Szia Laurens! Nagggggggggggggggggyon köszönöm. A Krúdy itt van tőlünk 5 percre, holnap megyek. Gondolom Raphaelnek nem kell belépő. Alig várja már Joey bácsit, bár ha meglátja, azért biztos lesz megilletődés. Ma végignézte Joey weboldalát. Írtam neki, meg a managementjének egy emailt, hogy lehetne-e egy közös képet csinálni a B-3 mellett, lévén, hogy Raphael nagy valószínűséggel a legfiatalabb rajongója. Tény, hogy a fiam nem egy átlagos gyerek, ezt mondja mindenki. Tudod, idős szülők, jól sikerült szerelem-gyereke - én 45 vagyok, a nejem 39. És persze imádjuk a fiúnkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kösz a kedves felajánlást DVD-ügyben, de Raphaelnek egyelőre nem mondom, mert bemondja, hogy induljunk azonnal Kecskemétre.
Nem semmi fiad van, ez igen! Lehet Ő lesz a jovo Hammond-os generacioja!?:-)
A jegyeket a Krudy Gyula utcaban lehet megvenni, a CD bárban, amugy www.cdbar.hu az oldalcimuk, ott pontosabba le van irva szerintem, hogy hogyan talalsz oda!
En is a Hammond forumon olvastam, nem en vagyok a Colombus:.-)
Mond a fiadnak lesz az apunak Joey De francesco DVD-je ha eljon hozzam!
Tegnap szereztem, 2004-es koncert, Philadelphia-ban, big band-el!! Allat!!!!!
Lassan nagyobb mar a "kis" Joey mint a B3 maga:-)
Kedves Laurens, hol kaphatok a jegyek Budapesten? Tudnál egy pontos címet írni? nagyon hálás lennék érte Neked!!! Ugyanis hazajövünk 3 nappal hamarabb a szabadságról, mert a fiam Raphael (most lesz 3 éves...) mindenképpen ott akar lenni és szeretne egy közös fotót Joey DeFrancesco bácsival - ahogy mondta... Ez a gyerek nem semmi; a Guten abend gute nacht - alatatódalos CD-re fütyül nagy ívben. Neki JDeF kell. Azt végighallgatja, közben lóg az anyja mellén (mindezt 3 évesen), ha belép a Hammond, már emeli a kezét a levegőbe és jelzi, hogy tudja, mi következik - aztán elalszik.
Aztán valami ismertető-jelet kéne magunkra tűzni, hogy mi a fórumosok felismerjük egymást és találkozhassunk személyesen is.
Uraim, Hammond rajongok!
Kecskemeten 5-en vettunk tegnap jegyeket a Joey De Francesco koncert-re!!! Nem semmi, ez am a Hammond kultivalo varos:-) Koszi az infot a CD-bar-t illetoleg, onnan hozta le egy baratom...
A kétszintű annyi, hogy van egy erős és egy gyenge vibrátóállás. V1, C1, V3, C3. A hosszabb shift line-ban meg van egy közbünső érték is. V1,2,3, C1,2,3. Nem lényeges, elég a kétállású is. A V2, C2-t szinte soha nem használom, csak a C3-at!!!. (és néha a C1, V3-at :-)
Szóval valami valahogy beleakaszkodik a tárcsába??? nahát!
Itt a "rendes" scanner belő fogaskereke a kuplunggal. (rugóval)
Ez az az asszimetrikusan rátett púpja belülről. Ebből megy vissza a forgás koncentrikusan a scanner főtengelyére.
Ha egyenáramú motorral hajtanád meg, változtasd addig a fordulatszámát míg fülre nem hozza a B4 vibrálásfrekijét.
Érdekes lesz ez a B4 dolog bizony. Annyi, hogy a B4-nek a legjobb scanneres szimulációja az összes klón közül.
Egyébként egy fordulatszámszabályzós egyenmotorral szeretném megforgatni valami rugós vagy hardy-s átvitellel. Nem fogaskerék az hanem egy sima tárcsa két furattal. Majd kitörpölök valamit hozzá és beszámolok az eredményről.
Ha kész lesz szerintem megbolondítja a B4-et is egy kicsit.
A hagyományos szkenerekben is benne van az a rugós kuplung a belső fogaskerék és a rotor tengelye között?
Igen, ez a kiálló fogaskerék vagy mi, furcsa. Maga a scanner ua. mint ABCDEMRt orgonákban.
A difi az, hogy ahol ez a sárga fogaskerék kívül van, ott normális esetben lyuk van és a lyukon belül található az a fogaskerék amely kapcsolódik a motoréhoz. Tehát rá kell húzni a scannert a motorra. Nem tudom mivel akarod így összekapcsolni. Esetleg ezt E112-es scanernek tudom elképzelni, mert annak van ez a hanggenerátor túloldalán az elhagyott indítómotor helyén. A T-ké nem ilyen. Az M3-é jó kétszintű shift line.
