Már régóta figyelemmel kísérem ezt a topicot, ha nem is olvasom minden egyes beírást. A lényeg viszont világos. A kérdés viszont: ez nem egy, a tegnap óta létezö probléma! Akkor miért nem tettek már hamarább intézkedéseket annak érdekében, hogy liberalizálják a piacot, és más, privát társaságoknak lehetöséget adva, ezen vonalak átvételét és forgalma lebonyolítását? Ha nem is mindet, de egy párat el tudnák képzelni ilyen formában! Nincs meg a politikai háttere? Ha ez nem kívánatos, akkor nem is lesz meg! Miért is, egy buszos céget könnyebben meg lehet alapítani, mint egy privát vasutat, ami eddig nagy számban meg is történt. Nagybácsi, sógor, vagy más hozzátartozó, aki ilyen céget alapított, meg lett engedve a vasúttal párhuzamos forgalom, ami ugye egyböl gyengítette és gyengíti a vasút forgalmát. Ezek után meg kiabálni könnyü, hogy nincs forgalom a vasúton. És ugyanez vonatkozik a tehervorgalomra is. Vesztesek pedig azok, akik háza elött ezernyi teherhépkocsi halad el, az, aki télen hiába várja a buszt, mert az valahol elakadt, stb. Javuló életminöség!! Legyen busz, legyen tehervorgalom közúton, de kiegészítöként, és nem párhuzamosan! Ha ez így megy tovább, akkor ma a mellékvonalak, holnap pedig a fövonalak vannak soron, 20 év múlva pedig már nem lesz vasút, ezzel szemben többszörösére nö a közúti forgalom. Ez pedig nem a döntéshozók lakhelye elött fog lezajlani.
"OFF Igen. De ez egy így működő élőlénycsoport egy így működő bolygón. Lehet megszokni, vagy lehet megszökni. El lehet képzelni egy harmadikat: se nem megszokni, se nem megszökni, hanem megváltoztatni. Csakhogy minden megváltoztatási kísérlet a saját alapműködésedből adódik, abból az alapműködésből, amellyel nem értesz egyet és meg akarod változtatni. Azaz a megváltoztatás élménye valójában maga a megszokás. Előfordult már nemegyszer, hogy valaki ezt levezetve magában, a végén inkább megszökött. De akadt, aki továbbvezette, mégpedig úgy, hogy a megszökés sem más, mint a megszokás egy formája. Na, ezután már semmi sem maradt..."
Te élvezed, amikor ilyen értelmetlen zöldségeket offolsz ide?
Tavaly a szlovákok nem 28 vonalat zártak be, hanem többet, igaz, hogy ebből egy párat visszaállitottak, de ezen a vonalon Bgyarmat-Losonc az ő saját vonalukat is tönkretették a teherszállitással (Nagykürtős-Losonc viszonylatban szénvonatokkal), hogy a Losonc-Kalonda közötti Bz-s vonatuk sem tud járni rajta, ezért már az sem jár. Ő nekik sincs pénzük napi 5-6 utasra, több milliárd koronát befektetni.
Ebből az utolsó mondat kivételével semmi se igaz...
Amúgy meg a Sátoraljaújhelyen sem hiszem, hogy túl sokan mennének át! Vagy Bánrévénél sem. Semmivel sem lenne ez sem gazdaságtalanabb.
Szóval. Állítod, hogy nem sokan mennek át a meglévő átkelőkön, ami feltehetőleg gazdaságtalan. Emellett szorgalmazod, hogy nyissunk még soha meg nem térülő, gazdaságtalan átkelőket, viszonylatokat.
Idáig is tudtam, hogy semmiféle szakmai dolgokat nem olvasol, és csak irogatsz különböző kérdéseket a topikokra, ahelyett, hogy egy-két napot kihagynál, és olvasnál, na nem topikot, hanem vasúti könyveket (kb. 1915-től 1400 különböző vasúti témájú könyv jelent meg), ebből elég sok könyv foglalkozik a határmenti közlekedéssel is, na nem mostani időktől, hanem még Trianontól kezdődően, csak egy közismertett emlitsek Vasúthistoria könyvekben találsz róluk elég szépen
Tavaly a szlovákok nem 28 vonalat zártak be, hanem többet, igaz, hogy ebből egy párat visszaállitottak, de ezen a vonalon Bgyarmat-Losonc az ő saját vonalukat is tönkretették a teherszállitással (Nagykürtős-Losonc viszonylatban szénvonatokkal), hogy a Losonc-Kalonda közötti Bz-s vonatuk sem tud járni rajta, ezért már az sem jár. Ő nekik sincs pénzük napi 5-6 utasra, több milliárd koronát befektetni
Ha az összes többi magyar-szlovák határátkelőhelyen van személyforgalom (igaz, néhány helyen csapnivaló menetrenddel) és Komáromnál jelenleg szünetel, akkor ez az egy átkelő miért élvez negatív diszkriminációt???
