5 cm szigetelés van a házon a fődémen pedig 8-10cm ( most nemtom pontossan )ablakoba van szigetelés igen veszek egy normálisat a gázszaküzletbe nálunk ök megbizhatok biztos jót adnak igen itram most hogy két helyen vizes lent a fal de olyan hihetetlen hogy onnan feljön a( szoba sarkoba penészes) odáig felszivná??,
igen sokat amennyire lehet valahol résnyire télen nyitva is van.igen sajnos lent a szuterinba két helyen vizes a fal onnan jönne fel a viz??? az egész lakásba ezt nem is gondoltam idáig!!nincsen a alsó rész levizzárózva a fal remélem jól irtam:))
nem, nem sikerült. nem vagyok sem tévedhetetlen, sem gőgös.
egyébként pont az egyik gyártó ajánlja nagy elánnal használt emeleti lakásokba is termékét hogy így meg úgy. csak a marketing baromság melett van másik adat, ahol mínősített passzívházban mondja a tulaj hogy télen 14 fokos bejövő levegőből csinál kb 17.5-18 fokosat a légkezelő. és arra fűt rá kaloriferrel. namost ez passzív házban jó dolog, de egy sima használt lakásban ha -15 fokos a kinti levegő, akkor mit ér? sejtem. kb megnyugodok mennyire jól járok, közben meg a villanyszámlára rámegy a gatyám...... vagy gázzal nyomom és a hatásfok lesz egy vicc. esetleg befújom a 12-14 fokos levegőt? (ha egyáltalán annyira fel tudja melegíteni a légkezelő) vagyis nem éri meg, de jól hangzik. persze mint forgalmazó ezt nem ismerhetem be. vagy lehet hogy az eredeti film mondjuk francia. ott olcsó az áram, szinte mindenki azzal fűt. akkor ugye tök mind1 hogy hol fűtök árammal. ők meg csak lefordították.
ezért hiszek a számítás helyett a mérésnek. nem egy dolgot számoltak már el......... (persze a számítás alapnak természetesen szükséges !)
gondolom, ha már ennyire sokat tettél, akkor a mosókonyha szellőztetve van, és nem jön fel a pára. viszont ha így is ennyire magas a rpt akkor valahonnan vizet kell kapnia a szerkezetnek. ez lehet egy vizszigetelési hiba, eseleg egy víz, fűtés netán lefolyócső.
amit én megpróbálnék a hypózás mellett, hogy amikor már kellően hűvös van, vagyis fűtési szezon van, próbálnék falhőmérsékletet mérni. és mivel ti építettétek a házat, tudjátok hol vannak csövek, hogy készült a vízszigetelés. a másik amit én fontosnak tartanék, hogy valóban hiteles műszerrel le kéne mérni a páratartalmat. mert ha 70% körüli, akkor lehet egyszerű gond, de 80-90% ot tényleg csak folyamatos vízutánpótlásból lehet elérni. oda már nem nagyon elég egy főzés. a hitelest pedig úgy értem, ami próbálva van hogy jól mér, ha mechanikus akkor pedig bekalibrálnám, és úgy mérnék. tényleg, hőszigetelés van a házon, és ha igen akkor mennyi?
(vicces, de hidd el nem anyagi helyzet, vagy egyéb felmérés miatt kérdem :-))) hja a faablakokban már bele van marva gondolom a gumi szigetelés (onnét kezdve pedig lehetne akár műanyag is, nincs szellőzési szempontból különbség)
Es kezzel mennyit szelloztettek? Felteszem ha ennyi mindent megcsinaltal, ott is sokat.
Valahol alulrol mehet be a viz. Es nem csak hogy hosszutavon ezt kellene megoldani, hanem ha megoldod, egybol nem lesz szukseg a higros kutyukre sem (persze ha tovabbra is szelloztetsz kezzel).
2felnött 2 ikrek fa ablakok teregetés szuterin mosokonyhába fürdés van főzésnél be van kapcsolva a páraelszívó 85nm a lakás .ezt nem értem mert már a virágokat is kivittem tergetés nincs főzés kétnaponta fürdéssel meg nem csinálunk olyan nagy gőzt!nemtom de legem van a penészböl a biztos 4-5 éve penészesedünk kb
Mondjuk azt azért hozzá kell tennem, hogy nem igazán értem, miért kell egy referált forrás el nem olvasása esetén, annak tartalmáról valamit tényként állítani, ami pedig a forrásból egyértelműen kiderül, hogy valótlan. Értem én a marketing szagtól való ockódást (ld. az eredeti megjegyzésem utolsó mondatát), de ettől függetlenül, ezzel a hozzászólással számomra egy "kicsit" csalódást okoztál.
