Kitakartam az "öreg" banánt, vannak hajtások. :-) A másik három elpusztult. Kettő egyáltalán nem volt télire takarva, a harmadikat a kutyusok korán kitakarták.
Szia szequoia!Neked is köszönöm a választ.Most azonban bajban vagyok,tegnap már direkt nem locsoltam a banánt erre fel mára egész napra esőt mondanak,és a banánom legújabb levele is elkezdett barnulni.Egyébként virágföldet raktam a gödörbe amibe ültettem.
Putyi, a magam amatőr módján csak csatlakozni tudok Marimamához: igaz, hogy vízigényesek a banánok, de a pangó, befülledt vizet nem szeretik, kell, hogy a gyökereik lélegezni is tudjanak. Szóval ha kötött a kerted földje, akkor óvatosan a locsolással. Tartomo: megint csak amatőrül, de szerintem ha az a banán sarjadzani akar, akkor a sarjak észre sem veszik a pázsitot, csak áttörnek rajta, aztán majd megbeszélik egymással, hogy ki az erősebb.
Ma kiültettem a basjoomat. A tavalyi évet cserépben töltöttem de idén már ki lett ültetve. Remélem szép nagyra nő majd nálam is. Nem valami nagy tő. De már szépen növöget. Télen kissé megsérült a levele a telelőben, de majd kinövi. Egy 50x50-es , és úgy 60 cm mély gödröt ástam neki, sima virágföldet kevertem el már majdnem teljesen föld állagú szarvasmarha trágyával. (házi bio trágya egy tanyáról :D) A tő köré is tettem ebből a trágyából talajtakkarásnak. A kérdésem az, hogy nem sok-e ez neki így hirtelen? A másik kérdés, hogy már most szedjem-e ki jobban a töve körül a füvet, vagy majd ha már elkezdet sarjakat is hozni, akkor majd ráérek? vagy ezek a sarjak elég erősek ahhoz, hogy átjöjjenek a pázsiton? Válaszaitokat előre is köszi!
Nagyon szépen köszönöm a választ marimama!Megpróbálkozom azzal egyelőre hogy kevesebbet öntözöm és majd meglátjuk mi sül ki belőle remélem még nem lesz késő!
Szia!Nálam homokos a talaj,úgyhogy hamar elissza a vizet.kb.10 litert szoktam neki adni.A nyári forróságban persze többet adok.Általában reggel,és este is szoktam öntözni.Nem lehet,hogy nálad egyébként is vizes a talaj?Ha nem tudja elinni a fölösleget,az könnyen bajt okozhat.
Szia marimama!Nincs a banánom cserépben.Amikor megvettem és haza hoztam az volt az első hogy kiültettem a véglegesnek szánt helyére.Milyen idő közönként a legjobb locsolni és mennyi vízzel.Nekem olyan helyre van ültetve ahol többnyire reggeltől estig éri a nap.
Sziasztok!Biztosan basjoo van a képen,tavaly májusban vettem a starkl-tól.Itt egy kép,ahogy megindult a basjoom.Igaz,hogy nem maradt nagy darab az áltőrzsből,de már annak is örülök,hogy nem fagyott el.4 sarj is indult már.
Elfelejtettem leírni hogy nagyon is volt kedvem,és vissza lapoztam megnézni a képeket.Egyszerűen elképesztően látványos a különbség hogy két hónap alatt milyen sokat nőtt.Én már azzal is megelégednék ha az enyém nem pusztulna ki.
Sziasztok!A banánom egyik levelén megjelent két barna folt úgy néz ki mintha elkezdene rohadni,egy másik levélnek pedig a vége produkál ilyen barnulást.Félek hogy ki fog menni.Már tavaly is volt egy musa basjoom azzal ugyanígy kezdődtek a problémák és sajnos ki is pusztult.Szép lassan elbarnultak a levelei és vége lett.Ami fontos információ lehet még a segítség adásban az hogy amikor a levelek barnulnak akkor nem szárazak hanem fonnyadtak lesznek.A locsolásra gyanakszom,lehet hogy azzal szurok el mindent?Úgy hallottam hogy nagyon vízigényes és meghálálja a locsolást,ebből kifolyólag naponta egyszer kétszer locsolom kb 10l vízzel.A segítséget megköszönném mindenkinek,remélem még idejében szolok és meg lehet menteni.
