Conan Doyle klasszikus mesterdetektívje, Sherlok Holmes szintü képeségeim azt súgalják,hogy a Ti személyetekben nem másra akadtam mint Hot Club Of Hungary virtózaira:)
A teknőc többszörösébe kerül, nem Dunlop, ha jól tudom, szintén manufaktúrás, azaz: valaki faragta. Vigyázni kell a pengetőre. 20 eurós darabot használok három éve. Egyet. Nincs elkopva. Úgyhogy anyagilag sokkal jobban jön ki, mintha naponta lecserélek egy véknyat. Arról nem is beszélve, hogy az igazi hanghoz viszont kell. Állítólag Django Reinhardt is vastagot használt egyébként.
Meglestem a Mester pengetőit!Még nem láttam ezekhez foghatót,habár az ára is borsós 20 euro és mivel Én mániákus pengető elhagyó vagyok nem lenne túl bölcs ilyet szerezni.Max felteném a polcra és néha játszanék...áh nem akkor is biztos elhagynám.Teknősbékás=Dunlop?
Már csak négy nap...a viszaszámlálás megkezdödött:)Találtam a Mysongbookon egy Django féle Swing Manuche szám kottáját és nekiáltam megtanulni,vagyis már megtanultam csak nem olyan tempon.Szóval a Verában lehet fárasztani titeket mindenféle gitáros kérdéssel?Még egy gyors kérdésem lenne.Milyen pengetőt használtok erre a zenére?
1070 Budapest Osvát u. 11. Itt a Vera Jazz Café, a Kulacs étterem mellett, (vagyis tulajdonképpen benne, ugyanaz a főbejárat, csak Jazz balra, Kulacs jobbra). 2 perc gyalog a Blahától az Almássy tér felé.
Köszi az infókat, még annyit, és most ne kacagjatok, Mi az a Vera, és hol van?
Az pedig, hogy többéves gyakorlás kell, hát abban lehet valami, de ettől nem ilyedtem meg. Megvan a Django - Legacy nevű film, egy dokumentumfilm a mesterről, marhajó, és vannak bene kb 10-12 éves cigány srácok, hát bakker, van aki egy életen át tanul, és nem jut el arra a szintre.
Na, szóval ha elmesélitek hol a Vera, én szívesen elmennék, talán még időm is akad.
Azért sokan vannak szerintem is, akik hodolói a műfajnak, mondom, nekem a voltgitártanárom is nagyon szerette a műfajt, ifjabb korában Franciao-ban is zenélt egy gipsy band-ben, De aki RTL-KLub Reggeli, vagy delelő vagy miacsuda műsort nézett, az is láthatott magyar előadásban iyen zenét előadó embereket.
És tzuiop, ha látsz rá esélyt, és van is kedved tanárkodni, én örülnék neki, ha lenne kitől tanulnom.
Most kaptam egy Mandino Reinhardt lemezt, nem tudom, kik játszanak rajta (mármint a hegedűs, bőgős), de nagyon jól csinálják. Jó kis nyugodt, igazi swing lemez. Néha még énekelnek is.
Nem kéne. Mármint belekeverni a politikát a swingbe. Lásd: Swing Kids. :) Különben is: igen sok swing rajongó van, csak nem szoktak még hozzá, hogy lehet járni koncertre már itthon is. Ha mindannyian eljönnek a Verába, helyszűke lesz. :)
Jó lenne, ha sokan lennénk a Verában, mert akkor talán 2 hetente előfordulhatnánk ottan!Jót tenne a kis magyar swingéletnek!;) Ui. kevesen vagyunk még swing rajongók és nem elegen, azaz a "kritikus tömeghez" szükséges lenne, hogy mindenki hozzon magával egy Orbán Viktort!
Köszi ez jól esett!:) De sajnos igaz! Senki sincs rajtam kívül, aki a Djangó témában ennyit segíthetne, ui. eddig nem játszotta senki, azaz nem volt kitől tanulni itthon!
De neketek már van....:))
Van egy-két lelekes emberke aki összeszedi magát és néha meglátogat, ilyenkor beszélgetünk,mutogatok dolgokat, stb.
Én nem vagyok klasszikus tanár, azaz nem tudok(akarok) segíteni betanulni Django, Rosenberg szólókat, mert szerintem a cél az a zenei stílus alapszabályainak megértése és alkalmazása. Pl: Ha egy Django, Rosenberg szólót kielemez az ember akkor felfedez benne bizonyos törvényszerűségeket(pl. arpeggiók orrba-szájba), tehát meg kell tanulni azokat, vagy fura ujjrendeket játszanak, akkor meg kell tanulni azzal az ujjrenddel az adott motívumot(adott pengetéssel) és aztán ezt belesulykolni a kis pop,rock,jazz,stb stílusokon nevelkedett agyunkba,kezeinkbe, zeneiségünkbe. Persze mindenki sajnálja ezt a pár évet, de van egy rossz hírem: Enélkül nem fog úgy megszólalni ez a zene az ember kezében!