Szia. Ez nem T, H szkenner. Ez a klasszikus 1945-ös példány, ami minden klasszikus Hammondban a vibrátókért felelős. Ilyenből többet felújítottam.
Oldalt van a bejárata az áttétel miatt. A meghajtó főtengely "természetesen" a 60Hz es váltóáramú motorral meghajtott. Van itt két kép. Egyik a scanner szétszedve. Kitisztítva, olajozó madzagokat helyére tenni, érintkezőtüskét nem elhajlítani, jelfogó lemezkéket alkoholban megtisztítani.
A másik kép a motor és baloldalt a fogaskerék, amelyik meghajtja áttétellel a scannert. Szerintem neked is kéne egy ilyen motor és akkor lényegtelen a fordulatszám és áttétel. Ja, és kell még a shift line. Van?
Most már végkép nem tudom mibe való de ez a hagyományos ufo alakú scanner. Egy e-bay-es hirdetésben azt találtam hogy T112-ből való. A száma AO-31181-1.
Egyébként epp most szedtem szét. Úgy látom semmi baja csak egy kicsit szorulnak a tengelyek a siklócsapágyakban. Van benne egy érdekes kuplungszerkezet aminek a szerepén és működésén még el kell gondolkoznom az áttétel pedig kb 1:5. Ez kuplung okozza, ha forgatom a kistengelyt a rotor nem forog mert ez a rugós szerkezet elcsúszik.
Szia Tehtube, Te mondd, kiszúrásból tetted fel ezt a gyönyörű képet, hogy fájdítsd a szívünket...? :-))) Gyönyörűek, imádni valóak, - ugyan mi ezekhez képest az én Emu B-3-m...? Bár tény, hogy nagyon jól szól, majd fussunk össze egy teszt-meetingre! Üdv.: Zsolt
Szia! Mindenképpen van áttétel, mert látni a képeken, de hogy mekkora??? A T-k, H-k scannere már nem az az 1945-ös klasszikus ufódiszk. Inkább csőforma. A klasszikusnál is van áttétel. Tapasztaltam a felújítások során.
Ahogy Tehtube mondja, ez az igazsag!
Meg valami, hogyha viszont hallasz eloben egy "vegallomas" konfiguraciot, tehat B3,C3,A100 + fatokos igazi amerikai Leslie-vel, akkor meg leszel fertozve, libaboros leszel, megorulsz, es utanna nem szeretnel mast csak olyat.....:-)
En mar teljesen beteg vagyok...klinikai allapot, veratomlesztes sem segitene, mergezes!:-)) Hammond orgona az egy eleterzes, mas mint barmilyen mas hangszer imadata, ez egy lelekkel teli szerszam, mind mind mas, fantasztikus! Orokkevalosagnak keszitettek, es tul is fog minket elni, nemcsak a legendaja, de egy jol olajozott eredeti Hammond orgona is:-)
Sziasztok, milyen áttétel van a scanner hajtott tengelye és a rotor tengelye között abban a zárt részben a közepén.
Van egy T-122 (azt hiszem) scannerem és a hajtott tengelyt forgatva nem igazán forog a rotor. Még nem volt időm szétszedni, de talán holnap eljutok odáig. Remélem nincs nagy baja.
Milyen Hammond, mennyi? Attól függ mire kéne, mit szeretnél. Rock, progresszív, jazz, kézzel vagy kézzel-lábbal, otthonra, koncertre?
Van egy A100-am, E100-am, DB5-öm, V5+-om eladó ha érdekel. T: 20 347 9517; 1 200 0606, Bp. Mind különlegesen szép, jó állapotú. Ezenkívül tudok XK2-t, H100-at, M100-akat, L100-akat eladósorban.
Ha a beszélgetéseinket visszanézed 1-2 évvel is, szinte minden információt megkaphatsz. Frissítsük föl a típusokat. Az árak csak hozzávetőlegesek. Sok függ az állapottól, felszereltségtől. Egy nemigazán működik, gyengébb, olcsóbb típusból nagyobbat, jobbat kihozni.
- Legolcsóbb és nem is rossz megoldás, Native Instruments B4 progi egy VMK Fatarral.
- Az amerikai szintik is mindig erősek orgonában: Alesis, EMU, Ensoniq.
Egymanuálos digiklónok, vagy csak hangmodulok néhány százezertől félmilláig. Nagyon jól használhatók, könnyűek, hordozhatók, kicsik. Kezdésnek, fellépésre.
