B3-as, 1-2 millio kozt "luxus", de ennyi az ara! Nem nagyon kapod meg olcsobban, meg kint is amcsiban is 4-8ezer dolcsi egy szep allapotu, szervizelt!
RT-3-as a leghatfajditobb, legnehezebb konstrukcio!!!:-)
A legnagyobb tulajdonkeppen, de megsemn hasznaljak nagy bandak!
Igazi koncertorgonanak szanta Laurens mester anno 1949-1969-ig gyartottak! Vigyazz 525 pound a sulya, nem labraejteni!:-)
Szelesebb a C3-tol is meg vagy 20centivel, van benne egy ugyes dolog, amit Rhoda Scott eloszeretettel hasznal a mai napig a Hammond labbasszusjatekanal! Ez a sustain, lecsenges! Szelesebb is a pedalsorja 32db, a C3 25-ehez kepest!
Igazi luxus koncert orgona!
Van elado egyebkent az orszagban RT3, Debrecenben!
Ugy tudom kozel 2 millat ker erte a gazdaja...
Köszi a sok sok infót. Mit tudtok az RT3-asról? Az milyen konstrukció? Nem tudtok itthon valakit aki ilyen cuccokat árul? Az az igazság hogy így belegondolva lehet hogy olcsóbban megúszom ha itthon veszek egy orgonát nem? Ahogy leírtad, ettől az átalakítástól is nagyon félek. Van erre szakember akire biztonsággal rá lehet bízni egy ilyen "honosítást"? Bocsi a sok kérdésért,de ilyen téren nagyon tapasztalatlan vagyok.Úgy látszik eléggé rögös az út ami elvezet egy "igazi" klasszis orgonán való élvezkedéshez.....................Az a baj ,hogy itthon is láttam már elvétve hirdetni egy két különleges jószágot ,de nagyon eltérő árakon.B3-at 1000.000tól akár 2000.000ig is szerintem ennyiért már nagyon luxus.(bár ha valakinek van rá pénze)
Nehéz kérdést tettél föl. Mennyi, honnan? Általában elmondható hogy nálunk kb. annyival kerül többe, mint a bedobozolás, ideszállítás, vám, áfa, honosítás. Egy szép, jó állapotú Hammond ott sem olcsó. Megbecsülik az amerikaiak a minőségi régiséget. A kinti kereskedők meg szintén ráteszik a maguk hasznát, főleg ha előtte mexervizelik.
Előfordulhat alkalmi vétel hagyatékból, olyat is hallottam hogy a szomszéd odaajándékozta, mert neki már nem kell, de ezek rendhagyó esetek.
Szóval ahová mész, azon a környéken kell majd keresgélni, mert 3-500$-t nagyon könnyen elkérnek néhány százmérföldes útért a "szomszédból". (1-2 $/mile oda+vissza) Ezek 2-400 kilós dolgok, két ember sem elég a mozgatáshoz, ez is + költség.
Milyen típust is: amelyik neked tetszik és van rá kereted. Amiket írtál, jó típusok.
A 122-es leslie is bőven megteszi. Annál a 31H a nagyobb.
Itthon viszont mindent át kell alakítani, 117V60Hz -> 230V/50Hz, ami már komolyabb tapasztalatot igényel. Meg a leslie-vel való összekötés is nagyon munkaigényes, anyagigényes, nem egyszerű feladat. Nekem az egyik fél évig készült hogy tökéletes legyen, de Laurensnek is már sok-sok hónap elment az összeköttetés/vezérlés/meghajtás csiszolásával.
Legjobban jársz, ha valakitől egyben tudod megvenni az orgonát leslie-vel, mindenestül.
A szekrény formája nem befolyásolja a hangot. A C2 a C3 elődje, még perka nélkül.
