Kicsit off tema. Kaptam egy 30 literes soros hordot. Fogalmam sincs, hogy mi a modja a sorcsapolasnak ebbol a szerkezetbol. Kepen lathato a csatlakozas.
Karácsonyi hangulatú sört szeretnék főzni. Az alap recept megvan, szeretném megbolondítani pár aprósággal. Mézre, narancshéjra(curacao) és gyömbérporra gondoltam. Mivel még sosem próbáltam őket ezért tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen mennyiségben és hogyan(a főzés mely szakaszában) használjam. 3kg malátából főzök kb 13 l szokott lenni.
Nemrég döntöttünk úgy haverral, hogy megpróbálkozunk a sörfőzéssel. Az IPA mellett döntöttünk. Az elmúlt pár napon azzal telt, hogy beszereztem az eszközöket, és megvettem a "Házi sörfőzde" c. könyvet. Jó könyv, de egy kicsit többet vártam tőle. Például olyan lényegi dolog maradt ki belőle, mint a többlépcsős cefrézi eljárásnál, használt hőmérsékleti lépcsők, pihenők stb. Értem én, hogy modern maláta és elég neki az egylépcsős infúziós eljárás, de nekem hiányzott, hogy részletesebben leírja. De ami a legfontosabb szerintem, amit nem taglalt eléggé az a víz. Órákon keresztül bújtam a külföldi oldalakat, hogy megértsem milyen fontos szerepe van a víznek, melyik ásványi só mire való és hogy mi az "Alkalinity", "Effective Hardness" és a "Residual Alkalinity". A kérdésem az hogy Ti milyen vízből főztök/főznétek IPA-t? :) Lehet, hogy 100x ki lett már ez tárgyalva itt, de a segítségeteket kérem, hogy a kezdő lökés meglegyen. :) Úgy gondolom a sima csapvíznek elég magas a bikarbonátszintje, lehet, hogy nem lenne a legalkalmasabb IPA-nak. Írtam már a vízműveknek, az összetétel miatt, de nem válaszoltak még. Már azon gondolkodtam, hogy veszek a boltba ásványvizet, annak legalább tudom az összetételét és ioncserélt vízzel felhígítom, az ásványi anyagokat meg visszapótolom arra a szintre ami szerintem kellene ebbe a sörbe. Működhet ez? Amit a boltban lehet kapni ioncserélt víz alkalmas erre, még ha az is van ráírva, hogy akvarisztika és gépjárműkarbantartás?
Jobb választás lenne bohémien lager vagy 34/70-es élesztő 12 Celsius fokon erjesztve, majd 16-18 fokon 1-2 nap pihentetés. Ezután 3-4 fokon 4-6 hét lágerezés. Én ezután szoktam palackozni, majd további türelemmel lenni.
Az élesztő mennyiségére figyelni kell, lagerből több kell, érdemes kalkulátort használni.
A barna sörhöz a dekokciós cefrézési eljárás való, de infúzióssal is működik.
Ahogy én tudom, a 78 fokra melegítés az enzimaktivitás megszüntetésére szolgál. Így valamennyire dolgozhattak még az enzimek, változhatott a cukorprofil, de azon kívül nem hinném, hogy bajt okozna, hiszen forralásnál szintén elérted ezt a hőmérsékletet.
A palackban történő utó erjedéshez, elegendő 14-15celsius? Több helyen teljesen eltérő infókat találtam. A fő erjedésnél az élesztőm 18-21fokon dolgozott.
Szoktam az üvegpalackok mellett néhány félliteres petpalackba is palackozni, azokon lehet követni, hogy keményednek. Ha veszélyesnek tűnnek, a csatosokból lehet kiszisszenteni egy kis nyomást, sőt óvatosan akár a kupakosokból is, illetve felgyorsítani a fogyasztást.
Lepalackoztam a söröm, nem ment lejjebb 8,5B-nál (19-ről indult). Három főzetből egyik sem erjedt le rendesen, de már szerettem volna, ha igazi buborékos söröm lenne. 0,5 literenként 3g szőlőcukrot tettem hozzá. Szerintetek lesz robbanás? Remélem azért a csatos üvegesek azért megmaradnak:)
Ha el tudod halasztani a palackozást, tartsd 1-2 fokon 1-2 napig, úgy jobban ülepszik. Ha szűröd, azzal növeled a fertőzés és az oxidáció esélyét, de nekem eddig nem volt vele bajom.
Mindkét megoldás működik.
1. Előny, hogy az előző nap felforralt vized magától kihűl, mire hígítanál vele. Hátrány, hogy ennyivel kevesebb máslóvized lesz, romlik a kihozatal.
2. Ha nem férnek el egyszerre az edényeid a tűzhelyen, kétszer kell forralnod (bár én a hígabb sörlevet csak 30 percig szoktam, komló nélkül). És kell +1 edény.