Remélem ezzel nem léptem (nagyon) a lelkivilágodba! :)
Üdv': _Zsolesz_
u.i.: Nem vagyok az Aereco, Helios, Limodor, Daikin, stb. ügynöke - de, azt hiszem ez a korábbi hozzászólásaim hozzá nem értéséből, amúgy is kiderül. :)
nem. csak odáig sikerült elolvasnom hogy gépi szellőztető rendszer. innen bejött hogy a szokásos panel ventik, és nem olvastam tovább. de mint említettem az uborkavész óta túl sokat nem adok ezekre az ismeretlen intézetekre. ha valami mérhető az fix. sajnos még a számítás sem mindíg jön be, ezért illik mérni. de hogy ki mér az már sajnos nem mind1. ugye a marketing mindenek felett.
ja a legjobb a megszakértésben, hogy csak figyelmesen kell elolvasni mivel van összehasonlítva a rekuperátor...
itt meg összehasonlítják az ócska ablakkal, meg a megy napi 4 órát egy ventillátor, meg a tárogatom az ablakaimat módszerrel. vagyis a 40 évvel ezelőtti technológiával meg a semmilyennel. de páraszabályzott aktív szellőzéssel véletlenül sem.
..."
Arra a cikkre utalsz, amiről a linket beraktam az előző hozzászólásomban?
Csak ezért kérdezem, mert abban viszont ez áll:
"...
A „Folyamatos gépi szellőzésen” belül megkülönböztettek két rendszert. Az egyik a standard, fix léghozamú (3. számú), a másik a higroszabályozású rendszer („páraszabályozott rendszer”), amely a mindenkori párafeldúsulás szerinti tényleges szellőztetési szükségletekhez igazodik. A páraszabályozott szellőzés elemei a páraszabályozott légbevezetők és légelvezetők, valamint a központi ventilátor alkotta rendszer.
..."
Lehet, hogy én tudok valamit rosszul, de nem ez a páraszabályozott, aktív rendszer meghatározása?
hányan laktok? milyen nyílászárók vannak? zuhanyzás teregetés főzés ügyében hogy álltok? hány nm a ház? ezeket jó lenne tudni. de valóban valami csőrepedésre gyanakszom látatlanban. a gázfűtés indításának nincs jelentősége. inkább csak egybeesik a nyílászárók zárásával
jó lenne akár kölcsönben egy tutira normálisan mérő műszer is. mert nem mind1 hogy 70 vagy 90% az rpt
akkor nem akarlak megbántani, de nem új építésű a ház. vagyis ez nem lehet semmiképpen probléma. vagyis a páramentesítő tüneti kezelés, nem a probléma megoldása. mióta van párásodás? úgy értem évek óta? mindíg is volt?
azután kezdünk penészesedni mikor beinditjuk a gázfűtést és utána 1 hónapra rá már látszik a kis ekete pötyök a levegö mikor belépünk picit doh szagú 2 éve használjuk a csrépkályhát ott nem penészesedik a konyhába kezd lassabban elöjönni szerintem átáramlik a száraz levegő de a a szobákba nem megy be ott sokkal hamarbb elöjön 3000ft volt a mérö de már nincs meg szobákba 70 -80 közt van a pára ablakok csupa vizek télen ilyenkor nem !lehet jobban járok egy géppel és a z kiszáritja a falat csak ne lenénnek ilyen drágák!!!azért gondoltam légbeeresztőre a szobákba meg a konyhába automatikusan nyit zár nem kel vele foglalkozni
Most neztm vissza, ha a mostani idoben peneszedik, akkor tenyleg nem jo valami:(
Paratlanito: atmeneti megoldas, az okot (is) meg kell szuntetni. Nalunk egy klima volt erre hasznalva, de nalunk decemberi koltozessel me'g azon a telen, tehat epitesi nedvesseg volt. Egy nap kb. 10 kWh arammal egy vodor vizet szedett ki. 2 decis gepeket felejtsd el...
Sufnitunning: ablakklima gurulos asztalra, ala vodor.
Es az ok megszuntetese mint fofeladat, ha a levego beengedesevel se javul a helyzet, el nem zart (es jol szelelo) kemeny mellett!
1. Hagyj allandora bukora (vagy ha tud olyat, resszellozosre) egy ablakot, lehetoleg ugy hogy a lakas ellentetes feleben ahol a kalyha van, de az utvonalon nyisd ki az ajtokat - a cserepkalyhan keresztul tavozni akaro (gravitacios aramlas) levego helyett tudjon bejonni, akkor drasztikusan javulnia kene a paratartalomnak
2. Ha igy volt, vagy nem segit, akkor nezd meg a vizorat, a falak tovet stb. mert akkor csak az lehet, hogy folyamatosan potlodik a viz: csorepedes vagy a vizszintes vizszigeteles hianya (ilyen koru hazban azert kene lennie)
A 80-90%-nal mar gyakorlatilag mindenen lecsapodhat a para, ami kicsit is hidegebb, ilyen 10 fokos reggeleken az ablakon kb. at sem lehet latni olyan lesz.
+1: mivel mered? Amivel mered, mikor volt utoljara kalibralva? Ti magatok is extrem parasnak erzitek, lassan szarad minden?
97ben kezdtük é2002 be kezdtük a benti festést és 2003ba költüztünk be szerintem elégszáradási ideje volt de biztos valami maradt mert akkor nem lenne penész bérlést tudsz ajálani ?
