Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3835
majd elfelejtettem: (hihihi)
Előzmény: BZoltan (3833)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3834
aszonta ke' hogy bakfitty?!
Előzmény: lalá (3830)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3833
Nem használom konzisztens módon ezt a két fogalmat... pezsgőnek ugyebá csak a Champagne-t illene hívni, amikor éppen ezt toleráló kedvem van akkor habzóbornak hívom a magyar pezsgőt, amikor bakfitty a rancijákkal kedvem van akko pezsgőnek hívom azt ami pezsgőnek készül :) Angolul könnyebb különbséget tenni :) meg spanyolul is.
Előzmény: lalá (3822)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3832
-Ráérek. (hihi)
Előzmény: szaki_pali (3826)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3831
akkó most magyarázd el mert olyat mondtál mint Rúzsa Sándornak a bakfitty!
Előzmény: lalá (3828)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3830
-Csípőfogóval elvágják az agraf-ot és a dugó kiröpül.
Előzmény: szaki_pali (3824)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3829
igen a palackost tárgyaltuk ki, de most jön a tankerjesztésű :-))))
Előzmény: lalá (3827)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3828
-Pl. transvasier eljárás.
Előzmény: Törölt nick (3819)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3827
-Palackos erjesztésnél.
Előzmény: Törölt nick (3816)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3826
mindenkinek válaszolsz (hihi) :-)))
Előzmény: lalá (3825)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3825
-Ja, csak nem tokaji.
Előzmény: Cirfandlia (3810)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3824
akkor még annyit, hogy a dugó hogy távozik? hagyják hogy a lassan felmelegedő anyag kinyomja vagy kicsit rásegítenek mondjuk rázással?
Előzmény: Törölt nick (3821)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3823
-Így pontos.
Előzmény: Törölt nick (3809)
lalá Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3822
-Pezsgő, habzóbor? Hm.
Előzmény: BZoltan (3803)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3821
Nem. A palack nyakát fagyasztják a seprővel együtt, a kilövésnél nem marad jég a palackban. Igazából a pezsgő ilyenkor nem "akar megszökni", gondolj csak a szilveszteri pezsgőbontásra, ha le van hűtve és nem rázod fel, akkor se szökik.
Előzmény: szaki_pali (3820)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3820
régebben olvastam már róla de mintha az derenge fel, hogy az üveg nyakát jegelik a seprő felett és a seprős részt így távolítják el mert a jégdugó megakadályozza a tiszta pezsgő távozását
Előzmény: szaki_pali (3818)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3819
Ez ma már gépesítve van, régen valóban ügyességet kívánt. :)
Előzmény: szaki_pali (3818)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3818
tudom ügyes gyerekek csinálják, de azért megnézném egyszer hogy is mükszik mindez!
Előzmény: szaki_pali (3817)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3817
idáig én is eljutottam, csak van egy kis bibi a fejemben. ha kilövik a dugót, jegelt seprős résszel együtt, akkor nem távozik a pezsgő is belőle? vagy csak olyan minimális, hogy az már nem is érdekes? csak azon csodálkozom, hogy nem akar maga a pezsgő megszökni közben?
Előzmény: Törölt nick (3816)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3816
Úgynevezett rázással. Ez a rázóállványon történik, ahol az üvegek fejjel lefelé, 45 fokos szögben vannak, ezeket az naponta megforgatják hogy a seprő egyre lejjebb csússzon.

Amikor már az összes az üveg nyakában van, a dugóra ülepedve, akkor az üveg nyakát a benne lévő seprővel lefagyasztják és kinyitják. Ekkor az üvegben levő nyomás kilövi a jéggé fagyott seprőt. Ezt hívják degorzsálásnak.
Előzmény: szaki_pali (3815)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3815
okosodok rendesen, csak még azt áruld el, hogy palack esetében tecnikailag hogyan oldják meg a seprő eltávolítását. márha csináltad vagy van róla tudomásod!
Előzmény: Törölt nick (3814)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3814
Nem. Likőrözésnek az expedíciós likőr hozzáadását nevezik.
Az alapbor és az erjesztőlikőr összekeverését töltőbor készítésnek nevezik
Előzmény: szaki_pali (3813)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3813
erről valaha olvastam, ezt hívják likörözésnek nemde?
Előzmény: Törölt nick (3812)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3812
Bizony, de ebből a likőrből csak annyit adnak az alapborhoz, amennyi a kívánt széndioxid tartalomhoz feltétlen szükséges, és általában maradéktalanul ki is erjesztik
Előzmény: Cirfandlia (3810)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3811
Szerintem nem arányaiban töltik fel ennyi cukorral, hanem egy korty ilyen tömény cukorfröccsel küldik meg a palackot.
Előzmény: Cirfandlia (3810)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3810
500 g/l ??? az brutál sok az már tokaji eszencia kategória.... 
Előzmény: Törölt nick (3809)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 3809
Tirázslikőr, nem expedíciós*
Ennek célja inkább a szén-dioxid képződés, annyi alkohol nem képződik belőle hogy számottevő legyen, tehát a alapanyagul szolgáló szőlő technológiai érettsége itt is szükséges

*tirázslikőr: másnéven erjesztőlikőr, készítésekor 500 g/l cukrot oldanak borban
Expedíciós likőr: ezzel ízesítik a kész(kierjedt, meghatározott ideig érlelt) pezsgőt, illetve beállítják a kész pezsgő cukortartalmát. Sokszor borpárlattal, érett borral ízesítik.
Előzmény: RAMBO (3808)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3808
Én nem értek a pezsgőkhöz, csak annyit tudok, hogy 14 cukorfok körüli szőlőből szokták csinálni, mert az alkoholt kipótolja az expedíciós likőr. Ha a Biancának a savai el is égnek a nagy melegben, ha 14-16 cukorfok körül szüretelik pezsgőnek, akkor még lehetnek benne harmónikus savak.

Vagy nem?
Előzmény: Törölt nick (3802)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3807
A stílus(maga az ember) nem tetszik, ahogy nyilatkozol
Lapozzunk
Előzmény: kata 03 (3806)
kata 03 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 3806

 Én azt mondtam,hogy kérdezzen meg egy borászt.

 Ez miért lekezelő stílus??

Előzmény: Törölt nick (3795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!