és hidegkomlózás után mi a technika? nekem a sör tetején lebeg, meg néha liftezik egy pár szemcse.. majd vasárnap palackozok, addig meg valamit ki kéne találni..
Tervezek főzni egy cseh barna lagert, MJ Californian Lager élesztőt vettem hozzá még nyáron. Az alsóerjesztésnél valamit máshogy kell csinálni? Ez az élesztő 18-20 fokon működik jól, viszont ahol erjedne, lehet hogy 10-16 fok lesz novemberben. Jó lesz ez is, vagy inkább valami mást használjak, a kaliforniait meg hagyjam meg mondjuk tavaszra?
Én forralás végén lesokkolom a hűtőspirállal 24-25 fokra, utolsó mozzanatként mielőtt kiveszem jól megforgatom a spirállal és hagyom állni vagy tíz percet, addigra szépen leül az aljára a trutyi. Utána csővel leszívom a lét óvatosan az erjesztőbe. Nekem tökéletesen működik, pedig moszatot sem használok. Ami marad benne az majd leül az erjesztő aljára.
Szeretnék főzni 30 l sört, de csak egy 30 l-es fazekam van (meg egy 10 l-es). Értelem szerűen abba nem fér bele a 35-36 l sörlé, amit forralni szeretnék, a komlózásról nem is beszélve. Szerintetek melyik megoldás lehetséges, illetve javasolt:
1. 25 l-t erősebbre főzni, majd hűtés közben/után "higítani" a tervezett OG-re,
2. egyszerűen forraljak 5-6 l-t külön és a végén öntsem össze őket (ebben az esetben is csak a nagyobb adagot komlózom?)
Ha csak olyan sört keresel, amiben alig, vagy nem lehet kiérezni a keserűséget, akkor könnyebb dolgod van. Van jó pár fajta, amelyik megfelel ebből a szempontból, pl. skót ale, búzasör, lambic, stb. Itt van egy chart, ebből tudsz válogatni, minél kisebb egy sör IBU értéke, annál kevésbé keserű.
A keserűség érzetküszöbe emberenként változó, általában 4-6 IBU, de a gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy a 20 IBU alatti söröknél már nem vagy alig érzékelhető a keserűség. Persze ez is egyénfüggő. Meg a másik, hogy az IBU szám sem adja meg teljesen hitelesen a keserűség mértékét, de ebbe most nem mennék bele.
Azt hiszem, hogy a vita jellege jórészt nyelvészeti jellegű. Mindketten kicsit más jelentéssel ruházzuk fel a "rendes" szót. Ennek a szónak számomra van valami kirekesztő, lekicsinylő felhangja, hogy ami nem tartozik oda, az kevésbé értékes, az helytelen. De egy sörfórumon ne nyelvészkedjünk, inkább beszéljünk a szakmáról :)
Tulajdonképpen nem az a lényeg, hogy egyáltalán ne legyen benne komló,hanem az, hogy ne domináljon az íze, tehát ne keserű legyen a sör, hanem édes. Persze ne a hozzáadott cukortól.
Tudom, Mezopotámiában sem volt komló a sörben. :) De én jelen időben írtam, jelenleg a sör 99,99 %-a komlóval készül, tehát a rendes sör komlós. A komló nélküli meg rendetlen. ;)
"Ez oximoron. A rendes sör komlóval készül." Ez nem teljesen igaz.A középkortól kezdett elterjedni, majd fokozatosan egyeduralkodóvá válni az az általad hangoztatott "komló fasiszta" nézet, miszerint a sör csak akkor rendes sör, ha komlóval készül. Ennek csúcspontja a német sörtisztasági törvény. A középkorban és előtte még igenis sok olyan sört főztek, amelyben nem volt komló, vagy csak a hozzáadott növények egyike volt, és nem egyeduralkodó ízesítő. Ezeket a növényi keverékeket, amellyel a sört ízesítették, nevezték gruitnak, ahogy az így készült sörök neve is gruit. Nekem semmi bajom a komlózott sörökkel, én is ilyeneket főzök, de ne tagadjuk már meg a komló nélküli sörök több ezer éves örökségét.
Lex Icon: Próbálj meg Heather Ale-t beszerezni, ez egy ősi skót ale fajta, melyet hangavirággal készítettek régen komló helyett. Most is gyártja néhány sörfőzde, azt sajnos nem tudom, hogy tesznek-e bele némi komlót vagy csak hangával ízesítik. Amerikai főzdéknél láttam még gruit söröket, de azok nem valószínű, hogy itt kaphatóak.
Ebből úgy veszem, ki, hogy az Ale fajták között kell keresgélnem. (Brown Ale, Pale Ale, Skót Ale), csak a bolti csomagolásról nem mindig derül ki, hogy pontosan melyik fajta sörről van szó.