Keresés

Részletes keresés

anita.n Creative Commons License 2009.07.15 0 0 389
Jaja. Én is ismerek néhány ilyen emberemlékezet előtti bokrot. Szerintem a nyanyák nem is tudják, micsoda kincseket rejtegetnek. :-) Az egyik évek óta dindzsában áll. Nagyon fáj rá a fogam! Lehet, hogy ősszel egyszerűen kiásom, csak kár, hogy főúton van. :-(
Előzmény: szaguaro (387)
szaguaro Creative Commons License 2009.07.14 0 0 388
Ja, és amig nincsen rendesen begyökeresedve, addig üres bimbót hoz, vagy semmilyet.
Előzmény: szaguaro (387)
szaguaro Creative Commons License 2009.07.14 0 0 387
Nem igényesek a talajra, csak tápdus legyen lehetőleg, és kapjanak némi napot. Errefelé néhány fajta fásszáru emberemlékezet óta éldegél szinte minden második kiskertben, még a nagymamák idejéből. Jó kis agyagos földben, tüző napon, semmi gondozással.
Előzmény: anita.n (382)
igria Creative Commons License 2009.07.14 0 0 386
Nem ijesztettél! csak írtam, h. őnála ettől nem tartok. (A fás szárúnál viszont bizony ez az ábra)
Előzmény: anita.n (385)
anita.n Creative Commons License 2009.07.13 0 0 385
Jaj, nem akartalak ijesztgetni! Csak annyit akartam mondani, hogy előfordul a bimbó beszáradása. Biztosan fog virágozni jövőre. :-)
Előzmény: igria (383)
igria Creative Commons License 2009.07.13 0 0 384
(Pontosabban, mikor vettem, egy nagy, már színesedő bimbó volt rajta, és nálam nyílt ki.)
Előzmény: igria (383)
igria Creative Commons License 2009.07.13 0 0 383
Hát a lágyszárú jövőbeli viselkedését csak jövő tavasszal fogom megismerni:-) Idén volt rajta egy gyönyörű világos rózsaszín virág, már így vettem, és a cserépből csak már elvirágzás után ültettem ki. Most délcegen zöldell. Én kinézem belőle h. tavasszal újra virágozni fog; meglátjuk.
Előzmény: anita.n (382)
anita.n Creative Commons License 2009.07.13 0 0 382
Keveréket csináltam erdei föld, érett marhatrágya ( teljesen földszerű, szagtalan ) valamint novobalt tőzegből, meg egy kis osmocotot is kaptak. De nem közvetlenül a gyökerükhöz, hanem nagyobb cserépbe kerültek és körbeszórtam az új földet. Egyébként nálam és még anyukámnál és a barátnőmnél is volt olyan, hogy a lágyszárúak is átültetés után 1-2 évig csak "száraz bimbót" virágoztak.
Előzmény: igria (381)
igria Creative Commons License 2009.07.13 0 0 381
Tehát még egy ok a millió ezer mellett, hogy meg kéne végre angolul tanulni:-)

Nálam a lágyszárú (mert idén vettem egy olyat is vígasztalásúl:-) meg hát én egyébként is azt akartam) szóval ő ragyogóan viseli magát. A marhatrágyát nem tudom hová tetted, de a gyökeréhez valóban nem szabad soha mert kiégeti, hanem a felszínen kell sekélyen begereblyézgetni.
Előzmény: anita.n (379)
igria Creative Commons License 2009.07.13 0 0 380
Igen, jobb:-) köszi. Az első év után ültettem át. A rá következő tavaszon továbbra sem fejlődött. Ti itt olyanokat írtok, hogy már a következő évben, vagy második évben csodásan virágzik. Az enyémen meg megjelent a virágbimbó, de ahogy írtam elszáradt anélkül, hogy kifejlődött volna, mind a két tavasszal ugyanez, idén még egy csomó duzzadó egyéb hajtásrügy is megjelent, igazán azt vártam hogy nekilendül végre, de ezek is megtorpantak, elszáradtak.. Nem "kiásogatom", hanem kerestem az okát amiért nem indul meg. (Most amit írtam: azt hittem talán a gyökerét rágja valami.)
Tudtommal a július neki nem vegetációs idő, és hát azért valóban most bolygatva lett, mert ellentmondó információkat olvastam arról, hogy milyen mélyen vagy épp nem mélyen kell ültetni az oltás helyét..Mindenesetre most mélyen van:
Így most azok a kis megtorpant hajtáskezdemények is föld alá kerültek, remélem ez nem gond.
És hát tegnap erőteljesen visszametszettem, gyakorlatilag a lankadó, megviselt leveleit mind levágtam; lehet, hogy ezt is "marhaság"-nak titulálod, de hátha összeszedi tőle magát, meg a gyökeresedésre is több ereje jut.

