Hogy nem metszettem ? Hát az első tiz évben nem volt a tulajdonomban az a földdarab, majd sokáig azt hittem mérgező. De valahogy esztétikai okok miatt meghagytam. Olyan megtűrt növény volt. Majd úgy 4 -5 éve megkóstoltam és lám nem patkoltam el. Itt vagyok. 2 tő, olyan bőséges a termés, hogy már tavalyelőtt is befőztem. Úgy szept. elejétől okt. közepéig terem.
Ezen a régi filmen 10.16-nál az ékoltás sokkal egyszerűbb. Nem vág ki ék alakot--mint ahogy én 14-ben próbáltam--nem is sikerült!!, csak ferdén bevágja s az ék alakú nemest ide tolja
Ha azt akarod hogy minden évben egyenlően teremjen és ne szakadjon össze a lugasod támrendszere, akkor érdemes metszeni. Én is olvastam a metszés nélküli szőlőzést. DE kérdem én, hogy az évente felgyülemlő vessző mennyiséggel mit akar kezdeni a gazda? Többe kerül a támrendszer ami ezt elbírja, mint a metszésre fordított költségek... Ezt mondom annak fényében, hogy a szomszéd tavaly nem metszett izabella szőlőjét idén metszeni akartam, de kegyetlen kuszaság volt, ellentétben a tavaly már piszkálgatott tőkékkel. Szóval oké hogy egy idő után a szőlő kontrollálja magát, de évente akkor is képződik vessző aminek súlya van és ha fel is kopaszodik a tőke akkor is valahova futni kell a vesszőnek.
De ez csak saját vélemény, biztosan meg lehet oldani támrendszerrel metszés nélkül is úgy hogy ne keljen agyon permetezni meg ne szakadjon össze a támrendszer.
20-25 éve lett telepítve és csak még 5 éve termett először? Jól értelmeztem ???
Ha eddig soha nem metszetted az nagy hiba.
Szaporítása egyszerű. Egy fiatal tavalyi vesszőt levágsz és ledugod a földbe...
Na azért vannak alapszabályok. Rajzolgatások és magyarázkodás helyett inkább linkelek be egy oldalt csak úgy kapásból és már ott is találsz infót a kezdeti lépésekhez.
Megkérnélek - a téli időd kiadja? -, ezt tudnád nekem egy kicsit bővebben leírni, mert a lekötözés még elfért a tudásomban, de a másik kettőhöz bibasz vagyok! :-D
Sajnos szőlő ernyő műveléssel még nem foglalkoztam, nem adhatok tanácsot.
A citromfa asztalkoronával kapcsolatban /bár mifelénk citrom nem nő szabadban/ csak pozitív elképzeléseim vannak, mert szerintem az asztal korona minden olyan fánál alkalmazható ami visszametszésre elágazással reagál. (Módszer : lekötözés, szektoriális kettősmetszés.)
Én nem tartom jó ötletnek az oltó ollót , nincs oltó ollóm de én úgy gondolom hogy oltó késel jobb és hosszabb éket lehet vágni, ami a nagyobb felület miatt könnyebben rögzíthető jobban tartja a nemest nagyobb felületen érintkezik a kambium réteg .
Nem próbáltam még, de úgy gondolom, hogy a friss zöld hajtást nagyon roncsolja. (Nincs egy éles késed? Egy hasítékot és egy éket biztosan tudsz vágni késsel, a kötözés meg ugyanannyi.)
Szerintem mindkét esetben működik. Gondolj csak bele pl. fásra-fásnál is használják, használták az ék oltást. És Zöldre fásnál is ez az elterjedt. Oltó ollóval szerintem nő az esélye az eredésnek. Ez csak az én szemszögem. Omegával fogom én is az idén átoltani a cardinált dunawra. És még a zöldre-zöldet is ki akarom próbálni oltó ollóval.
Termő szőlő átoltásához használható oltó olló, ez a kézi kis műszer, ami u alakot vág. Fásra fás oltáshoz, vagy zöldre fás oltáshoz is? ha van tapasztalatotok e téren, kérem írjátok meg.
Köszönöm mindenkinek a tanácsát és nagyon hálás vagyok árte.Én ugy gondoltam hogy agyagos homokból maltert készitek és azt fogom használni és betekerem fóliával hogy nehogy kiszáradjon illetve kirepedezzen .Ahogy ezenn a videón a bácsi alkalmazza.https://www.youtube.com/watch?v=XP2sbZLvx2U Csak én még flakonba vagy nájlonba foldel párásittattatnám és stabilizáltatnám a hőmérsékletet az oltáson,
Szerintem is a diszperzitet felejtsd el! A gyergtya megolvasztva szerintem az egyik legjobb és legolcsobb szigetelő "folyadék". Szerintem annyi a lényeg, hogy mivel az olvadt gyertya könnyen megrepedhet mitun megszilárdult, tanácsos a tekerést gézszerü anyaggal végezni, hogy a gyertya tudjon az anyagszálakba belekapaszkodni, így stabilabb lesz. Én ilyen teknikát használok.
Biztos hogy nem diszperzit ,ez valószínű hogy egy speciális anyag ami levegő hatására megszárad mint a fagél de viszont fagél nem jó a rügyekre mert nem növi ár az oltásra jó de a rügyekre nem szabad keni .
A veszőre és a rügyre külön olvaszá ha nincs oltóviaszod sima gyertyát az is meg teszi hogy ne száradjon ki.
Ja és nem csak a templomba kell hinned hanem itt is egy két jó tanácsra a szilikont meg felejtsd el gyorsan ,gondolom el tudtad igy is olvasni hogy nem hangsujoztam ki vastag betűvel.
Azt hittem diszperzit.A diszperziten átnőne a rűgy?Mondjuk a szőlőnél én betegergetem teljesen fóliaval mint a mókus a videón,de inkább a diófa oltás miatt érdekelne.Ezenn a videón vödörbe van nekik azért gondoltam hogydiszperzit.