Kevertem cseppnyi tőzeget, + 1 marék agyaggranulátumot és perlitet a földbe, mert azt olvastam, h nem szeret úszni:)))) És persze ami növényem földben van tartva, ott mindig kiöntöm a maradék vizet locsolás után kb fél órával. Egyébként, ajánlott a cserepet nem "éppen-passzentos" kaspóba tenni, hanem a 2 edény közt legyen 1-2 cm hely, és akkor nem gond sem a szellőzés, sem az, h kiemeld a cserepet a víz kiöntéséhez. Én imádom a kaspókat, és még semmi gondom nem volt ebből.
Ez egyébként azért ilyen szoros, mert nincs itthon nagyobb kaspóm, de feltétlen kerítek egyet, mert így hüjjén néz ki ahogy kilóg a cserép:((((
De elsüllyedt a topik, senki nem babusgatja a sz.növényeit?
Én őket mentettem a T.scoban; és nem bírtam megvárni a tavaszt az átültetéssel. Remélem, kibírják a megpróbáltatásokat! Már 2x volt, de mindegyik elpusztult, arra tippelek, h megfáztak. Van valakinek javaslata, ami bevált a gyakorlatban?
Szia! A Chess -t permetezve használhatod a szabadban. 0,3g/l higításban jó a levéltetvek ellen. A hasznos rovarokra ártalmatlan. Az Actara beöntözve is hatásos, ha nem tudod szabadba vinni a növényt. A levéltetvek mellett a tripszekre is hat. Ha gondod van írj mail-t.
Nincs a közeledben O.zis? Ott lehet kapni Actarat. 600-Ft egy zacskó /legalábbis tavaly annyi volt/. Ha mégsem válnak be az általad említett szerek én tudok neked Actarát venni/küldeni.
Elegem van belőle, hogy a növénykéimet dézsmálják a legyek, atkák és tetvek meg néha tripszek is. Eddig csak spray-ket hazsnáltam, de úgy tűnik, komolyabb fegyverarzenál kell ide: beöntözés.
Sajnos a jó hírrel megáldott Actarához nem jutottam hozzá, van viszont otthon Karate és Chess zacskós por változatban.
Tudna valaki segíteni, hogy hogyan kell ezt bekeverni és felhordani? A tasak alapján nem sokra jutottam, még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán szobanövényekre önthető-e vagy sem ( a zacskón, zöldség és gyümölcs nevek szerepelnek). Illetve kérdés az is, hogy csak talajra öntözhető és talajon szívódik, vagy lehet-e levélpermetként felhordani (majd nyáron, szabadban)?
Esetleg az áztatott dohányról van -e valakinek tapasztalata?
Ha igen, akkor egy víz-dohány arányt és áztatási időt tudna javasolni?
Sziasztok. Nemreg kaptam ajandekba egy kinai legyezopalmat, viszont par nap utan a levelei elkezdtek fokozatosan szaradni. Szobahomersekleten tartom (19-22 fok), a leveleit kb 2 naponkent permetezem vizzel, a fold sem szaradt ki, az a tippem hogy a hirtelen kornyezetvaltozas lehet az oka. A segitsegeteket szeretnem kerni ebben a problemaban, mert nem szeretnem ha teljesen elszaradna es kipusztulna. Koszonom.
Az jutott eszembe h talán most "húzódik vissza" telelni, márha vele kapcsolatban lehet szó erről. Talán a fűtött szobában elhúzódott a dolog; de ha él a gyökere akkor minden további nélkül kihajthat tavasszal. (Elvileg az okoskönyv szerint átteleltethető) Sok sikert!:)))
Még szeptember közepén vettem itthonra egy szép kis szobanövényt, egy Dracaena Reflexa-t. Egész jól érezte magát, de kb 1 hónapja valami nagyon nem tetszik neki. Nagyon gyors tempóban elkezdtek a levelei megsárgulni, aztán barnulni és végül lehullani :( Fogalmam sincs, hogy mitől lehet ez. Először csak az egyik száron néhány szomszédos levél, aztán már a többin is. De igazából össze-vissza. Vannak olyan levélcsoport, aminek a közepén fogta magát, és elszáradt egy új hajtás (ld legalsó kép). Aztán vannak részek, ahol egymás mellett 2-3 sárgult meg, a többi szép maradt. Van valami ötletetek, hogy mitől lehet ez?
