Nekem is lett fehér magoncom, de nagy riadalmat okozott.
Valami fura elváltozás volt két szárán, már majdnem kukáztam, de szerencsére a harmadik ága egészséges volt. Így egy erőteljes metszéssel megúszta. Meghálálta, mutatós fácskává cseperedett.
A Cirmos igen sajátos. Elágazik a szép buga után és kettő ágon hoz cirmos bugát, esetleg pár sima virággal, a harmadik ágon meg csak simát. Sima virágú buga után nálam a hajtásokon csak sima virágok voltak - amíg meg nem metszettem.
Egy-két ilyen visszavágotton én bizony túl sok hajtást hagytam meg, úgy látom. Virág persze sehol. Nem tudom, ritkítsam-e még, vagy most már hagyjam, hátha jövőre virágrengetegem lesz.
Én nem vagyok szakértő a témában, de azt gondolom nem kell az ágak végét levágni. Egyrészt az ilyen zöld ág úgyis csak egy hajtást hoz, de később virágzik. Szerintem most hajtásválogatást kellene csinálni. Az erősebbeket egyenletesen elosztva meghagyni, a gyengéket tőből kitörni. Most elég lenne 6-8 ág.
Májusban kérdeztem tőletek egy beteg leanderrel kapcsolatban. Tanácsotokra visszavágtam teljesen és mára szép, új leveleket hozott.
A következő kérdésem az lenne, mikor kell elkezdeni metszeni az ágakat, hogy szép bokros legyen? Már most le kellene az ágak végét metszeni? Vagy hagyjam még nyúlni?
Perlit kémcsőbe mindig nedvesen clonex nélkül. Fontos, hogy ne álljon a vízbe. Alufóliába tekerve a kémcső, hogy sötétbe legyen. Zacsi nem kell rá. 2 hét után már látszik a gyökere 4 hét után már cserepezem.