Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Van egy amerikai direkttermő szőlőm, tiszta filoxérás a levele minden évben. Igaz meg se kottyan neki, gyönyörűen terem.
Ami viszont érdekes, hogy 5-10 méterre tőle van egy rakás csemegeszőlő, amit én dugványoztam és egyik se filoxérás szerencsére. Ettől függetlenül a jövőben csak oltványt fogok telepíteni. Az a biztos.
Fel kell kerülni erre a "listára". Az utolsó munkafüzet a partnereket összesíti és már nem is kell az "okosságokon' ötletelni se az eladónak, se a vevőnek.
Túl sokat filozofálsz. Ha félsz a filoxérától (én félnék) akkor ültesd el amit van. Ha nem néz ki oltványnak amit elültetsz akkor mellé 0,5m-re ültess egy alanyt. Sok éved lesz átoltani, nem ördöngösség.
Azt itt még senki sem mondta, pedig fontos jellemző, hogy 3 évesen garantáltan látni fogod ha oltott. Az alany átmérőben fele-harmada lesz a nemesnek.
Tudod, amikor valamiből pénzt szeretnél csinálni, de macerás az oltogatás és amúgyis lassú, rizikós, de te még mindig ebből szeretnél pénzt csinálni.... na akkor ki kell találni valami okosságot, nem?
DM-nek a fajta leírásait érdemes elolvasni, ott is vannak erős csúsztatások.
Szaporításuk dugványozással is lehetséges, mert a tapasztalatok szerint a filoxéra sem tud kárt tenni bennük. Az itt kínált (zömmel) orosz, ukrán, és moldáv fajták egyedei is saját gyökéren fejlődő anyanövényekről származnak!"
"ahogy a szőlős fórumokat csoportokat olvasom, nagyon erős az a tendencia, hogy nem kell oltvány... "
Engem az ügyeleten már ismernek. Amikor véres arccal megjelenek este a kórházban, tudják valami keményet olvastam valamelyik topicban és összekarmoltam magam!!!!!
Én ezzel egyébként teljesen egyetértek. Viszont ahogy a szőlős fórumokat csoportokat olvasom, nagyon erős az a tendencia, hogy nem kell oltvány...
Hát, remélem, valamilyen szinten visszaszorítható ez, mert szerintem nem lesz jó vége.
A német kertészeten csodálkozom, de lehet, meg fogják magyarázni, hogy nem látod jól, oltvány az. Vagy azt mondja, küldd vissza, visszafizeti. És ugye számít arra, hogy a postaköltség miatt nem küldöd vissza. Bár a fene tudja, ha ad a hírnevére, csak nem csinál ilyet (ja, ja, naív vagyok).
A filoxéra ott van minden (régóta) szőlős területen a földben (az immunis homokot nem számítva), szívogatja az alanyok gyökerét. Ha feltör az alany, a levlén aug. körül megjelennek a levéllakó alakok gubacsai (fonák felé gubacs, nem keverendő a szín felé domborodó gubacsatkával).
De ha nem volt ott szőlő már nagyon régóta, akkor szerencséje lehet az embernek, egy ideig. Amíg valamelyik repülő alak oda nem talál... Nem tudom neked megmondani, mekkora problémát csinálsz, ha európai gyökeres vesszőt telepítesz, lehet, hogy felszaporodik miatt a kártevő, és ez miatt mondják a németek, amit. Utána kell járni, én nem szoktam rizikózni, alannyal dolgozom.
Német leírásokból úgy vettem ki, hogy szigorúan tilos elültetni, mert veszélyezted az ültetvényeket.
Jó lenne, ha a forgalmazók nem szórakoznának ezzel.
Sosem foglalkoztam eddig a filoxérával - milyen kárt okoznék másnak, ha elültetném?
