A Hammond Wiki oldalán a H100-ról azt mondták hogy lot of hell. Igazából ez lett volna a B3 utódja a B4. 91 helyett 95 hangkerék (tehát fisz helyett H-ig), 11 drawbar, sztereó dupla scanner, plusz celeste scanner, pedal sustain, sztereó hangrendszer, összetett percussion hangzás, de még csöves-mechanikus. Csak nem jött be a hangja. Mindenesetre a maga korában másfélszer annyiba került mint egy A,B,C.
Itt a scanner-ek képe. Már nem fért a motorra, külön lezlimotor hajtotta azokat! :-(
Egyébként a mechanikus hanggenerátorok gyártását azért fejezték be 1974 decemberében, mert nem tudtak belőle lecsengő hangot kicsiholni, meg meghalt Laurens Hammond, az igazi.
Sziasztok Fiúk! Na, így vigyorog egy komoly 3 éves fiatalember, aki esténként Halász Juditra - ja nem bocs - Joey DeFrancescora alszik el. Persze csak ha végiment a CD... :-))))
Te is? Én sem bírok leszakadni róla. Hogy mitől ütős neki a balkéz sound?
Szerintem a gyakorlástól... :) De komolyan, óriásit dobnak rajta az apró kis díszítések, amellett iszonyat jól vezeti a szólamot. Szinte mindegy a beállítás :) Nagyon jó példák vannak a balkezes orgibasszusra Aebersold 49. Play Along könyvében, illetve a CD-n természetesen. Hank Marr Hammondos "slágerek"-hez játszik rajta kíséretet (Sunny, Misty, stb), bal kéz basszus, jobb kéz akkordok. Ráadásul külön tudod hallgatni a basszust, mivel ki van panelve bal oldalra a B3 (igazi) basszus, jobb oldalon meg jönnek az akkordok valami Korg szintiből, eléggé el nem ítélhető módon :) De mindegy, úgyis a basszus a lényeg, nagyon szépen lehet hallani, hogy mit hogy csinál. Ráadásul gyakorló tempóban nyomja, szépen követhető, leszedhető. A 65. Aebersoldon is Hank Marr játszik (ezt Holger kollégától tudom). Ha esetleg nincs meg a teljes Aebersold Play Along sorozat, csak dobj egy mailt ;)
Az Alberto videok nagyon jók. Ezt nézem két napja. Főleg a harmadik. Balkézzel nyomja a basszust és eszméletlen jó az orgi hangja. Tudja ezt valamelyik klón utánnozni?
Nem tudom milyen beállítás ez alul de nagyon ott van. Ráadásul nagyon pörög a balkeze. Egy másik számban mégjobban hallani: Bluse for Alice in wonderland c. szám.
Laurens! Érdekes a Joey és Jimmybá' uccsó' cédéje, a Legacy. Joey végre lábbasszusozik, sőt, sok helyen string bass unitot használ. Jól szól a Yamahája is a Motif. Ezt használta a Papa lemezén is. Joey gyakran c3-mal, Jimmy meg símán szól. Jó-jó, de a régi felvételek az egysebességes lezlivel az igaziak. Hiába szól szépen, de ez a lassú katyvasz a lezlivel kicsit szirupossá teszi a hangot. Szóval tessék bátran leállítani a lacit a 888P állásban, főleg ha a c3 is rajta van. Ok, ha szól a magas regiszter akkor meg hadd forogjon a tremoló. :-)
Egy javaslat! Vannak már jó masterbillentyűzetek, ahol a 9 drawbarkontroller is megtalálható. Sajnos a Fatar érdekes módon nem gyárt ilyet 5 oktávosban, csak 4, v. 8. Számomra érthetetlen. VMK 49-88. Viszont találtam egy Evolution MK461C-t. Elég szimpatikus darab. Annyi rajta a tekerő, hogy múúgnak is elmenne.
