Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
Hát ez jó. Legközelebb én is elindulok egy falusi időközi polgármesterválasztáson mondjuk a Lila Párt színeiben, majd másnap kijelentem, hogy "a Lila Párt legalább 7%-on áll országosan".
Inkább a január 11-i eredményre koncentrálnék. A MIÉP 98-ban és 2002-ben is messze az országos átlagát meghaladva szerepelt (mint általában a budapesti kerületekben), a jelöltjük 8,2% ill. 7,6%-ot ért el. Ez utóbbi alkalommal ugye országosan nem lett meg az 5% sem... És most ugye időközi választás lesz, ami nyilvánvalóan mindig a "körön kívüli" pártoknak kedvez, nem részletezném.
Szóval én inkább megfordítom: ha a Jobbik gyatrán szerepel januárban (mondjuk 5% alatt), akkor az egyértelműen a közvéleménykutatások <1-2%-ával vágna egybe.
Az első fordulóban senki se fog nyerni, mert 40% alatt lesz a részvétel, a másodikban függ a visszalépésektől, meg leginkább attól, hogy sikerül-e 25%-nyi ebert újra összetrombitálni.
Még próbálkozik Szabó István Pál (Társadalmi Igazságosság Pártja) is, Balogh Béla pedig a Magyarországért Párt színeiben, de ő úgy tudom, már visszalépett. A többit én sem tudom.
Egyébként szerintem a MIÉP-nek és Tomcatnek utolsó héten még sikerülni fog a gyűjtés, mert a MIÉP-nek december 1-jén már 500 megvolt, Tomcatot pedig több lelkes aktivista segíti még.
Hát, egyelőre Tomcat el van süllyedve a kuruc.info bombabiztos anyagától, amely az egyik szerkesztőjének szexuális életét részletezi. Nem hiszem, hogy a szelvényekkel foglalkozik. Előbb kidobta a szerkesztőt, majd utána leírták: nincs rá bizonyíték, hogy az adott személy valóban azonosítható a labancok által leírtakkal.
Toller 98 óta könnyedén nyer Pécs-Kertvárosban, aligha hiszem, hogy ott egészségesen kikapott volna, még a legrosszabb szocihelyzetben is. Azzal együtt, hogy azt mondta a pécsi sajtónak: a Fidesz bekaphatja, és ezt meg is írhatjátok.
Ma megint arra mentem. Az Erkel utcai "Piros pont" nevű szoci közönség kapcsolati irodát néztem meg. Nyitva voltak. Ült bent két ember. Az egyik, férfi újságot olvasott, a másik egy nő, az az ítóasztal melett könyökölt és egy Lap-top-ot buzerált.
Nagyon nagyon csúny piros a fal. Szerintem a bikák betörnék az ablakot, ha arra mennének! A környékben lakókat kérdeztem, láttak már négy-öt öregasszonyt, akik kopogtató cédulát hozhattak.
Eljárási hiba, hogy a kopogtató cédulára a választópolgárnak kell ráírnia az adatait, hasznosabb lenne, ha már rá lenne nyomtatva, mint a másik papírlapon, az adatlapon, amit szintén megkap, és akkor nem lehetne visszaélni a kopogtató cédulával és nem lehetne másik személy adatait ráírni, elég lenne csak a támogatandó jelöltet ráírni és kész.
A leadott kopogtatókból meg kellen nézni 5-5%-ot: az ott feltüntetett neveket felkeresni, és azonosítani, hová is adták le a cédulát. Az mszp előszeretettel segíti ki az szdsz-t és a függetleneket a fölösleges cédulkákkal.
(Amúgy a cédulákat én egy központi helyen adatnám le, mondjuk, bíróságon, ügyészségen, ahol hivatalosan regisztrálják, ki adta és kinek - ma is regisztrálják a pártok, csak éppen a haveri cetliket is magukhoz.)
12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság
12. OEVB. 17/2008. (XII.11.) sz. HATÁROZAT A 12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a 2009. évi időközi országgyűlési képviselő választás keretében a 12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben Paulik Péter Istvánt a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltjeként nyilvántartásba veszi. INDOKOLÁS A 2009. január 11-re kitűzött, időközi országgyűlési képviselő választás keretében 2008. december 8-án a Budapest Főváros 12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületében 833 db ajánlószelvény leadásával Paulik Péter Istvánt a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltként bejelentette. Az ajánlások – a választási eljárásról rendelkező 1997. évi C. törvény (Ve.) 54. § (2) bekezdése szerinti - ellenőrzését a Választási Iroda elvégezte. Leadott ajánlószelvények száma: 833 db Ellenőrzött ajánlószelvények száma: 822 db Érvényes ajánlószelvények száma: 783 db Érvénytelen ajánlószelvények száma: 39 db A jelölt a törvényes feltételeknek megfelel. 11 db ajánlószelvényt a Választási Iroda nem tudott ellenőrizni, mivel az ajánlószelvényt leadó, aláíró személy kerületi lakosként nem azonosítható.
Ez pedig gyakorlatilag annyit jelent, hogy Paulik Péter 50 darab érvénytelen ajánlást nyújtott át a választási bizottságnak. Erősen kíváncsi vagyok arra, hány szavazatot kap Thürmer jelöltje. Szerintem 50 százalékos részvétel mellett százat-kétszázat. Ha még többen gyűjtik össze a jelenleg négy jelöltön kívül (nyilván a Fidesz jelöltje még várható a jövő héten), akkor annyival kevesebbet.