"Aber auch der Hobbygärtner ist in der Verantwortung. Für ihn gelten die gleichen Regeln, auch wenn es nur ein paar Tafeltrauben im Garten sind. Alle Reben müssen veredelt sein! Fachleute befürchten, dass gerade von den Gärten aus wegen Unwissenheit und Unbedachtsamkeit eine ganz besonders große Reblausgefahr ausgeht, da im Markt gekaufte Pflanzen oft nicht fachkundig gepflanzt werden. Der staatliche Reblausbekämpfungsdienst überwacht im Übrigen alle unsere Weinberge ständig auf etwa auftretenden Reblausbefall und darf zu diesem Zweck alle Grundstücke betreten."
"De a hobbikertésznek is van felelőssége. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak rá, még akkor is, ha csak néhány csemegeszőlőről van szó a kertben. Minden szőlőt be kell oltani! A szakemberek attól tartanak, hogy a tudatlanság és a figyelmetlenség különösen nagy veszélyt jelent a kertekben a filoxéra kialakulására, mivel a piacon vásárolt növényeket gyakran nem szakszerűen ültetik el. Az állami filoxéravédelmi szolgálat egyébként minden dűlőnket folyamatosan figyeli, hogy nem fertőzött-e filoxéra, és e célból minden ingatlanba behatolhat."
10-20 évet kibír, ha megfertőződik filoxérával, mire elpusztul? Hát, akkor tényleg senki nem fog reklamálni, mert már a kertészet sem lesz meg, ahol vette, mire elpusztul a tőke... Igazából akkor azoknak valamennyire igazuk lehet, akik azt mondják, hogy nem érdekli őket, ha megfertőződhet a szőlőjük, mert úgysem akarják évtizedekig ugyanazt a fajtát tartani... Általában a csemegések nem évtizedekben gondolkodnak telepítéskor, ahogy látom, merthogy jönnek az újabb, kipróbálni való fajták.
Így fotóról nem tudom megmondani, mert lehet, hogy ott az a valami épp egy oltásforradás, de a viaszozott oltványon határozottan látszik az omegaollós oltás, és a megvastagodás. Na én ezt hiányolom a másikról.
Anno, amikor az alanynak valót keresték, keresztezték, szelektálták, a cél a filoxéraellenálóság (mésztűrés, relatív hosszú élet, jó forradás...) volt, erre vizsgáltak, vittek be keresztezéssel különböző, leginkább amerikai géneket.
Ezeknél a csemegéknél legtöbbször semmilyen új amerikai gén nem kerül bele az újabb és újabb fajtába, mert kb. ugyanazokat a forrásokat használják keresztezésekhez (de azért a lisztharmat és peronoszpóra rezisztencia génje többnyire bennük van még a XIX/XX századból eredő keresztezéseknek köszönhetően, tehát simán lehet valamekkora ellenállása). Az sem zárható ki, hogy időnként megjelenik benne valami ellenállóságot hordózó gén (mármint a keresztezésből, valamelyik fajtában). De nem szokták vizsgálni... viszont ha folyamatosan tárgyázzák, locsolják, simán lehet, hogy 10-20 évet is ellesz...
Hogy azért öröm is legyen a napban, megjöttek a Kaszás-oltványok is.
Sejtettem, hogy a külföldi rendelés nem lesz sima ügy, gondoltam innen rendelek, hogy legyen egy stabil bázis. Valamint a fórum olvasgatása alapján kristályosodtak ki ezek a fajták (nagyon korait nem akartam):
Dunav, Moldova, Néró, piros saszla, Pölöskei muskotály, Szuvenír, Vénusz, Palatina
(Bolgár rezi, Jupiter, Hamburgi muskotály nem volt - ezeket megveszem a helyi kertészetben)
Meggyőzően néznek ki, sajnálom, hogy újabb fajtákat nem lehet innen beszerezni.
(Áznak egy vödör vízben, holnap elvermelem őket a kertben)
Igen, nagyon jól leírtad - olvasom, nézem, de nem látom :)
A föld elég laza, így leráztam a cserép tetejéről. Összenéztem Kaszás-oltványokkal - én nem tudom eldönteni.
