Szia 1ibolya!Nekem velutina 5/1,darjeeling ,5/2,itinerans 10/1,utazók10/2,velutina 10/0,kelési arány volt,szóval nem lehet vele dicsekedni.Most várok megint magokat,kíváncsi vagyok,hogy azok milyen arányban fognak kelni.Általában 1-3 hónap alatt csíráznak ki a magok.Sok szerencsét!
Köszönöm szépen válaszod.Az lesz amit irtál Musa na megnéztem az oldalt igaz angolul nem tudok.De képröl az.Ide is beteszem amit vettem most fotóztam le.Volna még egy kérdésem a télálló banánomon hangyák mászkálnak.Ugy tudom hogy akkor tetü is van nalaholde én nem látok rajta.Viszont a második levele csucske kezd barnulni.Aharmadik még nem nyilt szét de az egézséges.Féltem mert ez az egy van és örültem hogy az első telet kibirta sarjai is vannak.hA MÉG IS TETVES MI VEL LEHET PERMETEZNI?
Szia marimama!Először is köszönöm hogy válaszoltál.Amikor megvettem a banánomat úgy ültettem el hogy ástam egy nagy gödröt,aztán a gödör aljára tettem jó minőségű virágföldet,be állítottam a banánt és a többi részt is feltöltöttem virág földel és ennyi vártam a csodát csak az sajnos elmaradt.Nem merem megbolygatni a gyökerét mert megmondom őszintén még mindig bízok benne hogy hátha gyökérről még ki tud hajtani.Locsolni is régen locsoltam mert úgy gondoltam ha az öntözéssel szúrtam el a dolgot lehet hogy a gyökere azért még menthető és nem akarom kirohasztani.Az igazság az hogy nem tudom már,hogy mi lenne az okos és helyes dolog,úgyhogy nincs más megint csak várok.
Nekem is csak egy éve van basjoom,úgyhogy szakértő én sem vagyok.A kérdésed én is feltettem még az ősszel,mert nekem is sikerűlt gyökér nélkül kiszedni egy sarjat.A válasz az volt,hogy nem gyökeresedik meg.Azért én elültettem.Lett gyökere,de hajtani még nem hajt.Várok hátha megtörténik a csoda.
Szia, piszvas. Ez, hogy take-a way trends, nem hangzik banánnévnek, inkább boltnévnek. Netes keresés is erre utal: van egy take-a-way trends nevű hollandiai dísznövénykertészet. (http://www.takeawaytrends.nl) Szóval szerintem elég esélyes, hogy tőlük származik a banánod, de ez a fajtáját még nem árulja el. Ha biztos, hogy ez mégis fajtanév, akkor meg a fene tudja, mindenféle fantázianevet kitalálnak a banánoknak... Ha mégis a kertészet, akkor a honlapjukon a Musa tropicana az egyetlen banánfaj, amit forgalmaznak (persze ettől még szállíthatnak nagykerbe mást viszonteladóknak). A Musa tropicana tudtommal azonos a Musa nana fajjal, ez a leggyakoribb törpe cavendish banánfaj - magtalan, ehető gyümölccsel, alacsony (2-3 méter), zömök növekedéssel - és nagyon nem télálló.
Én ugyan nem vagyok nagy basjoo szakértő, csak azt akarom kérdezni, hogy a basjoo nem ereszt gyökeret vízbe, ha véletlen gyökér nélkül veszik le? Volt egy szép Musa 'Nana'-m (nyáron kiültettem mindíg) ígértem egy ismerősömnek belőlel, mert rengeteg hajtást hozott, és az első 3 hajtást nagyon bénán szedtem fel, nem volt gyökerük. Mondom próba-szerencse alapon vízbe teszem. 2 hét alatt mind gyökeret eresztett. Nagyon meglepődtem, nem gondoltam, hogy gyökeresedik vízbe semmi hormonpor nélkül. Aztán mikor kiültettem őket földbe, a régi levelek leszáradtak, és egy teljesen új tő bújt elő közvetlen a gyökereknél. Az új tő meseszépen növekedett, míg a régi levél a régi áltözsel együtt elszáradt. Szóval ha valaki így jár mint én, még nincs minden veszve.
