Keresés

Részletes keresés

Ju13 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 6501
Igen, D. Marginata. Köszi, akkor inkább elteszem az ablak közeléből amíg ilyen hidegek vannak, és próbálom nem megfojtani:)))))))) Köszi!
Előzmény: viharboszorka (6500)
viharboszorka Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6500

ez valami dracéna-féle, jól látom?

Kicsit száradhat a földje 2 öntözés között, inkább legyen kevesebb vize, mint sok.

Nagy túlélő, minimális fény is elég neki, de ha többet kap, az sem probléma.

Huzatot nem szereti.

viharboszorka Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6499

Szia,

Megvan az Actara :)

Már csak a virágföldnek kell kiszáradnia és adok egy adaggal :))

Előzmény: Lora1213 (6494)
Lora1213 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6498
Jól elvan, délelőtti napot kap. Közepesen világosnak mondanám.
Előzmény: Ju13 (6497)
Ju13 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6497

Kevertem cseppnyi tőzeget, + 1 marék agyaggranulátumot és perlitet a földbe, mert azt olvastam, h nem szeret úszni:)))) És persze ami növényem földben van tartva, ott mindig kiöntöm a maradék vizet locsolás után kb fél órával.  Egyébként, ajánlott a cserepet nem "éppen-passzentos" kaspóba tenni, hanem a 2 edény közt legyen 1-2 cm hely, és akkor nem gond sem a szellőzés, sem az, h kiemeld a cserepet a víz kiöntéséhez. Én imádom a kaspókat, és még semmi gondom nem volt ebből.

Ez egyébként azért ilyen szoros, mert nincs itthon nagyobb kaspóm, de feltétlen kerítek egyet, mert így hüjjén néz ki ahogy kilóg a cserép:((((

És mennyire tartod világos helyen?

Előzmény: Lora1213 (6496)
Lora1213 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6496
Nálunk a növények nem szeretnek kaspóban lenni. Nem szellőzik, megdohosodik a föld.
Nem szabad agyon locsolni.
Előzmény: Ju13 (6495)
Ju13 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6495

De elsüllyedt a topik, senki nem babusgatja a sz.növényeit?

Én őket mentettem a T.scoban; és nem bírtam megvárni a tavaszt az átültetéssel. Remélem, kibírják a megpróbáltatásokat! Már 2x volt, de mindegyik elpusztult, arra tippelek, h megfáztak. Van valakinek javaslata, ami bevált a gyakorlatban?

Dracaena Marginata
Lora1213 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6494
Actara higítása : 0,2g/l beöntözésre.
Előzmény: viharboszorka (6493)
viharboszorka Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6493

Köszi a segítséged!

Akkor a Chess-t meghagyom a rózsákra és nyárra, mert akkor úgyis felbukkannak a tetvek, ott nagy segítség lesz.

Az Actara hígítását megírnád? Öntözésre. ? g / 1 liter?

Nagyon köszi előre is.

Előzmény: Lora1213 (6491)
viharboszorka Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6492

Megpróbálok beugrani egy Oázisban, van a környéken egy :)

De köszi a felajánlást, ha nagyon nem boldogulok, lehet, hogy élek vele.

Előzmény: Onriett (6490)
Lora1213 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6491
Szia! A Chess -t permetezve használhatod a szabadban. 0,3g/l higításban jó a levéltetvek ellen. A hasznos rovarokra ártalmatlan. Az Actara beöntözve is hatásos, ha nem tudod szabadba vinni a növényt. A levéltetvek mellett a tripszekre is hat. Ha gondod van írj mail-t.
Előzmény: viharboszorka (6489)
Onriett Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6490
Nincs a közeledben O.zis? Ott lehet kapni Actarat. 600-Ft egy zacskó /legalábbis tavaly annyi volt/. Ha mégsem válnak be az általad említett szerek én tudok neked Actarát venni/küldeni.
Előzmény: viharboszorka (6489)
viharboszorka Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6489

Én is kérdeznék :)

Elegem van belőle, hogy a növénykéimet dézsmálják a legyek, atkák és tetvek meg néha tripszek is. Eddig csak spray-ket hazsnáltam, de úgy tűnik, komolyabb fegyverarzenál kell ide: beöntözés.

Sajnos a jó hírrel megáldott Actarához nem jutottam hozzá, van viszont otthon Karate és Chess zacskós por változatban.

Tudna valaki segíteni, hogy hogyan kell ezt bekeverni és felhordani? A tasak alapján nem sokra jutottam, még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán szobanövényekre önthető-e vagy sem ( a zacskón, zöldség és gyümölcs nevek szerepelnek). Illetve kérdés az is, hogy csak talajra öntözhető és talajon szívódik, vagy lehet-e levélpermetként felhordani (majd nyáron, szabadban)?

