Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3814
Nem. Likőrözésnek az expedíciós likőr hozzáadását nevezik.
Az alapbor és az erjesztőlikőr összekeverését töltőbor készítésnek nevezik
Előzmény: szaki_pali (3813)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3813
erről valaha olvastam, ezt hívják likörözésnek nemde?
Előzmény: Törölt nick (3812)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3812
Bizony, de ebből a likőrből csak annyit adnak az alapborhoz, amennyi a kívánt széndioxid tartalomhoz feltétlen szükséges, és általában maradéktalanul ki is erjesztik
Előzmény: Cirfandlia (3810)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3811
Szerintem nem arányaiban töltik fel ennyi cukorral, hanem egy korty ilyen tömény cukorfröccsel küldik meg a palackot.
Előzmény: Cirfandlia (3810)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3810
500 g/l ??? az brutál sok az már tokaji eszencia kategória.... 
Előzmény: Törölt nick (3809)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3809
Tirázslikőr, nem expedíciós*
Ennek célja inkább a szén-dioxid képződés, annyi alkohol nem képződik belőle hogy számottevő legyen, tehát a alapanyagul szolgáló szőlő technológiai érettsége itt is szükséges

*tirázslikőr: másnéven erjesztőlikőr, készítésekor 500 g/l cukrot oldanak borban
Expedíciós likőr: ezzel ízesítik a kész(kierjedt, meghatározott ideig érlelt) pezsgőt, illetve beállítják a kész pezsgő cukortartalmát. Sokszor borpárlattal, érett borral ízesítik.
Előzmény: RAMBO (3808)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3808
Én nem értek a pezsgőkhöz, csak annyit tudok, hogy 14 cukorfok körüli szőlőből szokták csinálni, mert az alkoholt kipótolja az expedíciós likőr. Ha a Biancának a savai el is égnek a nagy melegben, ha 14-16 cukorfok körül szüretelik pezsgőnek, akkor még lehetnek benne harmónikus savak.

Vagy nem?
Előzmény: Törölt nick (3802)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3807
A stílus(maga az ember) nem tetszik, ahogy nyilatkozol
Lapozzunk
Előzmény: kata 03 (3806)
kata 03 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3806

 Én azt mondtam,hogy kérdezzen meg egy borászt.

 Ez miért lekezelő stílus??

Előzmény: Törölt nick (3795)
xoyox Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3805

savas borokat egyaltalan nem szeretem hamar eg a ygomrom tölük. belevagok megprobalom, vilag eletemben szerettem volna egy kisebb szölöt, mar maga a termeszet miatt is, ahogy öregszem egyre inkabb  . . .

ha csak 10 literyani termesen lesz, azzal is boldog leszek :)) a sajat bor biztosan igen finom lesz !

majd meg lesz kerdesem a felszerelest illetöen, de az meg odebb van

Előzmény: kata 03 (3792)
xoyox Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3804

kösz a sok valaszt, olvasgatom szorgalmasan.

Keszthely es Badacsony között lesz a telepites deli iranyban- kertben, nem szölönek valo hegyoldalban.

Veres csaba kerteszeteböl is kaptam, valaszt, ök Pölöskei Muskotalyt ajanlottak.

A Biancat nem emlitettek. 50 vesszöt ajanlottak, es utanvettel küldenek.

Ha szabad irok most neked is, kikeresem az E-mail cimed. Azert is vennek rajtad keresztül, mert ugy erzem itt a neten kapnek Több Infot Töled ha szükseg lenne ra.stb.

Most irtam az emiledre . . . .

Ne vegyek fele fele Pölöskei Muskotalyt is für alle-Fälle ? Biztos ami biztos ? Ugyanis igen jol hangzik :)))

25 vesszö ebböl 25 abbol  ??

Előzmény: jacsoj (3788)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3803
a bianka fajtajellegét illetőleg egyetértünk. Én még soha nem csináltam habzóbort biankából, de több helyen azt olvastam, hogy annak kiválló alapbort ad. Gondolom ez is megítélés kérdése... én inkább hárslevelűből szeretem a habzóbort :) idén szilveszterkor is az került a poaharkba.
Előzmény: Törölt nick (3802)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3802
Én fordítva tudom, pezsgőalapnak inkább a savasabb borok alkalmasak és a Bianka pont nem az, nem véletlenül esett Etyekre a választás anno, mikor elkezdődött a pezsgőgyártás Mo.-n. Másik az alföldön a Sárfehér.

Sőt, a Biankával még az is van, hogy nem lehet kései szüretet csinálni, mert elégeti a savakat
Előzmény: BZoltan (3799)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3801
hmm vagy nem hmm, ez van. Sima bort is lehet harmatgyenge savakkal csinálni... csak stílus és szándék kérdése. A technológiáról most (pfuj-pfuj) nem is beszélve.
Előzmény: lalá (3800)
lalá Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3800
-Pezsgőalapbor, harmatgyenge savval? Hm.
Előzmény: BZoltan (3799)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.09 0 0 3799
A bianka állítólag kiválló pezsgőalapbor pontosan a cukorfoka és a harmatgyenge savai miatt. Stílus és szándék kérdése, hogy milyen bort lehet csinálni egy fajtából. A bianka nyilván nem alkalmas bizonyos terroirjegyek kidomborítására, ahogy erőteljes, testes szárazbort sem lehet csinálni a biankából, de aki egy ropogós savas, illatos fajtához keres olyan házastársat amivel egy félédes és kényelmes bort tud csinálni akokr a bianka jó választás lehet.