C3-asa van úgy tudom + egy 122 leslie, aminek a lassú fokozatáról le van húzva a vezeték így gyors+stop konfigurációban műxik. Ezt a jazzitalia.net-en olvastam ahol a preseteket taglalja.(ld.: második link)
Remek jazz zenék és video oldalon letölthető (3 video jó képminőségben) igazi vérpezsdítő hammondos zene. Sajnos darabja 8-13 mega de megéri.
Extraként ajánlanám a http://www.jazzitalia.net/lezioni.asp organo részén okít is hammondból két másik orgonistávan egyetembe. (a kottákhoz nem kell taljánul tudni :)) Jó anyagok találhatóak itt is.
Cső! Posaune szaktárs kínálja. Ez egy kétrotorosnak az alja, a dobrotor. Plusz az erőlködő is itt van.
"Sajnos" az enyémeimek azért drágábbak. Az Allsoundom is, mert az a max kiépítés és hangerő. 5 bemenet, melyből 2 lezli, 3 egyéb szinti, 3×70Watt, rugós zengető sávonként, kimenet, bemenet, hanxín... 190e. Viszont partiban van a stack Marshallal.
És a 2101 meg még drágább, dehát újonnan 1700EU. 20-25% mínusz azért mégis más.
Lemezbörze: én holnap 10 körül úgy délig ott leszek. Viszek jónéhány hallgatnivalót is Laurensnek.
Szasztok Fiúk, főleg Lauerns + Tehtube! Vasárnap én is ott leszek a börzén, főleg azért, hogy megismerkedjünk!!! Azt kellene tisztáznunk, mikor találkozzunk. Nekem a délelőtti, vagy a dél körüli órák lennének jók, mert délután vendégségbe megyünk! Esetleg le lehetne fixálni egy konkrét időpontot, hogy mondjuk 10-kor, 11-kor, stb. találkozunk a bejáratnál. A felismerhetőség kedvéért, ez a "szép" ember én vagyok. :-)))))))))))))))))))))))))))
Telefonon is elérhettek: 30-493 43 85, hogy megbeszéljük a pontos időpontot!
Várom mielőbbi email- vagy telefonos visszajelzéseteket!!!!!!!!!!!!
Azert meg jo hogy "kis" Joey De Francesco mellet en meg vekonynak erzem magam:-) Gyula nem jon a borzere, Ő majd a Joey-ra jon, mar megvettem neki a jegyeket!
Na azert a keménymag vagyunk...a jegyek sorszama 3,4,5,6!!! Igy megyunk Kecskemetrol:-)
Ok vasarnap talakozunk, viszek Neked nehany Jimmy Smith-t, es egyeb finomsagot...nagyon toljak benne azt a bizonyos hangszert!! OLyan, visito hangja van, mi is a neve.....hmmm valami fatokos, nehez regi vacak...ha ha Hammond talan...ugylehet, nem hallok szimpatizatort benne szerencsere:-) he he
Hát én ebben a szkennerben semmi különbséget nem látok. Ez a "szokásos" bíszríís példány. Meghajtod ahogy tudod. A H100-akban példálul 2,5!!!!! scanner van, és már nem viszi a motor, úgyhogy külön lezléimotor hajtja szegénykéket :-( Éxíjjal. Ennek alapján én is egy éxíjas megoldást tudnék javasolni.
Egész bizarr ötletet adtál, persze hogyha ez sikerül neked. A klón orgonáimhoz egy ilyen vibrátót szerkeszteni, úgyis ezen részüket kritizálom a leginkább. Meg egy csöves-rugószengető modult is, meg egy csöves preampot.
Más: most vasárnap a VIII. ker. Krúdy utcában, a Darshan udvarban egy kis lemezbörze lesz. Ott egy pár jóravaló ember akár össze is futhat. Mondjuk ebéd előtt, vagy közvetlen utána? Mikó' lenne a jó? Legyen mindenki vöröshajú-féllábú-szemüveges és akkó' nem tévesztjük egymást szem elől :-)
Nojó, nézzétek meg a Dennerleines fotónkat április elejéről és akkor Laurens-Viktort (méretes fazon) és engem-Zsolt (szemüveg) megismertek. Laurens! Gyula nem jön?