Esetleg az áztatott dohányról van -e valakinek tapasztalata?

Ha igen, akkor egy víz-dohány arányt és áztatási időt tudna javasolni?

Előre is köszi a válaszokat, segítséget! :)

viharboszorka Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6488

Szia,

http://www.edenkert.hu/szobanoveny/leveldiszek-l-xl-meret/kinai-legyezopalma-livistonia-chinensis/480/

Itt találsz pl. leírást a tartásáról.

Lehet, hogy a környezetváltozás miatt van a sárgulása. Tedd a cserepet kavicságyra vagy agyaggolyó ágyra és arra önts vizet, hogy alulról párásítson.

A szobahőmérséklet elvileg nem baj neki, mert szereti.

Előzmény: levang (6487)
levang Creative Commons License 2010.01.16 0 0 6487
Sziasztok. Nemreg kaptam ajandekba egy kinai legyezopalmat, viszont par nap utan a levelei elkezdtek fokozatosan szaradni. Szobahomersekleten tartom (19-22 fok), a leveleit kb 2 naponkent permetezem vizzel, a fold sem szaradt ki, az a tippem hogy a hirtelen kornyezetvaltozas lehet az oka. A segitsegeteket szeretnem kerni ebben a problemaban, mert nem szeretnem ha teljesen elszaradna es kipusztulna. Koszonom.
Ju13 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 6486
Az jutott eszembe h talán most "húzódik vissza" telelni, márha vele kapcsolatban lehet szó erről. Talán a fűtött szobában elhúzódott a dolog; de ha él a gyökere akkor minden további nélkül kihajthat tavasszal. (Elvileg az okoskönyv szerint átteleltethető)
Sok sikert!:)))
Előzmény: Sorridente (6485)
Sorridente Creative Commons License 2010.01.15 0 0 6485
Nem voltak elrohadva a gyökerek, ez is ad némi reményt. (Az interneten talált képek alapján úgy gondolom, hogy igen, az a neve.)
Előzmény: Ju13 (6481)
gőzgombóc Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6483
Elég kényes ez a növény a huzatra, a hideg öntözővízre, és a túllocsolásra.
Télen, ha kevés a fény, akkor főleg kevesebbet szabad öntözni.
Előzmény: bastardo (6482)
bastardo Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6482
Sziasztok!

Még szeptember közepén vettem itthonra egy szép kis szobanövényt, egy Dracaena Reflexa-t. Egész jól érezte magát, de kb 1 hónapja valami nagyon nem tetszik neki. Nagyon gyors tempóban elkezdtek a levelei megsárgulni, aztán barnulni és végül lehullani :(
Fogalmam sincs, hogy mitől lehet ez. Először csak az egyik száron néhány szomszédos levél, aztán már a többin is. De igazából össze-vissza. Vannak olyan levélcsoport, aminek a közepén fogta magát, és elszáradt egy új hajtás (ld legalsó kép). Aztán vannak részek, ahol egymás mellett 2-3 sárgult meg, a többi szép maradt.
Van valami ötletetek, hogy mitől lehet ez?

A növény egy ablak mellett van, ami nyugati fekvésű. Nem mondom, hogy túl sok fény
éri, de 2 hónapon keresztül gyönyörű volt. A szobában kb 22-23 fok van. Nagyon ritkán van kinyitva az erkély ajtó, ahonnan amúgy sem direkt hideg jön be..és ilyenkor is csak 1-2 percet.
Amióta megvan, kb 2 hetente locsoltam, mert úgy tűnt nagyon jól érzi magát, minden második alkalommal hozzáadtam a vízhez egy kis levéldísznövény tápoldatot is. De nem gondolom, hogy ez okozná a bajt, mert 3 hónapon keresztül így bántam vele, és nagyon szép volt. Semmin nem változtattam, amikor elkezdett sárgulni. Azóta gyakrabban locsolom (kb hetente), de nem igazán segít.

Van valami ötletek, hogy minek nem örül?

Köszi,
G.

kep1

kep2

kep3
Ju13 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 6481

Sajnálom! Szurkolok, h kibírja még a köv. pár hetet, míg megjön a tavasz! A gyökereit nézted, nem voltak elrohadva?

Egyébként az a növény neve, amit kérdeztem?

