Ahogy látom úniós palánta árak vannak nálatok. A 900ft kb 3,4 euró a 600ft 2,2eu.Nálunk Vajdaságban 0,3-0,5eu ,átszámolva 80-133 forintba jön ki 1 palánta.
Az az elszomorító, hogy aki egy ilyen mondatot leír, hogy "a pufferhatás révén emeli a közeg kémhatását", annak lövése sincs arról, miről beszél. És mivel mindez megjelenik a honlapon mint a cég hivatalos véleménye, vagyis a lektor/vezetőség jóváhagyta, nekik sincs gőzük róla. Avagy, még ha van is, fontosabb számukra az eladások bármely eszközzel történő növelése. Ebből viszont a cég üzletfilozófiájára lehet következtetni, vagyis arra, hogy csak és kizárólag a pénz érdekli őket, és teljesen esetleges, hogy pont ezzel a bio-izével foglalkoznak. A gyártónál feltehetőleg van pár elkötelezett szakember, de a felhasználótól őket egy szakadék választja el őket - és ez a szakadék pont a forgalmazó cég. A szokásos ügymenet. És még ha működik is a cucc, a körítéstől és tálalástól az összes életkedve elmegy az embernek.
Amúgy amit 900 forintért árulnak, annak az előállítási költsége 100 forint alatt szokott lenni.
Épp működhet is, de hogy a honlap szövege tele van szakmainak hangzó, ám szakmai szempontból teljesen értelmezhetetlen mondatokkal, az biztos.
a pufferhatás révén emeli a közeg (élő és élettelen, illetve ezek együttélésének tere) kémhatását
ezzel kiszorítja a közegből a kórokozó gomba és baktérium fajokat, azok számára nem teremt kellő életükhöz alkalmas feltételt
a több mint 80 mikróba faj együtt dolgozik, egymásnak „szolgáltat”, az erjesztő és rothasztó folyamatokból az antioxidáns anyagokat termelő, az egészséget egyenletes szinten biztosító folyamatokat tart karban
javítja a tápanyag (szerves és szervetlen hatékony beépülését, a salakanyagok rendben történő kiürülését
olyan aminosavakat termelnek, melyeket csak ők tudnak a magasabb rendű élőlények számára biztosítani, azaz esszenciálisak
összhangot teremtenek az élő szervezet és élettelen világ között és az élőlényen belül is
Mit emel? A pufferek pont egyensúlyoznak amúgy.
A növények salakanyagai miért és hogyan ürülnek ki?
Mióta vesznek fel a növények aminosavakat?
A többi meg rizsa.
Mondom, ettől még működhet, csak ez a szakmai álcába bújtatott parasztvakítás ne lenne.
Fél évig felhasználható és 300-os higitásban kell alkalmazni. Háromliteres permetezőbe 1 cent. Ki se tudom mérni!
Inkább az a kérdés, hogy akarja-e valaki csinálni vagy sem. (Egyébként van többféle baktérium kultura, és a tejjel permetezés is az valójában.) Nem érdekem a reklámozásuk, de megnézheti akit érdekel: http://www.emtech.hu/
A 900 Ft, ha segit átvészelni a paradicsomvészt (mint tavaly Zsebi-nek) visszajön a termésben. Részemről egy próbát megér.
Én február vége és március közepe közt. De a felét elvitte a palántadőlés. Mondjuk maradt így is elég, mert sok magot vetettem. De rossz volt ide-oda hurcipálni őket, kályha mellé, ablakpárkányba, ki a szabadba, majd vissza stb.
Jövőre leghamarabb március végén vetek, korábban nincs értelme (nálam legalábbis). Aztán árpilis közepén kiviszem őket a kertbe fólia alá.
Majd csak ezután vezem meg az EM-et, megkérdezhetem, hogy mennyiért vetted, engem úgy informáltak, hogy igen megdrágult.
Az én palántáim nagyon edzettek, mert olyanok a körülményeim, hogy amikor még senki nem teszi ki a szabadba, az enyémek már kint vannak a külső ablakpárkányon.
De idén túl koraiak lettek, azért jövőre 2 héttel később fogom vetni.
A fagy kárt ért palánták, amik már jól begyökeresedtek, nagyon hamar kiheverik a fagy kárt
Ezt tapasztalatból tudom, én azért ültetek el április 20 -ig-minden évben
Hát itt se volt fagy. Plusz 5 fok volt a legalacsonyabb.
Vettem a piacon egy lapított formájú paradicsomot a magjáért. Kérdeztem az eladót, hogy mi a neve. Azt mondta: "Muffin" vagy "Muflin", nem értettem pontosan. Rákerestem a guglin, de nem találtam semmit. Nem tudjátok mi lehet a neve?
Nekem azért nem mindet vitte el, csak hát ezek már virágoztak. De ha több hideg nem lesz, és ezeknek annyi (bár most néztem a száruk még kőkemény) akkor is marad valamennyi. Ja és bent pihen még párszáz darab kisebb. A babot meg szerencsére nemrég ültettem, a krumplin semmi jele a hidegnek, de vannak itt az utcában akiknek mindent vitt.
Együttérzek mindenkivel, akinek a hajnali fagy tönkretette az eddigi munkáját :(
Mindenképpen várjatok pár napot, aztán lehet dönteni, hogy hogyan tovább...
A piacokon még bőven kapni a leggyakoribb fajtákat, de a leghosszabb ciklusú paradicsom is még újból kezdhető, akár magvetéssel is...
Én tudom, tavaly június 18.-án mindenemet kásásra zúzott a 30 perces, szupercellával érkező jég. És mégis volt termésem - hála sok segítőkész topictársnak is :)
Szóval fel a fejjel...a természet már csak ilyen, a paradicsomosok meg még ilyenebbek :)
A természet olykor csodákra képes. Persze, ha már elfolyósodott a szára, akkor vége, de a fagy főleg a lágyabb, vékonyabb részeken kezdi a károsítást, a talaj nem fagyott át. Ha maradt ép tápanyagszállító edénnyaláb a szárban, és egy eddig ki nem hajtott rügy a levélhónaljban, akkor igen is van esélye, hogy megmeneküljön. Ha 2-3 nap múlva fekszik akkor kapa, de ha akkor még tartja saját súlyát ami a szárból maradt, akkor várj. Pár levél veszteséget könnyebben behoz egy beállt gyökérzet, mint egy most kiültetett palánta az aklimatizálódással.