Hammond-Suzuki XB1, XB2, XM1, XK2, Roland VK7, VK8, VR760, Viscount/Oberheim OB3, Nord Electro, Orla KX900
- Nagyobb digitális Hammondok félmillától akár 3-5 milláig is: Több mint egyszer 5 oktáv, 1-2 manuál, legalább 2 drawbarkészlet, lényegesen közelebb a Hammond fííílinghez.
- Tranyósok, de lényegesen nehezebbek. B200, X5, B3000, régi CX3, VK1, VK09, (Vermona is akár és olcsón.)
- Kisebb Hammondok. Mechanikus-csövesek általában spinet néven. Még nehezebb, beépített hangrendszer a faszekrényben, 2×3,5oktáv+1oktáv lábbassz.
T(ranyós)100-ak, T-200-ak, csöves L100-ak, M100-ak, M3 egyre drágábban. Negyed-félmilla körül.
A továbbiaknak console a neve. Ez részben igaz, mert nem mindig csak vezérlőasztal az orgona, hanem hangja is van, de átalakult a megfogalmazás és a nagyokat értik rajta. 2×5oktáv+2oktáv lábbassz, foldbackelt magashangok
- Újabb csöves-mechanikusok: E100-ak, H100-ak 5-600ezer körül
- A régebbi 1955 január előtti Hammond modellek B2, BV, BC... kb. egymilláig.
- A túlméretezett, de klasszikus RT3, D100-ak 1-1,5M. (2,5 okt. lábbassz)
- És a végállomás: A100-ak, B3, C3: 1-2-3M. Teljesen megegyező klasszikus beltartalom, csak a faszekrény kivitele eltérő.
A végére csak annyit, hogy nem árt egy jó lacika sem az orgihoz, hgy legyen min szólni. A lacikák részletezése felérne szinte az orgikkal.
Sajnos nekem is ki kell hagyni a Joey-bulit, szintén elutazás miatt.... Kétnapos nemzeti gyászt kellene emiatt elrendelni - majd szólok Gy. Ferikének. :-)
Igen ez a Hammond-nap évente 2-3 alkalommal szokott megrendelésre kerülni misztermjuzikéknál. Júliusban megyek úgyis személyesen hozzájuk és megkérdezem, mikor lesz a következő. Egyébként ők küldik nekem rendszeresen a "nyúzletterjüket", tehát időben fogom tudni értesíteni az itteni csapatot.
Megnéztem ezt a misztermjuzikde-t, de nem találtam hammondos dolgot most benne. Remélem ami késik nem múlik. Viszont úgy néz ki, ki kell hagynom Joey-t. Távollét forog fenn. Hammond hangra továbbra is Jimmy McGriff az etalon, pl. a Cherry lemeze.
huuu, most is hallgatom eppen a Gatton/De Francesco cd-t, eszmeletlen!
Ez az igazi Hammond-os blues, es ahpgy szol a Hammond-ja a kis Joey-nak....talan a legautentikusabban, koszosabban itt szol Neki! Referencia B3 hang!!!Kozsi meg egyszer!
Megkaptam koszi, valaszoltam is ra!
Van meg Neked is mit gyujteni a mester-tol....kb meg 2X ennyi lemeze van!:-)
De azert kielegito, es talaltam benne....
tehtube: igen egyszer el lehetne menni erre a helyre oromkodni, akar johetnenek meg Hammond forumosok is, Hammond B3...pl:-)
Hi Laurens, nekem is van egy Hammond oktató videófilmem, adtak hozzá CD-t is. De meg nem mondom, ki nyomja az orgonát. Kikölcsönöztem egy ismerősömnek, kb. 2 hónapja ígéri, hogy majd "holnap visszahozza", de mostmár elmegyek érte. Annyira nem nagy durranás, sokat dumál, de vannak a felvételen fentről kamerázott részek, ahol lehet látni, a kezét a billentyűkön. Inkább harmóniákat és lefogásokat mutat be, nem pedig a játéktechnikát demonstrálja. Egyébként a www.mistermusic.de szokott tartani "Hammond-napot", ami azt jelenti, hogy Reinhold bátyó meghív néhány profit a zeneházába és ingyenes eszem-iszom, dínom-dánommal egybekötve egésznapos oktatás, demonstráció folyik. Én voltam vagy 3 éve egy ilyenen, nem nézik le a kezdőket (egyszer mindenki kezdő volt...) és rengeteg mindent el lehet lesni. Este aztán nagy session van, bárki beszállhat, egyszerre többen is, ilyenkor van ott 2-3 nagy dög, meg persze a klónok. Érdemes rákérdezni náluk az időpontra, aztán ha valaki egyszer arra jár, akkor összekötheti az utazást egy ilyen Hammond-élménnyel. Az üzlet Schramberg-Sulgen-ben van, Rottweil közelében a bódeni tó irányában.
