Keresés

Részletes keresés

Lora1213 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 1428

Ha rendet akarsz teremteni akkor azokat a töveket amin még most is volt málna kiásod ,új helyre telepíted, és tövig levágod.    Ha jövőre is találsz ilyet akkor azt is átviszed.   Ezek a sarjontermők.   Ha nem válogatod szét, sosem fogod tudni rendesen gondozni, mert sosem fogod tudni mit mikor kell kivágni, vagy meghagyni a következő évre.    A sarjontermő is terem a most meghagyott vesszőkön, és akkor már reménytelen a szétválogatás.

Mióta van meg a málnásod ?   A málnát nem szokás felásni, mert közvetlenül a felszín alatt terjed a gyökérzete.  Lehet azért nem sikerült mindig a telepítés mert folyton elvagdosod a gyökérzetet ?   Mondtad hogy nagyon kemény a talajod, de próbáld inkább folyamatosan takarni, úgy puhábban tudod tartani a talajt.

Előzmény: taormina001 (1426)
CBNora Creative Commons License 2014.10.24 0 0 1427

Khm.

A málna szereti a kötött talajt. Nálunk legalábbis a kert repedezősen agyagos részén a legszebb. Elég lett volna kigyomlálni, esetleg megsarabolni és rá lehetett volna szórni egy réteg lombot.

Előzmény: taormina001 (1426)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1426

Mikor hogy :-)

Még most is volt rajta. Most hoztam rendbe, ástam föl az ágyást, de ezeket nem vágtam ki tövig. Össze is vannak keveredve, mert a különbözö,- többnyire sikertelen- telepítési kísérletek következtében nagyon sokféle forrásból származnak. És persze, az illetök biztos mondták a nevüket, ha ök maguk egyáltalán tudták de az nekem nem mondott semmit, így rég nem emléxem már.

Előzmény: Lora1213 (1422)
nézek Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1425

A Resán kívül úgy jutottam folytontermőhöz, hogy láttam egy kertben az októberben pirosló málnást...kértem töveket, aztán most nálam is van. Ez a biztos.

öreg_néne_b Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1424

Köszi. 1-2 darabnál arányaiban nagyon sok a postaköltség. :(

Előzmény: Lactarius Curtis (1415)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1423

Azon nekem sem volt, ellenben a hagyományosokon.

Előzmény: Lora1213 (1422)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1422

A sarjontermő nálam nem szokott oldalvesszőket hozni.

Mikor érik a málnád ?

Előzmény: taormina001 (1420)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1421

Amikor megveszed tudod milyen fajta.  Vagy kapod valakitől az is megmondja.   Ha azt mondják egy málnáról hogy folytontermő, vagy ősszeltermő, vagy látod hogy nyáron /ősszel is van rajta érett szem, az mind sarjontermő.  

Amikor elülteted tavasszal kihajt és még abban az évben terem, az sarjontermő.

Előzmény: taormina001 (1419)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1420

Az oldalvesszök léte és a sarjontermöség összefügg? eddig ilyen málnáim nem voltak

Előzmény: taormina001 (1419)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1419

Uh, ezt nem tudtam! És hogyan tudom megkülönböztetni öket?

Épp most hoztam szépen rendbe az ágyást, de egyiket se vágtam ki teljesen, kivéve a fölismerhetöen letermett vesszöket.

Előzmény: Lora1213 (1418)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1418

Van olyan málna ami tavasszal kihajt, virágzik, és még azon a nyáron terem.  Az a sarjon termő. Ezt ősszel levélhullás után teljesen földig le kell vágni. 

A másik, hagyományos fajta tavasszal kihajt, következő évben terem, és csak a letermett vesszőket kell kivágni.   

Előzmény: taormina001 (1417)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 1417

Nem tudom mi a "sarjontermö", és mire érted, hogy "azt is" le kell vágni?

Előzmény: Lactarius Curtis (1413)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1416

Persze, fagy még nem volt, dehogy vágom le, amikor még teremnek is :)) Ha félreérthető voltam, nem most kell tövig vágni, hanem ha már elintézte a fagy és/vagy lehulltak a levelek!

Előzmény: Lora1213 (1414)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1415

Esetleg próbáld meg vele felvenni a kapcsolatot (biztos olcsóbb, mint az árudák (asszem Csillaghegyen volt)):

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=116524530&t=9048773

Előzmény: öreg_néne_b (1411)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1414

Még nem kezdtem el a sarjontermőt levágni, mert még teljesen zöld. Tavaly levágtam ilyenkor, és újra kihajtott.

Előzmény: Lactarius Curtis (1413)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1413

A nagy oldalvesszőket le kell vágni. Ha sarjontermő, folytonérő málnád van most, akkor azt is, a földig.

