Üdv! Nagyon helyes, hogy tetszik nekik. Az alábbi linken pontos leírást találsz róla. Én az egyes függönyt választanám, azzal kevesebb a munka :))) A bor minőségére SZVSZ nincs befolyással a művelési mód. http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca
Bár nem erre laksz és alapvetően az othellot céloztad meg, az meg biztos nincs nekik, de a dunaföldvári árudánál az ősszel elég szép fajtakínálat volt (mit tudom én, hátha jár erre ismerősöd/rokonod és az előzetes telefonos egyeztetés után már előre meghatározott fajtanévvel tudna jönni és vinni Neked azt, ami kell).
Békésből emellett még Újkígyóst (Újkígyós - jóóó szamóca! :-)) ismerem. Ott nagykerbe biztosan vannak szőlőoltványok, viszont legjobb tudomásom szerint van egy áruda is, szerintem meg lehetne kérdezni hogy néhány darabot is lehet-e venni. Elérhetőséget adok ha kell.
Ha ezek nem, akkor max. Kecskeméten tudok egy helyet, elvileg náluk kell lennie szőlőnek is. (meg persze Abasár és Debrecen :-))
:-( (Tavaly voltam arra egy kirándulás kapcsán, egyébként a környéken sem járok soha. Ráadásul vegetációs időben történt, tehát a vessződugvány sem lett volna megoldható.) Szerettem volna segíteni, de így sajnos nem megy. :-(
A duzzadt rügy azt jelenti hogy egészséges, nem volt még olyan hosszú ideig enyhe az idő, hogy meginduljon, még javában tart a nyugalmi idószak. A késői metszéstől pedig nem lesz kevesebb a szőlő, a tavalyi év ilyen volt, nálunk is sok fajta kevesebb termést hozott, különösen a Zöldveltelininél volt szembetűnő, fele-kétharmada volt a szőlő, mint a megelőző évben, de nem csak egy-két táblában, hanem mindben. Egyébként felénk sokan már ki is metszették a szőlőt, ha később lesz más dolgod, elkezdheted, hátha nem lesz fagy.
-Van. Meg kellene mérni a bor fénytörését, sűrűségét, hőmérsékletét és ebből okkal-móddal kiszámítható a bor alkohol és összes extrakt-tartalma. (Gyors borösszetétel mérő)Összes extraktból kivonva a cukortartalom és már elő is állt a cukormentes extrakt. Vagy: Megmérni a bor sűrűségét, a már meglévő alkoholtartalomból táblázat segítségével visszakeresni a párlat sűrűségét, osztani, összeadni és az extrakt táblázatból kikeresni a g/l extraktot. (hihi) Nem érdemes vele foglalkozni, mert látatlanban mondom, hogy minimum 22g/l cukormentes extrakttartalmú a borod.