Keresés

Részletes keresés

oldlady Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1698
Itt egy fél órát álltunk, figyeltem, ahogy próbálkoznak az átjutással. Egy motorosnak ötödszörre sikerült. Tényleg csak haladóknak.
Előzmény: Awill (1696)
Awill Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1697
Már feltetted valahova a beszámolódat, képeket?
Előzmény: Barbárka (1687)
Awill Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1696

Gázlórendszer haladóknak, a háttérben már a nyidaluri tábor 

Awill Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1695
Awill Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1694

A Felföldet átszelni akaróknak: az Ódádhahraun-Askja-Trölladyngja régió az elvisz egy teljes napot. Gázlók, panorámafotók, Jökulsá á Fjöllum folyó partja, a Herdubreid - itt van egy tanösvény a hegy alsó részén, a táborhelytől indulva. Az Askján a kráterbeli ösvény és a Sárkány-kanyon. A Trölladyngja megmászása, na ezt is kipróbálhatná valaki.

Ha leágazunk a Kverkfjöll-barlangokhoz, akkor meg még hosszabb ideig tarthat.

Az Askja-Nyidalur-szakasz 6 órás út. Mindjárt teszek be fotókat róla.

Előzmény: potihu (1690)
Awill Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1693

Csak pár napon múlhatott a dolog. Az előző csoport júl. 17-én már végig tudott menni, bár aznap az Askja-túrán kaptak egy hózáport, és még havas terepen gyalogoltak. Rákövetkező hétre ez már elolvadt, 25-én száraz utak fogadtak minket.

A rizikós szakasz előtt az Askjánál az idegenvezetőnk bejelentkezett a hegyivezetőnél, hogy 3 L.Rover indul, és Nyidalurban pedig újra lejelentkezett, hogy szerencsésen kiértünk. Amúgy ez a bejelentkezés nem kötelező, az útimentő-szolgálat amúgy is naponta 2-szer járja ezt a szakaszt. A közvetlenül a Vatnajökull alatti utat állítólag nem, oda mindenki saját felelősségére megy. 

Előzmény: Barbárka (1686)
oldlady Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1692

Gyakorlatilag én végig Akureyriben voltam, onnan kirándulgattam csillagtúra szerűen. Kocsit sajnos csak 3 napra tudtam bérelni, a többit busszal jártam be, már amit tudtam. Tudod bár a fiam ösztöndíjjal tanul kint, azért így is sokba kerül, most ennyire futotta, de már csak azért is vissza kell mennem, hogy bepótoljam, ami kimaradt most. Kár, hogy nem futottunk össze Akureyriben.

OFF. Én is szeretnék Kőszegre elmenni, ha netán Te is jössz, akkor ott beszélgethetnénk Izlandról is :)

Előzmény: Awill (1684)
potihu Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1691
Kösz a linket! Mint írtam készülök vissza. Örülök minden érdekes linkre! (Szurfözik is Iceland témában)
Előzmény: Jeon Ji Hyun (1681)
potihu Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1690
Nekem is kedvező tapasztalatom volt, hogy jha próbálkoztam az "F.." utakkal "segítőkészen" figyelmeztettek, sőt voltak olyan szembejövő elsősorban német tóristák akik fényszóval történ jelzéésel megállítottak és tájékoztattak arról, mire vállalkozom, ha tovább megyek: gázlók, por stb. Egy-két izlandi értelemben gyorshajtó ment el mellettem csak úgy, a többség segítőkész volt. Ezt én is hamar megtanultam, úgyhogy elsősorban nyugaton résztvettem e autós közösségben, keleten egy.két (kevesebb) régi ismeresel találkozta.
Egyébként szívesen olvasom a felföldi beszámolóitokat, ezért is tervezek visszamenni. (Mint korábban írtam nagy tempóban 6 nap alatt végigfutottam!) Beszámolóitok alapján gondosan, a körülményeket ismerve szándékom visszamenni.
Várom az ötletadó beszámolókat! (Örömmel térek ide vissza!)
potihu Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1689
Nagyon köszönöm a részletes ajánlást, ha visszatérek megnézem. sajnos én csak egy kis Poloval voltam, mellyel csak "kostolgattam" az "F000" utakat és sajnáltam, hogy nem komolyabb kocsit béreltem.
Előzmény: Awill (1682)
Barbárka Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1688
Ezt jol sejted: Kverkfjoll-t, Lakit nem szabad kihagyni (utobbi a legnagyobb elmnyek egyike, az Askja mellett). Nekunk a Hekla maradt ki, ugyhogy vissza kell menni, nincs mese...
Előzmény: Awill (1683)
Barbárka Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1687
Amugy azt is mondtak, hogy kb. 1-1 1/2 het mulva nyitjak, ugyhogy epp csak lemaradtunk. De hat harom hetbe ennyi fert bele...
Barbárka Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1686
Hja, kedves Awil. Mi delrol rakanyarodtunk (volna) az F910-re, mi tobb, az volt a fo celunk - csakhogy nem lehetett. Julius kozepen ugyanis meg le volt zarva. A hegyivezetoket is megkerdeztuk, hogy szabad-e. Azt mondtak nem, bar a kocsinkra pillantva hozzatettek, hogy ezzel lassan mar szabadna (oreg Patrol, szupersztar... :))), de a szabaly az szabaly... Ugyhogy nagyot kerultuink eszaknak, hogy lejussunk az Askjahoz.
Előzmény: Awill (1682)
Awill Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1685

Na, milyenek is az izlandiak??!!