új építésű a ház? mennyi időt tudott száradni szerencsétlen? (sejtésem szerint 1-2 hetet max) neked egy nagyteljesítményű (15 liter / nap) páramentesítőgépet kell bérelned, hogy a falból eltévozzon az építéskor bevitt rengeteg víz (habarcs, vakolat, festék)
sztem 1 géppel 1-2 hónap alatt ki lehet szárítani a házat, ha már időt nem hagytatok neki. utánna kell megnézni van e gond, mert lehet teljesen feleslegesen költesz pénzt
Az a páratartalom tényleg nagyon magas. Nem tudom mennyire lenne megoldás az a légbefuvó rendszer kialakítása, de ahogy előttem is írták, nem valószínű hogy annyira le tudná vinni a párát. Egyébként hány fokra fűtitek fel a szobát?
A cserepkalyhan meg amikor nem mukodik, elzarjatok a kemenyt, hogy ne hutse a lakast? Majdnem keptelenseg nyilt kemeny gravitacios levegoszallitasa mellett 80-90%-ot osszehozni, me'g a lezarassal is max. ha nem nyitsz soha ablakot es/vagy folyamatosan torolkozot szaritasz...
igen megkaptam a levelet.még nem kaptam árajánlatot a héten várom de naon!!igen ez a két lehetőség van már csak mert a házunk családi uj épitésű egyszintes levan szigetelve fa ablakok jön be rajta a hideg mert érezzük csak kinem megy a pára mértük a páratartalmat 80 90 között van gázfütés van nappaliba cserépkályha van amivel mindennap füttünk csak a többi helységbe van gázzal fütve
hja a legjobb a megszakértésben, hogy csak figyelmesen kell elolvasni mivel van összehasonlítva a rekuperátor (ami szerintem ha jól megoldható, vagyis van elég pénz hogy komplett rendszert építsen az ember, geocsővel miegymással) szerintem egy rettenetesen jó szerkentyű, és övé a jövő. csak azt is rendszerben kell alkalmazni. itt meg összehasonlítják az ócska ablakkal, meg a megy napi 4 órát egy ventillátor, meg a tárogatom az ablakaimat módszerrel. vagyis a 40 évvel ezelőtti technológiával meg a semmilyennel. de páraszabályzott aktív szellőzéssel véletlenül sem. persze ez nyilván nem marketingfogás. mint amikor a panel szellőzőventik forgalmazója leírja hogy a megtakarítás akár 80% is lehet, vegyék meg. aztán apróbetűvel ott van hogy 365/24- el számoltak.......
nyilván ha építkeznék, én is beterveztetném a rekuperátort, de nem is sajnálnám hogy komplett kertrendezést kell csinálnom miatta.
hát ezekkel a kutatóintézetekkel csak annyi a baj, hogy az uborkavészről is egy kutatóintézet álította mi a helyzet, pár ezer ember csődbe ment, mire kiderült hogy semmi alapja a marhaságaiknak. a szakértő azt szakérti amiért fizetsz. ezért kell meglévő konstrukciónál mérni, az ellenőrzi a számításokat (ezért is gyűlölik a passzivháznál a minősítést a kivitelezők) a téli 14 fokos bejövő levegőből csinál a légkezelő kb 17-17.5 fokosat(bent van kb 20 fok) számold ki mennyit csinálhat -10 fokosból. és a légkezelő elvileg egyfolytában megy. már a 17 fokos bejövő levegő is több mint kellemetlen ha nem fűtöd fel, hátmég egy 12 fokos.....
egyébként meg kell nézni légkezelő forgalmazó videókat, ott pl elmondják hogy csodás a társasházi lakásba is egy ilyen ami beszívja kintről esetleg a -18 fokos levegőt. ők eladni akarnak, ennyi.. ezt érdemes figyelembe venni.
Hogy néz ki ez a terület? Küljd el alaprajzot ha van rá lehetőséged.
Ha egybenyitható a légtér, akkor a Trotec TTK 50 S helyett egy nagyobb teljesítményű párátlanítót kell üzembe helyezni és az is segíthet és nem kell tologatni.
Amúgy kaptál már ajánlatot a cégtől, hogy mennyiért csinálnák meg azokat a légbevezetőket?
ui.: múlt héten írtam privát e-mailt is neked, azt megkaptad?
aza baj hogy 3 helyen van vizesedés és tologatni kell helységröl helységre azért gondoltuk a légbeveztetöket csak nem tudom hogyha oda szerelnénk be ugy müködne a dolog de felvettem a kapcsolatot az aereco társasággal rajzot küldtem be nekik tegnap kiváncsi vagyok mit mondanak rá!egész rendszerre nincs pénz de valamit meg kikell találni mert örületbe kerget ez a penész!!!további szép napot! bea
fél éve használok rekuperátoros szellőztetést (130 nm2 terület), havi áramdíj kb 500 ft, mert nem megy folyamatosan.
A csövek nekem néhol gipszkartonos álmenyezetben vannak, nem lehetetlen így megcsinálni, bár sokkal olcsóbb lett volna a teljes csövezést a betonfödémbe rakni