Keresés

Részletes keresés

antekirtt Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6399

Helló fórumozók!

22 éves vagyok és már másfél éve lakom Franciaországban, jelenleg Auxerre városában. Van esetleg itt még valaki magyar rajtam kívül!? :) 

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6395

Most publikàltam a "Légios" topic-on :

Tudjàtok mit.... En qrvàra nem vagyok vallàsos...

Ugyhogy a kellemes Husvétot, nem Krisztusunk kersztrefeszitéséhez, majd feltàmadàsàhoz kôtöm, hanem inkàbb :

- Mikor kisgyerek voltàl : locsolkodàs (néphagyomàny) = lové vazze !!!!!

- Mikor kamasz/serdülö felnött (néphagyomàny) = sonka kolbàsz, föttojàs, pàlesz, pàlesz, pàlesz......

- Felnöttkorban (néphagyomàny) = diszno locsolovers, pàlesz, sonka, pàlesz, fôttojàs, pàlesz, disznobb locsolovers, még több pàlesz, pàlesz, még több pàlesz.....

Ezért érdemes "Kellemes Husvéti Ünnepeket" kivànni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Billy

Előzmény: Törölt nick (6394)
Alkata79 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6393

Sziasztok!

Én még csak most  járok itt először és elnézést de rögtön egy  kérdéssel indítanék hátha tudtok segíteni. Férjem kint dolgozik most Franciaországban és hogy a gyerekekkel végre tudjon beszélni vett egy stickes internetet (részleteket nem tudok). De hiába próbálkozik nem megy a net (laptop)… valamit át kell állítani ahhoz, hogy működjön? Vagy kell egy kis idő míg aktiválódi? (még csak ma délután vette).

Köszönöm szépen előre is ha tud valaki valami hasznos tanácsot adni.

Kata

don-fr86 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6392

Én nem keresem direktbe a magyar termékeket, ez csak a véletlen műve volt (de mostantol jobban figyelek, hátha...) Most is hoznak még magyarból libamájat, csak nincs ráírva a származási hely ;) nemrég láttam erről egy riportot....

Előzmény: Rufella (6391)
Rufella Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6391

Magyar akàcmézet azelôtt mindenhol lehetett kapni, mostanàban ritkàbb. Még az Aldi boltban sem talàlni màr magyar terméket pedig egy nyàron még magyar görögdinnyét is àrultak, aztàn eltûnt az is. A libamàjjal cirkuszt csinàltak, pedig azt sokat vàsàroltak a franciàk Mo-tòl azelôtt, stb... Azt gondolom ez is bizonyiték arra, hogy a magyar gazdasàgot meg akarjàk fojtani teljesen. :(

Előzmény: don-fr86 (6386)
Rufella Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6390

Nem tudom, hogy van-e ennek megfelelôje Fr.o-ban. Talàn BIO boltban meg lehetne nézni.

Előzmény: don-fr86 (6385)
Rufella Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6389

Ezt làttad ? Szerintem nagyon jò! :)

Előzmény: Törölt nick (6383)
Rufella Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6388

Inkàbb viccnek fogom föl, jò? Hahaha! :DDDDD

Előzmény: Törölt nick (6382)
Rufella Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6387

:) Nem ez volt a szàndékod, pedig ezt érted el ! Még egyszer köszönöm! Azt hiszem régebben làttam màr  egy mûsoràt, de mivel nem ismertem,  elfeledém. :) Ebbôl a videobol (vagy egy màsikbòl, mivel többet is megnéztem) megismertem pàlyafutàsàt, a történéseket és mindenben egyet értek vele. Amùgy kb. 20 éve nem érdekel a politika, màs utakon keresem és taposom a vilàgbéke megvalòsitàsàt. :) De àltalàban egy ùjsàgirò sem politizàl, csak bemutatja a tényeket, a valòsàgot. Ha becsületes. S Szaniszlò ùr annak làtszik.

