalom(sajnos még nem teljesen száraz). "


Törvényi értelemben ez a bor száraznak minősül. Ilyen korrekt savakhoz amúgyis jól megy egy kis cukortámasz. A furmintnak pedik kimondottan jól tud állni a maradékcukor.

További sok sikert :)
Előzmény: Atis44 (3570)
lalá Creative Commons License 2008.01.13 0 0 3572
-Örülök sikeres próbának! A pici csillogók még nem nőttek meg szép nagy kristályokká, azért ülnek kicsit nehezen. Ha leülepedik elé könnyű leszínelni róla a bort. Egy-két kristály senkinek sem akad meg a torkán. (hihi)
-A hűtésnél alig van jobb módszer, de szokásos még a kalcium-karbonátos savcsökkentés(0,6g szénsavas mész csökkent 1g/l titrálható savat). Ezt azért nem szeretem, mert több hónapig is elhúzódhat a csapadék kiválása.
-Egy g savat kálium-hidrogén-karbonáttal is lehet csökkenteni. Ez finomabb módszer. Különböző cégek más-más néven hozzák ezeket az anyagokat forgalomba, de a hatóanyag a lényeg, meg a használati utasítás.
-Az a hét g/l cukor meg nem érdekes, ha jó ízű a bor.
Előzmény: Atis44 (3570)
Atis44 Creative Commons License 2008.01.12 0 0 3571
Bocsa a gépelési hibáért!
Lalá!
Előzmény: Atis44 (3570)
Atis44 Creative Commons License 2008.01.12 0 0 3570
Szia lala!

A bor savcsökkentése sikerült! Köszönöm segítséged. Először kóstolgattam és számomra megfelelő íznél hoztam be a bort a pincébe a hidegről és utána mértem savat most kb. 7-7,5 g/l az összes sav tartalom. (Kb. 3 hetet volt kint a koterban, csak most vot időm megírni a sikerélményt). Sajnos egy kicsit zsavaros lett a bor, vagyis inkább csillogó, mert szerintem a kivált borkőszemcsék ülepedés után könnyen felkavarodnak. Mit lehet ezekkel csinálni?

Mit tudnál ajánlani nagyobb mennyiség savcsökkentéséhez? Mert 10-20l igy jó elkészíteni,(addíg amíg tél van, de lesz nyár is) nagyobb mennyiségnél számomra így macerásabb, mert a pincéből haza kell hozni.

Az idei borom paraméterei: furmint-hárslevelű, kb.12,5v/v%, 7-7,5g/l savtartalom, kb. 7g/l a cukortartalom(sajnos még nem teljesen száraz).
Szerintem egész jó lett. Így hogy a savat sikerült csökkenteni a fogyasztási hőmérsékleten itatja magát. :)
Előzmény: Atis44 (3451)
Akka81 Creative Commons License 2008.01.10 0 0 3568

Köszönöm, válasz ment.

 

 

Üdv

Előzmény: Jani71 (3566)
Jani71 Creative Commons License 2008.01.10 0 0 3567
Jobban utánanéztem a dolgoknak, vettem Dunaföldváron Crimson seedles-t is, tehát volt mindkét magvatlan fajta.
Előzmény: Jani71 (3561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!