Maci_P 20595:
"Az oltás esetében egy 2-3-4 cm-es egyrügyes nemes darab van beleoltva az alanyba, úgy 6-8-10mm vastag, ennek a rügy feletti csonkját meg szokták hagyni, a rügyből pedig egy/két vékonyabb 1-2 rügyes, egyéves csapot hagynak a kitermelés után. De a lényeg, hogy a szóban forgó nemes alatt az oltás a nemes átmérőjénél vastagabb egy rövid szakaszon, ahol az oltásforradás történt. Ezt nem láttam a képeken. De van olyan forradás, ahol nincs ilyen megvastagodás (ez legtöbbször nem jó, mert a forradás gyenge, az oltvány minőségen aluli). Ott viszont meg lehet néha találni az omega olló vagy az egyéb párosítás vonalát."
Egyébként nem fura, hogy a filoxérával ugyanúgy fertőzött országokban ennyire terjednek a dugványok? Értem, hogy ott is vannak homokos területek, meg hogy a dugványt előállítani könnyebb, de a vevők nem reklamálnak egy idő után? Hogy lehet, hogy ennyire hajtani kell az oltványokat, meg ötször visszakérdezni, hogy tényleg az-e?
(Vagy esetleg ezek az újabb fajták tényleg jobban ellenállnának a filoxérának saját gyökéren? Olvastam már ilyen véleményt is, habár persze bizonyíték nélkül. Jó, persze, amúgy is eltelik pár év, mire a filoxéra fertőzött tőke elpusztul, így addig gondolom, nem panaszkodnak a vevők, na de előbb-utóbb ha érzékeny a fajta, kiderül.)
Én már rendeltem tőlük kétszer, összesen 18 fajtát. Mind oltvány volt. És sok volt benne az ár szerinti alsó kategóriából. Az idei rendelésem már megtörtént. Ha megérkezik, akkor beszámolok róla.
Még a nem igazán szabványos oltványnak is van 20-25 cm alany része, aminek a talpgyökere, meg felette egy kicsi kellene a földben legyen. De az oltás része magasan a föld felett kellene legyen, és az idei vessző eredési pontja alatt 1-2-3 cm-el meg kellene legyen a forradásból eredő megvastagodás, ami szinte minden oltványnál megtalálható. De ezt szerintem úgy egy-két hete már leírtam itt. A dugvány is egyébként hosszú kéne legyen, nem 10-20cm... De ha kicsit kibontod a földet, meg tudod nézni, van-e oltásra utaló jel. Aztán lehet reklamálni...
A vinnareva-tól még réges-régen (talán 2015-ben először) rendeltem, akkor oltványokat adott, SO4, 5BB alanyon (saját elmondása szerint, mert egyik tőke alól feltört az alany, és az nagyon nem fenti kettő volt - németül lehetett vele levelezni). De elég sok onnan kapott darabom kipusztult, és már több éves korában, épp mire elég erős volt a termőre fordításhoz. És volt egy, ami nem volt fajtaazonos, bár .
- http://e-sadzonka.pl/oferta.html - igaz, még a tavaszi ajánlat, de mintaszerű, hogy még az alanyfajtákat is megadják. Sőt, a szövegben szépen le is írja (google fordítást bekapcsolva):
" Az alábbi ajánlat csak a szántóföldi faiskolák csupasz gyökerű palántáira vonatkozik. Valamennyi palántát a szőlő egyik legveszélyesebb kártevőjének, a filoxéra (Phylloxera vastatrix) gyökérformájának ellenálló alanyokra oltják.
Kínálatunk felépítése abból adódik, hogy Európában az oltott palánták előállítása és kiültetése általános (kivéve a kis amatőr felhasználást). Az oltott dugványok használatának másik tagadhatatlan előnye az alanyok fokozott rezisztenciája a fonálférgek által terjesztett vírusokkal szemben, ami a fertőzés egyik útja lehet. A vírusos betegségek a legkevésbé ismert és leginkább figyelmen kívül hagyott szőlőbetegségek Lengyelországban.
A leggyakrabban kínált alany az SO4, az egyik leguniverzálisabb alany, amely sokféle talajhoz jól alkalmazkodik, és elvileg a legtöbb fajtához alkalmas. "