Üdv mindenkinek! "Új hús" vagyok ezen a fórumon ,de a hozzászólásokat olvasva tényleg sok hozzám hasonló megrögzött ember van az országban aminek nagyon nagyon örülök. Igazából egy kis segítséget is szeretnék kérni , hátha valaki tud valami okosat mondani. A nagybátyám kint él az USA-ban és már nagyon régóta rágom a fülét, hogy "hazatelepülése" ürügyén hozzájuthassak ey két itthon kuriózumnak számító dologhoz- persze vám és áfa mentesen. Ilyen szívem csücske a Hammond orgona is (már gyerek korom óta a hangjának bűvöletében élek)Most van egy VK8-as orgonám és egy XB2-es orgonám amelyek csak kis részben tudják nyújtani a Hammond hangjának eredeti élményét. Már nagyon régóta vágyok egy igazi csöves,elektromechanikus orgonára. A jövő hónapban utazok ki az USA-ba és feltett szándékom hogy vegyek egy igazi "nagyágyút" én B3-ra vagy RT3-ra vagy C3-ra gondoltam persze egy 122-es vagy akár komolyabb Leslievel. Nem tudjátok mire számítsak árban vagy hol tudnék utánnanézni a kinti áraknak?A kérdésem továbbá az ,hogy hogyan fog működni az orgona meg az erősítő itthon ha kint 110-115 voltos feszültség a szabvány? Át lehet alakítani? Láttam egy újságban hordozható rackes hammondot is azt hiszem C2-es volt (bár nem mernék rá megesküdni) az is elektromechanikus? Van olyan jó hangja mint a "szekrényes" tesóinak?
Először is, már két koncertet közhírré tettünk. Csehországban volt Scott-Dennerlein ősszel, most ez a bécsi. Mindkét alkalommal hárman ültünk az ötszemélyes kocsiban. Szóval volt még két szabad hely. Ezután is meglesz szerintem ez a lehetőség. Ok, nem mindegy ki hol lakik.
Amikor a két nő együtt játszott, érezhető volt a különbség Barbara lábának virtuozitásában, de persze ez nem minden. Azért Rhoda sem mackósan nyomta a pedált, sőt a pedálszólója során felvette a versenyt Barbarával. És mégvalami, Rhoda más stílus. Ő ez a gospeles, ízi listeninges, míg Barbara modern cool jazzes. Talán Rhoda meg ízesebben játszik. Barbara hűvösebb német precizitás. Olyan mint kinek a szőke, kinek a fekete tetszik.
Rájöttem mi a difi. Eddig én is úgy gondoltam hogy a lábbillentyűzetet is úgy jó nyomni mint a kézit. Mezítkéz, mezítláb (zokni). Fura is lenne kesztyűben virgászni. Nem is volt rossz, meghát Rhoda is így csinálja. Egyszer csakúgy a vastag cipőben is odaültem az orgi mögé és érdekesen avval is ment a pedál, sőt érezhetőbben krakteresebb lett a leütés. Gyorsan beszereztem egy nagyon vékony, könnyű, valamelyest hegyesített orrú bőrcipőt és visszatettem a lábpedálom védő műanyag csíkjait.
Szóval az a lényeg, hogy egy orgonálócipő aranyat ér. Ezt Barbara is mondta a koncertjén. És ne lötyögjön a lábon.
Koncert: Volt a 25-ös bassz alatt az eleje-vége közt félúton egy fémsín, ahová a midikapcsolókat tették. Egy egyszerű szintinagybőgő hangot adott ki ami monofón volt. Ez a jellegzetessége. A végén ráadáskor egyszer rátette a rendes orgibasszusra a pedált, de már kontakthibás volt, kimaradt pár hang, úgyhogy gyorsan visszakapcsolta szintire. Kár, pedig az igazi vastag mellbevágó hang alul is az orgonából jön ki. Ok, nem rossz ez a szintibőgő sem, ilyen is kell.
98%-ban csak a ballábát használta és a sarkát is ritkán. Villámgyorsan átfog vele kb. 1,5 oktávot. A jobblába is ok szólónál, de azzal egyébként dinamikázik, pedálozik. Egylábbal a 16-odok, kétlábas szólónál a 32-edek is megvannak. A basszpedálja nem érzékeny, vagy nincs arra állítva, így a hangerőt egy, a padra tett lábpedállal balkézzel igazítja. Kézzel "tapossa" a Hohner lezli két nyomógombját is.
Szerintem inkább nézni kéne. Legközelebb ősszel lesz ugyanitt. Szerintem arra el kéne többünknek menni. Szervezés kérdése. Egyértelműen fantasztikus élmény volt.
Egy londoni cimbi meg volt ott Joey-en. Dumálgatott vele, minden, dedikáltatott, de nem volt elájulva tőle. Keveset használta a lábát, soxor csak kíséret, ének, trombita volt. Kicsit lájtos, nem az a vadállat. Júniusban megtapasztaljuk mi az igazság.
És ezek más "sztárok". Beértünk a klubba, ott vacsorázott mellettünk Barbara, koncertszünetben beszélgettünk, utána -mint lejjebb közzétettem- fényképeztünk. Nem megközelíthetetlenek. Sajnos nem fért már be az ápr 26-i Raphael Wressing, de volt helyette előtte Mike Sponza :-) Úgylátszik adódik alkalom, csak figyelni kell.