Ez egy új nyelv!Idő kell hozzá és rengeteg lelkesedés,kitartás,de legalább nem kell bányászni a netet, nem kell a világ minden tájára csomagokat küldeni(CD csere-bere), nem kell külföldre járni tanulgatni,nem kell különböző fórumokat olvasni, stb. Már minden megvan itthon a kezdéshez!!!!
Akinek kedve van azt szeretettel látjuk Márc. 10.-én a Verában!
Florg!
Valószínűleg ott lesz a Magyar Rádió Jazz Hegedűs tehetségkutató versenyének első fordulójában feltűnt (általam legtehetségesebbnek vélt) versenyzője. Az egyetlen női induló: Kézdy Luca
Márc. 12.-én a Bartókban meg lehet hallgatni az első forduló 4 versenyzőjét!
Tegnap megkérdeztem: Mit szól a swing hegedüléshez?
Azt mondta,szeretne minél inkább ebben az irányban tovább haladni!
"Amúgy" Antal Tibornál (aki a Verában fog hegedülni) is tanult és Tibor szerint is nagyon muzikális, tehetséges(sőt szerinte meg is nyerheti a versenyt!!) Én nem hallottam még mind a 11 indulót,de ez a lány igazi muzsikus,aki hatalmas átéléssel játszik hol rendkívűl érdekes, hol érzelmes,stb. hangokat. Talán nem lesz swinghegedűs(remélem nem így lesz!),de hogy nagyon jól fogja csinálni,amit szeretne az biztos!
Felmentem a Mysongbook.com-ra(Guitar pro-s tabok) és ott találtam egy pár Django illetve Rosenberg trio-s kottát.Sajnos a Bossa Dorado és For Sephora nincsen meg végig:(Pedig ezek most a kedvencek.
Kottaügyben: http://www.manoucheries.com/grilles.php Itt találsz jó akkordmeneteket, amúgy meg az oldal más részein sok jó tanácsot. Kicsit kell érteni franciául, vagy kell egy jó fordítóprogi. Tabok: http://jazz.chansons.free.fr/guitarejazz2.htm
Szerintem kezdetnek ennyi elég, de ha kell még, gugli sokat segít, ha nekiállsz.
Ebben a stílusban nem sok tanárt találsz (kb. egy embert ismerek, aki képben van a manouche gitározás tekintetében), de gyere le a Verába, szerintem lesz valami megoldás. Ha nem jössz (ilyen úgyis csak véletlenül fordulhat elő :)), szerintem írj tzuiop-nak privátban.
Van pár kérdésem, remélem akad egy türelmes tag köztetek.
Honnan tudok Django kottákat leszedni? Pár oldalt magam is találtam, de azok nem éppen a legjobb kották, meg ha stimmel is, akkor nem éppen a legjobb darab.
Visszalaopztam már, pár linket meg is néztem(kottát nem találtam), valaki azért a legjobb linkeket összefoglalná? légyszi.
Tudtok-e valakit, aki ilyen zenét oktat gitáron, és ráadásul Budapesten? Az nagyon nagy segítség lenne, ha találnék oktatót, nem kell több, csak heti fél óra, valaki, aki a kezembe nyomja, hogy miket játszak, meg néhány dolgot elmagyarázzon.
A régi gitártanárom volt nagy Django fan (id. Pusztai A. ha mond valamit), csak akkor még kezdő voltam, és szívesebben játszottam divatpunkrockpop dalokat, de mire érett lettem, elkerültem Pestre, és itt minden másodosztályú punkzenekar gitárosa vállal gitároktatást, szal nehéz kiszűrni, kihez lenne érdemes menni.
Akkordbontások!!, akkord hang alatt fél hanggal, illetve felette lévő skálahanggal lehet körülírni az akkordhangokat, csak lefelé pengess, akkor is ha magastól mély felé haladsz!!!!
Hu tényleg rosszul írtam a Májsztró nevét:)Köszi Florq visszanézek.
Megnéztem a Hot Club of Hungary videókat...hát örülök,hogy van egy ilyen zenekar kicsiny hazánkban!!!Ezen felbuzdúlva megkerestem a weblapjukat,hogy mikor s hol lépnek fel legközelebb.És igen...Vera Jazz Café Március 10. 21:00-kor!!!Én ott leszek:)