Csakhogy a paradicsomnál nem a lisztharmat a fő gond hanem a fitotóra. Nekem még soha nem volt lisztharmatos a paradicsomom. Azt gondolom lehet tejjel, szódabikarbónával, csalánlével meg rézdróttal kisérletezni de ha megjelenik a fitotóra a beteg leveleket sürgősen le kell tépkedni és elő kell venni a Curzatet.
Igazából nem rovarok ellen használják a tejet, hanem a gombásodás ellen. Leírom mit találtam róla.
Több környezetbarát módszer is van a lisztharmat ellen. 1.
Szódabikarbóna: Hatásos lehet a lisztharmat ellen, de rossz a tapadása, egyesek mosószappant kevernek még hozzá.
2.
9 rész vizet és 1 rész tejet összekevernek, majd ezzel fújják be a növényt. A tej nagyon hatásosnak bizonyult a lisztharmat ellen. Soha ne legyen több a tej mint 3 rész, mert az újabb gombás megbetegedést okozhat a növényünkön, tehát jobb betartani az előírásokat. Használjunk alacsony zsírtartalmú tejet, mert a kevesebb zsírtartalom miatt nem lesz átható illata, miután a levelekre permeteztük.
A tej természetes fertőtlenítőszerként működik. Mindemellett számos ásványi anyagot és aminosavakat tartalmaz, amelyeket a növény fel is tud szívni. Korábbi kísérletekben kimutatták, hogy szódabikarbónára, kálium-foszfátra és egyéb sókra nagyon érzékenyen reagálnak a növényi betegségeket okozó gombák. Úgy tartják a tej ráadásul segíti a növények immunrendszerét abban, hogy megelőzzék a betegségeket.
ti milyen módszereket tudtok balkonládákra, ha több napra elutazik az illető (én), és szeretné ha vizes maradna a föld? nagymamán és szomszéd nénin kívül
én olyan megoldásokat ismerek, hogy water spike, ami egy itthon nem kapható, de egyszerű szerkezet, a pillepalackra rácsavar, és fejjel lefele beszúr, vagy ami itthon is van, valami üveggömb, ami kb ugyanígy van, csak ott nincs palack. a harmadik, a zsinór földbedugva, és másik vége a vízbe lóg.
az a gond, hogy nem tudom ezek jó módszerek e, és van e valami mégjobb???
Lehetőség szerint nem szívesen permetezném, ha van valami olyan"alternatív", "népi" módszer, ami vegyszermentes, azt nagyon értékelném.Ha nincs, vegyszeres ötleteket is szívesen várok.
Tavalyi év egy katasztrófa volt, ahogy nőtt a pari, úgy rohadt is meg száron.Hogy az időjárás miatt, vagy már az is a betegség volt e, és áttelelt,azt nem tudom...
A gondolat alapja az lehet, hogy vannak növényvédő(bio) szerek amik például olajat tartalmaznak. Ezek betapasztják a rovarok légzőnyílásait és azok elpusztulnak. Valahogy így hathat a tej is. Csak az a bibi, hogy az egyben kiváló táptalaj is minden kártevő részére.
Nem tudom mi lehet, ilyet még nem láttam. Sárgulhat súlyos nitrogénhiánytól, atkától, baktériumos betegségtől és még ki tudja mitől. Esetleg nem perzselted meg valamivel? Ahogy tudsz tegyél be fényképet.
Ma más paradicsomtöveken felfedeztem egy másik fajta betegséget. Az új levelekk egészen halvány sárgák. Vagy az egész levél, vagy csak az alsó része. Mi lehet ez? Képet pár napig nem tudok feltenni sajnos.
Valami gombabetegségnek nézem, én most megpermetezném Ridomil Gold Mz-vel és amikor majd nőttek új egészséges levelek ezeket a beteg leveleket letépkedném. Az alsó leveleket amik lelógnak a földre egyébként is le szoktam tépkedni.
Nekem sok kék dongóm van. Szép állatok. Az hagyján, hogy szerszámtároló bungimat már majd szét ették, de amikor a lakóházam szarufáját is kikezdték, egy idő után elfogyott a türelmem. Szilamon nevű faimpregnáló szert itattam fel rongy darabokkal és azokat a járatba tömtem. A dongók szembesültek a büdös szaggal és elhagyták a terepet.
az én paradicsom palántáimon is a levelek elkezdtek száradni, valami nem oké, ez látszik. Még nem tudtam beazonosítani, hogy mi lehet ez. Nem tudom, hogy érdemes-e a földben hagyni, vagy inkább még most vegyem ki őket, és kukázzam.
Nem akarom, hogy a megfertőzödjön a többi, permetezni meg nem akarom, főleg, hogy nem is tudom mi a bajuk.
Mit javasoltok ilyen helyzetben? Szedjem ki és inkább vegyek palántát, ami egészséges?
a magam részéről a kézzel való kitörést alkalmazom a fertőzések elkerülésére, meg nekem ez a kényelmesebb. Megfogom a kacsot, és egy felfelé való határozott rántással már lent is van.