Különbenis az elmúlt ciklusban egy normálisabb kormányuk volt, szemben a mostanival.
A magyar állam a 60-as években már e téren meginditotta probálkozásait, főleg abban az időben, amikor a CSD Nagykürtősre is bevitte a vonalát (Peage). Hiába lesz Magyarországon ilyen meg olyan választás, ha a szlovákok nem akarnak erről a témáról a továbbiakban sem tárgyalni (függetlenül, hogy magyarországon ki és mire szavaz, semmi köze a dologhoz), ez nem önkormányzati választás (ott polgármestereket választanak), a két vasút összekötése nagy politikai döntés lenne...
Főiskolás koromban lehúztam jópár évet a székesfehérvári IBM-ben, hogy tudjam fizetni a tankönyveimet, a bejárást, a kajámat. 8 órát, néha 16-ot húztam le a suli mellett. Nem panaszkodtam, csináltam, kellett a pénz a fentiekre. Aztán az IBM vezetése kitalálta, hogy igaz, hogy nyereséges a székesfehérvári gyár, de jóval olcsóbban gyártanák ugyanezt máshol, ott, ahol alacsonyabb a bérköltség. Hiába, az IBM nem szociális foglalkoztató volt. Tudod mit jelentett ez mintegy nyolcezer embernek? Egyik napról a másikra nekiállhattak munkát keresni. Persze, lehetett volna szidni a tulajdonosokat (gondolom meg is történt), lehetett volna aláírást gyűjteni, hogy márpedig mennyire megérné a cégnek ha maradna, mégsem maradt, simán áthelyezték a gyártást. Tisztelem azt, hogy mennyit küzdesz a vasútvonalért, amely mellett dolgozol, megbecsülöm a kemény munkát. Lehúztál 9 évet, viszont a dolgok változnak. Lehet szidni a MÁV-ot, a politikusokat, a döntéshozókat, a tanácsadókat, de egy cseppet sem leszel vele te sem előrébb. Ma Magyarországon mintegy kétmillió ember szembesül azzal nap mint nap, hogy mi van, ha megszűnik a munkahelye, nem fizeti ki időben a megrendelő, mit fog csinálni azután. Ha az újabb állás, új lehetőségek keresése helyett mindenki f@szkalapozna, aláírásokat gyűjtene, tiltakozó akciókat szervezne, gyanítom ma már senki sem dolgozna. Természetesen a jogod megvan, hogy érzelemből írj ide hozzászólásokat, de én is kérlek arra, hogy viseld el azoknak a megjegyzéseit, akik más indokok alapján mondják meg a véleményüket! Nézd meg kérlek hmsoft képtárát, mennyit vonatozik fel-alá az országban illetve a környéken, mindig hozza a friss orosz vasúti híreket is. rg7-ről sem lehetne mondani, hogy utálja a vasutat, tessék csak megnézni micsoda Ganz-os adatbázist tart karban magánszorgalomból! Én a munkahelyemen kikötöttem, hogy olyan helyre akarok ülni, ahonnan látom a Bp Kelenföld-Bp Déli szakasz forgalmát. Szóval akik némi racionalizálást elfogadhatónak tartanak bizonyos körülmények között, azok is lehetnek vasútbarátok, vasútmániások.