Előzmény: Törölt nick (6381)
don-fr86 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6386

Ezt a barátom hozta, szemináriumon volt egy párizsi holelben. Én vettem észre itthon, hogy mi is van ráírva pontoson :) kicsi a világ :))))

don-fr86 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 6385

Ez az a bizonyos svéd csepp. 32féle gyógynövényt tartalmaz, lehet enni, inni, külsőleg, belsőleg....

Előzmény: Rufella (6367)
Dobri Creative Commons License 2013.03.28 0 0 6384

Azt írod, hogy a genfi kantonban nem érdemes dolgozni, mert ott nem lehet franciaországban adózni?

...........................................

Nem ezt írtam! Azt, hogy abban a kantonban dolgozók nem tudják franciában fizetni az adót. Vaud, Valais, Neuchatel, Jura, Bern, Bázel város, Bázel vidék és Soleure kantonban dolgozók tudnak adót fizetni franciában. A többi kantonban dolgozók ezt nem tudják megtenni.

Miért is nem jó ez? A svájci adózás rosszabb?a francia meg jó?

..................................

Amíg Strasbourgban volt a címem, addig kb. 650chf-et vontak le havonta az adó címen. Azért mert távolabb volt a címem, mint 1,5 óra a cégemtől.

a másik, melyik kantonaok azok ahol ilyen kedvezőbb helyzetbe lehet kerülni,

......................................

Lásd az elsőt.

illetve ez a német határ mellett lévő kantonaokra ia igaz?

.............................

Gondolom, hogy a németek is megegyeztek a határos kantonokkal.

No és persze ez a kétlakiság német -svájci viszonyban is megéri egy franciának vagy úgy már naem az igazi?

...................................

Miért kínlódna egy francia ezzel az idétlen német nyelvvel, ha francia nyelvű kantonból is van elég. Csak Genf városba naponta kb. 50ezer francia jár át dolgozni.

Strassburgi interimertknél bejöhet a svájci munka?

..................................

Nem, mivel két külön ország. Svájci interim cégnél kell regisztrálni ehhez.

Előzmény: Törölt nick (6374)
Rufella Creative Commons License 2013.03.28 0 0 6380

Kezdek igazàn kellemesen csalòdni az osztràkokban. Kislànyom irta, hogy szombaton nagy ünneplés lesz, tûzrakàssal, bàllal, amelyen tradicionàlis ruhàba öltöznek, s neki is kölcsönöznek egyet.

Ezen kivül megismerkedett egy nôvel is, aki megengedi neki, hogy ingyen lovagolhasson. Ez nagy dolog, ha tudjuk, hogy itt Fr.o-ban a lovaglàs az egyik legdràgàbb sport (kislànyom fiatalabb koràban évekig lovagolt - nem nagyzàsi hòbortbòl, hanem mert tényleg tehetséges volt hozzà -, azonban abba kellett hagynia anyagi helyzetünk leromlàsakor).

Előzmény: Rufella (6364)
Rufella Creative Commons License 2013.03.28 0 0 6379

Kösz, hogy felhivtad a figyelmem erre az ùjsàgiròra. Bàtor ember. Jelképesen leemelem a  kalapom elôtte. Azòta egyik videòjàt a màsik utàn nézem. Sok mindent megtudtam otthoni dolgokròl. (Pl. hogy a vörösiszap katasztrofa is készakarva elôidézett volt, nem a véletlen mûve.)

Előzmény: Törölt nick (6315)
nicsella Creative Commons License 2013.03.28 0 0 6378

Sajnos (vagy szerencsére ?) nekem nincs ilyen tapasztalatom.