Igen, de az nem dupla, hanem 2 szimpla lemez!:-)
Egyebkent, jo minosegben bedifizte mar Tehtube kollega, Ővele birsz csereberelni szinten szerintem!
Jok azok a lemezekj nagyon....akkor meg igazi zeneket el lehetett adni Magyarorszagon ilyen peldanyszamban:-)...jo is volt
Fekudj a Hammond-os zenekre, es menj el a csavohoz!!!
Megyek persze a Joey-ra....mar alig varom!:-)
En inkabb Hammond-os lemezeket gyujtok, vagy legalabbis legyen benne, mert ahogy egy "bolcs" ember is mondta itt a forum tagok kozul: " Van más hanxer is az orgonán kívül.... de csak azért hogy kiegészítse az orgihangzást!!!!!!!!!! :-)
Laurens a számmból vette ki a szót :-) Jack McDuff koncertlemezének a 3.száma, csak perka natúr. Tényleg szuper.
Jimmy Smith The Cat lemeze azért nagyon jól sikerült Lalo Schifrin közreműködésével, de ez a finom amerikai krimis, bigbendes hangulatú lemezei közül az Any Number Can Win talán a legjobb, meg a Bashin'. Ennek ellenére én speciel jobban szeretem a Verve előtti korszakát (Blue Note) és onnan is a koncertfelvételeit. A legcsúcsabb az 58-as Groove in Small's Paradise, ahol óriásit játszik. Szünetben a csajok nyávogják neki hogy Dzsimmiiii és az uccsó számban a többiek levonulnak a színpadról, ő csak játszik tovább, tiszta őrület, a lezlit szétforgatja, akkord-dallam lassan lényegtelenné válik, míg fejbe nem vágják.
De van egypár stúdiószáma is szólóban, az is figyelemreméltó.
A későbbi lemezeiből a Portugese Soult javallom kb 73-ból.
Ja, van egy Rhoda Scott dvd-m. A királyi televízió archívumából kimásolt komplett 72-es és 73-as stúdiókoncertjei még a le nem adott számokkal is. Direkt, színes hifi másolat a nagy Ampex korabeli videóról menüzve, trackelve. Kb másfél óra.
Angol C3-as, előbb egysebességes, majd kétsebességes lezlivel, szakállas dobosmukival.
:) A Rhoda a rózsaszínes dupla, elvégre ezen játsza a "Had játszam Bachot!" meg az Aquariust a Hairből, meg a "Ha én gazdag lennék"-et a Hegedűs a háztetőnből és nem az enyém. A kazennyás meg a Bryan Lee - Memphis boundja, most tényleg rá fogok feküdni a témára és elmegyek a csávóhoz (ha még nem adta ő is tovább) van még pár jó lemez amit érdemes tőle elkérni. Pl. ott a trombitás Clark Terry - Portraits lemeze! Egy darab Hammond nincs rajta, de azon is meg-megkönnyezik az ember! :) Tehát a 3 Jimmym: Bashin', The cat, és a Back at the chicken shack Modjuk olyan 100-150 felé jár a lemezgyűjteményem ami nem nagy vasziszdasz, de akadnak benne egész kivételes darabok is, olyan mint Michael Hedges - Aerial boundaries, meg Monday Michiru - Optimista (na ez egy japán énekes csaj, japán zenészekkel és behugyozás milyen eredeti stílusban jazzelnek! Én akkor döbbentem rá hogy ferdeszeműék mennyire vágják a jazzt, addig el voltak könyvelve holmi sitáros nyavajgóknak, de KÖZEL SEM AZOK! :)) Szerencsére a miskolci könyvtár is most bevásárolt rendesen jazz lemezekből és még szakértő fickó is van aki megmondja mit kell venni a köyvtáros néniknek, úgyhogy mivel elég jól ismerem a volt munkatársnőmet a zenei részlegen, várható hogy én is tehetek némi lépést Hammondos lemezek beszerzése felé, csak mondjátok mit vetessek! Ami meg van, azt hamarosan haza fogom hozogatni egy-egy kopikabánára! :) Laurens! Ha jössz a Joey bulira jul. 20-án szerintem addigra a Bryan Leet is meg tudom szerezni! Majd oda adom a helyszínen egy ismerkedéssel egybekötve. :) Egyszer meg akartam venni Bryantől a Crawfish Ladyt, de másnapra elvitték. Ennyit ér a Corában lemezt eltetetni! Az is jó kis húzós, bluesos cucc volt. Na pá, atyafiak! Jó éjt!
ui. KarnEvil! Szólj ha kell vmi! (már belekezdtem a CDim leltározásába, ha kész lesz, lesz listám is!)