Bár nem erre laksz és alapvetően az othellot céloztad meg, az meg biztos nincs nekik, de a dunaföldvári árudánál az ősszel elég szép fajtakínálat volt (mit tudom én, hátha jár erre ismerősöd/rokonod és az előzetes telefonos egyeztetés után már előre meghatározott fajtanévvel tudna jönni és vinni Neked azt, ami kell).
Békésből emellett még Újkígyóst (Újkígyós - jóóó szamóca! :-)) ismerem. Ott nagykerbe biztosan vannak szőlőoltványok, viszont legjobb tudomásom szerint van egy áruda is, szerintem meg lehetne kérdezni hogy néhány darabot is lehet-e venni. Elérhetőséget adok ha kell.
Ha ezek nem, akkor max. Kecskeméten tudok egy helyet, elvileg náluk kell lennie szőlőnek is. (meg persze Abasár és Debrecen :-))
:-( (Tavaly voltam arra egy kirándulás kapcsán, egyébként a környéken sem járok soha. Ráadásul vegetációs időben történt, tehát a vessződugvány sem lett volna megoldható.) Szerettem volna segíteni, de így sajnos nem megy. :-(
A duzzadt rügy azt jelenti hogy egészséges, nem volt még olyan hosszú ideig enyhe az idő, hogy meginduljon, még javában tart a nyugalmi idószak. A késői metszéstől pedig nem lesz kevesebb a szőlő, a tavalyi év ilyen volt, nálunk is sok fajta kevesebb termést hozott, különösen a Zöldveltelininél volt szembetűnő, fele-kétharmada volt a szőlő, mint a megelőző évben, de nem csak egy-két táblában, hanem mindben. Egyébként felénk sokan már ki is metszették a szőlőt, ha később lesz más dolgod, elkezdheted, hátha nem lesz fagy.
-Van. Meg kellene mérni a bor fénytörését, sűrűségét, hőmérsékletét és ebből okkal-móddal kiszámítható a bor alkohol és összes extrakt-tartalma. (Gyors borösszetétel mérő)Összes extraktból kivonva a cukortartalom és már elő is állt a cukormentes extrakt. Vagy: Megmérni a bor sűrűségét, a már meglévő alkoholtartalomból táblázat segítségével visszakeresni a párlat sűrűségét, osztani, összeadni és az extrakt táblázatból kikeresni a g/l extraktot. (hihi) Nem érdemes vele foglalkozni, mert látatlanban mondom, hogy minimum 22g/l cukormentes extrakttartalmú a borod.
Mennyi az extraktja? Szvsz ne foglalkozz azzal a kevés cukorral, az pont kell bele A Koch féle diagram alapján a savtartalom még több cukrot is elbírna
"12,5v/v%, 7-7,5g/l savtartalom, kb. 7g/l a cukortartalom(sajnos még nem teljesen száraz). "
Törvényi értelemben ez a bor száraznak minősül. Ilyen korrekt savakhoz amúgyis jól megy egy kis cukortámasz. A furmintnak pedik kimondottan jól tud állni a maradékcukor.
-Örülök sikeres próbának! A pici csillogók még nem nőttek meg szép nagy kristályokká, azért ülnek kicsit nehezen. Ha leülepedik elé könnyű leszínelni róla a bort. Egy-két kristály senkinek sem akad meg a torkán. (hihi) -A hűtésnél alig van jobb módszer, de szokásos még a kalcium-karbonátos savcsökkentés(0,6g szénsavas mész csökkent 1g/l titrálható savat). Ezt azért nem szeretem, mert több hónapig is elhúzódhat a csapadék kiválása. -Egy g savat kálium-hidrogén-karbonáttal is lehet csökkenteni. Ez finomabb módszer. Különböző cégek más-más néven hozzák ezeket az anyagokat forgalomba, de a hatóanyag a lényeg, meg a használati utasítás. -Az a hét g/l cukor meg nem érdekes, ha jó ízű a bor.
A bor savcsökkentése sikerült! Köszönöm segítséged. Először kóstolgattam és számomra megfelelő íznél hoztam be a bort a pincébe a hidegről és utána mértem savat most kb. 7-7,5 g/l az összes sav tartalom. (Kb. 3 hetet volt kint a koterban, csak most vot időm megírni a sikerélményt). Sajnos egy kicsit zsavaros lett a bor, vagyis inkább csillogó, mert szerintem a kivált borkőszemcsék ülepedés után könnyen felkavarodnak. Mit lehet ezekkel csinálni?
Mit tudnál ajánlani nagyobb mennyiség savcsökkentéséhez? Mert 10-20l igy jó elkészíteni,(addíg amíg tél van, de lesz nyár is) nagyobb mennyiségnél számomra így macerásabb, mert a pincéből haza kell hozni.
Az idei borom paraméterei: furmint-hárslevelű, kb.12,5v/v%, 7-7,5g/l savtartalom, kb. 7g/l a cukortartalom(sajnos még nem teljesen száraz). Szerintem egész jó lett. Így hogy a savat sikerült csökkenteni a fogyasztási hőmérsékleten itatja magát. :)