Még az érdekelne, a gyökeres képen azok a kis fehér körömnyi akármik az oltás felett /zöld karikában/ micsodák? ezek a saját gyökérkezdeményei? és alul azok a körkörösek az alanyon (lila karika) azok? az alany gyökérkezdeményei? tehát innen-is onnan is nőnek gyökerek?
Előzmény: szaguaro (376)
anita.n Creative Commons License 2009.07.13 0 0 379
Ez egy angol nyelvű könyv (nálunk is lehetett kapni, talán a Treemail-nél, de nem biztos, hogy náluk) a lágy- és fásszárú bazsarózsákról szól, több oldal szól a betegségekről, állati és egyéb kártevőkről, ott ír az átültetési szindrómáról. Egyébként nálam is felütötte a fejét valami, az összes fás és lágyszárú beteg lett, hetekig kísérleteztem, hogy mi bajuk lehet. Mind át lett ültetve, de nem azonnal lettek betegek, hanem hetekkel később. Először vashiányra gondoltunk, kaptak vasat. Aztán az érett marhatrágyára. De egy kertész ismerősöm azt mondta, hogy az nagyon rövid idő alatt kiégeti ( ami meg is történt az egy szem klemátiszommal, csak pár nap volt :-(( ) Folyamatosan bújtam a netet, és megtaláltam a peóniák betegségeit. Kétszer kaptak, 2 hét elteltével gomba- és vírusölő keveréket. Úgy néz ki, hogy bevált, mert ugyan a leveleik már tönkre mentek, de erősen megindultak az új hajtások. Valószínű a talajkeverék, amit csináltam, fertőzött volt. Vagy az egyik növény, és elkapták egymástól. Mindenesetre ezt a keveréket megismétlem az ősszel, teleltetés előtt, illetve majd a jövő tavasszal. Ja, és az egyiket átültettem teljesen másik földbe úgy, hogy még a gyökereit is leáztattam. Hááát, nem tudom, hogy megmarad-e, mert már vagy 6 hete történt, és nem akar éledezni. Pedig az elvileg narancssárga lenne :-(((
Előzmény: igria (378)
igria Creative Commons License 2009.07.13 0 0 378
Köszi. (magyarul akkor nincs meg ezek szerint..)
Előzmény: anita.n (377)
anita.n Creative Commons License 2009.07.12 0 0 377
The Gardener’s Peony by Martin Page
Előzmény: igria (375)
szaguaro Creative Commons License 2009.07.12 0 0 376
Nos, azt irtad h. 2-3 év alatt 3x átültetted, sztem ez megfelel annak a kritériumnak, h. még ideje se volt begyökeresedni. A növény kicsi, tehát nenagyon várj még róla virágot. Lehet akár tűző napon is, nem árt  neki, csak ne!! ásogasd ki. Pláne ne vegetációs időben, ugye. Ha mélyebbre ülteted, az nem árt, az oltás helye ott van ahol a vastag répa kezdődik. A peóniák tavasszal kihajtanak, akkor nőnek, a hajtás végén hoznak virágot, utána abban az évben már nem nő tovább, bármennyi is az eső. Ez már konstruktiv?
Előzmény: igria (373)
igria Creative Commons License 2009.07.11 0 0 375
Melyik könyvében? Rákerestem de a neten csak egy "Elhülyülésem története" c. könyvre bukkantam, gondolom ez nem az:-)
Előzmény: anita.n (372)
igria Creative Commons License 2009.07.11 0 0 374
Továbbra is érdekelne, hogy a fotón látható részek mik, tehát melyik az oltás helye, és a helyes ültetésnél meddig kell a földben lennie, hol végződik az alany és hol kezdődik a nemes rész.. nekem nem világos..
Előzmény: igria (370)
igria Creative Commons License 2009.07.11 0 0 373
Kedves szaquaro,

