Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2008.02.25 0 0 3724

A leívelésre kerülő kordonkarok és a tavalyi telepítések kivételével én is megmetszetem minden tőkét a hétvégén. Sárgabarack pirosbimbós állapotban, védett fekvésekben a mandula már virágzik. Várni lehet de nem érdemes szerintem, jó volt 18 fokban langymelegben dolgozni; jobb, mint majd 3 fokban és havasesőben ami esélyes még majd márciusban.

És igen, tényleg jöhetne az eső, nem nagyon náttunk csapadékot 6 hete, szelet és enyheséget viszont annál inkább.    

Előzmény: BZoltan (3720)
Zalancelot Creative Commons License 2008.02.25 0 0 3723
Szerintem is van komoly esélye szárazságnak.
A talaj felső rétegeiből úgy lehúzta a nedvességet a föld, hogy már most száraz, pedig összel a tőkék pótlásakor még szinte a gödrök egész mélységében tocsogott.
GLEVENTE Creative Commons License 2008.02.25 0 0 3722
"Nálunk már nincs metszenivaló"  Akkor várunk nagy szeretettel a Mecsekalján! Étel-ital biztosítva! :))
GLEVENTE Creative Commons License 2008.02.25 0 0 3721

Bizonyos fajták esetében tényleg indokolt a szálvesszőzés. Ez egy bevált művelésmód esetén, mint amilyen a Guyot is, kiváló termést ad. Várom majd a beszámolód a tapasztalatokról!

Előzmény: szalonspicc (3709)
BZoltan Creative Commons License 2008.02.25 0 0 3720
Nálunk már nincs metszenivaló... az időjárás meg szerintem olyasmi lesz mint tavaly, amiből nem is a meleg a gáz, hanem a szárazság. Már most le vagyunk maradva a csapadékmilimétereket tekintve. Szóval, jó hogy jön a tavasz, de akkor jöjjön az eső is.
Előzmény: Jani71 (3717)
atrego Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3719
rendben,várom
Előzmény: Jani71 (3717)
alfi13 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3718
Tudnátok egy igazán megbizható jó metszőollót ajánlani. Eddig egy Felco 2-es ollóm volt de 10 év után elvittem megéleztetni. Nem kellett volna.
Jani71 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3717

viszavonhatatlanul a tavasz : Csak amit tegnap és ma tapasztaltam: barázdabillegető, örvös galamb, teljes nyílásban levő ibolya és csillagvirág, alkonyat után repkedő denevérek... Február 24.!!! "Maaargit! Nooormáális?!" Mi lesz nyáron? 42 °C árnyékban, mint tavaly? Mindenesetre én még nem nyúlok a szőlőhöz.

Bocs, atrego, elment a nap, nem volt lehetőségem megnézni, amit ígértem, holnapután lesz legközelebb alkalmam.

Előzmény: Zalancelot (3716)
Zalancelot Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3716

Kartácsok!
Ez már viszavonhatatlanul a tavasz.
Elő a metszőollókkal, aki még nem tette volna meg.
Bizonyítékaim az alábbiak:

A képek ma készültek.

Zalancelot Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3715
Biztosan jó a talaj, nem él meg benne a gyökértetű.

Amúgy nekem van egy narancsízű tőkém, de nem akarlak átverni, csak kb. tudom hol van a sorban, vesszőről bizony nem ismerem meg, csak a terméséről.
Előzmény: atrego (3714)
atrego Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3714
sima   vesszővel   nekem   van   combvastag   Genuai   zamatos   tőkém.70-80   éves  lehet
atrego Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3713

Budapesten  lakom.Sokallom  általában  az  árakat.Így  is  már  tetemes   a  kertszámlám:o)Ha   lehet  minden  gyümölcsfát    én  oltok.A   szőlőket    simán   dugványozom   és  gyönyörűek.Rengeteg   régi   és   új   csemegeszőlőm   van.A   20-30cm-es   vessző/ke nekem   bőven   elég.Ha    nehezen   ered,vagy    kevés  az  élő  szem   beleoltom   Berlandieri   vadszőlőbe.