Előzmény: jungleonthefloor (6377)
jungleonthefloor Creative Commons License 2013.03.28 0 0 6377

Azt megkérdezhetem, hogy van-e valakinek tapasztalata a biztosítással kinn? Mmint, nekem múlt héten volt egy balesetem kinn, azért is jöttem haza. És elvileg van biztosításom minden, vissza küldtem a számlákat, amiket kaptam a biztosítónak, az ápolótól, gyógyszertárból, ahogyan mutatták. Vajon mennyi idő után várható, hogy visszauatalja a biztosító a pénzt? Mert azért több száz euróról van szó, és rosszul esik, hogy nem igazán tudom, hogy mit várjak. Elvileg a biztosításom van, csak a Carte vitale-om nem volt meg, egy félreértés miatt. És ezért kellett a biztosítónak visszaküldenem a dolgokat, ha jól értettem.  Előtte soha nem volt szükségem orvosi ellátásra kinn, így eléggé el voltam veszve és nem tudom, hogy mit várjak. Van valakinek tapasztalata ezzel?

Dobri Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6373

Minden munkakörben lehet dolgozni. Építőiparban nagy előny, ha beszélsz portugálul vagy albánul. Azokkal van tele. :)

Én nem is akartam ide jönni, mert miután felmondtam a francia cégemnél,interimerként akartam dolgozni franciában. A szakmám pár interim cégéhez elküldtem a Cv-met és beszéltem velük, hogy 3-4 hét múlva tudnék kezdeni. Otthon voltam kikapcsolódni, és az első cégem főnöke írt, hogy megtudta a felmondásomat a második cégemnél. A második cég főnöke nála volt régebben alkalmazott. Mondta, hogy egy svájci cégnél dolgozik és a szezonra embereket keresnek. Ipari alpinnal foglalkozom és márc.- okt. a szezon nálunk. Tetszett az ajánlat és tegnap volt 1 éve, hogy itt vagyok. Tavaly nov. végéig volt CDD-m, idén jan. közepén kezdtem és CDI-t kaptam. A cég intézte nekem a munkavállalási engedélyt(az első 3 hónapban nem kell), tehát nem tudom, hogy máshol is a cég intézi-e? Szezonban sok interimer francia van nálunk. Egy genfi interim cégnél vannak és ő küldi hozzánk. Mivel engem nem érint, így nem tudom, hogy merre lehet ittenik állásokat böngészni.

Előzmény: Törölt nick (6372)
Dobri Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6371

Ma megkérdeztem az egyik francia munkatársamat,aki 10 évig az építőiparban nyomta franciában, hogy mennyi a fizu. Ő is ezt mondta, hogy 1700 körül havonta. Gyere Svájcba dolgozni, de franciában legyen a lakcímed max. 1,5 órára a cégedtől. Ebben az esetben franciában adózhatsz és nem kell Svájcban. Jobban megéri. Kivétel a Genf kanton, mert ott kötelező oda adózni.

Előzmény: Deno4 (6350)
Monca0129 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6369

Köszönöm!!! :))

Előzmény: Rufella (6365)
Monca0129 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6368

Szia!Nem-nem,nem én kerestem :) Én az interneten most teszem fel először ezt a kérdést.Te mióta élsz Nizzába?Én igazából se nem nyarani se nem tanulni és még nem is a munka miatt járok ki.Általában ha kimegyek pár hónapot szoktam csak kint tölteni ügyeket intézni és hasonló.Egy nagyon közeli rokonom halt meg pár éve Nizzába és emiatt járok ki.Most ismét ki kell mennem de sajnos a francia nyelv nem az én erősségem.Akivel eddig jártam ki (ő nagyon jól beszél franciául) sajnos most nem tud velem jönni és ezért keresnék Nizza-i magyarokat.