Minősége meg ahogy te is mondod mindennek lehet... a megfelelő művelésen, terhelésen és odafigyelésen múlik.
Előzmény: Törölt nick (3795)
trasgo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 3798
Hoztam ki Ausztriába a tél elején (80%)Konkord szőllőből bort 2 évjárat 2x2litert itt a főnök a legminőségibb borokhoz szokott kicsit félve is kínáltam meg, olyan nagy sikert aratott, hogy a (csak)törzsvendégeket is mind megkínálta

És 1érdekesség a konkordiról (nálunk így nevezik)
Melyik gyümölcslé a legjobb?

Állítólag a szőlőlé számít az egyik legjótékonyabb hatású gyümölcslének az összes közül.
Már köztudott, hogy a gyümölcsökben gazdag étrend csökkenteni képes egy sor betegség kockázatát, de mit együnk, igyunk, ha igazán jót akarunk magunknak. A skót Glasgow-i Egyetem kutatócsapata most megállapította, hogy a legjobb, ha rendszeresen kortyolgatunk, szőlő-, alma- és vörös áfonyalevet, melyekben magas koncentrációban megtalálhatóak az antioxidánsok, amik az öregedéshez és a daganatos betegségekhez vezető szabad gyökökkel veszik fel a harcot. A kutatások szerint a polifenolok a leghatásosabb antioxidánsok a krónikus betegségek megelőzésében. A kutatók a konkord fajtájú szőlő levében mérték a legmagasabb polifenolszintet.
Előzmény: RAMBO (3793)
lalá Creative Commons License 2008.03.09 0 0 3797
-Nem ilyen bonyolult ez, csak arról van szó, hogy a Bianca alkalmas arra, hogy minőségi kategóriájú bor készüljön belőle.
Előzmény: Zalancelot (3796)
Zalancelot Creative Commons License 2008.03.09 0 0 3796
Egyetértek.

Talán a Biancából is lehetne felkapott bort csinálni, ha lenne annyi telepítve belőle, hogy valakinek megérje annyit belefeccölni a merketing kampányába, hogy felépítse az imageját.
Előzmény: RAMBO (3793)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.09 0 0 3795
Ugyan még nem kérdezett meg, de a válaszom: minden szőlőből lehet minőségi bort készíteni.

Nem tesz jót a hitelességnek a lekezelő stílus.
Előzmény: kata 03 (3792)
lalá Creative Commons License 2008.03.08 0 0 3794
-Az ilyen nemecsek szőlőből ne is várjon az ember minőségi bort. (hihihihi)
Előzmény: kata 03 (3792)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.08 0 0 3793
Nekem meg az a véleményem, hogy vannak trendek, amit a borász szajkózni fog, HACSAK nem olyasvalakihez van szerencséje az illetőnek, aki "belső kontrollos", azaz szarik arra, hogy most merre megy a világ, és megbízik a saját ízlésében.

Ha mondjuk a Lőrincz György holnap kihozná a Bianca borát, 3 perc alatt baromi trendi lenne abból bort csinálni, és mindenki tévúton járna, aki szürkebaráttal kísérletezne. Hogyan is jött be az országba pl. a Shiraz? A szaksajtó említette, hogy Ausztráliában milyen finom bora van. Vajon rossz bort ad a Barátcsuha, csak mert egy termelő termeli (nem akármilyen minőségben)? Az egyik borfesztiválon ittam Chasselas(!) bort. Teljesen vállalható volt, noha csemegeszőlőből készült.

Bocs, de ez az "együnk szart, egymilliárd légy mégse tévedhet" hozzáállás alapvetően ellenkezik azzal, hogy szerintem minden valamire való bort készítő ember (aki nem tömegbort készít eladásra) hitvallásának kellene tekintsen: kísérletezve, új utat keresve valami olyasmit csinálni, amit egyedi. Ebben a szokatlan fajtákkal való kísérletezés is benne van. Szerintem.
Előzmény: kata 03 (3792)
kata 03 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 3792

Szia.

Szerintem csak a cukorfoka miatt veszik meg a bianka szőlőt,és házasítják minőségi fajtával pl.cserszegi fűszeressel.Elég ritkán találkozik az ember bianka palackos borral.Nem véletlen.

Az a véleményem ,hogy kérdezz meg egy borászt el fogja mondani,miért nem lehet minőségi bort készíteni a bianka szőlőből.