Neked   kellene   valamilyen   csemegeszőlő?

Jani71 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3712
Vagy lehet, hogy én értettelek félre? Úgy értetted az egy évet, hogy magán az oltványon egy éves vesszők vannak a telepítés előtt és azok mekkorák? Ha így értetted, holnap megírom, ha használhatóak, megoldjuk.
Előzmény: atrego (3710)
Jani71 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3711

Azt hiszem, félreértettél. Tavaly őszi ültetésűek, tehát használhatatlan vesszővel rendelkeznek (vékonyak, rövidek), vagyis nem beszélhetünk egy éves vesszőnagyságról. Azért holnap megnézem, hátha (bár akkora földkupacot raktam rájuk, hogy egy kicsit meg is kell bontani, hogy láthassam a vesszőt). Még nem metszettem, később fog bekövetkezni.

Ha Dunaföldvár messze van Neked, akkor valószínűleg én is messze lakom Tőled, tehát csakis postán működhet a dolog. Drágállod a postai utánvétet és az oltványárakat az árudák esetében, vagy mi az oka, hogy sima vessző kell (egyébként annak idején kb. 10-12 éve magam is sima vesszőkkel telepítettem bizonyos fajtákat, de azok már nincsenek is meg - nem azért, mert sima vesszővel lettek telepítve)?

Egyébként kb. merre laksz?

Előzmény: atrego (3710)
atrego Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3710

1 év alatt mekkora vesszőt neveltek?megmetszetted már őket?

A lemetszett  pici vesszöket  el tudod küldeni?

Előzmény: Jani71 (3707)
szalonspicc Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3709

A Merlot és Chardonnay esetében mindenképp hosszú szálvesszőt javasol az irodalom meg akikkel beszéltem. Ez nem jelenti azt hogy több termést bitosít (sőt), itt is ugyanúgy kiszámítható a szükséges rügyek száma.

A guyot is kordonon van egyébként, csak nálam egy alacsony vezető huzalon (50 cm) lesznek elfektetve a szálvesszők. Másik variácó lenne a leívelt szálvesszős, szintén kordonon, de akkor magasabban kéne vinnem a kordont. Én mindenképp szeretném talajközelben tartani.

Előzmény: GLEVENTE (3704)
atrego Creative Commons License 2008.02.22 0 0 3708
ezek nekem nagyon messze vannak....főleg autó nélkül...
Jani71 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 3707

A Muscat'D Adda kivételével van mindegyik, de mind tavaly őszi ültetés, így sajnos nem tudok segíteni. :-( Érdemes megkérdezni az abasári és dunaföldvári árudákat, én is ott vettem őket (azt mondjuk nem tudom, hogy Neked mennyire kényelmes, csak egy tipp volt).

Pl. itt, de máshol is érdemes, nekem van olyan fajtám, amit Abasáron vettem ugyan, de egy másik helyen:

http://www.csemegeszolo.hu/

Vagy itt: http://209.85.129.104/search?q=cache:QMHIYr9Y8QoJ:www.vitis.floranet.hu

Ja, a ritka fajtákról jut eszembe: Pécsett van egy hely, ahol mindenféle szőlő megtalálható, ez is csak egy tipp, hátha...