Előzmény: taormina001 (1410)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1412

+1 (Resa, Polka terem még, Resa sokkal jobb ízű)

Előzmény: nézek (1409)
öreg_néne_b Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1411

Sziasztok!
Valaki látott mostanában valahol Resa (Lucana) málnát árulni? Csak 1-2 tő kellene.

taormina001 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1410

Nem nagyon értek a málna fajtáihoz, nem tudok milyen(ek) van(nak) nekem, de én is észlelek néhány különös jelenséget, a klasszikus problémán felül is, hogy nem akar megmaradni nálam a málna:-)

Mindig óvva intenek az ásástól, mégis minden évben kénytelen vagyok fölásni a málnást; különösen ebben az esös idöben sziklává tömörödik a földje, és hiánytüneteket is mutat, ezért kénytelen voltam beforgatni némi marhatrágyát, csak úgy óvatosan, vasvillával szurkálva. Szintem "megfulladna", totálisan elgyomosodna, ha nem tenném.

De most más különös dolgokra is fölfigyeltem: az egyik az itt is említett oldalági elágazás. Ilyet eddig nem láttam; némelyek méteres "ágakat" fejlesztenek. Ezekkel mi a teendö?

A másik a töújítás. eddig egyszerüen úgy jártam el, hogy a letermett vesszöket töböl kivágtam, és az újakból az erösebbeket meghagytam, a többit szintén kivágtam. A málna metszése ebböl a szempontból sokkal egyszerübb, mint a többi növényé; egresnél-ribizlinél órákig agyalok, hogy mit és mennyit hagyjak meg, mert fogalmamsincs, mi termett le, és mi fog legközelebb. Most azonban egy olyan fajta került túlsúlyba, ami valahogy egész évben terem, mindig 1-2 szemet, úgyhogy egy jóizüt enni sose lehet róla, csak így a kertben csipegetni. Ezeknek a vesszöi is furcsán viselkednek: nem terem le és szárad el, hanem a szárán életerös friss rügyeket hoz. Miért van ez és hogy kell vele bánni?

nézek Creative Commons License 2014.10.22 0 0 1409

Ez az eső betette. Tegnap még sikerült egy tál szép piros, édes málnát szüretelni, asszem pár napig szünet.

Ha süt a nap, még bőven van.(RESA)

Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.10.12 0 0 1408

Jaaaa!

És a dzsumbujt úgy értettem hogy rengeteg 1,5-2 méteres oldalágakat növesztett egy-egy vesszőn/két púpozott talicskával vittem ki,kb 20-25 vesszőről/,viszont ültethetőnek tűnő gyökérsarjat össz-vissz 8 darabot találtam/olyan 40-70 cm-eseket/!!!!!:(

/Gyökérsarj alatt én azt értem ami a vessző mellett néhány centire,max húsz-harminc centire a földből hajtott ki...!!!/

Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.10.12 0 0 1407

Szia!

Ha minden igaz az egyik fertődi zamatos,a másik mailiong expoit...

És a fertődi dzsumbujosodott jobban!!!!!!!/mondhatni rettenetesen/

Ilyen volt augusztusban:

És ezért nem értem miért olyan kevés a szétültethető gyökérsarj????:(((

Természetesen nem nyírtam fűnyíróval...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Egy éves vesszőt szabad átültetni??????

Azt írja a szakirodalom hogy ősszel meg tavasszal lehet a málnát ültetni.....de mennyire ősszel,és mennyire tavasszal????Még a vegetációs időszakban/mikor még van rajta zöld levél/,vagy később,illetve tavasszal korábban???????????????????????????????????????

Előzmény: yotti (1406)
yotti Creative Commons License 2014.10.12 0 0 1406
Milyen fajta?Nem kell ritkítani,jó a 6-8.Esetleg nem nyírtad fűnyíróval a környékét?A málna nem szereti a tűző napot még akkor sem ha sok vizet meg tápanyagot kap,gondolj az eredeti élőhelyére!A tűző naptól megsülnek a szemek!A dzsumbujt hogy érted?Mert ha az lett akkor csak szaporodott a málnád!
Előzmény: Málnanalfabéta (1405)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.10.11 0 0 1405

Köszi a segítségeket/természetesen mindenkinek!!!/!!!

Viszont /kövezzetek meg érte de.../újabb kérdéseim merültek fel.....!!!!!!

Pro prímo:Én/mi/a faterom meg én//mikor bele kezdtünk,akkor 1 méteren belül kb 6-8 vesszőt/tövet,sarjat/szóval mindent amiről azt reméltük hogy megfogja/ültettünk el:((.......most akkor ritkítsam ki azt 40-60 cm-es tőtávokra..........???????????????,

Pro secundo:Azt írtátok hogy nagyon gyorsan szaporodik............háááááááááát,én lassan ötödik éve próbálom szaporítgatni,de még a 27.méteres kordonomnak tán a felét sem sikerült "be málnásítani"...........:(((!!!!!!!!!