Hi djuice, Meked is köszönöm az infót, nagyon kedves Tőled. A Krúdy utca itt van a szomszédban, holnap átsétálok jegyekért és persze jelzem, hogy Te küldtél. Aztán este írok, ha már itt figyelnek a fiókban! Üdv. és mégegyszer kösz! Zsolt
hammond-b-3! Én írtam korábban a linket a CD bár infojához. Találsz térképet is az oldalukon, de nem nagy vasziszdasz a 4es, 6os villamosról leszállni (ha tömegközlekedsz) a Rákóczi tér környékén, s ott meg befelé a Dunának. Egy étterem v pizzéria van vele átellenben. Sétáló utca! Kocsival nem lehet teljesen beállni az ajtó elé. Ami fontos, hogy egy pincében van az üzlet, ez engem is megtévesztett, mert csindadrattásabb, csilivili kirakatra számítottam egy emeleti részen, de nem. Az üzlet viszont jól néz ki belülről. A Hammondos kitűző tényleg jó 5let lenne a meetingkor!
Más! Ma hallgattam nálunk a MediaMarkt, sajnos csak ratyifos Cd behallgatózóján Joey-Jimmy legújabb és egyben utolsó "élő" duett lemezét, a Legacyt. Nem volt nagy élmény főleg régi számokat új köntösben hallani az új műanyag nyúbíszrín, nem is adtam érte hát majd 6 gurigát! Viszont Joey beújított! Yamaha Motifon is játszik a lemezen, igaz nem orgonálás ürügyén! Nadehát ilyet! :))
Amúgy fiúk, köszi hogy a CD bárt választjátok! Normális a kiszolgálás és a személyzet is, nem úgy mint a TicketExpressnél! Mellesleg a tulaj megdícsér ha oda hajtom a Hammond fanokat! :))
Szia Laurens! Nagggggggggggggggggyon köszönöm. A Krúdy itt van tőlünk 5 percre, holnap megyek. Gondolom Raphaelnek nem kell belépő. Alig várja már Joey bácsit, bár ha meglátja, azért biztos lesz megilletődés. Ma végignézte Joey weboldalát. Írtam neki, meg a managementjének egy emailt, hogy lehetne-e egy közös képet csinálni a B-3 mellett, lévén, hogy Raphael nagy valószínűséggel a legfiatalabb rajongója. Tény, hogy a fiam nem egy átlagos gyerek, ezt mondja mindenki. Tudod, idős szülők, jól sikerült szerelem-gyereke - én 45 vagyok, a nejem 39. És persze imádjuk a fiúnkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kösz a kedves felajánlást DVD-ügyben, de Raphaelnek egyelőre nem mondom, mert bemondja, hogy induljunk azonnal Kecskemétre.
Nem semmi fiad van, ez igen! Lehet Ő lesz a jovo Hammond-os generacioja!?:-)
A jegyeket a Krudy Gyula utcaban lehet megvenni, a CD bárban, amugy www.cdbar.hu az oldalcimuk, ott pontosabba le van irva szerintem, hogy hogyan talalsz oda!
En is a Hammond forumon olvastam, nem en vagyok a Colombus:.-)
Mond a fiadnak lesz az apunak Joey De francesco DVD-je ha eljon hozzam!
Tegnap szereztem, 2004-es koncert, Philadelphia-ban, big band-el!! Allat!!!!!