Még valami: t. úr nagyon sokszor leírta már, hogy nem ő a döntéshozó, ő csak egyike az ezzel foglalkozó csoportok résztvevőinek. Engem meglehetősen megdöbbentene, ha egyvalaki véleménye alapján hozták volna meg a mellékvonalak megszüntetésének javaslatát. Gondolom a csoport elé bedobtak számokat a bevételekről, kiadásokról, utasszámokról, vonal állapotról, stb-ről, amik alapján nekik kellett _közösen_ javaslatot tenniük. Ha rosszak ezek a számok, márpedig ezt itt elég sokan hangsúlyozzák, akkor miért csak ezeknek a csoportoknak a tagjait kell anyázni, miért nem azokat a MÁV alkalmazottakat, kollégáitokat, akik ezeket a számokat eléjük tették?
Nem a vasúttal van a probléma, hanem a politikával, na nem csak a mienkel, hanem a másik oldalon lévővel is. Tehát ez nem vasúti, hanem politikai kérdés, itt pedig pláne nem veszik figyelembe pl. "v peti" óhaját, sohaját, de még a bánatát sem
Igen, valami ilyesmi. De próbálom mindezt ésszel tenni, a szemre oly gyorsan felszökő hályog mellőzésével.
Belátom nem könnyű elfogadni azokat a nézeteket, amiket ma sok egyéb tényező a vasútra kényszerít, de észre kell venni, hogy a világ örökké változik, halad.
Ma már nem gőzmozdonyok járnak a viciken sem, pedig dédapáink fiatalkorában minden bizonnyal szentségtörés volt dízel motorkocsikkal vicizni, de mivel jobb és olcsóbb volt, mint a gőzös, ezért kiszorította azt.
A másik aspektus pediglen az lenne, hogy észre kell venni (ha sikerül a hályog mögül kinézni), hogy hosszú évek óta nincs pénz semmire ami vasút. A zsák alján egy kanyi nincs. Ha költeni kell valamire, akkor a többség javát szolgáló dolgokra kell, s nem a néhány tucat ember gyönyörére. Mondom ezt úgy, hogy nekem is fáj, hogy pl. nem láthattam üzemben pl. Szigetvár-Kaposvárt...
A körülötted lévő dolgokat ismerem, elismerem, így felesleges bemutatkoznod:), bántani meg még inkább nem akarlak, akartalak.
De én is úgy gondolom, hogy érzelmektől vezérelve nem lehet gondolkodni. Persze félted a környezeted, az elért dolgokat, ami egy természetes reakció, de fel tudsz mutatni egy olyan megoldást, ami költség nélküli racionalizációt tesz lehetővé? Szerintem ha igen, akkor t úr egyből bemutat az ő No.1-ének...
"Most azokhoz szólok, akik "t" úr tanítványai, vagy csak tetszik nekik az ő mellékvonalellenes beállítottsága: mi, mellékvonalbarátok, elfogultan, szinte rajongásig szeretjük a mellékvonalakat. Majdnem, mint anya a beteg gyermekét, talán jobban is szereti, félti, mint az egészségeset. Arra kérlek benneteket, hogy ezért ne nézzetek le minket, ne gúnyolódjatok ezzel. Mi sem gúnyolódunk azon, hogy ti meg az autóbuszokat szeretitek."
Magamra vettem. Nem hinném, hogy bárki ezen vagy bármelyik fórumon is mellékvonal ellenes lenne. Viszont vannak akik, nem addig kívánnak foglalkozni a témával, hogy de szép... ha nem arról vitatkoznak, hogy mit kell tenni, hogy tovább is szép legyen mindenkinek illetve arról beszélgetnek, hogy az imádat tárgya, milyen szerepet töltbe társadalmunkban, a közlekedésben. Nem hinném, hogy bűnös dolgok lennének ezek.
t úrat nem ismerem, nem tartom magamat tanítványának, első fórumos belépéseim egyikében rögtön kemény vitába keveredtünk, pont mellékvonali témában. De egyet észre vettem, véleményét adatokkal szokta alátámasztani, vállalja tévedéseit, és kimondottan jó vita partner. Ha erre nincs szükség akkor forduljatok a moderátorhoz, hogy vegye tiltó listára az előbb felsoroltakat. Én inkább vitáznék vele a helyetekben. Érvekkel, kontra érvekkel próbálnam meggyőzni a másik felet a saját igazamról. (Én is ezen vagyok)
Meg van a helye az érzelmeknek is a vicinális témában, de nem szabad a szakmát kihagyni, és egyet sose felejtsetek el: a dolgok nem itt dőlnek el ezért nem kell vérre menni. De nem szabad úgy se viselkedni, mintha ez egy zárt szoba lenne, ahonna nem kerülnek ki információk.