Előzmény: Juditclara (6360)
Rufella Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6367

Nekem sajnos fogalmam sincs mi az a svéd csepp, tehàt ily modon arrol sincs fogalmam, hogy van-e ehhez valami hasonlò itt. :(

Előzmény: don-fr86 (6361)
Rufella Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6366

Errôl eszembe jutott egy kis anekdòta, amely1 régi ismerôsömmel történt, ugy 25 éve. Beiratkozott egy ingyenes fr. nyelvtanfolyamra, hàt ott is csak afrikai volt rajta kivül és amikor egy fekete ugy köszönt neki: "Bonjour camarade", többet nem is ment. :)

Rufella Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6365

Probàlkozz a MagyarOnline.Net -en, a Fb-on, 471 Franciàban élô magyar van rajta, akad nizzai is. :)

Előzmény: Monca0129 (6352)
Rufella Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6364

Egy ùjabb tapasztalattal szolgàlhatok. Kislànyom (aki Fr.o-ban született és "nemzetközinek" :  franciànak és magyarnak tartja magàt, 1 évig  tanult Angliàban is - és ott is jobban érezte magàt, mint Fr.o-ban) egy hònapja Ausztriàban van szakmai gyakorlaton. Rég nem làttam màr ilyen boldognak, mint a képeken, amiket föltesz a Fb-ra. Azt irja, hogy az osztràkok mindenhol (a hàzinénije sapkàt kötött neki az elsô héten, mert anélkül érkezett, a munkahelyén a kollegàk elvitték sielni, egy màsik falusi ember foglalkozik a kocsijàval... stb) nagyon kedvesek vele. Azon a helyen szeretik a magyarokat ! 30 éves tapasztalatbòl mondom, hogy a franciàk  NEM szeretik a magyarokat, mint ahogy a történelemben sem soha (aki ismeri egy kicsit a történelmet tudja, h mindig ellenünk voltak, s ez azòta sem vàltozott). Kislànyomnak is föltûnt végre, hogy Fr.orszàgban egész màsok az emberek, nem ilyen vendégszeretôk, segitôkészek (tisztelet a kivételnek, de ritka, nem àltalànos).

Előzmény: Törölt nick (6321)
don-fr86 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6363

meg az i, csajszi. na, csak sikerül :)

Előzmény: don-fr86 (6362)
don-fr86 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6362

4 másik csajsz.... bocs, a j kimaradt :)

don-fr86 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6361

Persze, nem titok :) Narbonne melett egy kis faluban (megnéztem, kb 430km Nice-től) A barátom felhívta ebben a városban a maison du service-t és ott érdeklődött ilyen egyesületek után. De ha Nice-ben nincs ilyen, akkor hívd fel a polgármesteri hivatalt és kérdezd meg, hogy hol vannak bejegyezve az egyesületek, ott tudsz utána érdeklődni, hogy melyik foglalkozik ilyenekkel. Annyi a "hátránya", hogy nagyon valószinű, hogy "sok" arab lesz (bár ez egy kis város, én 4másik csaszival voltam egy "osztályban"nem tudom, ez Téged mennyire zavar, én lek@ksizom a bőrszineket) de ismerek olyant aki ezért választott inkább drága magántanárt (igazából a francia barátja nem akarta ezt), ha van rá keret, miért ne?! De a lényeg ugyan az, megtanulni a nyelvet....

Más téma: létezik itt olyan/olyasmi, mint otthon a svéd csepp, amit gyógyszertárban lehet kapni? kezdek kifogyni, de még nem fogok hazamenni egy ideig.... ha van ilyen v ehhez hasonló, hol és milyen néven keressem?

Előzmény: jungleonthefloor (6354)
Juditclara Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6360

nanáááá, hogy vagyunk ;-) szia

nem te keresgéltél magyarokat a monacoi utikalauzon is? mert ha igen, ott már írtam.

tök jóóóó, hogy egyre többen leszünk. alakul a banda :-)))

írjatok ha megérkeztetek ;-)

Előzmény: Monca0129 (6352)
Juditclara Creative Commons License 2013.03.27 0 0 6359

én is köszi a tartalmas kiegészítést. meg én is hasznát veszem, tuti.

Előzmény: don-fr86 (6351)
jungleonthefloor Creative Commons License 2013.03.26 0 0 6358

Én április 5-én megyek vissza Franciaországban, utána leszek ott. Hát dolgozni, franciául tanulni, ilyesmik, magam sem tudom már. :D És te? :)

Előzmény: Monca0129 (6356)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!