Előzmény: Sorridente (6480)
Sorridente Creative Commons License 2010.01.11 0 0 6480
Kedves Jul13!
Köszönöm a tippet, átültettem, annak ellenére, hogy mindig nagyon óvatosan locsoltam, és a jelek alapján most sem volt túlöntözve. Azóta sajnos tovább rosszabbodott az állapota, de azért reménykedem a jobb időben és a napsütésben... Ki tudja...
Sorridente
Előzmény: Ju13 (6468)
ZsuR Creative Commons License 2010.01.11 0 0 6479
.... Beke poraira.... :((
Előzmény: zratkay (6434)
Ju13 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 6478
Ahammmm! Tipikusan a "nem jó a jó" viselkedés. Akkor tégy úgy,  mintha üzletben lenne: huzat, rendszeresen elfelejtett locsolás, és éreztesd vele, h le van ejtve...:))))
Előzmény: Törölt nick (6477)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.11 0 0 6477
Ha csak télen dobálná! Az enyém egész évben ilyen szórakozott. És mint az elöbb már emlitve lett, nem csipi a huzatot, ez az amit nem értek. Minden nagyobb bevásárlóközpontban szinte megtalálható, ahol huzat is van! Nálam nem kap huzatot, az 100 %-ék. Kiszáradni nem hagyom, viszont az is biztos, hogy nincs túlöntözve. Tápot is kap néha, de tök mindegy mit csinálok vele, mert a napi 4-5 levél az megvan alatta. Néha a zuhanyba is beviszem egy kicsit letusolni. De semmi sem tetszik neki, nálam ez a növény nem vállik be, annak ellenére hogy tetszene. Próbáltam én már az egyszinü zöld változatot, most meg a "csikos" levelü van. De ennek sem jó semmi. Hóbortos egy növény.
Előzmény: taormina1 (6476)
taormina1 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6476
A Ficus benjamin télen dobálja a leveleit.
Előzmény: Törölt nick (6472)
Ju13 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6475

Csatlakozom a véleményedhez, én is így jártam; szinte mindenhol strapabírónak mondják, nálam több is kipurcant:((( a néhányadik óta nem próbálkozom vele.

Bojler, ha másik is van ott és az nincs megfázva, akkor én a vízbefojtásra gyanaxom!

Ju13 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6474

Az én ismereteim szerint az ágak mindennemű  vissza- illetve levágása metszésnek minősül... az is metszés, ha a főágat vágod vissza (ott valószínű elágazik majd, erre számítsál!), és az is, ha az ágak végeiből csípdesel le. És a visszavágás többnyire serkenti a növényt új hajtások nevelésére. 

A levél sárgulás-hullás egyrészt lehet normális, természetes öregedési folyamat, h eldobál néhányat. Ha viszont hirtelen, rövid idő alatt nagyon sok levelet hajigál el, akkor valami nagyon nem tetszik neki: túllocsolás vagy kiszáradás; huzat vagy megfázás. Illetve, amennyire tudom, ez a növény a helyváltoztatást is ilyen módon bosszulja meg, h őrült módon kezdi leszórni a leveleit.

Hja, írod, h úgy locsolod, mint előtte, viszont nagyobb cserépben, több földben van: simán túl lehet locsolni! Nem tocsogós-vizes a földje?

Előzmény: Bojlertestű nő (6471)
Bojlertestű nő Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6473

Én szeretem. :)

Az eltelt 5 évben látszólag tökéletesen érezte magát. Most meg valami történt vele, csak nem tudom mi...lehet, hogy megfázott?

(de akkor a másik ugyanilyen miért nem?)

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6472
Ehhez én is hozzáfüzném, hogy az enyém is ilyen lökött növény. Egész évben ablak elött van, fényt kap, vizet kap, tápot kap és mégis dobálja a leveleket. Olvastam valahol hogy nem csipi a huzatot. Na a mienk huzatot soha sem kap, olyan helyen van. Viszont mindenféle nyilvános helyen, szokszor üzletek ajtajában, ahol biztos hogy huzat van, nagyon jól elvannak, zöldelnek. A mienknek minden meg van adva, ami elö van irva és mégis dobálja a leveleket. Ez már a 3. példányom ebböl a növényböl. De biztos hogy az utolsó is. Még egy ilyen hülye növénnyel még nem volt dolgom. Ha ez is kidöglik, akkor számomra megszünt ez a növényfaj. Hoz új leveleket is , de ugyanannyit vagy többet le is dob. Egyre "átlátszóbb" lesz. Szerintem egy kényes hülye növény ez.
Előzmény: Bojlertestű nő (6469)
Bojlertestű nő Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6471

Köszönöm a gyors választ!

Metszés alatt akár azt is értjük, hogy a főágat simán visszavágom a bokros, szép dús részig? A levél sárgulás, hullajtás mitől lehet?

Ui.:Köszi! :)

Előzmény: Ju13 (6470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!