Mi vetne jobb fényt a mellékvonal "szerelmeseire", ha egy újság író miután a forumon informálodott a mellékvonali témához ezt írná:
"A mellékvonal bezárásának terve felkavarta az emberek érzéseit, akik szentimentálisan ragaszkodnak a gazdaságtalan vonalakhoz" (a gazdaságtalant csak az újságírói nyelvezet miatt használtam)
vagy ha ezt olvasnátok
"A mellékvonalak bezárásának terve, komoly szakmai és társadalmi vitát váltott ki..."
Nagyon, de nagyon sok ismerősömmel beszéltem arról, hogy szoktak-e írogatni a Mellékvonalak, vicinálisok-ba, vagy esetleg csak olvassák?
Tudod mi volt a válasz? Szinte egyöntetűen? Az, hogy nem, mert nem bírják elviselni az egyik, "t" betűvel kezdődő nicknevű firkász írásait, mert stílusát lekezelőnek, vasútellenesnek, és számukra megalázónak tartják.
Szerintem a tisztelt Moderátoroknak jobban oda kellene figyelniük, hogy míg "t" úr számára meg van engedve a sértő hangnem, addig a többi hozzászóló csak csókolommal köszönhet neki.
Most azokhoz szólok, akik "t" úr tanítványai, vagy csak tetszik nekik az ő mellékvonalellenes beállítottsága: mi, mellékvonalbarátok, elfogultan, szinte rajongásig szeretjük a mellékvonalakat. Majdnem, mint anya a beteg gyermekét, talán jobban is szereti, félti, mint az egészségeset. Arra kérlek benneteket, hogy ezért ne nézzetek le minket, ne gúnyolódjatok ezzel. Mi sem gúnyolódunk azon, hogy ti meg az autóbuszokat szeretitek.
Tudom, hogy nem mindenkinek szimpatikusak a mellékvonalak. De ez egy olyan topic, ahol a mellékvonalak iránt természetszerűleg nagyobb az érzékenység. Aki mellékvonalellenes dolgokat ír ide, azt kicsit tapintatlannak tartom.
Tudom, hogy nem célszerű a topicok számát szaporítani. De ezen a topicon az itt kialakult vitát, nézeteltérést csak úgy lehetne kezelni, ha létrehoznátok egy topicot, ahol kizárólag mellékvonalellenes hangok kaphatnának hangot.
Mi lenne, ha a műemlékvédő topicot ellepnék az olyan emberek, akik műemlékellenes nézeteket vallanak: Bontsuk le, új építése olcsóbb. Verjük le a vakolatdíszeket, mert semmi forintális hasznot nem hajtanak, felújításuk meg sokba kerülne. Stb.
Kérek mindenkit mindkét oldalról, hogy legyünk egymással szemben tapintatosabbak, mert a hozzászólások néhol már a bunkóság határát súrolják!
"taxxx legfeljebb csak MÁV alkalmazott lehet, de ő soha sem lesz és ezek után nem is lehet vasutas. Aki a vonatközlekedést meg akarja szüntetni az nem csak nem lehet vasutas hanem megkérdőjelezhető az is, hogy mit keres egy vasútbarátoknak tartott fórumon. Szerintem jó lenne, ha végre befejezné "áldásos" ténykedését, mielőtt bármiben kárt tesz. Bár már tett kárt és elég sokat."
Milyen igazad... üljetek csak a kis sérthetetlen burkotokban, tudomást se véve a világról. A szakmát meg végképp zárjátok ki!
Beszélgessetek titkos Volános sógorokról, vasútrontó multicégek vezetőből álló szabadkőművespáholyokról, úgy látszik erre van igény...
Ne vegyél tudomást semmiről, mert nem a világ változott meg a mellékvonalak körül, hanem fegyverrel tartják távol a karhatalmisták az utazni vágyó tömegeket.
Ugyan olyan vagy, mint az az egyszerű ember aki addig nem veszi tudomást a munkahelyének elvesztésének lehetőségéről míg el nem viszik a gépeket és be nem deszkázzák az ajtókat... után meg banbán bámul a kamerába az esti hiradóban és nem érti. (pedig mindenki sejtette és nem kapott 3 hónapja fizetést)