Majd idézek Halldór Laxness izlandi Nobel-díjas írótól, az Izlandi pör c. regényében mindenféle súlyos jelzőkkel illetik a művelt, nemes európaiak az izlandiakat, felsorolás-szerűen. Igaz, ez 1700 táján volt.

Előzmény: mr gabor (1679)
Awill Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1684

Olvastam, hogy épp akkor voltál Akureyriben is, mikor én (hacsak nem kirándultál épp délen vagy keleten) - egy este-éjszaka(sötétség nélkül)-reggel jutott nekünk, egy takaros, ikeás belvárosi panzióban, városnéző sétával. Többen kipróbálták a bálnaéttermet is (Bautinn), megelégedésre.

OFF: a síugrás topicban a tippelős játékban vettem részt pár évadban, de nagyon időigényes meg stresszes, ha komolyan csináljuk, rendszeresen mindig figyelemmel kísérjük, ezért (is) hagytam abba egy idő után. De Kőszegre, versenyt nézni szeretnék majd menni...

Előzmény: oldlady (1680)
Awill Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1683

Különösen szép vidék még az 1-es út Skagafjördur-Öxarfjördur között (Varmahlíd-Akureyri), a táblahegyekkel, legalábbis a Kjölur után "valami egész más", leginkább mert zöld. Egyébként a jökulsárlóni "Erzsébet-hídnak" északon is van két párja, lehet, hogy ugyanaz tervezte őket, nagyon hasonlítanak, csak rövidebbek.  

Megfigyelhető, hogy a méretek mellett mennyire eltörpül az ember: az egyes hegyek, hegységek mellett órákig mentünk, a Svínafellsjökull gleccser látszólag a Vatnajökull egy kis nyúlványkája, a síkságról nézve, aztán közvetlenül mellette, illetve felmászva rá nagyon máshogy látszik. A Dettifoss után meg minden vízesés már vicc lesz ezután...

Nem raktam kupacot sehová, mert nem tudom, visszajutok-e, bár elgondolkozom a Myvatn környékén egy alaposabb túrán. Meg ami még izgalmas, de kimaradt: Kverkfjöll, Hekla, Laki, és legfőképp: az Aurora Borealis.

Awill Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1682

Üdvözlet minden izlandi utazónak (annak is, aki még csak készül).

Néhány benyomással egészíteném ki az itt eddig beírt beszámolókat. Július 2. felében, csoportos utazással, terepjárókkal tettünk egy nagy kört a szigeten. Az időjárás DNy-on és a déli tengerparton különösen változékony volt, a Felföldön viszont, legyen az a Kjölur, Akureyri környéke, Myvatn vagy az F88-F910-es út a vulkánokkal, szép, enyhe idő volt (persze a szél mindig fújt).

Valahogy mintha senki sem kanyarodott volna a topictársak közül az Askjától DNy-nak, nekem a kedvencem volt az F910-es nyugati szakasza, Nyidalurig. Az elején még fekete hamusivatag, majd bedurvult, és a minimális sebességgel lehetett csak menni, egyik lávamezőről a másikra. Az embernek az az érzése volt, hogy soha nem lesz vége, mindent elöntöttek a vulkánok, világvége van, néhány csekély oázissal (pedig csak 126 km). A sárga póznák nélkül nem is egyszerű megtalálni az utat (néhol még a póznák között se). Ennek a szakasznak van egy alternatívája, közvetlenül a Vatnajökull alatt, de az Askjánál szóltak, hogy porvihar van ott, nem javasolják...Egyébként még itt is jöttek szembe megrakott biciklisták, igaz, tolták.  

A másik nagy felfedezés a Kerlingarfjöll-hegység, amit már Burekecso kollega is ajánlgatott, fotóval. A hegység belsejében a Hveradalír geotermikus völgyek valóban megérték a kitérőt, sávos obszidiánokat itt is lehetett gyűjteni, és nagy erénye a helynek, hogy rajtunk kívül egy turista sem volt ott akkor...! Ilyen az ideális izlandi kirándulóhely: pokolbeli hangulat, süvítő szél, sehol egy lélek (csak legfeljebb a trollok, tündérek stb.) Sajnos kifejezetten "európaias" forgalmú volt pl. a Gódafoss vízesés, sőt még az Askja krátere is, egymás után jöttek szembe a 10-20-as csoportok. 

