Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Sziasztok! Most kezdtem bele új terepasztal építésébe. A régi asztalhoz Piko U profilú síneket használtam, most viszont az új asztalnál szeretnék áttérni I profilú sinekre. A legnagyobb problémát a váltók jelentik nekem. A ma kapható váltókat alapértelmezetten kézi állítóművel árulják, és lehet hozzá venni elektromos állítóművet, vagy semmilyen állító egység nem tartozik hozzájuk?
Egly Tibor Úr jóvoltából volt a Vasútmodellezés topikban egy leírás a házilag elkészíthető elektrosztatikus fűszóróról. Volt egy honlap is: Google fordítással. Ha nem sikerült volna a link akkor: http://bbutz.de/?id=Gras-Master.
Sziasztok! Néhány hete volt egy kapcsolási rajz egy fű szóróról. Megcsináltam, és tökéletesen működik. Úgy állnak a fűszálak, mint a cövek. Nem vagyok elektronikai szakember, de pofon egyszerű volt összerakni. Ajánlom mindenkinek. Trafóm, és szűrőm volt, a többi alkatrész pedig 1200 ft-ba került. Kicsit olcsóbb mint a gyári!
A terepszőnyegen is próbáltam az utólagos ráfüvesítést, de a szórtnál sokkal jobb lett az összkép.
A fűszőnyegnél esetleg csomókba próbáld meg, ragasztót pöttyögetsz és a hoszúszáluból kis csomókat raksz rá. A sztatikust megdörzsölt vonalzóval még szebbre fel lehet állítani, de óvatosan a másikat is rá lehet tenni ,hogy felfelé álljon.
Ha bekened az egészet ragasztóval és csak széthinted felette nem igazán lesz jó, mert csomósra összeragad.
A symbol files-ban először ki kell választani a pl. a Tillig TT-t, ha ezt leokézod természetesen a legördülő menüben már csak a méretaránynak megfelelő síntípusokat látod. Az alsó három mező: - felsővezeték oszlop gyártó kiválasztás - felsővezeték (maga a vezeték) gyártó kiválasztás - az általad rajzolt modellek elérését lehet megadni (gondolom ilyen nincs)
Fólyó tavat csak rajzolni tudsz: Insert -> Freehand line megrajzolod a tó körvonalait vele a tó körvonalait, duplakattintással lehet befejezni -> feljön a menü -> itt lehet kiválasztani a körberajzolt terület színezését (pl Water-3D)
Gondolkodtam ezen az utólag befüvesítésen... Ugya szóróanyag nem mutatna jól, mert ez a fűszőnyeg már eleve rövid szálú fűből áll, így azon hülyén mutatna. A héten Pesten járva a M&H-ban láttam ILYEN hosszabb szálú füvet (több féle zöld árnyalatban is), arra gondoltam, ha venne sötétebb és világosabb zöldet is vegyesen az ember, megtépkedné mint afféle fűcsomókká aprítani és azt egyesével (jó kis meló) leragasztgatná rendszertelenül elszórva, akkor az megfelelő lenne? Esetleg ha valaki tudná még azt, hogy kisebb bokroknak melyik gyártó melyik cucca lehet jó, szívesen venném.
Átnéztem alaposabban. Bal oldalt, ahol le lehet gördíteni az ablakot, és van millió féle típus, ott nem találok tillig TT-t. Viszont az "opcions"menü "symbol files" ablakban van egy track system kisebb ablak, itt találtam 3 féle tillig TT-t. Ha itt rákattintok, akkor megjelenik bal oldalt, de a többi eltűnik. Kérdések: Itt kell beállítanom? A track system ablak alatt van 3 másik beállítási lehetőség. Ezeket tudod, hogy mik? Fólyót, tavat hol találok? Előre is köszönettel!
Sziasztok! Tudja-e valaki, hogy a wintrack8-ban TT-s cuccok vannak-e? Én nem találtam. Esetleg lehet hozzá kiegészítésként letölteni? Ismerős valaki ebben a témában? Köszi: Péter
1)Híd anyaga: attól függ, mire akarod használni, Diorámához vagy Terepasztalhoz beépítve. Elsőhöz elég a karton használata(TT-s barátom által épített a BR 56-os gépet is elbírja!), a többihez -sztirol lap; -fa(balsafa hihetetlen könnyű, de sokat kibír); -fémlemez(-réz; -kiegyenesített konzervdoboz; -vékony alumínium v. acéllemez; stb.) de használhatod ezen anyagok kombinációját is. Pld.: fém vázkeret és tartószerkezet + műanyag vagy papír burkolat hozzá. 2)Festés: az alkalmazott anyag határozza meg a festék minőségét. 3)Szín: bármilyen lehet, de majd úgy is látod az előző hozzászólásban felrakott link segítségével teáltalad kiválasztott híd képe alapján.
"Miböl csináljam az alapját? " Lehet, hogy már nagyon késő van, de nem értem...
Ha a terepépítés a gond, akkor pl. hungarocellből. Ha a híd anyagára vagy kíváncsi, akkor pl. 1 mm vastag sztirol lapokból kivágott elemekből, ami makett-ragasztóval simán összeragasztható.
A festék lehet vadgalamb-szürke félfényes/satin/ makettfesték, ecsettel legalább 2-3 rétegben.
Én nem tudok hidakról képeket, de gogléval keress, vagy olyan városok honlapjain, ahol van vasúti híd.
tudnátok nekem segiteni vasuti hidat szeretnék késziteni max 25 cm hosszú (Magyarosat) a lehető leg kisebb összegböl Lenne pár kérdésem Miböl csináljam az alapját?
Milyen festékel fessembe?
Ja és kellene pár kép magyar vasuti hidakrol ha van valakinek
Szia!Köszönöm őket már ismerem anno N-sben segítettek nekem.Hát ha más nem lesz hozzájuk fordulok,de még lehet hogy itt is összejön egy társaság és kintről érdemes lesz rendelni egy nagyobb adagot
Üdv!Gondolom itt néhányotoknak már van terepasztala és van aki most építgeti többek közt én is.Sokáig vivodtam a felsővezeték kérdésen igazából dízeles pályát akartam,de szerintem kell néhány villanygép is.Ezt a történetet oda akarom kikerekíteni,hogy néztem az itthon kapható felsővezeték rendszereket és kicsit soknak találtam az árát bár gondolom a minősége is ilyen jó lehet.Mivel ebbe a részbe nem nagyon akarok sokat beruházni nem anyagi okok miatt csak mert ezt nem tartom nagyon fontosnak ezt én arra gondoltam elég lenne egy olcsobb egyszerü rendszer is.Én nézegettem a HOBBEX termékeit csak hát itthon senki nem forgalmazza legközelebb Németországban lehet beszerezni.Arra gondoltam hogy hátha van itt még valaki vagy valakik akik betársulnának egy rendelésbe.De ha senki nem akar akkor viszont szeretnék segítséget kérni a rendelésben mert ehhez én totál béna vagyok biztos van valaki itt aki szokott rendelni kintről és némi ellenszolgáltatásért megrendeli nekem is amit szeretnék.Aki még nem ismeri a cég termékeit nézze meg szerintem baráti áron lenne felsővezeték rendszere sok embernek :-)