A növény egy ablak mellett van, ami nyugati fekvésű. Nem mondom, hogy túl sok fény éri, de 2 hónapon keresztül gyönyörű volt. A szobában kb 22-23 fok van. Nagyon ritkán van kinyitva az erkély ajtó, ahonnan amúgy sem direkt hideg jön be..és ilyenkor is csak 1-2 percet. Amióta megvan, kb 2 hetente locsoltam, mert úgy tűnt nagyon jól érzi magát, minden második alkalommal hozzáadtam a vízhez egy kis levéldísznövény tápoldatot is. De nem gondolom, hogy ez okozná a bajt, mert 3 hónapon keresztül így bántam vele, és nagyon szép volt. Semmin nem változtattam, amikor elkezdett sárgulni. Azóta gyakrabban locsolom (kb hetente), de nem igazán segít.
Kedves Jul13! Köszönöm a tippet, átültettem, annak ellenére, hogy mindig nagyon óvatosan locsoltam, és a jelek alapján most sem volt túlöntözve. Azóta sajnos tovább rosszabbodott az állapota, de azért reménykedem a jobb időben és a napsütésben... Ki tudja... Sorridente
Ahammmm! Tipikusan a "nem jó a jó" viselkedés. Akkor tégy úgy, mintha üzletben lenne: huzat, rendszeresen elfelejtett locsolás, és éreztesd vele, h le van ejtve...:))))
Ha csak télen dobálná! Az enyém egész évben ilyen szórakozott. És mint az elöbb már emlitve lett, nem csipi a huzatot, ez az amit nem értek. Minden nagyobb bevásárlóközpontban szinte megtalálható, ahol huzat is van! Nálam nem kap huzatot, az 100 %-ék. Kiszáradni nem hagyom, viszont az is biztos, hogy nincs túlöntözve. Tápot is kap néha, de tök mindegy mit csinálok vele, mert a napi 4-5 levél az megvan alatta. Néha a zuhanyba is beviszem egy kicsit letusolni. De semmi sem tetszik neki, nálam ez a növény nem vállik be, annak ellenére hogy tetszene. Próbáltam én már az egyszinü zöld változatot, most meg a "csikos" levelü van. De ennek sem jó semmi. Hóbortos egy növény.
Csatlakozom a véleményedhez, én is így jártam; szinte mindenhol strapabírónak mondják, nálam több is kipurcant:((( a néhányadik óta nem próbálkozom vele.
Bojler, ha másik is van ott és az nincs megfázva, akkor én a vízbefojtásra gyanaxom!
Az én ismereteim szerint az ágak mindennemű vissza- illetve levágása metszésnek minősül... az is metszés, ha a főágat vágod vissza (ott valószínű elágazik majd, erre számítsál!), és az is, ha az ágak végeiből csípdesel le. És a visszavágás többnyire serkenti a növényt új hajtások nevelésére.
A levél sárgulás-hullás egyrészt lehet normális, természetes öregedési folyamat, h eldobál néhányat. Ha viszont hirtelen, rövid idő alatt nagyon sok levelet hajigál el, akkor valami nagyon nem tetszik neki: túllocsolás vagy kiszáradás; huzat vagy megfázás. Illetve, amennyire tudom, ez a növény a helyváltoztatást is ilyen módon bosszulja meg, h őrült módon kezdi leszórni a leveleit.
Hja, írod, h úgy locsolod, mint előtte, viszont nagyobb cserépben, több földben van: simán túl lehet locsolni! Nem tocsogós-vizes a földje?
Ehhez én is hozzáfüzném, hogy az enyém is ilyen lökött növény. Egész évben ablak elött van, fényt kap, vizet kap, tápot kap és mégis dobálja a leveleket. Olvastam valahol hogy nem csipi a huzatot. Na a mienk huzatot soha sem kap, olyan helyen van. Viszont mindenféle nyilvános helyen, szokszor üzletek ajtajában, ahol biztos hogy huzat van, nagyon jól elvannak, zöldelnek. A mienknek minden meg van adva, ami elö van irva és mégis dobálja a leveleket. Ez már a 3. példányom ebböl a növényböl. De biztos hogy az utolsó is. Még egy ilyen hülye növénnyel még nem volt dolgom. Ha ez is kidöglik, akkor számomra megszünt ez a növényfaj. Hoz új leveleket is , de ugyanannyit vagy többet le is dob. Egyre "átlátszóbb" lesz. Szerintem egy kényes hülye növény ez.