Jeon Ji Hyun Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1681
Itt egy részletes írás erről. Beilleszkedésről nem kell beszélni, úgy tudom, hogy a lengyelek jellemzően a második telet már nem töltik ott, csak pénzt keresni mennek, mi ehhez lusták vagyunk. A többi ország esetén pedig kérdéses, hogy a bevándorlók lenézett munkáját ki végezné el, mert az állami ellátásra jogosult állampolgár nem.
oldlady Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1680
Ja, nagyon nem bírják őket. Nekem a fiam tanul kint, 15 lengyel is van a csoportjukban, mesélte, hogy amikor lengyel fiúk próbáltak izlandi lányokkal ismerkedni, amint megtudták, hogy lengyelek rögtön otthagyták őket. A magyarokat viszont, ki tudja miért, nagyon szeretik :)
mr gabor Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1679
nekem egy kinnt elo baratom meselte h mar olyan szintet utaljak a lengyokat (foleg a lopasaik miatt.. mert ugye az izlandi nem lop, nem csal, nem bunoz!) h a fonoke mondta a lengyel munkatarsanak h ha megkerdezik honnan jott akko mondja h europabol, vagy talaljon ki vmi normalisabb helyet de azt ne mondja h igazabol honnan..
nekem is volt/van sokkal dolgom es tudom h nagyon udvariatlan nep. aszzimilalodasrol naluk szo sincs, nem h nem tudnak nem is akarnak..
Előzmény: oldlady (1675)
mr gabor Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1678
stockholmmal nekem igazabl semmi bajom nem volt, sot a gamlastan kimondottan bejott, es a muzeum sziget is nyujott eleg latnivalot. sok a bevandorlo ott is de sokkal szinesebb mint olsoban, nem annyira egyszinu.. valahol olvastam h a norvegok szigoruan szabalyozzak a bevandorlast egy csak a legmegfelelobbeket engedik be... hat akkor mi lenne ha nem szabalyoznak??
Előzmény: oldlady (1670)
potihu Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1677
... nem csak a Keflavik repülőtéren hallottam mindkét nyelvet, hanem Osloban is.
Előzmény: potihu (1676)
potihu Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1676
.... (folyt.) ... meg oroszok. Javaslom megnézni a fényképeim között OSLO - IZLAND az "EGY KORSÓ SÖR" albumot. Leültem 1 korsó (5 cl nem EU 4 cl!) sörre és körül néztem ...
Előzmény: oldlady (1675)
oldlady Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1675

Nincs velük semmi baj, csak a fővárosokkal. Tele vannak tényleg bevándorlókkal, és ez nem tesz jót az image-üknek.

Izlandot még nem érte el a hullám (bár a lengyeleket ott is kezdik unni)

Előzmény: potihu (1674)
potihu Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1674
Csalódjak a skadinávokbam?? ... (Hurrá Izland! = Akkor ez még "sziget"???)
potihu Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1673
Egyetértek ismét veled! Úgy hallottam, hogy 22-25 % az emmigráns Oslóba. Hasonlókat tapasztaltam, és a nagy változást 1982 -höz képest. Akkor a Városháza elött reggelenként halpiac volt. Nagy nyüzsgés a bejövő halászhajók, vásárlók miatt. papirból ettük a friss rákot. Akkor nagyon segítséget támogatást kaptam az emberektől az ösztöndíjas időben és magukkal vittek Oslón kívülre is. Nagy csalódást jelentett Holmenkollen is. Akkor még nem volt ilyen üzlet az olimpia. Nem ennyi beton nagy tisztás kellemes környék. A sífutó pálya is hoszabb volt, nem volt így begyűrve. Szóval, igen, maradjunk annyiban VISSZA IZLANDRA!
Előzmény: mr gabor (1669)
oldlady Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1672

Akkor takarítottak, mióta ott jártunk :)

Viccet félretéve mi a Balti országokból mentünk oda, és azokhoz képest nagy csalódás volt. Lehet, ha ott kezdünk jobban tetszett volna.

Előzmény: tompus (1671)
tompus Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1671
Idén májusban jártam ott és egyáltalán nem volt koszos. Nekem kellemes emlékem maradt a városról.
oldlady Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1670
Én Stockholmban csalódtam hasonló módon. Szerencsére csak egy napot voltunk ott, de megfogadtam, legközelebb, ha arra járok nagy ívben elkerülöm. Koszosabb volt mint Budapest, és ez nagy szó.
Előzmény: mr gabor (1669)
mr gabor Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1669
en is voltam most osloban de megmondom oszinten a frankot nagyon banom h azt a 3 napot nem inkabb izlandon toltottem el, vagy atmhettem volna bergenbe helyette.. rengeteg bevandorlo, parasztok, piszkosak az uccak is tiszta retkek a varosban. masodik nap mentem is turazni az erdobe mert mar nem birtam tovabb.. jomagam sose tobbet meg a kornyekere sem megyek a helynek. persze ez nem vonatkozik norvegia tobbi reszere.
Előzmény: potihu (1668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!