Sziasztok. Marimama fotója megnyugtató: ha azon a képen biztosan basjoo van, akkor valószínűleg a mienk is az: hasonlóan megvan a középér pirosas színezete. Ezt a basjoo leírásaiban nem láttam korábban, pedig most is kerestem direkt, meg képeket is próbáltam nézni fiatal basjookról. Putyi: szerintem a fotók a dobozon egyszerű csalás voltak: a leveleket ábrázoló kép valami törpebanán lehetett, azok jellegzetesen foltosak; a képen látható banánfürtöt pedig elég amatőrül fotosoppolták oda a banánfa képére, és egy harmadik növényről származó rendes evőbanán volt - ilyet a basjoo biztosan nem fog teremni... Bár találtam olyan leírást, ami szerint a basjoo növendékek egy része foltos - de akkor is, ami a dobozképen volt, annak az alkata sem olyan, már amennyire én meg tudom ítélni.
Szia marimama51!Szerintem nyugodtan mondhatom Sequoia nevében is hogy köszönjük szépen a segítséget.Nagyon jók a fotók és innentől csak a saját nevemben beszélhetek.Az én kis musa basjoom ugyan így néz ki,igaz egy kicsit kisebb de a levele nem hogy hasonlít de egy az egyben ugyan olyan mint a tiéd.Te is csak megerősítettél abban amit másoktól halottam és olvastam.Mégpedig hogy a musa basjoo milyen gyorsan nő.A második képen lévő banán mennyi idő alatt lett ekkora?
Nekem is van basjoom,annak a levelei egyszínü zöldek,semmi folt nincs rajta.Egy biztos,nagyon gyorsan nől,most,hogy melegebbek vannak,hetente kifog nevelni egy levelet.Sőt!Volt úgy,hogy majdnem 2 levelet nevelt ki 1 hét alatt.Itt van az enyém,kicsinek,és nagynak.
Még valami ha vissza lapozol pár oldalt láthatod pl hogy lili0010-nek gyönyörű télálló banánjai vannak azt hiszem ő meg tudná nekünk mondani hogy amit vettünk az valóban musa basjoo-e.Várni kell,hátha megnézi a képeidet és fog nyilatkozni arról hogy milyen banán az amit vettünk.
Szia sequoia!Erről a banánról beszéltem én is,ugyan ilyet vettem.Én már kiültettem a kertbe és mivel még nekem soha nem volt ezen kívül még basjoom biztosan én sem állíthatom hogy az. Az viszont tény és való hogy a dobozának a fényképén teljesen máshogy néz ki.Legalább is nekem a dobozán olyan fénykép volt hogy a levelek ott foltosak voltak a kis banán levele pedig a valóságban egyszínű zöld.Egyelőre szépen elkezdte kinevelni a leveleket.Úgy olvastam nagyon sok helyen hogy a musa basjoo nagyon gyorsan és látványosan növeszti a hatalmas leveleit,amik egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek,kíváncsi vagyok majd meglátjuk.
Sziasztok, én is vettem a tescóban basjoonak mondott akciós banánt, de kételyeim vannak: a levelek középere a színén piros (a fonák egyöntetű zöld). Szerintetek tényleg basjoo ez? Vagy milyen faj lehet?
Azóta kinevelte az itt még éppen csak megjelenő levelét, bár nem nagyobb az előzőnél. Gondolom, nem örült a hipermarketes tárolásnak, meg átültetés után talán inkább gyökeret növesztett - remélem, szépen beindul majd.
Szia Marimama51!Annyira jó hallani,hogy valaki így tud örülni egy növénynek rajtam kívül is.Kellemes Húsvéti Ünnepeket neked is és minden növénybarátnak!