Tehtube mondott némi dolgot az Absoluteon Barbara Dennerleinről, gondoltam inkább itt folytatnám, mivel ott nemsok senki járkálgat közülünk.
(boszorkányos lábtechnikájáról volt szó)... Nekem sokáig Rhoda Scott néni volt a nagy bajok. Emléxem, mikor anyám egyszer elárulta hogy ő egy néni (voltam vagy 7-8 éves akkor :)) teljesen lelombozódtam, mert azt hittem jól zenélni csak férfiak tudnak, a Rhoda név meg nem tűnt akkori fejjel túl nőiesnek. hihihi!
Barbarát nem túl rég ismerem, vagy 3-4 éve láttam egy szilveszteri műsorban a 3sat-on, ő volt az egyik műsorvez. ui. a jazzről szólt akkor egész nap minden, Armstrongtól-Hancockig. Na ott nem semmit művelt le a lábaival-kezeivel és rájöttem, hogy ő az a Barbara Dennerlein akitől van egy B3 sampling CD-m is. :)
Tavaly megint elcsíptem a 3saton egy Rhoda Scott néni koncertet és az utolsó pár számot duo játszották Barbarával. (meg persze a dobos Daniel Humair-el, aki meg a férje Rhodának asszem) Szegény Scott mama rendesen alul maradt Barbival szemben... Na fogjuk gyorsan rá azért mert kissé "ráncosabb" már Barbaránál, meghát az ízületek... :)))
Cső bátyó! Ha tudnál részletesebben mesketélni a Bécsi buliján látott-hallott dógokró, akkor megköszönném, mivel már meg akartam kérdezni párszor, csak mindig lemaradt. :)
Pedig a Hammond+ Leslie konfiguraciodat ismerve az inkabb 60-as evek Cső koma!:-)Csak nem a mikrofonok voltak, nem Neauman-ok?:-))
Sam Pagliat hallgatok...vazze' orulet a csavo, es ahogy szol a Hammond-ja!!!
Mindenki hajtson fol legalabb egy lemezet!!!
Nemrég hallgattam telefonon: Laurens Hammondja veszett jól szól. Persze én sem panaszkodom.
Kész lett végre a lemezünk, vasárnap befejeztem a rájátszást, keverést, masteringet. 12 szám, 1 óra. Minden számban csak A102 csöveslacival, no szinti,zongora, Strató+ '60Marshall, MusicMan/csövesDynacord és Tama. Igyekeztünk nagyon nem korszerűek lenni, ezért amennyire lehetett távoltartottuk magunkat az aktuális hangzástól. Ennek örömére sikerült egy kb 73-75-ös évekre jellemző soundot kihozni. Egy a bánatom, én inkább 67-68-asat szerettem volna, de sebaj, legközelebb :-)
Én inkább amondó volnék, hogy mindig elég lenne csak egy orgonista a színpadon. Oszt' majd jöjjenek egymás után, szép sorban :-)
Egyébként Barbara is jönne hozzánk, sajnos ami már nem fért bele a kirándulásba, ez a Raphael Wressing is jönne,-sőt ő szorgalmazza-, Sam Paglia is egyszerű esetnek tűnik, meg ez a Mike Sponza band, de Rhoda Scotttal sem lehet gond. Én még egyet felvetnék: a francia Eddy Louiss. Egy Jimmy Smith kategóriájú élő legenda.
Messzemenőkig támogatott 5let!!! :))
Én meg Leon Kuypersen töröm a buksit, olyan jópofa csávó amúgy is ott a video anyagon. Szóval ha összejönne akkor ez az év hypertotál nay kanszertjír lenne. Hacsak az eddigieket veszem magamrészéről: Bobby McFerrin, most máj. 25. Herbie Hancock, jul.20. Joey DeFrancesco... kategórián kívül még itt nálunk, Miskolcon Klazz fesztivál, Opera és mostmár jazz fesztivál (jókis nyárestis Tokaji pincészetek nedűivel tarkított kerthelységi jazz-partik) Bakker, egy évben se voltam még ennyi koncerten!!! :) Aztán még sajnálni is tudok egyet-kettőt amiről lemaradtam, pl. a bécsi Barbara Dennerlein sessiont! :)
Egyébként az tavaly fogalmazódott meg hogy ha volna rá vmi reális esély, akkor össze lehetne kürtöli ide, kishazákba a nagy Hammondosokat egyszerre, oszt hagy menje el még a maradék eszünk is a nagy örömködésben! :) 5-6 Hammond a színpadon... de szép is lenne! :)
Na munkára, mekkpróbálom Leonnal felvenni a kapcsot!