Lassan nagyobb mar a "kis" Joey mint a B3 maga:-)
Kedves Laurens, hol kaphatok a jegyek Budapesten? Tudnál egy pontos címet írni? nagyon hálás lennék érte Neked!!! Ugyanis hazajövünk 3 nappal hamarabb a szabadságról, mert a fiam Raphael (most lesz 3 éves...) mindenképpen ott akar lenni és szeretne egy közös fotót Joey DeFrancesco bácsival - ahogy mondta... Ez a gyerek nem semmi; a Guten abend gute nacht - alatatódalos CD-re fütyül nagy ívben. Neki JDeF kell. Azt végighallgatja, közben lóg az anyja mellén (mindezt 3 évesen), ha belép a Hammond, már emeli a kezét a levegőbe és jelzi, hogy tudja, mi következik - aztán elalszik.
Aztán valami ismertető-jelet kéne magunkra tűzni, hogy mi a fórumosok felismerjük egymást és találkozhassunk személyesen is.
Uraim, Hammond rajongok!
Kecskemeten 5-en vettunk tegnap jegyeket a Joey De Francesco koncert-re!!! Nem semmi, ez am a Hammond kultivalo varos:-) Koszi az infot a CD-bar-t illetoleg, onnan hozta le egy baratom...
A kétszintű annyi, hogy van egy erős és egy gyenge vibrátóállás. V1, C1, V3, C3. A hosszabb shift line-ban meg van egy közbünső érték is. V1,2,3, C1,2,3. Nem lényeges, elég a kétállású is. A V2, C2-t szinte soha nem használom, csak a C3-at!!!. (és néha a C1, V3-at :-)
Szóval valami valahogy beleakaszkodik a tárcsába??? nahát!
Itt a "rendes" scanner belő fogaskereke a kuplunggal. (rugóval)
Ez az az asszimetrikusan rátett púpja belülről. Ebből megy vissza a forgás koncentrikusan a scanner főtengelyére.
Ha egyenáramú motorral hajtanád meg, változtasd addig a fordulatszámát míg fülre nem hozza a B4 vibrálásfrekijét.
Érdekes lesz ez a B4 dolog bizony. Annyi, hogy a B4-nek a legjobb scanneres szimulációja az összes klón közül.
Egyébként egy fordulatszámszabályzós egyenmotorral szeretném megforgatni valami rugós vagy hardy-s átvitellel. Nem fogaskerék az hanem egy sima tárcsa két furattal. Majd kitörpölök valamit hozzá és beszámolok az eredményről.
Ha kész lesz szerintem megbolondítja a B4-et is egy kicsit.
A hagyományos szkenerekben is benne van az a rugós kuplung a belső fogaskerék és a rotor tengelye között?
Igen, ez a kiálló fogaskerék vagy mi, furcsa. Maga a scanner ua. mint ABCDEMRt orgonákban.
A difi az, hogy ahol ez a sárga fogaskerék kívül van, ott normális esetben lyuk van és a lyukon belül található az a fogaskerék amely kapcsolódik a motoréhoz. Tehát rá kell húzni a scannert a motorra. Nem tudom mivel akarod így összekapcsolni. Esetleg ezt E112-es scanernek tudom elképzelni, mert annak van ez a hanggenerátor túloldalán az elhagyott indítómotor helyén. A T-ké nem ilyen. Az M3-é jó kétszintű shift line.
Szia. Ez nem T, H szkenner. Ez a klasszikus 1945-ös példány, ami minden klasszikus Hammondban a vibrátókért felelős. Ilyenből többet felújítottam.
Oldalt van a bejárata az áttétel miatt. A meghajtó főtengely "természetesen" a 60Hz es váltóáramú motorral meghajtott. Van itt két kép. Egyik a scanner szétszedve. Kitisztítva, olajozó madzagokat helyére tenni, érintkezőtüskét nem elhajlítani, jelfogó lemezkéket alkoholban megtisztítani.
A másik kép a motor és baloldalt a fogaskerék, amelyik meghajtja áttétellel a scannert. Szerintem neked is kéne egy ilyen motor és akkor lényegtelen a fordulatszám és áttétel. Ja, és kell még a shift line. Van?