Szia!Sajnálom,hogy tönkrement a banánod.Az én banánom sem régi,tavaly májusban vettem 20cm-sen.Jönnek sarjak mellette,de még nincs saját gyökerük.Addig viszont még nem lehet kiszedni,mert elpusztulna.Milyen a föld nálatok?Nem lehet,hogy nagyon vizes,és az a baj?Elrohadt a gyökere?Nem lehet cserépbe menteni?A magról vetett banánjaid még kikelhetnek.Én is várom,hogy küldjék a megrendelt banán,és pálmamagjaimat,de sajnos még a héten sem hozták,pedig megigérték,hogy hétfőn postázzák.
Szia marimama!Meg adta magát végleg a banánom most már tuti,teljesen le vagyok törve.Minden növényem épp és virul,csak a banán nem akarja az igazat.Lehet hogy az a baj hogy nagyon szerettem volna,hogy nekem is legyen már végre musa basjoom?Egyszerűen nem értem miért megy ki már másodjára.Ha az egész telet itt töltötte volna már,és úgy nem hajt ki, rá tudnám fogni legalább hogy ki fagyott.Mivel neked már régi bevált növényed van ami már a telet is átvészelte elég jól,kérhetnék tőled egy sarjat.Rám férne már egy kis siker élmény mert a pink banán magjaim sem keltek még ki.Hozzá teszem az is igaz,hogy annál még csak 1 hónap telt el,és azt mondták 1 vagy 3 hónap mire elő bújik.Válaszod előre is köszönöm!
Segitségeteket kérném kaptam egy banánfát a neve:take-a way trends Gyönyörü banánok vannak a képen azt sem tudom ez fagy álló-e.Elöre is megköszönöm segitségeteket.Különben nekem is van télállóm hál istenek az elsö telet átvészelte .
Kitakartam az "öreg" banánt, vannak hajtások. :-) A másik három elpusztult. Kettő egyáltalán nem volt télire takarva, a harmadikat a kutyusok korán kitakarták.
Szia szequoia!Neked is köszönöm a választ.Most azonban bajban vagyok,tegnap már direkt nem locsoltam a banánt erre fel mára egész napra esőt mondanak,és a banánom legújabb levele is elkezdett barnulni.Egyébként virágföldet raktam a gödörbe amibe ültettem.
Putyi, a magam amatőr módján csak csatlakozni tudok Marimamához: igaz, hogy vízigényesek a banánok, de a pangó, befülledt vizet nem szeretik, kell, hogy a gyökereik lélegezni is tudjanak. Szóval ha kötött a kerted földje, akkor óvatosan a locsolással. Tartomo: megint csak amatőrül, de szerintem ha az a banán sarjadzani akar, akkor a sarjak észre sem veszik a pázsitot, csak áttörnek rajta, aztán majd megbeszélik egymással, hogy ki az erősebb.
Ma kiültettem a basjoomat. A tavalyi évet cserépben töltöttem de idén már ki lett ültetve. Remélem szép nagyra nő majd nálam is. Nem valami nagy tő. De már szépen növöget. Télen kissé megsérült a levele a telelőben, de majd kinövi. Egy 50x50-es , és úgy 60 cm mély gödröt ástam neki, sima virágföldet kevertem el már majdnem teljesen föld állagú szarvasmarha trágyával. (házi bio trágya egy tanyáról :D) A tő köré is tettem ebből a trágyából talajtakkarásnak. A kérdésem az, hogy nem sok-e ez neki így hirtelen? A másik kérdés, hogy már most szedjem-e ki jobban a töve körül a füvet, vagy majd ha már elkezdet sarjakat is hozni, akkor majd ráérek? vagy ezek a sarjak elég erősek ahhoz, hogy átjöjjenek a pázsiton? Válaszaitokat előre is köszi!
Nagyon szépen köszönöm a választ marimama!Megpróbálkozom azzal egyelőre hogy kevesebbet öntözöm és majd meglátjuk mi sül ki belőle remélem még nem lesz késő!
Szia!Nálam homokos a talaj,úgyhogy hamar elissza a vizet.kb.10 litert szoktam neki adni.A nyári forróságban persze többet adok.Általában reggel,és este is szoktam öntözni.Nem lehet,hogy nálad egyébként is vizes a talaj?Ha nem tudja elinni a fölösleget,az könnyen bajt okozhat.
Szia marimama!Nincs a banánom cserépben.Amikor megvettem és haza hoztam az volt az első hogy kiültettem a véglegesnek szánt helyére.Milyen idő közönként a legjobb locsolni és mennyi vízzel.Nekem olyan helyre van ültetve ahol többnyire reggeltől estig éri a nap.