En meg ma elotte ultem vagy 3 orat, es csak tekertem rajta, visitson, porogjon a Leslie!!!
Mas: uraim mit szolnanak hozza, ha pl Rhoda Scott Kecskemetre jonne nyaron pl koncertezni, ingyenes foteri buli!?
Szervezodunk, probalkozunk...nehogy mar "győzike" tipusu "eloadomuveszek" szorakoztassak a tisztelt publikumot!
Semmi ravaszság, boszorkányság. Mint egy Hammond-fan, szeretek a piacokon csakúgy "sétálgatni", gusztálva a portékákat. Néha valami vásárfiával haza is térek. Egyszerűen képben vagyok, ennyi.
Más áruját hirdetni más jogvédett képeivel...kínos. Az enyém legalább itt van, mögöttem. (dehogy öttem mög! :-)
es ez az RT3 mar elkelt, valami ...gyulekezet vette meg, akik vasarnaponkent vidamak:-))
Haaat , igy venni valamit, de sok penzuk van....:-) proba nelkul!?:-)
Ez azert valoban meleg..., magyar modi ez meg sajnos!
Tehtube koma, boszorkanyos a ralatasod:-)))
Minden elismeresem:-)
Még 8 nap van hátra az amerikai íbéjen, a küszöbár alatt licitál éppen a 0 fídbekkes kriszcellphone. Itt az a kép, amivel mint már meglévő orgonáját hirdeti itthon :-) Húúúú, hát ez elég sovány :-|
Jók biza a taljánok, nagy Hammondos nemzet. John-papa, Joey DeFrancesco, Tony Monaco, Joe Bucci, Sam Paglia, Federico Conti, Mecco Michele Guidi... hirtelen. Oszt' csak ők gyártottak csikágón kívül elektromechanikus orgonát. A Parit. Meg most is a digiklón típusok "tömegét ": Oberheim/Viscount/Fujiha, Wersi/BlueChip, Orla. Meg még ügyesek is. Ez a DB5 is bejött nagyon. A DB3 is igencsak hasonló, szűkebb szolgáltatással.
Ja, megjött az ALESIS Nanosynth, amivel kiegészítem az orgihangot. Elég nehéz ez az orgi az alutokkal, szóval próbáltam súlyban könnyűt venni. Azt hittem 1-2 kg. Tévedtem, csak félkilós! Szintihangjai dögösek, zongorái vékonyabbak, de megteszi, főleg hogy csak kiegészíti az orgonahangzást néha. Ha meg kevés lesz a gázsi, akkor csak a 2 kilós Fatar49-et viszem ezzel a Nanóval, érzékeltetve a megbecsülés fajsúlyát :-)
Azert ezek az arak nem eppen a alacsony budget-tel rendelkezok szamara vannak!
Szap szep, de valoban Ebay-es fotok....Templomban, itt ott lehettek, es amcsiban.
Nos, itt azert meg a konverzio sem kis ugy, es a vam stb, lassuk majd meg a veget:-)
A valosagban amikor en vettem a Hammond-omat ott rendesen meg lett dedelgetve, kiprobalas, atnezes stb...itt meg jelenleg arra leszek kivancsi, hogy eloben mikor lehet megtekinteni...stb, es megszolalnak e...ja es hogy milyen hangal:-)azert az nem olyan egyszeru 50-60HZ stb es a Leslie-vel osszeparoztatni....
Na! Nagynehezen googleel rákerestem siteon belül mp3akra... SIKERÁLT! "tupa örö é bódottá!!!" :)))
Azért jók ezek a talján csókák is, hogy a macccska rúgja meg! :)
Felhíttam...
Jonnek , meg nincsenek itt, es mar el is kelltek a dragabb cuccok.....hmmmm
Azert megneznem majd oket, es elek is a lehetoseggel, ha mar lehet a Krisz-nel!
Bar szerintem hamarabb latok es hallok magamnal:-)igaz az csak egy darab, es nem ennyi:-)
Ez a Krisz! Vakarhatná a fejét hogyha holnap mennénk kipróbálni :-D Szépek ezek az íbéjes fotók. Érdekes hogy saját képre már nem futotta :-) Biztos kifogyott a film az apparátból. Szinte mind láttam már korábban. Felhíjjam?