Előzmény: xoyox (3787)
jacsoj Creative Commons License 2008.03.08 0 0 3791
Nem ismerem a kérdező termőhelyi körülményeit, valószínűleg nem gyakorlott még a szőlőművelésben a kérdései után itélve.
A javaslatom megfelelő biztonságot tartalmazott ahhoz, hogy jó minőségű bort készíthessen. Szerintem csalódás éri majd, ha azt írom, hogy 10 tőke elég a 70 kg szőlőhöz.
Nekem is vab Biancam, én is szedtem már le róla 1 veder szőlőt tőkénként. Meg is bántam. Aztán olyan is volt, hogy 26 fokos volt a mustom, nem C fokban, hanem cukorban. Olyan is volt (tavaly), hogy az arasznyi hajtások mind lefagytak, majd rájött a rendkívüli szárazság, és így is lett 1,5 kg tőkénként. Csak leve nem lett.
Nagyon jó fajta szőlő, épp ezért lehet minőséget termelni, saját célra különösen előnyös, és ha egy kicsivel több lesz a termés a vártnál, nem bánja meg a gazda.
Előzmény: Törölt nick (3790)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.08 0 0 3790
Ha csak 2 kiló szőlőt terem a Bianka, az nem normál körülmény, ennyi szőlő csak erős hozamkorlátozás után, vagy rossz körülmények esetén van rajta. Voltam már olyan szüreten, hogy 8 kiló volt egy tőkén és még így is beért 18 fokosra. Nem semmi amit tud ez a fajta, egyedül a szárazságra érzékeny(azt mondják), de ez máris cáfolom, mert a tavalyi 40 fokos kánikulát/szárazságot is gond nélkül átvészelte a homokon
Előzmény: jacsoj (3788)
Jani71 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 3789

Csak az én hsz-aimból, a többiekét most nem néztem: 1260, 1266, 2180, 2207, 2231, 3767.

Nem tudom, milyen cukorfokkal érik be, de az én véleményem az, hogy ennek a fajtának a termése nem nagyon alkalmas az emberi fogyasztásra... Olyan rossz ízű, semmilyen termése van. Ha ebből akarsz bort készíteni, akkor rossz nyomon jársz. :-) Viszont lugaskészítésre az egyik legkiválóbb szerintem. Rendkívüli a növekedési erélye, hatalmasak a levelei, nagyon jól hasznosítja a rendelkezésre álló tápanyagot és vizet a többi fajtához képest (lásd az egyik hsz.-ban írt összehasonlítást). A talajigényről meg csak annyit, hogy nálam ott, ahol van, kb. 30-40 cm barna homok, aztán tovább lefelé több méter tiszta, sárga, (eredetileg) futóhomok van. 

A növekedési tempója és a vitalitása miatt én csak úgy hívom, vaddisznó-szőlő... (bár ebben van némi képzavar, értsd úgy: megy, mint a vaddisznó a búzában) :-)

Előzmény: jarode (3786)
jacsoj Creative Commons License 2008.03.07 0 0 3788
Nem tudom milyen lugast akarsz telepíteni, ha kertbe kordonkaros szőlőt akarsz, akkor egy tőke kb. 2 kg szőlőt terem normál körülmények között. Ha intenzíven tudod trágyázni és locsolni, akkor max 4 kg/ tőke.
A szőlőből kb. 70% bor lesz. Tehát kb. 70-75 kg szőlőt kell termelni. Ajánlatos 30-40 tőkét telepíteni, mert a termés nem egyenletes minden tőkén, és minden évben.
A Biancat mindenhol ismerik, és mindenhol kapható.
Ha írsz magánban, tudok olyan helyet ajánlani, ahol garantáltan jó minőségű az oltvány, és el is küldik csomagban (ha még van).
Előzmény: xoyox (3787)
xoyox Creative Commons License 2008.03.07 0 0 3787

Bianca jol hangzik, megprobalom beszerezni, es hany vesszöt vegyek evi 50 Liternyi borhoz ?

Es hol kapnek Bianca vesszöt ? ki ismeri ?

Köszönet .

Egy palack-tarolom mar van ! :)

 

400 eves templomi deszkabol es hordobol keszült rusztikus gyartmany :))
Előzmény: jacsoj (3784)
jarode Creative Commons License 2008.03.06 0 0 3786
Sziasztok!Nem rég kaptam Baku szőlővesszőket.Erről a szőlő fajtáról még nem hallottam!Tudnátok valami részletesebbet írni róla?Pl:Cukorfok,milyen talaj kedvező neki,stb..Előre is köszi! 
BZoltan Creative Commons License 2008.03.06 0 0 3785
A traminivel az is a fene, hogy bár szépen hozná a cukrot, de ha túlérik akkor majdhogynem lefolynak a szemek. Szóval nagyon nehéz késeizni a traminivel, arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyen elégnek a savai.

Én édesbornak mindenképpen valami vastagabb héjú, szellősebb fürtű fajtát javaslok... mondjuk hárslevelűt. Vagy furmintot, bár az hisztisebb tud lenni. De nem rossz választás a jól bevállt olaszrizling sem.
Előzmény: jacsoj (3784)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!