A hozzászólásod finoman szólva nem túl konstruktív. És figyelmetlen is vagy. Mint írtam, a növény nem fejlődött és emiatt ültettem át..nem pedig fordítva.
Előzmény: szaguaro (371)
anita.n Creative Commons License 2009.07.10 0 0 372
Martin Page azt írta a könyvében, amit a lágy-és fásszárú bazsarózsákról írt, hogy a fás bazsarózsák rosszul tűrik az átültetést. "Peony replant syndrome" néven említi, azt írja, hogy az oka ismeretlen, de valószínű nem egészséges a növény, illetve az átültetés kedvez az állati kártevőknek, valamint a gombás megbetegedéseknek.
Előzmény: igria (369)
szaguaro Creative Commons License 2009.07.10 0 0 371
Ha ennyi marhaságot kibirt, amit elkövettél ellene, akkor az egy strapabiró növény! Könyörgöm, hogy a fenébe fejlődne vagy ne adj' isten virágozna, ha állandóan kiásod? Hagyd békén szerencsétlent néhány évig, és virágzik is!
Előzmény: igria (370)
igria Creative Commons License 2009.07.10 0 0 370
Szóval így nézett ki most mikor kiástam; már nem tudom kiismerni maga rajta.. melyik az oltás helye, van-e saját gyökere? talán az a kis cipőfűzőszerű?
igria Creative Commons License 2009.07.10 0 0 369
Irigykedve olvaslak titeket. Én 2 vagy 3 éve vettem fás bazsát, (igazából csak otthon utánaolvasva derült ki, hogy az, én egyszerű évelőt akartam volna venni) nos és azóta is csak kínlódik. Két tavasszal is jelent meg kis bimbó rajta, de elszáradt anélkül, h. virág lett volna belőle. Ahhoz képest, hogy azt olvastam, az ültetést rosszúl tűri, már vagy 3x volt átültetve szegény, mert azt hittem a hely nem jó neki; mindig olvastam valamit, és ellentmondók voltak az infók.
Idén tavasszal nagy elánnal indult, azt hittem, no végre magához tér, megint bimbó kezdemény volt rajta, de azon túl is, a kihajtott hajtásokon és mellett, még egy egész sor újabb hajtáskezdemény.. csakhogy megállt az egész.. a bimbó elszáradt és a többi rügye is mind mozdulatlan; hetek teltek és a sok eső ellenére sem, semmi változás. Már azt hittem, talán a gyökerét rágja valami, kiástam, és máshová ültettem; olvastam ezt, hogy mélyre kell ültetni az oltás helyét.. másutt meg azt, hogy annak a talaj szintjén /vagy felette/ kell lennie, stb.. Azt hittem, talán előszőrre nem jólültettem, de találtam egy 2007-es fotót, azon úgy látom, mélyen volt ültetve..
Most így nézett ki kiásás után.. elültettem, majd pár nap múlva megint újraültettem, immár úgy, hogy egész mélyre, bár ezzel így azok a hajtáskezdemények is a föld alá kerültek. Nem merem többet bolygatni, mert már teljesen össze van roskadva szegény, miközben azt is most olvasom, hogy félárnyék, szűrt fény.. stb. ahol most van, ott dél felé kezdi sütni a nap, tehát éppen a tűző nap.. de nem merem már kiásni.

2007 júliusban2008 április
szaguaro Creative Commons License 2009.05.17 0 0 368
Nem akarlak elkeseriteni, de nekem is van ismerősöm, akinél huztunk le 5 éve, és még most sincs gyökere. Amit vettem, az meg szimpla fehér lett. Ugy tünik, ez a fajta nem szeret gyökeresedni.
Előzmény: gyula_k (367)
gyula_k Creative Commons License 2009.05.15 0 0 367
Köszike a jótanácsot,de én nem kertészetből veszek ilyet,hanem a gazdájától.(ha lesz neki eladó töve)A múlt hétvégén készítettem a képeket nála.Már tavaly bejelentkeztem nála egy tőre,de amiket lehúzott azok nem eredtek meg.Úgyhogy egyenlőre várakozó álláspontra helyezkedtem.
Előzmény: pianta (366)
pianta Creative Commons License 2009.05.15 0 0 366
Én ilyet vettem már vagy 5 éve,hát mire kinyílt eltelt 3 év és halvány rózsaszín lett.Nem mondom szép-szép de már volt belőle egy majdnem u.olyan.Ezért veszek már csak kinyílt vagy bimbós virágot mert már annyiszor megjártam a cimkékkel.
Előzmény: gyula_k (350)
anita.n Creative Commons License 2009.05.12 0 0 365
Én még nem próbáltam, de én is kinéztem vagy 3 tövet magkunyerálás céljából! :-)
Előzmény: tika6427 (363)
tika6427 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 364
Igazából ezt neked akartam írni, de már mindegy, mindkettőtöknek köszönöm a válszt !
Előzmény: gyula_k (348)
tika6427 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 363

Köszi az lesz !! Azóta ahogy jövök megyek a városban, nagyon sok helyen látok bokrokat, különböző színűeket, fogok kérni mindenhonnan. Vetettél már ilyet, mikor és hogyan kell? úgy mint az átlagos magot, elvetem, öntözöm és lesz ami lesz??

Előzmény: anita.n (346)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.05.10 0 0 362
Aszta ez aztán a virág!!!!:-)
Nagyon-nagyon ott van.
Előzmény: gyula_k (350)
szaguaro Creative Commons License 2009.05.10 0 0 361
Ugy híják, h. Souvenir de Maxime Cornu. Én is vettem már, de szimpla fehér lett. Egyszer egy féligtelt pirosat is- az hazai gyártmány volt- ez meg rózsaszin lett.
Előzmény: kisidi (352)
szaguaro Creative Commons License 2009.05.10 0 0 360
P. delavayi v. angustiloba. Mindig ez az utolsó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!