http://www.szbki-pecs.hu/contacts_m.html

Előzmény: atrego (3705)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.02.21 0 0 3706
részben... a fás rész nem az aszály ellen véd (arra a jó mélyen és kiterjedten levő gyökérzet alkalmas) hanem egyéb kedvezőtlen érési/időjárási viszonyok mellett a tőke aktivizálódó tartalék cukorraktára.
Szóval van érv a kordon és a vastag tőkekar mellett, de a guyot-t pl. jó könnyű és gyors metszeni, szellős lombfala van, meg itt is lehet figyelni azért a mennyiségre, megfelelő rügyszámmal, fürtválogatással.
(off, LEvi mi van oltványfronton lesz a tavalyi selejtek helyett vmi megbízható idén?)
Előzmény: GLEVENTE (3704)
atrego Creative Commons License 2008.02.21 0 0 3705
valakinek van Narancsízű,Muscat'D Adda ,Attila,Thompson seedless,Crimson seedless szőlője?Mert ,ha igen kérnék szépen belőle néhány sima vesszőt...A Muscat'D Adda igen ritka fajta,de itt csak van valakinek.
GLEVENTE Creative Commons License 2008.02.21 0 0 3704
És szálvesszőzni miért akarsz, a fajta kívánja meg (kisfürtű, tehát jól meg kell terhelni, vagy az alaphoz közeli rügyek nem termékenyek)? Vagy csak a nagyobb mennyiség miatt? Azt vedd figyelembe, hogy azoknál a művelésmódoknál, ahol kevesebb a többéves fás rész, a szőlő növény nem tud annyit tartalékolni aszályos időkre. A termés ilyenkor később és rosszabb minőségben érik be, mint pl. kordonos művelésmódnál. Persze ha jó adottságú termőhelyed van, akkor mindez nem jelentkezik.  
Előzmény: szalonspicc (3702)
szalonspicc Creative Commons License 2008.02.20 0 0 3703
Igen, erre buzdított a hozzászóló is a bejegyzésben. Remélem kihajt a hajtás a kordon alatti rügyből is, mert csak úgy működhet.
Előzmény: RAMBO (3701)
szalonspicc Creative Commons License 2008.02.20 0 0 3702
Kerestem egy művelésmódot, melyet alacsony kordonon is lehet hosszú szálvesszősen művelni. Ebben a módban nem kell leívelni a szálvesszőt, azaz ráfektethetem az 50 cm-en futó kordonkarra. Ahogy olvasgattam meg egyre jobban meg is tetszett. Ennyi a racionalitása. Nem tudom milyen egyéb módban lehetne még ilyen alacsonyan szálvesszőzni.
Előzmény: GLEVENTE (3700)
RAMBO Creative Commons License 2008.02.20 0 0 3701
Szerintem kösd le simán a vesszőt, majd jövőre visszavágod annál a hajtásnál, amelyik a vezetőszálnál van.
Előzmény: szalonspicc (3699)
GLEVENTE Creative Commons License 2008.02.20 0 0 3700
És miért pont a Guyot-ra esett a választásod? A fajta miatt?
Előzmény: szalonspicc (3697)
szalonspicc Creative Commons License 2008.02.19 0 0 3699
egyes guyot.
Előzmény: RAMBO (3698)
RAMBO Creative Commons License 2008.02.19 0 0 3698
Hány karos Guyot? 2*6 vagy 1*12?
Előzmény: szalonspicc (3697)
szalonspicc Creative Commons License 2008.02.19 0 0 3697

Tanácsért jöttem megint. Guyot szeretnék kialakítani a most 3 évesre forduló ültetvényen. Második évben nem metszettem vissza úgy kb. 10cm-rel a kordon alatt ezt idén akartam pótolni a már erősen kifejlődött hajtáson. Egy hozzászóló a blogon inkább arra bátorít, hogy hagyjam meg a vesszőt és jövőre neveljem ki a guyotra jellemző tőkefejet. Ez elgondolkoztatott.

Akinek esetleg tapasztalata van mit javasolna? Részletek itt: http://kezdoszolesz.blogspot.com/2008/02/metszsi-elkszlet.html

Előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.19 0 0 3696
Annyit már láttam rövid pályafutásom alatt, hogy azokban a szőlőkben ahol elhagyták, vagy csak ritkábban trágyáztak, jelentkeztek a tápanyaghiány tünetei. Igaz, nem hegyi szőlők voltak és nem is 50 mázsa alatti volt a terhelés
Szóval ebben a kérdésben csak akkor lehet határozottan állást foglalni, ha ismerjük a talajkondíciót és a termesztési technológiát
Előzmény: RAMBO (3695)
RAMBO Creative Commons License 2008.02.18 0 0 3695
Hát kinek a pap kinek a papné. Részemről BZoltánnal értek egyet. Alaptrágyázás és aztán semmi, menjen a gyökér amilyen mélyre csak tud.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!