Pro tercio:És az előző kérdésem generálja a harmadik infóéhségemet mely szerint:azt olvastam valahol,hogy a málnát kb nyolc-tíz évente illik áttelepíteni máshová,mert azt szereti a "lelkem",és akkor hoz frankó mennyiséget.és minőséget,és nem öregedik ki,meg nem lesz fogékony a betegségekre,fertőzésekre,kártevőkre.....!!!???Hát akkor mire nekem végig ér a kordonon a málnám,akkor elkezdhetem ki b......szni onnan...........:(((((((??????????

És még egy kérdés a végére/egy ráadás/!!:A nyár végére tiszta dzsumbúj lett a málnám/ha visszanéztek a panaszos,kétségbeesett hozzászólásomhoz,ahol a képeket felraktam,láthatjátok/és mégis alig-alig van olyan gyökérsarj amit idén szét ültethetnék.....:((((A nyári burjánzó vegetáció/számomra/azt jelzi hogy jól érzi magát ott a málnám ahol van,kapott elég tápanyagot/jó kis csirke sz...t,meg két éves humuszt/nem bolti gagyit,hanem saját keverésű komposztált vegyes cuccot/nyami-nami:)///sőt,még műtrágyát is egy keveset....!!!!Vízre.napfényre sem lehetett neki panasza,mert esett idén rendesen és egy szem árnyék sem takarja a fényt tőle!!!!!Akkor miért hozott olyan kevés ültethető sarjat/sokat mondok ha van össz nyolc gyökérsarj/kb 10-13 méteren/:(((/Mit tehetek hogy jövőre több legyen????

K....va lassan akaródzik végigszaporodni a 27 méteren,lassan felnőnek a csemeték akiknek termelni akarom,én meg nem nagyon ehetek majd belőle!!!!:(((

ELŐRE IS KÖSZI A SEGÍTSÉGEKET ÉS A TÜRELMETEKET!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Lora1213 (1404)
Lora1213 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 1404

Amikor ülteted, akkor legyen a tőtáv 40-60 cm.Szerintem még ritkább is jó, mert nagyon szaporodik.    Következő évben rengeteg sarjat hoz, amiből a gyengébbeket kiritkítod, úgy hogy 1 m-en ne maradjon több 6-8 szálnál.   Igyekezni kell a tősarjakat eltávolítani, és az erős gyökérsarjakat megtartani.

Előzmény: Málnanalfabéta (1403)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.09.08 0 0 1403

Hellosztok!

Valaki legyenszíves ismét világosítsa fel málnatermesztési homályosságomat....................!!!

Az egyik helyen azt írják hogy úgy ültessük a málnát hogy a tőtávolság 40-60 cm legyen....a másik helyen azt írják hogy /"drótos"művelésnél/folyóméterenként 6-8 vesszőt/tövet ültessünk........nem voltam soha egy zseni matematikából/sem/de ez nekem számisztikailag nem jön össze.......valahogy üti egymást a kettő.........!!!:( :)))

Halkan jegyezném meg hogy a tanácsaitoknak megfelelően lecsupáltam a dzsumbujt..........háááát, sokkal kulturáltabban néz ki......!!!!!!!De azt azért nem mindegyiknél tudom megkülömböztetni hogy melyik /így zölden/az idei vessző,és melyik a második éves........!!!:(((

Köszi minden segítséget!!!

Lora1213 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 1402
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.09.06 0 0 1401

Igen. Viszont a Resa így is nagyon édes. Ma metszettem le a 1,5 méteres oldalhajtásokat a Mallingról.

Előzmény: Törölt nick (1400)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 1400

Sziasztok,

Ma voltam kint a birtokon. Nagyon sok még a polka málna.

Szerintem a szeptember még jól fog hozni. Sajna az íze gyér a sok eső miatt.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.09.02 0 0 1399

Halihó!

Kötözgetem a málnát. Sok vesszőt megfertőzött a szúnyog (valahogy nem sikerül ellene védekezni), de szerencsére rengeteg a hajtás, van miből válogatni.
Közben beszéltem azzal akitől származik az én fajtám.

Kérdeztem tőle hogy mi ennek a neve, mert nem voltam biztos hogy fertődi-e vagy sem...

Azt mondta, hogy ő egy termelőtől kapta még a 90-es évek elején aki gyűszűmálnának hívta.
Néztem a neten képeket, de amiket találtam nem hasonlít az enyémre...
Na mindegy a lényeg hogy jó nagyokat és elég sokat terem.

Ellenben szeretném kipróbálni a polka fajtát, ha van valakinek eladó 10-15 töve kérem írjon rám a
progwork kukac freemail pont hu címen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!